Contactează-ne

Actualitate

Domnule Klaus Iohannis, altă întrebare!

Știe publicată cu

în data de

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat în sfârşit naţiunea, că a ieşit din vria nehotărârilor şi a decis ca Referendumul să fie organizat pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare. Deci, referendumul să nu fie organizat în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare, ci „odată cu aceste alegeri“. Această pretenţie prezidenţială nu este numai o indicaţie scenografică, ci şi una regizorală, prin care Iohannis stabileşte cum trebuie să fie amenajat cadrul scenic al secţiei de votare şi care trebuie să fie jocul cetăţeanului venit la vot. În secţia de votare, cele două urne, pentru alegeri şi pentru referendum, trebuie să fie plasate alături, pentru ca cetăţeanul, cu câte un buletin de vot în fiecare mână, să le poată introduce „odată“ în urne. Pentru succesul acestui referendum, odată cu alegerile, Klaus Iohannis impune ca cetăţeanul să aibă capacitatea de a-şi dedubla personalitatea. Partea normală a cetăţeanului să se ocupe de buletinul de vot al alegerilor europarlamentare, iar partea morbidă să se ocupe de buletinul de vot al referendumului. Ori viceversa, după direcţia în care se doreşte s-o luăm. Pentru că nişte oameni normali de-a-întregul, într-o zi de vot crucial pentru România viitoare, cum sunt alegerile europarlamentare, trebuie să se concentreze pentru a decide cu responsabilitate, pe cine vor trimite la Bruxelles să-i reprezinte. În loc să ne lase ziua de 26 mai să o dedicăm exclusiv luării unei astfel de decizie, preşedintele ne obligă să ne dedublăm, pentru a-i rezolva ordinul pe unitate, primit de la mai marii Europei, descătuşându-ne umorile pentru a opta varianta fericirii naţionale, reductibilă la alternativa Dragnea – Kovesi. Şi aceasta, în condiţiile în care se dovedeşte că nici Dragnea şi nici Kovesi nu sunt uşi de biserică. Despre buletinul de vot al alegerilor europarlamentare, ştiind care este conţinutul lor, avem suficient timp să ne concentrăm, pentru a decide în cunoştinţă de cauză, cum votăm. În schimb, despre conţinutul buletinului de referendum nu se ştie nimic, în afară că, indiferent cum va suna întrebarea, aceasta va conţine un mesaj anti – PSD şi nimic altceva interesant. Klaus Iohannis ne crede o naţiune de tulburaţi, gândind că nu se vede de la o poştă că acest referendum este o acţiune politică, pregătită „pas cu pas“ după alegerile din 2016. De aceasta contează el acum, când ne cere să ne dedublăm.

Referendumul, tichia de mărgăritar a lui Klaus Iohannis

Chelbosul, în lipsa podoabei capilare, cu care să-şi etaleze prin târg măreţia, a găsit cu cale ca tichia ponosită, cu care umbla acoperit, să şi-o împodobească cu cât mai multe mărgăritare, pentru a fi băgat în seamă. Nu-şi închipuia săracul, că tichia astfel împopoţonată cu mărgăritare, avea să scoată în evidenţă şi mai mult hidoşenia şi găunoşenia personajului. Preşedintele nostru, în lipsa unui oricât de amărât proiect de ţară, pe care să-l fi stors de sub podoaba capilară în cei 5 ani petrecuţi la Cotroceni, a anunţat naţiunea că-şi va împodobi tichia prezidenţială cu un Referendum, aducător al unui nou mandat la Cotroceni. Pentru a face ca referendumul să fie cât mai atrăgător spre urne, Iohannis şi-a convocat toţi cântăreţii de curte, pentru a-i compune din vorbe meşteşugite cea mai isteaţă întrebare, care să fie mărgăritarul de pe tichie. Pentru a-şi pune în aplicare proiectul, chelbosul ştia prea bine ce îi trebuie, aşa că a scos de la păstrare mărgăritarele cu care şi-a împodobit tichia. Spre deosebire de chelbos, Iohannis nici până acum nu a dat semn că are vreun mărgăritar pus deoparte, dovadă că încă nu ştie cum ar trebui să sune întrebarea referendumului, pentru ca lumea să bulucească spre urne. Stupefacţia românilor s-a instalat atunci când au realizat că Iohannis defilează gol, neavând nici măcar o tichie. La bursa pariurilor neoficiale, de prin pieţe, crâşme, stadioane, nunţi sau parastase, românii încearcă să ghicească ce întrebare ar trebui să pună Iohannis pe buletinul de vot, pentru a face să iasă lumea din casă în ziua Referendumului europarlamentar, sau dacă iese, să nu refuze buletinul de vot pentru referendum. Zbaterea lui Klaus Iohannis, de a obţine un nou mandat, a ajuns să depăşească zbaterea lui Liviu Dragnea de a scăpa de justiţie.

