Contactează-ne

Actualitate

Doctorul scriitor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pentru a îndulci lumea complicată a suferinţei „profesionale“, mai mereu medicii evadează înspre un domeniu artistic, cum ar fi muzica simfonică, pictura, dar mai ales colecţionarea de tablouri, literatura, numismatica.

E un fel de terapie prin cultură. Nu-mi amintesc în ce conjunctură l-am cunoscut pe chirurgul nemţean Virgil Răzeşu (oricum nu ca pacient) şi am fost impresionat de prezenţa sa, în fauna societăţii noastre sălbatice, de „lup singuratec“.

Citirea majorităţii romanelor tipărite la editura… „Răzeşu“ m-a mai lămurit în privinţa substituirii bisturiului cu stiloul. Expunerea unei naraţiuni fluente, cu o extrem de corectă limbă românească, „trăda“ o mână sigură şi în literatură, nu numai în chirurgie. Cu greu am descoperit o singură legătură strânsă între noi: eu fusesem operat de colecist în 1986 de extraordinarul medic Ion Juvara, idolul într-ale meseriei al pietreanului Răzeşu. Aproape logică şi legitimă legătura dintre un urmaş de mari boieri bârlădeni şi brăileanul-şi apoi gălăţeanul-Răzeşu!?

Oricum dacă întrunirea chirurgilor din Moldova, în care, mascat, se sărbătoreau 75 de viaţă ai renumitului savant în medicină Juvara (prieten la cataramă cu nobelistul George Emil Palade, ocupanţii mereu ai locurilor 1 şi 2 în concursurile tinereţii lor studioase), cele câteva pagini dedicate de sărbătorit doctorului Răzeşu, în cartea autobiografică „Aşa a fost“, ar onora pe orice „dirijor cu bisturiul“ în orchestra simfonică a alinării suferinţei umane.

Tânărul Virgil a cântat o vreme la vioară, făcând parte din prima orchestră simfonică din Galaţi, dar o timiditate specifică vârstei „l-a transferat“, în timp, de la vioara a II-a din partita unei orchestre la vioara I-a a secţiei de chirurgie din Piatra Neamţ. Sună armonios, chiar majestuoso, o asemenea carieră. Numai că absolventului de medicină de la Iaşi din 1956 i s-a pregătit de soartă -via Securitate – o cursă cu obstacole.

Fratele său fusese arestat în două rânduri pentru aderarea în ultima clasă de liceu la un grup juvenil „Păreri libere“. Ce teribilă subminare a libertăţii de tip bolşevic de a avea o opinie proprie?! Trebuia să sufere ramura unui neam întreg pentru îndrăzneaţa „subminare a ordinii de drept“.

Pe lângă trăirea cu teamă a practicării propriei profesii, doctorului Răzeşu i s-au interzis deplasările în străinătate la reuniunile ştiinţifice de profil, în perioada 1968-1988 (chiar dacă din una dintre deplasări afară se întorsese acasă, de neconceput să-ţi iubeşti ţara fără să fii remunerat separat pentru asta?!). Când la 70 de ani a ieşit la pensie, doctorul Răzeşu a refuzat orice colaborare cu fostul loc de muncă, cunoscând mentalitatea găunoasă a folclorului „domnule, nu mai scăpăm de ăsta?!“ Avusese grijă să lase în urmă un tom de 700 de pagini de „Chirurgie generală“. Cele 37 de reuniuni ale chirurgilor organizate la Piatra Neamţ atestă implicarea medicului pietrean în medicina cetăţii.

Şi cum scripta manent, în următoarele aproape două decenii, a lăsat moştenire 8.000 de pagini scrise, formate din mai multe romane, câteva evocări şi 7 traduceri. Titlurile beletristice sunt o invitaţie la lectură, mai ales că scriitorul nu ascunde faptul că realitatea imediată i-a fost sursa de inspiraţie: „Trandafirul albastru“, „Inelul pierdut“, „Mic tratat de deflorare“, „Viaţa ca o apă curgătoare“, „Prin vămile vieţii“, „Vieţi paralele“, „Umbra noastră cea de toate zilele“.

A mărturisit că subiectul său preferar a fost mereu viaţa. Şi pentru ca între fantezia- i literară şi realitatea-i existenţială să nu fie o distanţă prea mare, destinul a vrut ca soţia, personagiu esenţial din viaţa sa, să aibă în anii terminali ca musafir nepoftit pe dr. Alzheimer. Nimeni şi nimic nu l-au oprit pe medicul chirurg Virgil Răzeşu să fie permanent în căutare adevărului, fie medical, social sau literar, crezând cu tărie că n-are cum cetatea să nu-i observe acest zbucium, iar dacă ea e preocupată cu toate nimicurile cotidiene, capricioasa posteritate va găsi răgazul să-i pomenească trecerea sa importantă pe sub umbra Petricicăi.

