Contactează-ne

Actualitate

După „resetarea PSD-ului“, urmează „resetarea României“, sau invers? (II)

Știre publicată în urmă cu

în data de

În ziarul din ziua de marţi, 2 iunie, explicam de ce cred eu că proiectul „Resetarea României“ este o inepţie, atât în formă, cât şi în fond. Din titlul de mai sus, rămâne viabil numai proiectul privind resetarea partidelor.

Din acest proiect, preşedintele Klaus Iohannis a finalizat doar capitolul privind „Resetarea PSD-ului“, la care munceşte din ianuarie 2017. Precizam că un astfel de proiect, privind resetarea partidelor, se potriveşte mănuşă pentru partide ca PNL şi PSD. Amândouă s-au îndepărtat de ideologiile lor, pentru care pretind că s-au înfiinţat.

PNL este un partid de dreapta doar în titulatură, iar PSD bântuie departe de stânga. Fiecare dintre acestea se declară moderne şi europene, atunci când sunt prinse că umblă pe arătura celuilalt partid. Ba PNL e de un liberalism deocheat, umblând bezmetic prin ograda popularilor europeni, ba PSD vrea să pozeze în social-democrat european, după cum se poartă pe la Bruxelles.

Preşedintele Klaus Iohannis a decretat: singura „resetare“ din România trebuie aplicată doar PSD

În decembrie 2016, PSD a câştigat alegerile parlamentare cu un scor zdrobitor, care l-a uimit până şi pe Liviu Dragnea de atunci. Din acel moment, de la Cotroceni s-a rostogolit public o avalanşă de acuze la adresa PSD-ului, din care s-au desprins, ca fiind cele mai grave, mafia, hoţia, incompetenţa şi încercările de obstrucţionare a justiţiei.

Acuzele de mafie, hoţie şi incompetenţă nu mai surprind pe nimeni, fiind arhicunoscute, confruntându-ne cu ele în toate regimurile de după 1989, descoperindu-le în practica tuturor partidelor, PNL, PD-L, PSD şi sateliţi ai acestora, în egală măsură. În schimb, obstrucţionarea justiţiei a fost acuza lipită în premieră de un partid în România, respectiv de PSD, cu ocazia lansării vestitei Ordonanţe nr. 13, care voia să dezincrimineze „abuzul în serviciu“.

Aşa am aflat că graniţa dintre fronturile PNL şi PSD, în bătălia pentru ocuparea scaunului de la Cotroceni, a fost Ordonanţa 13. Nicio legătură cu Justiţia. Dacă ordonanţa rămânea în vigoare, mai mult ca sigur, preşedinte al României ar fi fost unul ca Liviu Dragnea, vizat de un dosărel. Dar ordonanţa a fost blocată în Piaţa Victoriei, sub bagheta lui Klaus Iohannis, pentru ca preşedinte să ajungă acesta, vizat şi el de un dosărel. Dosărelele erau la DNA, păstrate bine sub fundul Laurei Codruţa Kovesi.

Între timp a fost declanşat marele scandal cu protocoalele SRI, care a dovedit că adevărata obstrucţionare a Justiţiei a realizat-o DNA-ul lui Kovesi. Ordonanţa 13 s-a dovedit a fi doar perdeaua de fum, după care DNA putea fabrica pe bandă rulantă dosare adversarilor politici ai PNL, instituind regimul abuzurilor, care au maculat Justiţia.

Dacă Justiţia este acuzată acum de acele abuzuri, nu este datorită obstrucţionărilor din partea PSD, ci din partea DNA. Toboganul degringoladei PSD s-a instalat din 26 mai 2017, cu ocazia alegerilor europarlamentare şi a referendumului. PSD a primit un semnal demolator, ca un pumn în plex, prin pierderea a jumătate din electorat.

A doua zi, pe 27 mai, Liviu Dragnea era încarcerat. Nu a fost timp de revenire din corzi, pentru că la moţiunea de cenzură din 10 octombrie 2019, Guvernul Dăncilă era demis. Pe 4 noiembrie 2019 îşi intră în atribuţii Guvernul Orban, guvern monocolor sadea.

