Contactează-ne

Cultural

Draga Olteanu Matei a fost chemată la… Poliţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cadrele IPJ Neamţ i-au înmînat un coş cu flori şi o diplomă de excelenţă cu prilejul împlinirii a 85 de ani ■ „Doamna teatrului românesc“ a fost omagiată şi la Cinema Dacia, alături fiindu-i autorităţi locale şi foşti colegi ■

Îndrăgita actiţă Draga Olteanu Matei a fost la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ. S-a întîmplat miercuri, 24 octombrie, oamenii legii invitînd-o la ei „acasă“ pentru a-i oferi flori, cu ocazia aniversării zilei de naştere. Întreg colectivul de poliţişti nemţeni a fost prezent în faţa unităţii unde au întîmpinat-o pe Draga Olteanu Matei şi i-au cîntat La Mulţi Ani. Actriţei i-a fost înmînată o diplomă de excelenţă ca semn de apreciere şi preţuire pentru întreaga activitate de promovare a culturii şi spiritualităţii naţionale, precum şi pentru implicarea în activităţile de prevenire organizate de Poliţia Neamţ. De ziua ei a fost serbată şi la Cinematograful Dacia, alături de ea fiind şi foşti colegi, mari actori ai scenei româneşti. La evenimentul organizat de autorităţile locale au Dorel Vişan, Vladimir Găitan, Dan Puric, Ovidiu Cuncea şi regizorul Şerban Georgescu. „Dragostea pe care ne-o transmiteţi din sală, modul în care ne urmăriţi pe fiecare dintre noi este un dar nemaipomenit pentru noi, cei care am îmbrăţişat această profesie. De fiecare dată cînd mă întîlnesc cu dumneavoastră, trebuie să vă spun că eu sînt mai pupăcioasă, îmi vine să vă sar la gît“, a spus marea actriţă. Seara s- a încheiat cu proiecţia lungmetrajului „Patima“ (1975), de Mircea George Cornea. „Doamna teatrului românesc“ a împlinit 85 de ani şi este pietreancă prin adopţie stabilindu-se la Piatra Neamţ, în 2007, după ce s-a retras din activitate şi s-a pensionat de la Teatrul Naţional din Bucureşti. De Piatra Neamţ a legat-o soţul, medicul Ionel Matei, care era de aici, iar în timp oraşul care i-a devenit nespus de drag. Născută pe 24 octombrie 1933 la Bucureşti, Draga Olteanu Matei a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală în 1956. Cariera se întinde pe parcursul a peste 50 de ani în care a încîntat spectatorii, interpretînd sute de personaje antologice în film, teatru şi televiziune: „Cucoana Chiriţa“ (regia Mircea Drăgan, 1986), „Ilustrate cu flori de cîmp“ (regia Andrei Blaier, 1974), „Nea Mărin Miliardar“ (regia Sergiu Nicolaescu, 1979) sau „Buletin de Bucureşti“ (regia – Virgil Calotescu, 1982). Debutul în film a fost în lungmetrajul „Blanca“ (1955), regizat de Mihai Iacob şi Constantin Neagu, în distribuţia căruia se regăseau, printre alţii, Amza Pellea şi Silvia Popovici. Alături de aceştia doi, dar şi de actori precum Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Ştefan Iordache, Victor Rebengiuc sau Tamara Buciuceanu-Botez, Draga Olteanu Matei este una dintre cele mai importante personalităţi ale generaţiei sale de actori. Pe parcursul carierei a colaborat şi cu regizori importanţi, precum Dan Piţa, Nicolae Mărgineanu, Elisabeta Bostan sau Geo Saizescu, jucînd în peste 90 de filme, 50 piese de teatru şi peste 100 de roluri în televiziune. După retragerea la Piatra Neamţ, actriţa a înfiinţat Teatrul Vostru, primul teatru privat din România cu actori neprofesionişti, însă acesta şi-a întrerupt activitatea din cauza stării de sănătate.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: Expoziţie la Sinagogă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Conform unei tradiţii care, de cîţiva ani, a consacrat Sinagoga Catedrală ”Baal Shem Tov” din Piatra Neamţ (str. D. Ernici nr. 12) – monument istoric datînd din 1766 – ca un spaţiu cultural deschis publicului nemţean, săptămîna aceasta aici are loc un nou eveniment. Este vorba despre expoziţia Monumental Foto a bine cunoscutului artist Nicolae Fleissig (Franţa). Festivitatea de deschidere se va desfăşura vineri, 19 iulie 2019, încep înd de la ora 18.00. Expoziţia cuprinde 50 de fotografii artistice (format mare), avînd ca subiect o parte din cele aproape 200 de sculpturi monumentale pe care Nicolae Fleissig le-a realizat de-a lungul carierei sale în toată lumea (Franţa, Spania, Israel, China, Belgia, Andora, Turcia, Coreea de Sud, Italia, Danemarca, Brazilia, Rusia, India, Egipt, Siria, Maroc etc. şi, desigur, România). Autorii fotografiilor sînt: Nicolae Fleissig, Maxim Dumitraş, Hélène Prattico, Leo Garcia Enguita. Cu aceeaşi ocazie va fi lansat şi un frumos catalog conceput de Emil Cassian Dumitraş (cu texte semnate de Florin Toma, Dimitrie Grama, Hélène Prattico, A. Simoncini, Francesc Rodriguez Rossa, Francesc Miralles, Pilar Riberaygua şi Emil Nicolae). Precizăm că Nicolae Fleissig este deţinătorul Premiului Naţional ”Brâncuşi” (2017) pentru sculptură, una dintre cele mai importante distincţii în domeniu. Artistul (născut în Tîrgu-Mureş) e cunoscut la Piatra Neamţ, oraşul copilăriei şi adolescenţei sale, prin cîteva lucrări de for public şi prin statuile şi expoziţiile găzduite de Muzeul de Artă. Aflîndu-se în această perioadă la Bacău, la un simpozion de sculptură organizat de Centrul Internaţional de Cultură ”G. Apostu”, artistul va onora prin prezenţa sa şi evenimentul de la Piatra Neamţ, realizat de Comunitatea Evreilor Piatra-Neamţ, în colaborare cu Filiala Neamţ a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Emil Nicolae