Constantin ARDELEANU

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Secretar de primărie (re)judecat în cazul unui incident armat

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ secretarul Primăriei Zăneşti a fost achitat pentru uz de armă fără drept ■ anchetatorii sînt nemulţumiţi ■ prima instanţă i-a restituit toate armele, dar trebuie să le predea deoarece i-a fost anulat dreptul de a le mai deţine ■ funcţionarul a mînuit greşit o puşcă, aceasta s-a descărcat accidental, iar glonţul a ajuns în poarta unui vecin ■

Un incident armat care a avut loc în Zăneşti, în luna martie 2018, şi în care a fost implicat secretarului primăriei, Cezar Georgel Ciubotaru, se va judeca cel mai probabil şi anul viitor. Asta deoarece prima sentinţă, cea a Judecătoriei Piatra Neamţ, prin care inculpatul a fost exonerat de răspundere penală, la finele anului trecut, a fost contestată de procurori.

Cauza a ajuns pe rolul Cuţii de Apel Bacău unde primul termen a fost stabilit abia la data de 1 octombrie 2020. Reamintim că în decembrie 2019 secretarul de la Zăneşti a fost găsit nevinovat dar a fost lăsat fără arme. „În baza art.396 alin.5 Cod procedură penală raportat la art.16 alin.1 lit. b) teza I Cod procedură penală achită pe inculpatul Ciubotaru Cezar- Georgel, (…) pentru săvîrşirea infracţiunii de uz de arma letală, fără drept, prevăzuta de art. 343 alin. 1 Cod penal, întrucît fapta nu este prevăzuta de legea penală. În baza art.404 alin.4 lit.d) Cod procedură penală raportat la art.. 108 lit. d) C.pen. si art. 112 alin. (1) lit. b) din Codul penal, dispune restituirea către inculpat a armei de vînătoare semiautomată cu ţeava lisă, marca Beretta, cal. 12, seria N60509E C02864F, 37 cartuşe cu alice, diferite mărci, depusă la Camera de corpuri delicte a Poliţiei Neamţ, conform dovezii seria H nr. 0246479 din 07.05.2018, precum şi a armei de vînătoare tip carabină, cu ţeava ghintuită, marca Brno, cal. 243 WIN, seria C08327 şi a pistolului neletal de autoapărare, marca Rohn, cal. 9 mm., seria AG 0727986 şi a 37 cartuşe cal 12, diferite mărci, 5 cartuşe cu glonţ, cval. 243 WIN, 6 tuburi cartuş 243 Win trase experimental şi 5 tuburi cartuş 9 mm trase experimental, acestea urmînd a fi predate în custodia unui armurier autorizat, ca urmare a anulării dreptului de deţinere, port şi folosire arme al inculpatului, măsură decisă la data de 12.03.2018“, conform instanţei.

Incidentul în urma căruia secretarul Primăriei Zăneşti s-a ales cu acuze penale a avut loc la începutul lunii martie 2018 cînd, din greşeală şi neatenţie, una din armele pe care le deţinea legal s-a descărcat iar glonţul a ajuns în poarta unui vecin. Pe 10 martie totul a ajuns la urechile oamenilor legii, iar cercetările efectuate în cauză au stabilit că în acea zi inculpatul urma să plece la un poligon pentru a-şi testa arsenalul deţinut cu acte-n regulă.

Numai că nu a respectat cu stricteţe toate regulile care se impun în astfel de cazuri şi a vrut să plece de acasă cu armele încărcate. În momentul în care le-a mînuit pentru a le pune în portbagajul maşinii una s-a descărcat accidental, iar glonţul a ajuns în poarta vecinului. Din fercire nu au fost victime.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Salvatori cu COVID -19

Știre publicată în urmă cu

în data de

Trei salvatori din cadrul ISU Neamţ au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu COVID – 19. Cei trei sunt asimptomatici. “Vă informăm că rezultatele testului Covid pentru trei cadre care își desfășoară activitatea în plan operativ la Detașamentul Piatra-Neamț sunt pozitive, acestea fiind asimptomatice. În acest sens, facem precizarea că după primirea rezultatelor care indică infectarea, s-a procedat la informarea structurilor ierarhice și a Direcției de Sănătate Publică, pentru adoptarea măsurilor legale”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Drumul strategic al Regelui Carol I în Munţii Stânişoarei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ DJ 209B uneşte judeţele Neamţ şi Suceava, de la Borca la Mălini ■ străbate o zonă de o frumuseţe neasemuită cu păduri şi pajişti alpine ■ i se mai spune Drumul Talienilor sau Drumul Vitoriei Lipan ■

Regele Carol I, care s-a dovedit a fi total dedicat, cu vorba şi cu fapta, ţării de adopţie prin conjunctura vremurilor, a fost cel care a înţeles rolul strategic al Munţilor Stânişoarei pentru „tânăra“ Românie.

