Contactează-ne

Actualitate

Domnule Klaus Iohannis, altă întrebare!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat în sfârşit naţiunea, că a ieşit din vria nehotărârilor şi a decis ca Referendumul să fie organizat pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare. Deci, referendumul să nu fie organizat în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare, ci „odată cu aceste alegeri“. Această pretenţie prezidenţială nu este numai o indicaţie scenografică, ci şi una regizorală, prin care Iohannis stabileşte cum trebuie să fie amenajat cadrul scenic al secţiei de votare şi care trebuie să fie jocul cetăţeanului venit la vot. În secţia de votare, cele două urne, pentru alegeri şi pentru referendum, trebuie să fie plasate alături, pentru ca cetăţeanul, cu câte un buletin de vot în fiecare mână, să le poată introduce „odată“ în urne. Pentru succesul acestui referendum, odată cu alegerile, Klaus Iohannis impune ca cetăţeanul să aibă capacitatea de a-şi dedubla personalitatea. Partea normală a cetăţeanului să se ocupe de buletinul de vot al alegerilor europarlamentare, iar partea morbidă să se ocupe de buletinul de vot al referendumului. Ori viceversa, după direcţia în care se doreşte s-o luăm. Pentru că nişte oameni normali de-a-întregul, într-o zi de vot crucial pentru România viitoare, cum sunt alegerile europarlamentare, trebuie să se concentreze pentru a decide cu responsabilitate, pe cine vor trimite la Bruxelles să-i reprezinte. În loc să ne lase ziua de 26 mai să o dedicăm exclusiv luării unei astfel de decizie, preşedintele ne obligă să ne dedublăm, pentru a-i rezolva ordinul pe unitate, primit de la mai marii Europei, descătuşându-ne umorile pentru a opta varianta fericirii naţionale, reductibilă la alternativa Dragnea – Kovesi. Şi aceasta, în condiţiile în care se dovedeşte că nici Dragnea şi nici Kovesi nu sunt uşi de biserică. Despre buletinul de vot al alegerilor europarlamentare, ştiind care este conţinutul lor, avem suficient timp să ne concentrăm, pentru a decide în cunoştinţă de cauză, cum votăm. În schimb, despre conţinutul buletinului de referendum nu se ştie nimic, în afară că, indiferent cum va suna întrebarea, aceasta va conţine un mesaj anti – PSD şi nimic altceva interesant. Klaus Iohannis ne crede o naţiune de tulburaţi, gândind că nu se vede de la o poştă că acest referendum este o acţiune politică, pregătită „pas cu pas“ după alegerile din 2016. De aceasta contează el acum, când ne cere să ne dedublăm.

Referendumul, tichia de mărgăritar a lui Klaus Iohannis

Chelbosul, în lipsa podoabei capilare, cu care să-şi etaleze prin târg măreţia, a găsit cu cale ca tichia ponosită, cu care umbla acoperit, să şi-o împodobească cu cât mai multe mărgăritare, pentru a fi băgat în seamă. Nu-şi închipuia săracul, că tichia astfel împopoţonată cu mărgăritare, avea să scoată în evidenţă şi mai mult hidoşenia şi găunoşenia personajului. Preşedintele nostru, în lipsa unui oricât de amărât proiect de ţară, pe care să-l fi stors de sub podoaba capilară în cei 5 ani petrecuţi la Cotroceni, a anunţat naţiunea că-şi va împodobi tichia prezidenţială cu un Referendum, aducător al unui nou mandat la Cotroceni. Pentru a face ca referendumul să fie cât mai atrăgător spre urne, Iohannis şi-a convocat toţi cântăreţii de curte, pentru a-i compune din vorbe meşteşugite cea mai isteaţă întrebare, care să fie mărgăritarul de pe tichie. Pentru a-şi pune în aplicare proiectul, chelbosul ştia prea bine ce îi trebuie, aşa că a scos de la păstrare mărgăritarele cu care şi-a împodobit tichia. Spre deosebire de chelbos, Iohannis nici până acum nu a dat semn că are vreun mărgăritar pus deoparte, dovadă că încă nu ştie cum ar trebui să sune întrebarea referendumului, pentru ca lumea să bulucească spre urne. Stupefacţia românilor s-a instalat atunci când au realizat că Iohannis defilează gol, neavând nici măcar o tichie. La bursa pariurilor neoficiale, de prin pieţe, crâşme, stadioane, nunţi sau parastase, românii încearcă să ghicească ce întrebare ar trebui să pună Iohannis pe buletinul de vot, pentru a face să iasă lumea din casă în ziua Referendumului europarlamentar, sau dacă iese, să nu refuze buletinul de vot pentru referendum. Zbaterea lui Klaus Iohannis, de a obţine un nou mandat, a ajuns să depăşească zbaterea lui Liviu Dragnea de a scăpa de justiţie.