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Iris, Phoenix şi motoare, în Ştrand

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Festivalul Moto-Rock va avea loc în perioada 19-21 iulie

Municipiul Piatra Neamţ va fi gazda unui regal moto-rock ce se va desfăşura timp de 3 zile în Ştrandul Municipal, la sfîrşitul săptămînii viitoare, 19 -21 iulie. Carpat Bikers Romania va da startul celei de-a treia ediţii a Festivalului Moto-Rock, manifestare deja bine cunoscută în lumea bună a motociclismului din România, aşteptată cu interes în fiecare an de toţi iubitorii rock-ului de calitate. Locul de desfăşurare, sound-ul de calitate, luminile, atmosfera şi sutele de motoare vor face cu siguranţă ca mulţi pietreni şi nu numai să îşi facă timp în programul pentru weekend-ul viitor pentru a fi alături de Carpat Bikers MC şi invitaţii acestora. Alături de trupele “grele”, ca Phoenix şi Iris, vor mai concerta Odissey, Fraţii Carpaţi, Road Kill Soda, Olly Of Queens, Green Ties şi formaţia pietreană Parchet în Flăcări. De asemenea, sîmbăta, 20 iulie, pasionaţii de motoare pot admira începînd cu ora 11 în parcarea Galeria Mall din Piatra Neamţ o inedită expoziţie moto, un concurs cu surprize, urmate de o impresionantă paradă moto.“Despre astfel de festivaluri ce adună la un loc oameni deosebiţi cu pasiuni comune, îndrăgostiţii de muzică bună sau admiratori ai bolizilor pe două roţi se pot spune multe, ecourile unor astfel de manifestări putînd fi chiar de luni sau ani de zile. Un lucru e cert: la sfîrşitul săptămînii viitoare, Carpat Bikers MC România va arată tuturor celor prezenţi cît de frumoasă este viaţa pe două roţi, ce înseamnă distracţia, prietenia şi, ceea ce guvernează întreaga lume moto, ce înseamnă respectul”, au declarat organizatorii evenimentului.

Citește știrea

Actualitate

Roman: Club de vacanţă la Biblioteca Melidon

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Conducerea Primăriei Roman a comunicat că şi anul acesta, în perioada 15-26 iulie, la Biblioteca Municipală George Radu Melidon se vor desfăşura activităţi instructiv-educative în cadrul celei de a XI-a ediţii a Clubului de vacanţă, sub genericul „Ce mică e vacanţa mare“. „Activităţile care se vor desfăşura în acest an sînt diverse: cursuri de limbi străine, club de lectură, clubul bunelor maniere, activităţi sub genericul Vreau să cresc sănătos, ABC-ul circulaţiei, clubul de desen, vîrsta inocenţei, vacanţă în siguranţă, sportul alb, jocuri logice şi distractive“, a precizat primarul Lucian Micu. Toate acţiunile din cadrul Clubului de vacanţă se vor desfăpura cu sprijinul partenerilor educaţionali: cadre didactice, medici, psihologi, poliţişti, Asociaţia Club Sportiv Tenis Sense, ISU, voluntari de la Kult Hub şi membrii Asociaţiei Muşatinii.

Citește știrea

Trending