Contactează-ne

Prima pagină

Doliu după un preot respectat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Mihai Budău, fostul paroh de Piatra Neamţ, a fost înhumat pe 8 octombrie

Unul dintre cei mai îndrăgiţi preoţi ai Diecezei de Iaşi, a cărui activitate a afectat în mod pozitiv comunităţile romano-catolice din zonele Piatra Neamţ şi Roman, a fost înmormîntat luni, 8 octombrie. Este vorba despre părintele Mihai Budău, în ultimii ani paroh la Focşani, care s-a stins în Centrul de Spiritualitate de la Bârnova (Iaşi) la vîrsta de 78 de ani, nu înainte de a celebra Liturghia şi să fie întărit cu taina Sfîntului Maslu. S-a născut la 6 septembrie 1940 la Nicolae Bălcescu – Bacău din părinţii Andrieş şi Cătălina, tatăl murindu-i pe front în al Doilea Război Mondial. A absolvit Şcoala Generală, ciclu primar la Nicolae Bălcescu în anul 1952, apoi ciclu al II-lea – trei clase – la Valea Mare în anul 1955, şcoala de Cantori în anul 1959 la Iaşi (primul an l-a terminat la Alba-Iulia) şi Institutul Teologic Sfîntul Iosif din Iaşi în anul 1965. A fost sfinţit preot la 29 iunie 1965 la Alba-Iulia de către episcopul Marton Aron. A activat ca vicar la Săbăoani (1 august 1966 – 1 noiembrie 1970), Tămăşeni (1 noiembrie 1970 – 1 decembrie 1972), Cleja (1 decembrie 1972 – 1 decembrie 1973), administrator parohial la Cleja (1 decembrie 1973 – 1 mai 1975), paroh la Băluşeşti (1 mai 1975 – 1 februarie 1979), Lespezi (1 februarie 1979 – 1 aprilie 1981), vicar la Iaşi (1 aprilie 1981 – 1 noiembrie 1982), paroh la Adjudeni (1 noiembrie 1982 – 1 noiembrie 1986), Piatra Neamţ (1 noiembrie 1986 – 31 august 2006), decan de Piatra Neamţ (1 septembrie 1996 – 31 august 2006), paroh la Focşani şi decan de Vrancea (1 septembrie 2006 – 31 august 2013). Pensionar de la 1 noiembrie 2010, după ce şi-a încheiat mandatul, a mai activat ca preot pensionar la Reşiţa, Bacău (10 septembrie 2013 – mai 2018) şi la Centrul de Spiritualitate de la Bârnova (mai-octombrie 2018). La Băluşeşti a coordonat construirea unei noi biserici, iar la Adjudeni a terminat lucrările la biserica începută de preotul Dumitru Adămuţ, adăugînd casa parohială actuală. Ca paroh de Piatra Neamţ a început construirea bisericii din cartierul Dărmăneşti, a renovat biserica şi casa parohială; a ţinut numeroase exerciţii spirituale şi misiuni populare. Părintele consideră în testamentul său că lucruri mari a înfăptuit pentru el Cel Atotputernic, îi roagă pe preoţi să nu-l uite în rugăciunile lor, iar pe toţi credincioşii pe care i-a păstorit declară că i-a iubit cu cea mai arzătoare iubire şi i-a purtat mereu în inimă. Sicriul cu trupul neînsufleţit al părintelui Mihai Budău a fost depus duminică, 7 octombrie, în biserica parohială din satul natal, Nicolae Bălcescu, iar înmormîntarea a avut loc a doua zi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cursuri exclusiv on-line în Piatra Neamţ, Bicaz, Girov şi Gârcina

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cafenelele, barurile şi restaurantele, activitate suspendată

Cursurile şcolare se vor desfăşura exclusiv on-line în Piatra Neamţ, incidenţă comunitară de 3,31 la mia de locuitori, Bicaz, 3,48 la mia de locuitori, Girov, 3,9 la mica de locuitori şi Gârcina, 3,6 la mia de locuitori. În Piatra Neamţ, sunt exceptate de la măsurile amintite creşele şi instituţiile de tip after-school. Măsura intră în vigoare începând de luni, 26 octombrie.

Cafenelele, barurile şi retaurantele au activitatea suspendată, doar terasele rămânând deschise. Hotelurile, pensiunile şi motelurile rămân deschise, iar clienţii pot servi masa în restaurantele acestor unităţi.

Cât priveşte măsurile destinate HORECA acestea intră în vigoare de duminică dimineaţă, 25 octombrie. În comuna Girov este un focar de COVID la primărie, cu 11 persoane infectate.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Salariile la DGASPC Neamț, poate după rectificare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ salariaţii anunţă că vor continua mişcările de protest

Salariaţii de la DGASPC Neamţ, care nu şi-au primit banii pe luna septembrie, anunţă că vor continua mişcările de protest prin pichetarea Guvernului şi a Ministerului de Finanţe. Acesta după ce au fost anunţaţi că banii necesari vor fi viraţi abia după rectificarea bugetară, care se preconizează că va avea loc „cândva” în luna noiembrie.