Dilema lui Iohannis, are sau nu are întrebare?

Întrebarea referendumului se doreţte să fie proiectul de ţară al domnului Klaus Iohannis, deţi acest proiect nu depăşeşte alonja unei propoziţii, la care nu s-a scris încă nici prima literă. Ţopăiala prezidenţială privind referendumul, că l-ar face, că nu l-ar face, că se mai gândeşte sau că este aproape hotărât, nu este decât măsura incapacităţii lui Iohannis de a lega mai mult de două vorbe într-o propoziţie, care să reprezinte întrebarea fundamentală la care românii să fie atraşi să răspundă. Marţi 26 martie, Iohannis a chemat la Cotroceni, pentru consultări, spuma magistraturii, ceva societate civilă, şi pe câţiva bătăuşi rezistenţi din Piaţa Victoriei, pentru a pune piatra de temelie a întrebării. Nu ştiu ce a înţeles Iohannis din întâlnirea cu Haştag – Rezist, dar sigur magistraţii cu scaun la cap i-au transmis că în propoziţia întrebării nu au ce căuta sintagmele „penali“ şi „independenţa justiţiei“, ceea ce a golit de conţinut gândirea iohannistă. Pentru toată lumea era clar că Iohannis nu are întrebările pregătite, cu care să sondeze opinia publică, dar are nevoie ca de aer, ca electoratul său să aibă un pretext să iasă la vot. Încorsetat în armura sa teutonică, Iohannis nu reuşeşte să vadă care este realitatea din jurul său, prin fanta îngustă a vizierei căzute pe ochi. Klaus Iohannis nu vede că reprezintă o minoritate în România, minoritate care are pretenţii de majoritar. El este pornit să dedice referendumul intereselor minoritarilor, lovind puternic în interesele majoritarilor. Din panoplia întrebărilor pe care le analizează zilnic, pentru a promova una din ele la Referendum, nu am sesizat nici o întrebare care să suscite interesul majorităţii. O întrebare, precum „Sunteţi de acord să nu fie afectată independenţa justiţiei?“ ar stârni valuri imense de nedumerire. Fiecare cetăţean, care este combatant în războiul româno – român, este convins în felul său, că în ultima vreme, independenţa justiţiei a fost afectată, după caz, de către Băsescu, de SRI, de DNA, de procurorii de elită ai lui Kovesi, de PSD sau de către unii magistraţi. Pe Klaus Iohannis nu-l interesează, dintre toţi aceştia, decât PSD- ul, ceilalţi contributori nu există, după el.

Întrebarea Referendumului vizează PSD-ul. Justiţia este doar pretextul

Klaus Iohannis ne-a anunţat că a găsit întrebarea, dar nu ne-o spune, ca să murim de curiozitate până la urne. În orice caz, anunţul epocal a avut trimiteri, menite să ne risipească una din marile nedumeriri cu privire la conţinutul întrebării. Dintre numeroasele întrebări, la care românii ar fi tentaţi să caute un răspuns, ar fi cele referitoare la problemele economiei, ale vieţii, sociale, ale educaţie, ale sănătăţii sau ale infrastructurii rutiere. Klaus Iohannis a stabilit deja că singura temă de interes naţional este justiţia. El spune vorbă mare şi anume că „justiţia este o temă de interes naţional, iar cetăţenii au dreptul suveran să decidă dacă vor sau nu să lase corupţia să devină politică de stat“. Ar fi un referendum despre o problemă relativ falsă, deoarece justiţia la care se referă Iohannis se limitează la DNA , care este doar o părticică din justiţie, numai dacă stăm să analizăm numărul redus de dosare penale, dintre care mult prea multe cu achitări sau respingeri. Klaus Iohannis îşi pregăteşte cu meticulozitate nemţească momentul lansării publice a întrebării referendumului, contând pe faptul că naţiunea, bulversată emoţional, va reface lista problemelor sale de interes naţional, trecând problema lui Iohannis, cea despre PSD şi Dragnea, pe primul loc. Indiferent cum va suna întrebarea lui Iohannis pe buletinul de vot, există suficientă îndreptăţire ca în loc de ştampilă, să-i scriem cu pixul: Altă întrebare!

