Publicitate

■ multiplul medaliat la lupte a fost în centrul atenţiei la penultima manifestare din cadrul proiectului „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate“ ■ el le-a spus copiilor că prima medalie a obţinut-o după şapte ani de pregătire ■ „La lupte sîntem împărţiţi pe categorii de greutate şi primul adversar foarte puternic nu este vreun om. Este cîntarul“, a declarat Cîmpanu ■

Dragoş Cîmpanu, primul campion naţional la lupte greco-romane din judeţul Neamţ la categoria seniori, a răspuns „Prezent!“ cînd a fost rugat să destăinuie aspecte din viaţa sa copiilor care urmau să participe la proiectul „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate“. De această dată, gazda manifestării organizate de Direcţia pentru Sport şi Turism a fost Complexul de Servicii Ion Creangă Piatra Neamţ, structură din subordinea Direcţiei Generale şi Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ. Aproape 50 de copii au fost bucuroşi de a-l vedea sau chiar revedea pe sportivul legitimat încă la CS Ceahlăul Piatra Neamţ. Dragoş Cîmpanu a început povestea despre succesul său în sport cu o glumă: „Aveam 28 de kilograme şi cînd bătea vîntul mă ridicam de la pămînt!“ Adolescenţii au rîs cu poftă şi acest gen de abordare a întîlinirii le-a stîrnit şi mai tare interesul. Le plăcea campionul. Cîmpanu a continuat să spună tinerilor că a ales luptele după ce mai întîi a vrut să fie fotbalist. La nouă ani visa să joace pe dreptunghiul verde, iar în tribune să fie mii de oameni. „La antrenamente eram la fel de firav şi îmi era greu să mă lupt cu cei mai mari ca mine. Plus că atunci cînd ploua, mingea se îmbiba cu apă şi era atît de grea, încît atunci cînd o loveam cu capul cădeam din picioare. Şi uşor-uşor am ales să renunţ la fotbal. Iar la lupte m-am dus cu fratele meu mai mare“, a afirmat Cîmpanu. Apoi, sportivul, care cochetează deja şi cu meseria de antrenor, le-a cerut elevilor să se gîndească dacă n- ar fi bine să practice luptele la CS Ceahlăul Piatra Neamţ, mai ales că din acel centru au fost selecţionaţi în timp mai mulţi sportivi de mare performanţă. Cel mai mare nume rămîne a lui Mihai Mihuţ, actual campion al României la seniori, multiplu campion naţional la juniori, medaliat cu bronz la Campionatul European de cadeţi şi tot cu bronz la Campionatul Mondial pentru juniori.

2000, anul primelor medalii

Mihai este acum un om realizat din toate punctele de vedere. Prin munca sa îşi întreţine familia, este fericit şi dornic să realizeze alte performanţe. A ajuns acolo unde a ajuns pentru că a înţeles că poate străbate prin viaţă dacă este disciplinat, corect, muncitor şi punctual“, a precizat Cîmpanu. Tot din centru au fost selectaţi şi Codrin Maxim sau Daniel Potoschi, actuale speranţe crescute la CS Ceahlăul, la secţia de lupte. Copiii l-au întrebat cînd a ales să intre în sala de lupte, aflînd că acest lucru s-a petrecut în 1993. Au urmat şapte ani în care nu s-a „apropiat“ de nici o medalie, iar asta îl deranja foarte tare. Ambiţia şi dorinţa de a vedea cum este să fii pe podium l-au ţinut în sport. Îşi dorea să trăiască sentimentul de a fi medaliat. Iar în anul 2000 au venit primele rezultate ale carierei. „În acel an am cîştigat patru medalii de aur, dintre care una a fost la Campionatul European de cadeţi de la Bratislava“, spunea sportivul în timp ce se îndrepta spre o geantă pe care a adus-o să le arate copiiilor că vorbele sale au acoperire. A deschis-o, a scos medaliile, iar în acel moment fetele copiilor s-au luminat. Acele distincţii cu panglică au devenit, poate, pentru unii dintre elevii din faţa sa obiective în viaţă. Sigur însă medaliile acelea reprezintă speranţe. „Aceasta îmi este cea mai dragă“, a fost auzit Dragoş Cîmpanu în timp ce arăta „aurul“ din Slovacia. Iar din 2000, elevul antrenorului Ioan Purcariu a adus an de an medalii pentru CS Ceahlăul. Pînă la medalii, a devoalat tinerilor de la Centrul Ion Creangă Piatra Neamţ cîteva detalii despre viaţa de sportiv. Le-a spus că se stă în cantonament şi că acolo programul este strict şi trebuie respectat cu sfinţenie. Că antrenamentele sînt cîte două sau chiar trei pe zi. Dar şi că practicarea acestui sport i-a dat şansa de a vedea lumea. A ajuns de multe ori în ţările vecine României, dar şi în altele din Europa, iar experienţa cea mai inedită a fost trăită în China, acolo unde a fost să se lupte pentru un loc la Jocurile Olimpice. Cît despre cel mai important adversar al unui luptător, Cîmpanu a zis: „La lupte sîntem împărţiţi pe categorii de greutate şi primul adversar foarte puternic nu este vreun om. Este cîntarul. Sînt două-trei zile în care aproape că nu mîncăm nimic pentru a ajunge la greutatea cerută prin regulament. Cu timpul te obişnuieşti şi cu acest hop, uiţi de foame şi te pregăteşti de concurs“.

Cînd începem activitatea?

Dragoş Cîmpanu a revenit spre final la ideea de a-i vedea pe copii în sală, la lupte. „Sînteţi frumoşi, buni şi sper să vă văd la sală. Vorbim cu cei care fac deja lupte dintre voi să vă aducă. La sală vă întîlniţi cu mine şi cu antrenorul meu de la club şi ne vom juca. Luptele nu sînt numai trînte, aşa cum le zic unii, acolo învăţăm să facem tot felul de exerciţii, să alergăm corect, să fim buni colegi, să ne respectăm, să facem tumbe, să jucăm şi un fotbal. Vreau să veniţi să ne jucăm şi să facem mişcare“, a fost pledoaria viitorului antrenor pentru sportul care i-a adus atîtea satisfacţii. Copiii s-au strîns în jurul său întrebînd care este programul de antrenamente, iar o fetiţă a strigat: „Cînd începem activitatea?“ Cîmpanu îi aşteaptă, în funcţie şi de programul lor de la şcoală, în fiecare după amiază de la ora 16:00 la 17:30 la sala de lupte a CS Ceahlaul. Nu a plecat însă din faţa copiilor decît după ce a acceptat provocarea de a face un flic-flac. Evident, aplaudat la scenă deschisă. Vasile Panţîru, şeful Complexului de Servicii Ion Creangă Piatra Neamţ, a dat asigurări că îi va îndemna pe copii să se îndrepte către sport. De fapt, cîţiva se duc la antrenamente: o handbalistă, un fotbalist şi un puşti care a ales să practice aikido. „Dacă stau bine să mă gîndesc, în ultimii cincisprezece ani, din acest centru au ieşit oameni foarte buni. Cred că peste 120 de copii au făcut mai tîrziu facultate şi master, peste 200 au absolvit liceul, iar alţi măcar 100 au terminat o postliceală. Am avut şi avem în continuare copii buni în centrul nostru şi ne mîndrim cu ei. Şi ne bucurăm cînd se întorc în Piatra Neamţ şi ne trec iar pragul“, a afirmat Vasile Panţîru, directorul de la Complexul Ion Creangă. (Marcel MIHALCEA – DJST Neamț)

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.