Contactează-ne

Actualitate

Doi pianişti de talie mondială deschid Neamţ Music Festival

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ primul concert va avea loc la Cinema, Mon Amour şi îi are ca protagonişti pe Daniel Ciobanu şi Petras Geniusas

Photo by Mikhail Rashkovsky

Pentru că se apropie ediţia a III-a a Neamţ Music Festival – Piano Edition, eveniment organizat, în colaborare, de Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare şi Asociaţia Daniel Ciobanu Art, vă propunem să facem cunoştinţă cu artiştii prezenţi între 12 şi 15 septembrie în Ţinutul Neamţului. Joi, 12 septembrie, la ora 19.00, la Cinema, Mon Amour, pianiştii Petras Geniusas şi Daniel Ciobanu vor deschide seria concertelor cu evenimentul denumit Burjoazie & Debauch. Programul propus de cei doi cuprinde lucrări de Maurice Ravel (Daphnes & Chloe, Suite no.2, aranjament muzical – Vyacheslav Gryaznov), Igor Stravinsky (Rite of Spring, aranjament muzical – Vyacheslav Gryaznov), Pierre Audiger (Pietrichiquea – premieră) şi Maurice Ravel (La Valse). Vor urma concertele Jazz on the rock (la Cetatea Neamţ) şi Gala Concert, eveniment care închide, la Cinema, Mon Amour, ediţia curentă. Bilete la concertele de la Cinema, Mon Amour (12 şi 15 septembrie) şi Cetatea Neamţ (14 septembrie) se pot găsi la preţul de 40 lei, la Centrul Saeculare şi la cinematograful menţionat, precum şi online, pe eventbook.ro. Se pot achiziona abonamente, 100 lei, pentru toate spectacolele. Pianistul Petras Geniusas e unul dintre cei mai proeminenţi, versatili şi aventuroşi artişti lituanieni. Stăpînind un vast repertoriu al operelor clasice, romantice şi contemporane, are apariţii frecvente în recitaluri şi concerte cu orchestre simfonice lituaniene, ansambluri de cameră şi alături de alţi muzicieni. A împărţit scena cu giganţi precum Menuchin, Rostropovici, Kniazev, Geringas,Tarasov şi Chekassin. Dincolo de apariţiile sale ca muzician clasic, Petras Geniusas a participat la spectacole de teatru, musical, jazz sau crossover. De la virginiştii englezi şi muzica etnică din diferite părţi ale lumii pînă la muzica de avangardă, jazz şi dance beat, interesele sale muzicale depăşesc cu mult graniţele rolului său de pianist clasic. Acestă diversitate de angajamente muzicale influenţează modul în care interpretează muzica clasică şi face din acest virtuoz un muzician cu adevărat special. Documentarul Improvizaţie – Tema: Petras Geniusas, realizat în 2004, pentru televiziunea şi radioul lituanian, în regia lui Monika Juozapavişiştş, ilustrează personalitatea multidemensională a artistului care-şi petrece timpul cu familia, colegii, prietenii şi elevii între Vilnius, Moscova şi Londra. Geniusas a primit Premiului Naţional Lituanian 1992 şi Premiului Creativităţii WIPO 2004, medalia Ministerului Culturii Adu-ţi lumina şi crede 2011 şi ordinul Marelui Duce Gediminas 2015.