Pe 25 noiembrie 2019, Klaus Iohannis câştigă detaşat alegerile prezidenţiale, împărţind coroana cu PNL, pentru ai completa zestrea de voturi, insuficientă pentru a guverna. Dacă în decembrie 2016, PSD obţinea o victorie electorală istorică, ce a urmat după a fost un model istoric de proastă gestionare a unei victorii. Pe 26 mai 2020, s-a împlinit un an de la „Marea cădere a PSD-ului“.

Singura reacţie notabilă, din interiorul acestui partid, ne-a fost transmisă de corul nemulţumiţilor, pe mai multe voci şi registre. Deşi mai toţi liderii PSD mâncaseră din usturoiul teleormănean, fiecare arăta spre ceilalţi că le pute gura.

PSD nu se „resetează“, se „reformează“

Actuala conducere a PSD ne demonstrează că „resetarea“ are mai puţine şanse să aibă loc în plan ideologic. În schimb, în PSD se proiectează o reformare. Dar prin „reformare“ se mimează doar o rotire a cadrelor, aflate deja în structurile de vârf.

Osatura teritorială a PSD-ului rămâne neschimbată. Conducerea PSD, care se tot reformează, de la debarcarea lui Adrian Năstase din 15 martie 2006, nu înţelege că „reformarea“ trebuie începută cu un prim pas decisiv.

Acela de a repune PSD pe linia ideologică din perioada anilor 1992-2000, în care acest partid, era de stânga „de la vlădică, la opincă“, atât în cuget cât şi în simţiri. După 2000, în PSD s-a produs şi s-a lărgit o falie, între electorat şi lideri, pe de o parte, şi între lideri, pe de alta. Electoratul a rămas de stânga, dar liderii şi- au deplasat comportamentul spre dreapta.

Cele două plăci tectonice, electoratul şi liderii, s-au distanţat în timp, producând cutremurul devastator din 2019, în care PSD a pierdut jumătate din electorat. După anul 2000, puterea „poporului PSD“ a fost confiscată de noile structuri de conducere, teritoriale şi centrale, care au adoptat tactica autoritarismului, pentru a se conserva în poziţiile de decizie.

A fost adoptată şi politica dezastroasă a blocării promovării cadrelor, de către această castă închisă a liderilor locali şi centrali. Începând din anul 2000, puterea în PSD a fost preluată statutar de către primarii de comune, oraşe şi municipii, putere justificată doar electoral.

O astfel de preluare a eliminat orice competiţie internă, pe parcursul dintre campanii electorale. Paradoxal, dar concomitent, s-a renunţat şi la principiul loialităţii faţă de partid, primarii fiind cel mai vulnerabil segment din structura acestui partid, aflat sub controlul politic al dosarelor DNA. Tinerii, persoanele cu studii superioare, oamenii care constituiau reale repere morale ale stângii, au fost marginalizaţi în PSD, dacă nu erau legaţi ombilical de casta „baronilor locali“.

„Baronii locali“ au debutat în discursul politic ca poreclă mediatică. Comportamentele ulterioare ale acestora au transformat porecla în renume. Sunt pline sediile PSD, de la Kiseleff până în judeţe, de „baroni“, care susţin că ar trebui declanşată o reformă în partid, dar în care să se respecte principiul „La vremuri noi, tot noi!“.

Se face reformă în PSD, dar nu de jos în sus, ci de sus în jos, cu aceleaşi figuri, dar reaşezate în poza colectivă, pentru derută. Decizia lui Marcel Ciolacu, de a-şi forma echipa interimară de conducere din oamenii aleşi pe principiul meritocraţiei, este cel puţin la fel de dubioasă, ca şi decizia lui Dragnea de a scoate succesiv din mânecă patru propuneri de prim-ministru, în 2017.

Pentru Marcel Ciolacu se dovedeşte că „meritocrat“ este doar acel păstor care şi-a strunit mai bine turma de subordonaţi. Este şi asta o condiţie necesară dar nici pe departe suficientă. Pentru „poporul PSD“, un meritocrat trebuie să reprezinte totodată şi un reper de corectitudine, de morală şi de comportament de stânga.