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

O avocată din Neamţ în conducerea UNBR

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ avocata Mariana Popovici face parte din Comisia Permanentă a Uniunii Naţionale a Barourilor din România ■ preşedinte al forului a fost ales avocatul Traian Briciu, de la Baroul Bucureşti ■

Congresul Avocaţilor, desfăşurat recent la Bucureşti, a avut drept principal obiectiv alegerea organelor de conducere al forului acestei bresle. Cu acest prilej au fost adoptate o serie de rezoluţii care vizează acest corp profesional, apreciat de societate ca fiind unul select, poate cel mai apropiat de lumea atît de controversată a magistraţilor. În cadrul congresului a fost aleasă noua componenţă a Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), potrivit normei de reprezentare a fiecărui barou în parte, alţii decît decanii Barourilor. Astfel, avocatul Traian Briciu, de la Baroul Bucureşti a fost ales în funcţia de preşedinte al Uniunii Naţionale a Barourilor din România. Vicepreşedinţi au fost aleşi, prin vot: Ion Dragne, avocat Barou Bucureşti, Ion Turculeanu, avocat Barou Craiova, Mihai Baco, avocat Barou Alba, Marius Sebastian Striblea, avocat Barou Iaşi şi Daniel Fenechiu, cunoscut politician PNL, avocat în Baroul Bucureşti. Tot în cadrul Congresului au fost aleşi şi membrii Comisiei Permanente şi ai Consiliului UNBR, organism în care Baroul Neamţ va fi reprezentat de avocata Mariana Popovici, din Roman, care se află la al doilea mandat în această onorantă funcţie. Baroul Neamt a avut trei candidaţi, respectiv: Ioan Chelaru (61 voturi), Amalia Vlad (43 voturi) şi Mariana Popovici (110 voturi), în condiţiile în care judeţul are doar un loc de reprezentare în cadrul UNBR. Mariana Popovici este absolventă a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza, Iaşi, promoţia 1986, fiind la al doilea mandat consecutiv de consilier UNBR, ales în cadrul Congresului Avocaţilor. Ea speră să-şi reprezinte cu profesionalism şi demnitate breasla. „Priorităţile noii conduceri sînt exprimate în Rezoluţiile adoptate în Cadrul Congresului Avocaţilor 2019, referitoare la intensificarea eforturilor pentru asigurarea resurselor financiare necesare plăţii remuneraţiilor pentru oficii; elaborarea principiilor fundamentale pe care se bazează viitoarea legislaţie a profesiei de avocat; implicarea UNBR în proiectul «Cartierul Justiţiei»; identificarea politicilor profesionale orientate spre asigurarea intrării avocaţilor stagiari în barourile cu un număr restrîns de avocaţi şi perfecţionarea comunicării în interiorul profesiei“, sînt obiectivele viitorului mandat al celor aleşi în conducerea UNBR.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Tîlhar reţinut

Știe publicată cu

în data de

Poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Borleşti au identificat şi reţinut un bărbat de 30 de ani, din Cîndeşti, sub aspectul comiterii infracţiunii de tentativă la tîlhărie calificată. Asta după ce, pe 16 iunie, acesta ar fi pătruns, fără drept, în locuinţa unui bărbat de 80 de ani, din Cîndeşti, unde i-ar fi solicitat o sumă de bani şi întrucît acesta a refuzat, l-ar fi lovit cu palmele în zona feţei. În urma leziunilor suferite, victima a fost preluată şi transportată la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate. Tîlharul a fost reţinut şi ulterior arestat preventiv de magistraţii Judecătoriei Piatra Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

GALERIE FOTO: Tradiţiile, scoase la lumină de elevii din Bicaz şi Tarcău

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ elevii şi dascălii au pus la cale un proiect finalizat printr-o expoziţie de obiecte de uz gospodăresc împrumutate de la sătenii de pe Valea Tarcăului ■ tinerii vor învăţa să construiască ei înşişi obiecte din lemn avînd modelul celor adunate din teren ■

