Contactează-ne

Actualitate

Doi „stranieri“, lansare de carte şi expoziţie de pictură

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Manuela Ţaga îşi lansează volumul „Destini paralleli“, iar Andrei Spumă are vernisajul unei inedite expoziţii de pictură ■ ambii sînt nemţeni la origini, fiind stabiliţi acum în Italia ■ artistul plastic a absolvit Institutul Tehnic de Cinematografie Roberto Rossellini, iar scriitoarea studiază psihologie şi teatru ■

Doi nemţeni pe care destinul i-a dus prin alte zări vor fi în centrul atenţiei la Biblioteca G.T. Kirileanu. Instituţia găzduieşte, astăzi, de la ora 17:00, un dublu eveniment cultural: vernisajul expoziţiei de pictură Andrei Vasile Spumă, una dedicată Centenarului şi lansarea cărţii „Destini paralleli“ (Destine paralele) de Manuela Carmen Ţaga, apărută la Editura Innocenti Grosseto. Cei doi autori nu se cunosc, dar amîndoi se află la debut şi amîndoi sînt stabiliţi în Italia. Andrei Vasile Spumă este un artist autodidact, născut în Piatra Neamţ pe 19 august 1986. A absolvit Institutul Tehnic de Cinematografie Roberto Rossellini (L’Istituto di Istruzione Superiore Cine Tv Roberto Rossellini) Roma, specializîndu-se în operator multimedia şi sunetist, astfel încît a avut contact cu artişti din domeniul muzicii, fotografiei şi cinematografiei. A început să realizeze primele schiţe în cărbune şi grafit datorită unui prieten ce frecventa Academia de Artă. După o lungă perioadă de tatonări, începe să realizeze portrete în ulei. Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, s-a decis să transpună în tablouri personalităţi care au făcut posibilă întregirea României, în acest ciclu numărîndu-se portretele cu Ionel Brătianu, Regele Ferdinand, Regina Maria, Iuliu Maniu şi alţii. O altă lucrare din prezenta expoziţie este Unirea Principatelor, pentru care s-a inspirat de la tabloul Il quarto stato de Pellizza da Volpedo şi în care sînt reprezentanţi domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi personalităţi de viţă nobilă: Ion Ghica, Barbu Catargiu, Grigore Alexandru Ghica, C.A. Rosetti, Costache Negri, dar şi ţărani şi fii de ţărani – Moş Ion Roată, D. Brătianu, Ion C. Brătianu, Ştefan Golescu, Lascăr Catargiu, Barbu Iscovescu – intelectuali şi scriitori – Kogălniceanu, Dimitrie Bolintineanu, Alecsandri, C. Bolliac, Manolache Costache Epureanu, Emanoil Ion Florescu, precum şi paşoptiştii Alecu Russo, Vasile Conta, Ion Heliade Rădulescu, Anastasie Panu, Nicolae Bălcescu, Gheorghe Magheru, Avram Iancu, Andrei Şaguna, Aron Pumnul, V. Boieresc şi Maria Rosetti.