Un pietrean pe marile scene ale lumii

Daniel Petrică Ciobanu a început studiul pianului la 9 ani în Piatra Neamţ cu Magdolna Cosma şi Delia Balan, ca mai apoi să continue cu Mihaela Spiridon şi Iulian Arcadi Trofin. Cîştigînd o bursă în Scoţia şi-a continuat pregătirea cu Graeme McNaught, Aaron Shorr şi Petras Geniusas, absolvind Conservatorul Regal. Şi-a completat studiile la Şcoala Alfred Cortot Paris cu Marian Rybicki şi la Universitatea de Arte Berlin cu Pascal Devoyon şi Markus Groh. Este cîştigătorul a numeroase competiţii internaţionale majore – Premiul I Grand Prix, Premiul Publicului şi Premiul Orchestrei la Concursul Internaţional de Concerte pentru Pian al Filarmonicii Maroc 2015, devenind primul pianist din istoria competiţiei care a obţinut toate premiile speciale împreună cu votul unanim al juriului. A primit Premiul I şi Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a Sonatei Clasice în cadrul Competiţiei Internaţionale de Pian Uisa Pretoria, Africa de Sud şi Premiul I la Concursul Internaţional de Pian Bndes Rio de Janeiro. Daniel a obţinut aprecierea publicului cîştigînd, în 2017, Medalia de Argint la concursul mondial Arthur Rubinstein Tel-Aviv, alături de prestigiosul premiu Favoritul Publicului. A avut apariţii la Carnegie Hall New York, Elbphilharmonie Hamburg, Festivalul Enescu Bucureşti şi a susţinut turnee şi concerte în Japonia, China, Africa de Sud şi Taiwan. Printre sălile de concert şi fesivalurile unde şi-a făcut apariţia se numără Carnegie Hall Debut NewYork, Teatrul Municipal Rio de Janeiro, Baxter Hall Cape Town, Duszniki Festival Polonia, Telavi Festival Tbilisi, Georgia , Munich Gasteig Germania, Centrul Aldwell Jersusalem, Teatrul Verdi Trieste, Auditoriul Charles Bronfman Tel Aviv, Seria de Concerte Fazioli Sacile, Italia, Turul Bechstein (şase concerte în China), Radio France, Seria Animato and Auvers-sur-Oise Festival Paris, Edinburgh Fringe Festival şi Newbury Spring Festival Anglia. Frecvent s-a alăturat unor orchestre ca cea de Cameră Israel şi Orchestra Filarmonică Israel Tel Aviv, Orchestra George Enescu şi Orchestra Naţională Radio România, Orchestra Maroc, Orchestra Regală a Scoţiei, Orchestra Simfonică Johanesburg, Orchestra Simfonică a Braziliei şi Orchestra Filarmonică KZN din Durban Africa de Sud. Pietreanul a fondat Neamţ Music Festival în 2017, pentru a promova tinerii artişti. În 2019 şi-a făcit debutul la Royal Festival Hall şi de atunci a apărut solo la Munich Gasteig, Salzburg Mozarteum, Auditoriumul Radio France, Salle Cortot, Sala Fazioli Sacile, Teatrul Massimo Palermo, Atheneul Bucureşti, Festivalul Chopin Duszniki, Teatrul Municipal Rio de Janeiro, Auditoriumul Bronfman Tel Aviv şi Sala Naţională de Concerte din Taipei.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Bucătărie incendiată “în joacă”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Joaca unor copii cu focul a provocat un incendiu într-un apartament din municipiul Roman, vineri, 21 februarie. Intervenţia promptă a pompierilor a făcut ca flăcările să nu se extindă, fiind afectat doar mobilierul din bucătărie.

“În jurul orei 11.23, prin apel la 112 pompierii romașcani au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu la un apartament din municipiul Roman. Incendiul se manifesta în bucătărie. Pompierii au stins localizat și lichidat incendiul. Nu au fost victime. Au ars obiecte de mobilier. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind jocul copiilor cu focul”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

 

FOTO: generică

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Bătrînul dispărut a fost găsit în Bucureşti

Știre publicată în urmă cu

în data de

Bătrînul, dat dispărut de soţie după ce a plecat de acasă spunînd că merge în judeţul Olt a fost găsit de poliţişti. Însă nu în localitatea spre care a spus că pleacă, ci în Capitală.

“La data de 20 februarie, poliţiştii din cadrul Secției nr. 3 de Poliție au depistat, pe raza municipiului București, pe numitul Muraru Neculai, de 75 de ani, dispărut la data de 11 februarie 2020.

Bărbatul a fost preluat de poliţişti, urmînd a fi încredințat familiei. Din verificările efectuate de poliţişti a reieşit că, pe perioada dispariţiei, bărbatul s-a aflat pe raza municipiului București şi nu a fost victima vreunei infracţiuni.

În fapt, polițiștii din cadrul Poliției orașului Tîrgu Neamț au fost sesizați, la data de 19 februarie, de către o femeie, de 74 de ani, din Tîrgu Neamț, cu privire la faptul că soțul său Muraru Neculai, de 75 de ani, a părăsit în mod voluntar domiciliul în data de 11 februarie 2020, deplasându-se pe raza județului Olt și nu a mai revenit până în prezent.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Reţinuţi pentru ameninţare şi influenţarea declaraţiilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

O femeie de 34 de ani şi un bărbat 38 de ani, bănuiţi că prin ameninţare ar fi dorit să determine două persoane să-şi retragă declaraţiile date într-un dosar penal, au fost încătuşaţi de poliţişti.

“La data de 20 februarie, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Gîrcina au identificat și reținut pentru 24 de ore o femeie de 34 de ani și un bărbat de 38 de ani, ambii din localitatea Bodești, bănuiți de comiterea infracțiunilor de influențarea declarațiilor și amenințare.

Investigațiile au relevat faptul că, cei în cauză ar fi amenințat cu acte de violență și ar fi efectuat presiune asupra a două persoane de 40, respectiv 52 de ani, din localitatea Bodești, cu scopul de a-și retrage declarațiile date într-o altă cauză penală.

Cei doi au fost depistați de polițiști și conduși la sediul poliției, pentru audieri. În urma administrării probatoriului, polițiștii i-au reținut pentru 24 de ore, fiind încarcerați în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J.

Astăzi, aceștia urmează să fie prezentați Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamț, cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.

FOTO: generică

Citește știrea

Trending