„Aproape 1000 de angajați ai DGASPC Neamț riscă să rămână fără bani pentru următoarele 2 luni, deoarece șanse reale de suplimentare a bugetului astfel încât să acopere necesarul sunt abia după rectificarea bugetară ce ar putea avea loc în noiembrie, fără a se ști o dată exactă. Aceasta este concluzia ce reiese din  răspunsul primit de DGASPC Neamț de la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție. „La acest moment singura instituție centrală care are competența de a decide cu privire la majorarea sumelor destinate protecției copilului și persoanelor adulte cu dizabilități este Ministerul Finanțelor Publice“, se arată în răspunsul ANDPDCA.

Data viitoarei rectificări bugetare nu este stabilită, vehiculându-se informații că ar putea avea loc în luna noiembrie. Ulterior, după aprobările legale, banii se repartizează pe județele și apoi urmează să ajungă în bugetele fiecărei instituții. Toate acestea sunt proceduri de durată și astfel este posibil ca primele plăți salariale să se facă cu mare întârziere.

În aceste condiții, salariații anunță că vor continua mișcările de protest, pe 4 noiembrie fiind programată pichetarea Guvernului și a Ministerului de Finanțe de către sindicaliștii din asistență socială din mai multe județe din țară printre care și Neamț.

Precizăm că neplata salariilor a afectat grav angajații centrelor pentru copii, cei aproape 500 de asistenți maternali și salariații din aparatul propriu al Direcției, cu atât mai mult cu cât unii sunt infectați cu noul coronavirus sau sunt carantinați în centre pentru a îngriji bolnavii cu COVID 19.

La data de 23 octombrie 2020 erau pozitivi 260 de beneficiari și 120 de salariați din centrele aflate în subordinea DGASPC Neamț.

De la începutul pandemiei au fost confirmați cu COVID 19 peste 400 de angajați și, deși aveau dreptul conform legii să beneficieze de stimulentul de risc de 2.500 de lei, acesta nu a fost plătit niciodată”, se precizează într-un comunicat de presă emis de reprezentanţii DGSAPC Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Spitalul de la Leţcani, o “ruină” de peste 13 milioane de euro?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Altă ştire tristă: “Zeci de persoane confirmate cu virusul SARS- COV-2 și internate în spitalul mobil de la Lețcani îndură frigul în interiorul containerelor medicale. În cursul zilei de 20 octombrie 2020, în containere s-a înregistrat o temperatură de numai 13 grade Celsius și bolnavii au tremurat de frig. Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a achiziționat un spital din bani publici cu mari probleme: stațiile de oxigen nu funcționează, instalațiile de climatizare scot un zgomot asurzitor, iar echipamentele par a fi la mâna a doua”. Sursa: www.bzi.ro

Aşadar, după amânări şi amânări, după festivisme greţoase şi mincinoase făcute doar pentru voturi, după cheltuirea a 3,3 milioane de euro din banii nemţenilor, cu ce ne-am ales: cu un spital cu multe probleme, în care amărâţii internaţi cu COVID-19 tremură de frig la orice pană de curent.

Cât despre Secţia ATI, aia extrem de importantă, acolo unde s-ar fi putut salva vieţi ale pacienţilor cu forme grave, lucrurile stau aşa din informaţiile apărute în spaţiul public: ni s-au promis şi am plătit pentru peste 100 de paturi, DSP a avizat 48 de paturi, dar s-a ajuns la doar 24 de paturi pentru că nu funcţionează staţiile de oxigen.

De ce nu funcţionează? Pentru că nu s-a ocupat nimeni de întreţinerea lor în stare de funcţionare. Normal, toţi erau ocupaţi să taie panglici, să se pozeze din toate poziţiile şi să se milogească după voturi.

Penibil? Nu. Normal. De ce normal? Pentru că asta merităm. Lipsa noastră de reacţie ce ne caracterizează încă din anii de dinainte de pandemie, lipsa de coloană vertebrală şi lipsa curajului de a lua atitudine, faptul că am ridicat pupatul în fund al şefilor politici la rang de artă naţională ne-au dat şi ne dau clasa politică pe care o merităm: una plină de lepre şi de ciumaţi, de toate culorile, care ne cheltuie banul public pe spitale în care nu merg staţiile de oxigen, instalaţia de climatizare te asurzeşte când merge şi te transformă în stană de piatră când nu merge. Asta am votat, asta avem şi acum putem muri mulţumiţi că e doar din vina noastră.

Ştiţi ce e şi mai ironic? Că tot din banii noştri şi-au plătit politicienii pozele făcute triumfalist în faţa unui spital care a costat milioane de euro, dar se dovedeşte a fi, iată, o ruină. Am plătit tot, de la cap la coadă, şi apoi i-am şi votat.

Pe final, întreb şi eu public pe “ai mei” politicieni din Neamţ: în “frigiderul” de la Leţcani, la ora aceasta, e vreun nemţean internat? Că 3,3 milioane de euro au dat nemţenii.

Citește știrea

Trending