Dilema lui Iohannis, are sau nu are întrebare?

Întrebarea referendumului se doreţte să fie proiectul de ţară al domnului Klaus Iohannis, deţi acest proiect nu depăşeşte alonja unei propoziţii, la care nu s-a scris încă nici prima literă. Ţopăiala prezidenţială privind referendumul, că l-ar face, că nu l-ar face, că se mai gândeşte sau că este aproape hotărât, nu este decât măsura incapacităţii lui Iohannis de a lega mai mult de două vorbe într-o propoziţie, care să reprezinte întrebarea fundamentală la care românii să fie atraşi să răspundă. Marţi 26 martie, Iohannis a chemat la Cotroceni, pentru consultări, spuma magistraturii, ceva societate civilă, şi pe câţiva bătăuşi rezistenţi din Piaţa Victoriei, pentru a pune piatra de temelie a întrebării. Nu ştiu ce a înţeles Iohannis din întâlnirea cu Haştag – Rezist, dar sigur magistraţii cu scaun la cap i-au transmis că în propoziţia întrebării nu au ce căuta sintagmele „penali“ şi „independenţa justiţiei“, ceea ce a golit de conţinut gândirea iohannistă. Pentru toată lumea era clar că Iohannis nu are întrebările pregătite, cu care să sondeze opinia publică, dar are nevoie ca de aer, ca electoratul său să aibă un pretext să iasă la vot. Încorsetat în armura sa teutonică, Iohannis nu reuşeşte să vadă care este realitatea din jurul său, prin fanta îngustă a vizierei căzute pe ochi. Klaus Iohannis nu vede că reprezintă o minoritate în România, minoritate care are pretenţii de majoritar. El este pornit să dedice referendumul intereselor minoritarilor, lovind puternic în interesele majoritarilor. Din panoplia întrebărilor pe care le analizează zilnic, pentru a promova una din ele la Referendum, nu am sesizat nici o întrebare care să suscite interesul majorităţii. O întrebare, precum „Sunteţi de acord să nu fie afectată independenţa justiţiei?“ ar stârni valuri imense de nedumerire. Fiecare cetăţean, care este combatant în războiul româno – român, este convins în felul său, că în ultima vreme, independenţa justiţiei a fost afectată, după caz, de către Băsescu, de SRI, de DNA, de procurorii de elită ai lui Kovesi, de PSD sau de către unii magistraţi. Pe Klaus Iohannis nu-l interesează, dintre toţi aceştia, decât PSD- ul, ceilalţi contributori nu există, după el.

Întrebarea Referendumului vizează PSD-ul. Justiţia este doar pretextul

Klaus Iohannis ne-a anunţat că a găsit întrebarea, dar nu ne-o spune, ca să murim de curiozitate până la urne. În orice caz, anunţul epocal a avut trimiteri, menite să ne risipească una din marile nedumeriri cu privire la conţinutul întrebării. Dintre numeroasele întrebări, la care românii ar fi tentaţi să caute un răspuns, ar fi cele referitoare la problemele economiei, ale vieţii, sociale, ale educaţie, ale sănătăţii sau ale infrastructurii rutiere. Klaus Iohannis a stabilit deja că singura temă de interes naţional este justiţia. El spune vorbă mare şi anume că „justiţia este o temă de interes naţional, iar cetăţenii au dreptul suveran să decidă dacă vor sau nu să lase corupţia să devină politică de stat“. Ar fi un referendum despre o problemă relativ falsă, deoarece justiţia la care se referă Iohannis se limitează la DNA , care este doar o părticică din justiţie, numai dacă stăm să analizăm numărul redus de dosare penale, dintre care mult prea multe cu achitări sau respingeri. Klaus Iohannis îşi pregăteşte cu meticulozitate nemţească momentul lansării publice a întrebării referendumului, contând pe faptul că naţiunea, bulversată emoţional, va reface lista problemelor sale de interes naţional, trecând problema lui Iohannis, cea despre PSD şi Dragnea, pe primul loc. Indiferent cum va suna întrebarea lui Iohannis pe buletinul de vot, există suficientă îndreptăţire ca în loc de ştampilă, să-i scriem cu pixul: Altă întrebare!

Actualitate

Coronavirus: Naţional – Noi “recorduri” negative – 1.378 de cazuri noi şi 50 de decese

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ au fost înregistrate 28 de cazuri noi

Până astăzi, 7 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 59.273 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

29.289 de pacienți au fost declarați vindecați și 5.897 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.378 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 605 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 2.616 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 06.08.2020 (10:00) – 07.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 50 de decese (31 bărbați și 19 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Cluj, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Timiș, Vâlcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 4 decese s-au înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 11 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 17 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 14 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate cele 50 de decese înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.801. Dintre acestea, 446 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.343.315 de teste. Dintre acestea 23.946 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.276 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.670 la cerere.