La Liceul Carol I Bicaz prelucrarea lemnului constituie un obiect de studiu pentru clasele cu acest profil. Studiind istoria locului privind această preocupare, dascălii şi elevii din Bicaz, au descoperit în gospodăriile muntenilor şi mai cu seamă ale tărcăuanilor obiecte de uz casnic şi unelte din lemn pentru lucrările gospodăreşti, ajungînd la concluzia că pot readuce în actualitate această îndeletnicire dacă se vor apleca cu atenţie asupra ei. În acest scop, în urmă cu doi ani au pus la cale un proiect la care a subscris şi administraţia Şcolii Gimnaziale Iulia Hălăucescu Tarcău şi care s-a derulat pe parcursul a doi ani, 2017-2018, cu finalizare în 2019 printr-o frumoasă expoziţie de obiecte împrumutate de la gospodarii văii Tarcăului. Între timp, elevii sub îndrumarea profesoarelor Gabriela Cehan, Elena Fodor, Mihaela Scurtu, iar de la Tarcău, Daniela Mîţu, directoarea şcolii şi Gabi Găleanu, s-au documentat studiind aprofundat fenomenul convertit mai apoi în adevărate comunicări prin care au prezentat colegilor ceea ce înseamnă o mare parte dintre obiectele de uz gospodăresc scoase la lumină de şcolile sus amintite. „Încă de la iniţiere, proiectul a fost gîndit cu scopul de a renaşte tradiţiile de pe Valea Tarcăului şi de a trece printr-o acţiune de conservare a obiectelor ce sînt expuse în unitatea noastră, Liceul Carol I Bicaz, iar prin studiul a ceea ce înseamnă acestea în economia casnică, să educăm elevii în a duce mai departe tradiţiile locului. Asta cu atît mai mult, cu cît în prezent, cînd sîntem asaltaţi de noile tehnologii, există pericolul de a renunţa la prelucrarea lemnului, această preocupare ce a aparţinut strămoşilor noştri, fiind dusă mai departe din generaţie în generaţie“, avea să-şi înceapă prezentarea făcută elevilor de către profesoara Cehan. I-au urmat două comunicări prezentate de către elevele Antonia Vidrighin şi Iuliana Paşcu, comunicări bine alcătuite, ce au insistat pe descrierea unor produse expuse şi pledat pentru una din îndeletnirile zonei, ţesutul covoarelor. Din spusele profesoarei Gabriela Cehan am reţinut faptul că proiectul în discuţie va fi continuat printr-o nouă tematică, ce va avea în vedere antrenarea elevilor construcţia unor obiecte din lemn avînd modelul celor adunate din teren şi mai ales în cultivarea unor îndeletniciri, precum ţesutul covoarelor. „Sperăm ca elevii noştri să se simtă atraşi de propunerile noului proiect pe care dorim să-l demaram la începutul anului şcolar următor, iar drept urmare la terminarea liceului să avem de-a face cu nişte tineri cu drag de tradiţii şi îndeletnicirile pe care acestea le presupun. Numai aşa vom reuşi să ne păstrăm personalitatea culturală locală, naţională, într-o lume globalizată“, a spus profesoara de la Carol. Am reuşit să o atragem la discuţie şi pe directoarea şcolii din Tarcău, care avea să ne spună printre altele. „Eu am fost încîntată de parteneriatul propus de colegele noastre din Bicaz. Am subscris imediat şi în primul rînd i-am ajutat să afle unde pot găsi aceste obiecte de economie casnică tradiţională. Copii de gimnaziu pot observa cum liceenii lucrează şi transformă lemnul în artă şi ăsta e un lucru bun. Din acest punct de vedere fosta scoală de arte şi meserii era bine organizată şi se făcea practică la Fabrica de indrstrializare a lemnului Tarcău, fapt deosebit de util. Copiii sînt atraşi de tradiţii şi arta populară, reuşind ca împreună să realizăm un ansamblu folcloric cu care am străbătut Europa, ducînd peste hotare arta românească“, a declarat profesoara Daniela Mîţu. Aşadar, deşi s-a intrat în vacanţă, gîndurile profesorilor de la Liceul Carol Bicaz şi Şcoala Gimnazială Iulia Hălăucescu Tarcău vor fi aşezate într-un nou proiect prin care tradiţiile să fie valorificate şi scoase la lumină de actuala generaţie.

Citește știrea

Trending