„Destine paralele“, o carte dedicată celor dragi autoarei

„Arta este o sursă care generează un număr infinit de idei şi păreri. Şansele de a crea o introducere în lectură, care să fie la nivelul poeziilor sale, ar creşte dacă am fi mai mulţi la număr care să ne ocupăm de asta. Aceste poezii arată drumul spre o fereastră de unde se poate admira o lume a lucrurilor evidente, împletite cu «misterele» ştiinţei. Sîntem într-o lume în care tristeţea şi bucuria, dorinţa şi resemnarea, neputinţa şi puterea îşi lărgesc sfera de influenţă şi devin surse de inspiraţie, cu ajutorul căreia putem observa o lume nu mai puţin reală decît cea pe care o avem în faţă. Aceste creaţii sînt punctul în care se înnoadă filozofia, ştiinţa şi poezia. Pentru a putea face astfel de poezii , ai nevoie de o curiozitate vie şi liberă, care să ştie a gusta din ştiinţă cu credinţă“, spune Andrei V. Spumă pe coperta a patra a volumului de poezii „Imagini din Levant“ de Ioan Pop. Manuela Carmen Ţaga s-a născut la 13 martie 1967 şi a trăit în Neamţ pînă în 2004, cînd a plecat în Italia, studiind acum la Universitatea Siena, filiala Grosseto, unde urmează cursuri de psihologie şi teatru. „Dedic ceea ce am scris mamei mele, Elisabeta, care, împreună cu Lia şi tata Teo, m-au crescut şi întregii mele familii, precum şi persoanelor care, nefiind în interiorul nucleului familial, m-au ajutat ca şi cu ar fi fost toţi de un singur neam, pentru a putea dărui lumii ingredientele necesare vieţii: sacrificiul şi iubirea pentru cei în nevoi“, mărturiseşte Manuela Ţaga. O poveste de iubire. Nu în sensul comun (poate fi interpretată şi în acest fel), ci mai mult o poveste de iubire către Dumnezeu. „«Destine paralele» e povestea unei persoane simple, dar puternice, care a înfruntat cu energia zîmbetului tot ce e frumos şi urît în timpul vieţii, iubind şi dăruind propria persoană celor pe care i-a întîlnit în lunga călătorie a vieţii. Purtată din leagănul sau din România în Italia, teritoriul necunoscut ei pînă atunci, a împlinit, încet, încet, o misiune, un destin în care Carmen a crezut constant, mai presus de dorul de casă, mai presus de necredinţa persoanelor şi suferinţele de toate zilele. «Destine paralele», departe de a fi doar o povestire cronologica a unei existenţe oarecare, e o mărturie de credinţă, un imn al bucuriei, al iubirii puternice în sensul cel mai măreţ, o lumină pe care fiecare persoană o are înăuntrul ei şi care poate să o conducă la speranţa că orice greutate a vieţii poate fi depăşită şi că fericirea ei creează fericirea celor din jur“, arată Mario Filabozzi în prefaţa volumului.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

 1. get-tubemate.in

  26 septembrie 2018 at 8:47 AM

  Hello, i feel that i noticed you visited my web site
  thus i got here to return the want?.I’m trying to find issues to improve my web site!I guess its ok to
  use some of your ideas!!

 2. yourmoneywise.in

  27 septembrie 2018 at 11:19 AM

  When I initially left a comment I appear to have clicked on the -Notify
  me when new comments are added- checkbox and from now on each
  time a comment is added I receive 4 emails with the exact same comment.

  Is there an easy method you can remove me from that service?

  Appreciate it!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Elevi navetişti, Covid şi licenţa transportatorilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o parte dintre firme au anunţat că nu vor mai elibera abonamente gratuite elevilor ■ decontarea navetei se face în funcţie de prezenţa la şcoală ■ poliţiştii de la Rutier au realizat controale în trafic pentru a verifica sesizarea Inspectoratului Şcolar ■

Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a fost sesizat de mai multe şcoli despre faptul că mare parte a firmelor de transport, care duc sau aduc elevi navetişti către liceele din municipii şi oraşe au ameninţat, în ultima vreme, că refuză să mai elibereze abonamente elevilor, ceea ce a determinat conducerea inspectoratului se adreseze Poliţiei Neamţ.

Acesteia i s-a solicitat să facă controale în trafic pentru a vedea cum se respectă legea. Inspectoratului Şcolar susţine că refuzul de a transporta elevii poate fi apreciat ca o îngrădire a dreptului la educaţie.

„Nu am primit încă un raport privind rezultatul controalelor făcute la transportatorii care refuză să mai elibereze abonamente gratuite, ceea ce este contrar legii.În acest sens, s-a transmis un mesaj clar, prin intermediul domnului comisar şef, Paul Tablan, comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamţ că, în cazul în care se va încălca legea, se va trece la sancţiuni care pot ajunge şi pînă la ridicarea licenţei de transport“, a declarat inspectorul şcolar general, Mihai Obreja.

Vicepreşedintele Asociaţiaţiei Judeţeane a Operatorilor de Transport (AJOPT) Neamţ, Ionuţ Pricope, recunoaşte apariţia unor asemenea probleme, în noile condiţii de criză pandemică sanitară, cauzată de virusul SARS Cov 2.