Pe teritoriul României, 6.076 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.031 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 20.210 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 170 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.027 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 737 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 942 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 198.050 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 3 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.612 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.891 în Italia,  570 în Spania, 124 în Franța, 2.672 în Germania, 157 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  111 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 18 în Grecia, 2 în Cipru  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, Suedia, Republica Congo și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 123 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia și unul în Republica Congo, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 189 au fost declarați vindecați: 159 în Germania, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Crimă oribilă – şi-a omorât fiul, l-a tranşat şi i-a aruncat corpul în Siret

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ autorul are 72 de ani

Crimă oribilă produs în Neamţ la începutul acestei luni. Un bătrîn de 72 de ani şi-a omorât fiul de 45 de ani, l-a tranşat şi l-a aruncat în râul Siret.

“Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, sub coordonarea unui procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, au probat activitatea infracțională a unui bărbat de 72 de ani, cercetat pentru comiterea infracțiunilor de omor și profanare de cadavre sau morminte.

La data de 6 august a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Dulcești au fost sesizați de către un tânăr de 29 de ani, cu privire la faptul că a observat un membru superior de natură umană în râul Siret din localitatea Horia.

Imediat, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț s-a constituit o echipă operativă de lucru formată din polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, cei ai Poliției municipiului Roman și Secției de Poliție Rurală Dulcești, precum și criminaliști, care au demarat activitățile de căutare în râul Siret, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, în vederea descoperirii celorlalte părți de corp omenesc.

În urma unei expertize dactiloscopice efectuate în cauză, polițiștii au stabilit faptul că membrul superior aparține unui bărbat de 45 de ani, din Roman.

În baza activităților informativ investigative desfășurate cu operativitate a reieșit faptul că, în perioada 1 – 5 august a.c., pe fondul unei stări conflictuale și a consumului de alcool, un bărbat de 72 de ani, din Roman, l-ar fi agresat pe fiul său cu un obiect tăietor-înțepător, în timp ce se aflau în incinta locuinței, în urma leziunilor suferite survenind decesul acestuia.

Ulterior, cel în cauză ar fi depesat corpul și l-ar fi aruncat în albia râului Siret.

În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost prezentat procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, care a dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunilor de omor și profanare de cadavre sau morminte”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

FOTO: foto generica

Citește știrea

Actualitate

Se lansează programul „Casa Eficientă Energetic” – Valoarea primei energetice este de 15.000 de euro

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ anunţul a fost făcut de deputatul Mugur Cozmanciuc, preşedintele PNL Neamţ

Nemțenii care își doresc să aibă un consum de energie mai mic pot accesa, începând cu data de 15 septembrie, programul „Casa Eficientă Energetic”.

 

„Cei care vor aplica pot beneficia de o primă energetică în valoare de maximum 15.000 de euro, din fonduri nerambursabile, acordați de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin AFM.

 

Cei interesați de „Casa Eficientă Energetic” vor putea depune online cererea pentru prima energetică, însoțită de un certificat de performanţă energetică inițial și un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea. Imediat după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare și au la dispoziție 60 de zile pentru a pregăti dosarul investiției. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe și se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni. La final, AFM decontează 60% din investiție, după un nou audit energetic al casei.

Totodată, acest program poate fi accesat și de reprezentanți ai instituțiilor publice (școli și grădinițe).

 

Cheltuielile eligibile pentru școli și grădinițe sunt:

 

–        dotarea instituțiilor cu centrale termice, dar și înlocuirea centralelor sau a componentelor sistemului de încălzire cu unele mai performante;

–        tâmplărie cu geam termopan;

–        izolație termică fațade și terase;

–        alte lucrări menite să reducă pierderile de energie termică;

–        sisteme nepoluante pentru obținerea necesarului de energie sau pentru anumite utilități;

–        sisteme de încălzire a apei care utilizeaza energia solară, panouri fotovoltaice;

–        schimbarea corpurilor de iluminat;

–        instalarea de senzori de mișcare;

–        sisteme moderne și eficiente de monitorizare a energiei;

–        sisteme de ventilație și climatizare pentru sporirea confortului termic al utilizatorilor.

 

Guvernul PNL se preocupă să pună în implementare soluții eficiente pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor. Îmi doresc ca și nemțenii să profite de aceste oportunități, pentru a crește nivelul de trai și confort”, se precizează într-un comunicat de presă emis de deputatul Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț.

Citește știrea

Trending