Contactează-ne

Actualitate

Dosarul electronic e neconstituţional

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ reforma în sănătate a mai primit o palmă ■ dosarul electronic cuprinde date personale cu caracter medical, protejate de articolul 26 din Constituţie ■ medicii de familie se simt răzbunaţi ■

Vestea potrivit căreia plenul Curţii Constituţionale a constatat neconstituţionalitatea dispoziţiilor Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a ajuns şi la medici, care se simt răzbunaţi pentru toate greutăţile cu care se confruntă cu întreg sistemul electronic de sănătate. „Am fost anunţaţi de patronat privind decizia Curţii Constituţionale referitoare la implementarea dosarului electronic de sănătate, cu care am fost sufocaţi de cîţiva ani încoace. Iată că se dovedeşte că acesta este neconstituţional. Oricum, avem şi aşa destule alte probleme în sistem, legate de funcţionarea cardurilor de sănătate, a sistemului electronic SIUI, al reţetei electronice, care mai mult nu merge şi multe alte probleme“, a declarat medicul Angela Bica, vicepreşedinta Patronatului Medicilor de Familie Neamţ. Potrivit unui comunicat al Curţii Constituţionale, remis şi patronatelor medicilor de familie, în urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constat că dispoziţiile articolului 30, precum şi sintagma „sistemul dosarului electronic de sănătate al pacientului“ din Legea nr. 95 privind reforma în domeniul sănătăţii sînt neconstituţionale. Curtea Constituţională a constatat că dosarul electronic de sănătate, instituit prin legea amintită, cuprinde date personale cu caracter medical, protejate prin articolul 26 din Constituţie. Dosarul electronic de sănătate este o investiţie care a costat statul român 18 milioane de euro. Lansat în urmă cu doi ani, în 2015, dosarul electronic a stîrnit valuri de proteste din partea medicilor, dar şi a oamenilor care nu îşi simt în siguranţă datele personale. Încă din 12 noiembrie 2016 toţi furnizorii de servicii medicale (medici, laboratoare, spitale publice şi private, furnizori de îngrijiri la domiciliu, inclusiv cei care nu au contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate) erau obligaţi, prin lege, să folosească sistemul dosarului electronic de sănătate.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Înecat în rîu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pompierii nemţeni au intervenit, marţi, 18 februarie, pentru a scoate trupul unui bărbat din apele rîului Topoliţa, în comuna Petricani.

“În urma unui apel la 112, un echipaj de pompieri de la Detașamentul Tîrgu Neamț a scos un bărbat din apele rîului Topolița din comuna Petricani. La locul intervenției se deplasează un echipaj SAJ. Bărbatul nu prezintă semne vitale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Primarul, mulţumit de plata electronică a taxelor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a anunţat recent că este mulţumit de efectele introducerii sistemelor de plată electronice pentru taxele şi impozitele locale.

“Introducerea sistemelor de plată electronice pentru taxele şi impozitele locale a reprezentat o modalitate modernă şi comodă care a fost bine primită de contribuabilii locali. Astfel, dacă în anul 2016 s-au înregistrat un număr de 1.759 plăţi electronice, în doar trei ani numărul acestora a crescut de aproape patru ori, ajungînd la 6.334 plăţi electronice efectuate în anul 2019.

Digitalizarea Primăriei Piatra Neamţ continuă şi se va accelera în perioadă următoare prin fonduri europene. Mai rapid, mai simplu, mai comod, mai puţină birocraţie – cetăţeni mulţumiţi”, a declarat primarul Dragoş Chitic.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Transportatori amendaţi de poliţiştii locali

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ au fost aplicate opt amenzi în valoare de 3.000

Opt amenzi în valoare de 3.000 de lei au aplicat poliţiştii locali din Piatra Neamţ care au desfăşurat în perioada 10-16 februarie,  acţiune ce a vizat transportatorii din municipiu.

„În perioada 10.02.2020 – 16.02.2020, poliţiştii Biroului Siguranţă Rutieră – Poliţia Locală Piatra Neamţ au desfăşurat o acţiune specifică pe linia respectării prevederilor Legii 38/2003 privind transportul în regim taxi şi în regim de închiriere, ale HCL 305/2013 privind transportul în regim taxi precum şi ale Legii 92/2007 privind serviciile de transport public local.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii locali au aplicat 8 sancţiuni contravenţionale în valoare de 3000 de lei.

O amendă în valoare de 1.000 de lei s-a aplicat pentru încălcarea art. 44 şi art. 45 din Legea 92/2007 (”Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei, operatorii economici care nu au inscripţionat în mod corespunzător mijloacele de transport folosite pentru transportul în cont propriu.  Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei conducătorul auto pentru nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (2) privind refuzul de a prezenta la control documentele corespunzătoare”), iar pentru nerespectarea art. art. 22 (”se interzice transportul pe o singură cursă a mai mult de un client”) din Legea privind transportul în regim taxi şi în regim de închiriere (Legea 38/2003) au fost sancţionate două persoane cu amenzi contravenţionale în valoare de 900 de lei.

În acelaşi context au fost monitorizate mai multe zone din municipiul Piatra Neamţ, iar 22 de persoane au fost sancţionate contravenţional pentru nerespectarea art. 8, pct. ”l” din HCL 7/2010 – Regulamentul privind buna gospodărire, întreţinere, curăţenie şi estetică în municipiul Piatra Neamţ (”În vederea conservării şi dezvoltării parcurilor, zonelor florale, spaţiilor verzi din perimetrul municipiului Piatra Neamţ cît şi pentru protecţia florei se interzice: accesul, staţionarea, oprirea şi circulaţia autovehiculelor de orice tip pe spaţiile verzi sau plantate, în parcuri, locuri de joacă pentru copii, pe trotuare şi aleile pietonale”)”, se precizează într-un comunicat de presă emis de Poliţia Locală Piatra Neamţ.

Citește știrea

Trending