Reforma în PSD nu poate începe decât după o reconciliere cu toate valorile care au fost marginalizate forţat, pentru a face loc pleiadei de oportunişti şi nulităţi, după anul 2000. PSD condus de Adrian Năstase avea un guvern competent, care devenise atractiv pentru oportunişti. Oportuniştii au sesizat potenţialul acestui partid de a trimite oameni în Parlament sau de a plasa în funcţii administrative centrale şi locale.

Pentru a obţine un scor onorabil, la alegerile următoare, PSD trebuie să convingă electoratul că s-a reformat sau resetat, în mod real. Începutul trebuie făcut prin deschiderea largă a uşilor, pentru ca „poporul PSD“ să înceapă să comunice cu liderii, aşa cum comunica în perioada anilor 1992-2000.

PSD, între belicosul Codrin Ştefănescu şi molatecul filozof Marcel Ciolacu

Din gunoiul băgat sub preş al PSD, se aude din când în când vocea lui Codrin Ştefănescu, autointitulatul într-o vreme ,,secretar general al PSD”. Acesta deplânge, scuipând praful dintre dinţi, soarta unor pesedişti de marcă, care sunt daţi afară sau marginalizaţi de actuala conducere.

Fie că se simte dat afară, fie marginalizat, Codrin Ştefănescu se deplânge mai mult pe sine decât pe alţii. Alţii, adică d’ alde Dragnea, Iordache, sau Nicolicea. Apoteotic, el declară că toţi demişii şi marginalizaţii, la care face referire, nu s-au dovedit decât nişte oameni curajoşi, de care actuala conducere vrea să se debaraseze sau să se delimiteze.

Un sâmbure de adevăr răzbate din penuria de curaj, pe care „belicosul“ Codrin Ştefănescu o semnalează din subsolurile PSD. Marcel Ciolacu nu este un lider belicos şi este bine aşa, pentru că nu de belicoşi are nevoie PSD, ci de oameni fermi, cu comportamente neechivoce.

Belicos, nu în stilul lui Codrin, care bătea cu gura pe orice subiect, ci ferm în reacţii, în sensul de a riposta categoric, cu precizie chirurgicală, ori de câte ori PSD este terfelit nejustificat, sau electoratul de stânga este înjurat că există şi votează cu „Ciuma roşie“.

Aici, Klaus Iohannis are un mare avantaj electoral. Nu ripostează nici măcar Marcel Ciolacu, când mătură pe jos cu PSD, indiferent de subiectul aflat în dezbatere. Un PSD, resetat sau reformat, ar fi o nucă prea tare pentru Klaus Iohannis, pentru că nu ar mai lăsa imaginea unui partid complexat la lătrăturile oricărui pudel de dincolo de gard. Este imperios necesar, pentru ca viaţa politică românească să intre în normalitate, ca PSD să se reformeze, dar aceasta nu va avea nicio relevanţă dacă nu se reformează şi PNL.

În ambele situaţii, trebuie început cu reformarea morală la nivel înalt. Klaus Iohannis nu mai are încotro, trebuie să scoată din sertar şi „Proiectul resetării PNL“. Altfel vom asista la finele acestui an la un simulacru de alegeri şi caruselul abuzurilor, hoţiilor, incompetenţilor, baronilor locali, precum şi al numirii nulităţilor şi clientelei de partid în funcţiile centrale şi locale va continua ca şi până acum, indiferent cine va guverna.

Actualitate

Iluminatul public din Piatra-Neamț va fi modernizat cu fonduri europene. Lucrările vor începe în primavara anului viitor.

Știre publicată în urmă cu

în data de

Peste 2 milioane de euro însumează cele două proiecte europene dedicate extinderii şi modernizării iluminatului public în Piatra-Neamţ. În cazul unui proiect a fost deja semnat contractul de proiectare şi execuţie, iar în ceea ce îl priveşte pe cel de-al doilea este pe final procedura pentru proiectare şi execuţie.