Că avea să fie aşa, referindu-ne la rolul strategic, o demonstrează luptele grele date în zonă spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, poziţia fiind straşnic apărată de trupele germane şi ungare, aflate în retragere spre Ardeal, în încleştarea cu cele române şi ruse.

Revenind la Regele Carol I, acesta a decis construirea unui drum prin munţi, între comuna Borca, judeţul Neamţ şi Mălini (localitatea unde s-a născut Nicolae Labiş), judeţul Suceava, în primul rând din considerente militare, pentru a face legătura între valea Moldovei şi valea Bistriţei şi în al doilea rând comercial. Realizarea lui a durat 12 ani, între 1902 şi 1014, „drumarii“ fiind italieni, de unde şi denumirea de Drumul Talienilor, după cum i-au zis localnicii. Acum, pe hărţile rutiere el figurează ca fiind DJ 209B şi i se mai spune Drumul Vitoriei Lipan, femeia din Tarcăul Neamţului şi eroina din „Baltagul“ lui Mihail Sadoveanu găsindu-şi soţul ucis într-o prăpastie de pe marginea lui.

Calea de acces între cele două judeţe se afla pe Domeniile Coroanei României, instituţie care asigura fondurile necesare Casei Regale, la mică distanţă de Transilvania, adică de frontiera cu Imperiul Austro-ungar. Proiectarea viitorului drum a fost făcută de către specialişti austrieci, iar construcţia efectivă a aparţinut meşterilor italieni, dar a fost folosită şi mână de lucru din localităţile zonei.

„În raport cu tehnologia de la vremea respectivă lucrările de artă rutiere au fost realizate foarte bine din punct de vedere tehnic, astfel că podurile metalice sunt un etalon în ceea ce priveşte o lucrare de calitate“, precizează Wikipedia. Lungimea drumului este este de aproximativ 55 de kilometri, 33 fiind pe teritoriul judeţului Suceava şi 23 pe cel al judeţului Neamţ, iar cel mai înalt punct este în Pasul Stânişoara, la o altidudine de 1.235 de metri, unde cumpăna apelor (linia de demarcare a două bazine hidrografice), separă cele două judeţe. Este locul unde trecătorilor sau turiştilor li se oferă o perspectivă neasemuit de frumoasă. „Lucrările de artă rutiere, bine conservate şi în bună stare de funcţionare şi astăzi pe teritoriul judeţului Suceava, includ poduri metalice de traversare a pârâului Suha din grinzi cu zăbrele şi calea sus, precum şi podeţe în boltă din zidărie de moloane de piatră. Pe partea care aparţine de judeţul Neamţ sunt cinci poduri, atât acestea cât şi zidurile de sprijin fiind construite din piatră de munte, cioplită şi bătută cu ciocanul“, descrie drumul Grigore Pisea, în „Geografia fizică a României“, Ediţia a II-a, Bucureşti, Editura Fundatiei România de Mâine, 2006.

După terminarea lucrărilor, drumarii italieni au construit în Pasul Stânişoara o cruce mare din piatră, cu dimensiunea de 16/18 metri, pentru a dăinui şi a aduce aminte cine a lucrat la edificarea drumului dorit de Carol I, o parte dintre însemnele sculptate pe edificiu fiind inspirate din însemnele regale române. După decizia României de la 23 august 1944, când a fost ruptă alinţa cu Axa, zona montană a şoselei a fost teatrul unor lupte înverşunate între beligeranţii conflagraţiei mondiale. Din Pasul Stânişoara, unde fuseseră construite fortificaţii şi cazemate, trupele germane au executat tiruri de artilerie la mulţi kilometri depărtare, până la aliniamentul văii Moldovei. În timpul confruntărilor, Crucea Talienilor a fost distrusă de bombardamente, iar cazematele au fost aruncate în aer, după ce soldaţii germani şi ungari au fost nevoiţi să se retragă spre Ardeal.

Din monumentul „talienilor“ au mai rămas doar treptele de piatră pe care se urca spre soclul crucii, ulterior fiind montată alta, de metal, fiind construită şi o troiţă. În amintirea soldaţilor din Regimentele 3 Grăniceri, 6 Grăniceri şi a Companiei a 11-a conduse de căpitanul Vasile Teodoreanu ucişi în luptele pentru cucerirea zonei strategice din Pasul Stânişoarei la poalele muntelui a fost construit alt monument, o veche cruce din piatră marcând poiana în care şi-au pierdut viaţa câteva sute de ostaşi. Drumul talienilor a fost puţin folosit pentru a face legătura dintre cele două judeţe din cauza stării proaste, mai circulat fiind pe perioada sezonului cald, în scop turistic. Dar, zona este de un mirific aparte, cei sosiţi aici putând stăbate traseul făcut de Vitoria Lipan în căutarea soţului. În prezent, cea mai mare parte a drumului din judeţul Suceava este asfaltată, dar ample lucrări de reabilitare au început şi pe sectorul din Neamţ. Valoarea lucrărilor este de 65 milioane de lei.

Citește știrea

Trending