El spune însă că o asemenea situaţie a apărut în condiţiile în care transportatorii nu mai ştiu exact cîte şcoli învaţă efectiv şi cîte trec pe scenariul hibrid sau roşu, ceea ce le creează dificultăţi în a se organiza.

„Conform unei prevederi legislative, orice elev cu domiciliul în altă localitate decît aceea în care este unitatea de învăţămînt pe care o frecventează, beneficiază de transport gratuit cu autobuzul, pe bază de abonament.

Elevul are obligaţia să se prezinte la sediul operatorului de transport şi transportatorul are obligaţia să-i elibereze, gratuit, o legitimaţie de călătorie. Problema care se ridică este aceea că în legislaţie se prevede ca decontarea abanomentelor către noi, transportatorii, să se facă în funcţie de prezenţa elevilor la şcoală.

Elevii iau aceste abonamente şi apoi s-ar putea să nu se prezinte la ore o zi, două, o săptămînă. Noi le-am emis abonamentele, dar poate ei nu s-au dus la ore. Problema a apărut în condiţiile în care unele şcoli au transmis la Consiliul Judeţean, prin care se face decontarea acestor abonamente şi am fost anunţaţi că se vor diminua sumele ce ne vor fi decontate“, a declarat Ionuţ Pricope.

Astfel de probleme au apărut şi din cauza ambiguităţilor legislaţiei, care prevede obligativitatea ca elevii care beneficiază de abonamente să se prezinte obligatoriu şi la ore.

Transportatorii invocă faptul că nu se pot transforma în detectivi care să urmărescă prezenţa elevilor şi că discuţia a apărut din momentul în care reprezentanţii firmelor au ameninţat că vor refuza să mai elibereze abonamente gratuite, în condiţiile în care li s-a spus că se vor diminua sumele decontate pe transportul elevilor navetişti.

Transportatorii mai spun că nu pot face protecţie socială într-o perioadă dificilă şi pentru ei din punct de vedere financiar, cînd au stat „pe dreapta“ cîteva luni, ceea ce le-a afectat grav afacerile.. Reprezentantul AJOPT Neamţ recunoaşte, însă şi faptul că există situaţii de supraaglomerare a unor mijloace de transport în comun, mai ales în zilele de la începutul fiecărei luni, cînd este greu de estimat cîţi elevi vor veni să-şi scoată abonamente şi că există şi cazuri izolate de aglomerări ale mijloacelor de transport.

Citește știrea

Actualitate

Toamnă lungă şi foarte frumoasă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pînă la început de Brumar vor fi valori termice între 12 şi cel mult 16 grade ■ noaptea de 24/25 octombrie a fost una din cele mai calde din ultima perioadă de timp, termometrele indicînd 10,3 grade la Roman, 11 grade au fost la Tîrgu Neamţ, iar cel mai cald a fost în Piatra Neamţ, 11,4 grade ■ în cea mai rece noapte a acestei săptămîni nu vor fi mai puţin de 6 grade ■ pe final de săptămînă sînt anunţate precipitaţii ■

Nu ne putem plînge de toamna din acest an, pentru că în mare parte ne-am bucurat de timp bun, nesperat de cald, atît ziua, cît mai ales noaptea. Meteorologii dau asigurări că cel puţin pînă la final de octombrie şi început de noiembrie va fi vreme bună.

Maximele diurne vor fi la începutul intervalului de pînă la 16 grade, apoi pe final de Brumărel coboară spre 12 grade. Nici nopţile nu vor fi prea reci, iar minimele vor fi cuprinse între 6 şi cel mult 9 grade. De menţionat este faptul că de azi revedem soarele, dar nu prea mult, doar cîteva zile, pentru că pe final de săptămînă se reîntorc precipitaţiile, sau cel puţin aşa prevede prognoza la acest moment.

De menţionat este faptul că noaptea de 24/25 octombrie a fost una din cele mai calde din ultima perioadă de timp, iar termometrele au indicat valori de 10,3 grade la Roman, 11 grade au fost la Tîrgu Neamţ, iar cel mai cald a fost în reşedinţa de judeţ, cu o minimă de 11,4 grade. Pînă şi la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca au fost valori pozitive, 3,2 grade.