Municipiul Piatra-Neamț va avea un sistem de iluminat public modern și eficient, cu tehnologie LED și telegestiune. Aceste proiecte fac parte dintr-un program amplu de modernizare a întregului sistem de iluminat public din municipiul Piatra-Neamț, iar prin implementarea lor se va realiza o economie de minim 40% din valoarea facturilor actuale la energie electrică, se va îmbunăți semnificativ calitatea iluminatului public; sistemul de telegestiune va permite reglarea intensității luminoase în funcție de  necesități precum și identificarea instantanee a oricărui defect apărut în rețea.

Prin implementarea proiectelor se va realiza înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu corpuri de iluminat cu tehnologie LED, echiparea cu controlere de telegestiune a corpurilor LED de iluminat public, montarea de concentratoare de date la nivelul punctelor de aprindere și realizarea unui dispecerat de telegestiune pentru sistemul de iluminat public; extinderea sistemului de iluminat public în zonele în care se impune acest lucru, cu realizarea unor puncte de aprindere noi, rețea nouă subterană/ aeriană, stâlpi metalici, corpuri de iluminat tehnologie LED, controler telegestiune local care permite comanda pornit-oprit și dimming pentru corpul de iluminat. Executantul se obligă să proiecteze, să asigure asistenţă tehnică, să execute, să testeze, să finalizeze lucrările și să remedieze orice defecte rezultate în urma executării contractelor şi se are în plan și realizarea a patru stații de încărcare pentru autovehicule electrice și echiparea a 50 de treceri de pietoni cu dispozitive moderne pentru persoanele cu dizabilități .

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamț: Sistem bike sharing cu bani europeni

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ `n paralel sunt în implementare alte proiecte europene ce prevăd realizarea de piste pentru bicicliști

Sistem bike sharing cu bani europeni la Piatra Neamț, acesta este unul dintre proiectele pe care Dragoș Chitic dorește să îl implementeze în următorul mandat de primar al municipiului Piatra Neamț. Sistemul va fi realizat din bani europeni, contribuția municipalitătii pietrene fiind de doar 2% din valoarea totală a proiectului.

Este vorba despre 22 de stații pentru închiriere biciclete, în toate cartierele orașului, în zonele cele mai tranzitate. ”Proiectul cuprinde realizarea a 22 de stații pentru închiriere biciclete în toate cartierele orașului, în punctele cheie, în zonele cele mai tranzitate de locuitori dar și de turiști. Majoritatea stațiilor pentru închirierea bicicletelor sunt amplasate pe străzile pe care sunt pregătite proiecte europene cu rețele de piste pentru biciclete. Cele 220 de biciclete (160 clasice și 60 electrice) amplasate în cele 22 de stații vor putea fi închiriate prin achiziționarea de tichete de la automate pentru eliberarea cardurilor care vor fi amplasate în 10 dintre cele 22 de stații. Este și acesta unul dintre proiectele care vor alătura municipiul Piatra Neamț de alte orașe europene unde astfel de sisteme există. Îmi doresc un nou mandat pentru a putea finalizez si acest proiect care are contractul de finanțare semnat și sunt convins, va aduce bucurie pietrenilor, dar va crește și atractivitatea turistică a municipiului nostru.

Am apelat din nou la varianta fondurilor europene pentru că acestea reprezintă condiția necesară, dar și garanția dezvoltării accelerate a unui oraș, garanția creșterii calității vieții cetățenilor”, a declarat Dragoș Chitic.

Alte două proiecte europene care vor aduce bucurie iubitorilor mersului pe bicicletă vor debuta la începutul anului viitor. Este vorba despre modernizarea și reconfigurarea coridorului urban de transport (inclusiv realizarea de piste pentru bicicliști): B-dul Traian – Piața Mihail Kogălniceanu – B-dul Decebal, proiect în valoare de 5.600.000 euro, şi modernizarea și reconfigurarea străzii Mihai Viteazu (inclusiv realizarea de piste pentru bicicliști), în valoare de 3.063.000 euro. “Așa cum am mai afirmat și cu alte ocazii, m-am bătut și voi continua să mă bat pentru fiecare eurocent pe care pot să-l atrag pentru Piatra Neamț.

Aceasta trebuie să fie preocuparea prioritară a oricărei administrații care își dorește performanță, care iși dorește să le ofere oamenilor condiții de trai ca în celelalte țari europene. Nu ne oprim aici, continuăm împreună și vom face din Piatra Neamț un oraș european de 10+”, a încheiat Dragoș Chitic.

Citește știrea

Actualitate

În Piatra Neamţ, ca pe munte, la Toaca

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ luni, la ora 10.00, în reşedinţa de judeţ erau 13 grade, iar în vîrf de munte se înregistrau 12 ■ în acelaşi moment, la Tîrgu Neamţ, se resimţeau 18 grade ■ pînă la final de săptămînă ne vom bucura de 27 de grade ■

Vremea joacă feste şi de la valori termice estivale, temperaturile au coborît rapid, astfel că în week-end, în judeţ s-au înregistrat primele valori negative. Asta pentru că în vîrf de munte, la staţia meteorologică de la Ceahlău – Toaca specialiştii au măsurat temperaturi de -1 grade. Şi la începutul acestei săptămîni a fost destul de rece, senzaţia de frig fiind amplificată de vînt.

La un moment dat, temperaturile din reşedinţa de judeţ erau comparabile cu cele de pe Ceahlău. La ora 10:00, termometrele indicau 13 grade la Piatra Neamţ şi Roman, în timp ce pe munte erau la acelaşi moment 12 grade. Cel mai bine era la Tîrgu Neamţ, unde erau 18 grade, dar se resimţeau 18, cu promisiunea unei maxime diurne de pînă la 24 de grade.

Trebuie spus că meteorologii anunţă valori termice în creştere, iar pînă la final de săptămînă în zona noastră se ajunge la 27 de grade. Totuşi, pentru ziua de marţi 22 septembrie, nu prea sînt noutăţi în registrul meteo. Specialiştii anunţă cer absolut senin şi cel mult 24 de grade în cel mai cald moment al zilei. Noaptea va fi rece şi minima va fi de 10 grade. Cam la fel va fi registrul meteo şi la mijlocul săptămînii, iar miercuri, 23 septembrie, cerul nu va fi brăzdat de nici un nor, iar mercurul din termometre nu trece de pragul de 24 de grade.

Totuşi, noaptea va fi cea mai rece din toată săptămîna iar minima coboară pînă la valoarea de 9 grade. De joi, 24 septembrie, începe să se încălzească, va fi cer variabil cu soare, iar a prînz ne vom bucura de 26 de grade. Se schimbă şi regimul termic nocturn, iar minima saltă cu 3 grade şi ajunge la 12 grade. Una din cele mai calde zile pare a fi cea de vineri, 25 septembrie, cînd în zona noastră meteorologii promit la amiază 27 de grade.

E vorba de temperaturi măsurate la umbră pentru că în plin soare va fi, cel mai probabil, ceva mai cald. Căldura de peste zi se resimte şi peste noapte, iar minima saltă frumuşel la 14 grade. La fel de frumoasă va fi vremea şi pe parcursul zilei de vineri, 26 septembrie, cînd din nou va fi cer variabil cu soare şi cam 27 de grade în cel mai cald moment. Noaptea valorile termice vor fi generoase, şi se vor înregistra 16 grade, fiind cea mai caldă noapte din toată săptămîna.

De duminică, 27 septembrie, se strică vremea. Va fi cer variabil cu soare în prima parte, dar după amiază ar putea veni ceva furtuni cu tunete şi fulgere. Va fi ceva mai rece decît în intervalul anterior, nu mai mult de 24 de grade peste zi şi cam 13 grade după lăsarea întunericului. Dacă previziunile de acum se adeveresc, săptămîna viitoare aduce multe noutăţi din punct de vedere meteo. Se răceşte destul de mult iar maximele vor fi cuprinse, în general, între 17 şi cel mult 19 grade, iar peste noapte vor fi constant doar 9 grade. Important de spus este faptul că în prima zi a săptămînii sînt anunţate precipitaţii, se pare nu foarte importante din punct de vedere cantitativ.

Citește știrea

Trending