Cele nocturne au fost aproape comparabile cu diurnele de ieri, 26 octombrie, pentru că la ora 11:00 termomtrele indicau 12 grade la Tîrgu Neamţ, 13 grade erau la Roman şi Piatra Neamţ, iar la Toaca erau, la acelaşi moment, 5 grade Celsius. Ceva mai bine din punct de vedere termic va fi astăzi, 27 octombrie, cînd revine timpul frumos şi nu mai plouă. Vedem soarele care saltă mercurul din termomtre pînă la valoarea de 16 grade. Noaptea va fi una din cele mai blînde din întreg interval de prognoză, iar minima se opreşte la 9 grade.

Miercuri, 28 noiembrie, va fi o zi comparabilă cu precedenta. Va fi cer variabil cu soare, nu mai mult de 16 grade în cel mai cald moment al zilei, dar ceva mai rece, pînă la 8 grade, după lăsarea întunericului. Şi joi, 29 noiembrie, va fi timp bun pentru final de octombrie.

Rămînem cu cerul variabil cu soare, şi destul de confortabil din punct de vedere termic. Maxima diurnă ajunge la 15 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 9 grade. Schimbări importante în aspectul vremii vor fi abia de vineri, 30 octombrie.

Norii se cantonează în zona noastră şi specialiştii spun că va ploua mărunt întreaga zi. Se resimte şi o depreciere a regimului termic, astfel că peste zi nu vor fi mai mult de 12 grade. Şi noaptea va fi mai rece cu o minimă de numai 7 grade. La fel vor fi condiţiile meteo şi sîmbătă, 31 octombrie. În ultima zi a lui Brumărel plouă la o maximă de 12 grade.

Noaptea va fi cea mai rece din întreg intervalul de prognoză şi minima se opreşte la 6 grade. Luna noiembrie debutează cu vreme urîtă. Duminică, 1 noiembrie, va fi cer acoperit, dar nu mai plouă. Maxima diurnă va fi de 13 grade, iar minima nocturnă se opreşte la 7 grade.

Citește știrea

Actualitate

Două minore şi-au luat lumea în cap

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ambele au 17 ani şi sînt instituţionalizate ■ oamenii legii cer ajutor pentru găsirea adolescentelor ■

Două adolescente, ambele în vîrstă de 17 ani, aflate în grija statului, au plecat în lume şi nu mai sînt de găsit. Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi cei ai Poliţiei municipiului Piatra Neamţ continuă activităţile de căutare a minorelor care au părăsit voluntar centrul în care erau instituţionalizate.

„Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ au fost sesizaţi, la data de 25 octombrie a.c., de reprezentaţii Complexului de Servicii «Ion Creangă» din Piatra Neamţ despre faptul că minorele Ştirbu Gabriela Iustina şi Maciu Cristina Georgiana, ambele în vîrstă de 17 ani, au părăsit voluntar, în cursul aceleiaşi zile, centrul unde acestea erau instituţionalizate şi nu s-au mai întors.

Prima (foto deschidere) dintre adolescente are o înălţime de circa 1,50 m, greutate de 50 de kilograme, păr brunet, ochi căprui, iar pe mîna dreaptă, în prelungirea degetului mare are tatuat un şarpe. La momentul dispariţiei, aceasta era îmbrăcată cu un tricou negru, pantaloni de trening negri, geacă neagră, fiind încălţată cu adidaşi albi.

Maciu Cristina Georgiana are o înălţime de 1,70 m, greutate – 48 de kilograme, păr brunet, ochi căprui, iar pe antrebraţul mîinii drepte are tatuat semnul infinit. Cînd a plecat din centrul unde este instituţionalizată aceasta purta o bluză albă, pantaloni tip jeans albi, geacă din piele albă, fiind încălţată cu pantofi negri.

Poliţiştii au efectuat verificări atît pe raza municipiului Piatra Neamţ, cît şi la persoanele şi în locurile cunoscute ca fiind frecventate de acestea, fiind desfăşurate activităţi specifice în vederea depistării celor doua minore. Pentru că nu au dat de urma fugarelor, anchetatorii cer ajutorul populaţiei. Orice persoană care poate oferi informaţii ce pot conduce la depistarea persoanelor căutate, este rugată să apeleze numărul unic de urgenţă 112 ori să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie.

Citește știrea

Trending