Contactează-ne

Actualitate

Doar vreo 9.200 de şomeri ar fi în Neamţ

Știe publicată cu

în data de

■ foarte puţini din cei care nu au de lucru sînt sprijiniţi financiar de stat ■ două treimi din şomeri sînt bărbaţi ■ în Neamţ, săptămînal sînt aproape 1.000 de slujbe, pentru care nu se găsesc doritori ■

Situaţia întocmită de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ relevă faptul că, la jumătatea anului 2018, în judeţ erau 9.180 de şomeri. Asta în condiţiile în care, săptămînal, instituţia publică locurile de muncă vacante, fiiind vorba de circa 1.000 de posturi disponibile în cele mai diverse domenii de activitate. Datele arată faptul că cei mai mulţi din cei aflaţi în situaţie de şomaj au pierdul locul de muncă de mai multă vreme şi nu mai sînt sprijiniţi financiar de stat. La 1 iulie 2018, doar 1.312 persoane mai primeau lunar indemnizaţie de şomaj. În altă ordine de idei, cei mai mulţi nemţeni care nu au de lucru sînt bărbaţi, fiind vorba despre 5.736, de persoane. Aşa stînd lucrurile, ponderea şomerilor în populaţia stabilă cu vîrste între 18 şi 62 de ani a fost stabilită la 2,5%, iar rata şomajului în populaţia activă civilă era la început de iulie 2018 de 5,03%. Defalcat, în Piatra Neamţ sînt 646 de şomeri, din care 255 sînt indemnizaţi. La nivel de zonă, care include şi comunele limitrofe, sînt 2.497 de persoane în această situaţie. Cei mai puţini din cei care nu au de lucru sînt la Mărgineni, unde ponderea este de 0,59%, iar cei mai mulţi sînt în localitatea Dragomireşti unde indicatorul urmărit de autorităţi a trecut de nouă procente. La Roman sînt mai puţini şomeri în oraş decît în reşedinţa de judeţ, 454, dar sînt mai mulţi la nivel de zonă, 3.389 de persoane. Aici sînt nu mai puţin de cinci localităţi unde ponderea şomerilor a depăşit 10 procente, în unele cazuri fiind aproape 19%. Este vorba de Boghicea cu 14,45%, Oniceni şi Pînceşti cu 16,62, respectiv 13,12 procente, precum şi Valea Ursului şi Văleni unde indicatorul urmărit este de 12,26%, respectiv 18,76%. La polul opus este localitatea Gherăieşti, cu o pondere de 0,43% adică din populaţia stabilă de 4.454 persoane numai 15 au statut de şomer. La Tîrgu Neamţ situaţia este mai bună pentru că nu au de lucru 272 de persoane din oraş şi 2.644 de persoane din zonă, dar şi numărul locuitorilor este mai mic decît la Roman. În zonă ponderea şomerilor este de 4,42% iar în oraş indicatorul a fost stabilit la 1,84%. În Bicaz oficialii au numărat 45 de şomeri, iar în comunele limitrofe sînt 204 persoane fără un loc de muncă. Situiaţia este mai echilibrată pentru că ponderea în localităţi este de la 0,99% la cel mult 2,05%. Cam la fel este situaţia la Poiana Teiului unde sînt 107 şomeri, iar în zonă 446. Localitatea cea mai afectată de spectrul şomajului este Borca unde din populaţia activă de circa 4.000 de persoane 168 de suflete nu au de lucru ceea ce face ca ponderea să fie de 4,2 procente.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Roman: Bani din bugetul urbei pentru ideile cetăţenilor

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ 100.000 de lei este bugetul alocat de Primăria Roman proiectelor pe care vor să le pună în practică locuitorii municipiului ■ au fost depuse şase proiecte, iar verdictul final se dă pe 18 iunie ■

Miercuri, 15 mai 2019, a fost ultima zi în care la Primăria Roman au putut fi depuse proiecte de către cetăţenii interesaţi să se implice în viaţa comunităţii prin bugetarea participativă. În cadrul acestei iniţiative au fost depuse şase proiecte, care urmează a fi evaluate de către o comisie, în perioada 16 mai – 31 mai. Valoarea bugetului propus pentru anul bugetar 2019, în cadrul procesului de bugetare participativă pentru proiectele selecţionate este de 100.000 de lei. Propunerile de proiecte trebuiau să se încadreze într-unul din următoarele domenii, pentru obiective care sînt în administrarea Municipiului Roman: infrastructură stradală: alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale; amenajare de spaţii verzi şi locuri de joacă, amenajare spaţii publice :mobilier urban, iluminat public etc; infrastructură socială, culturală, de sănătate şi Smart City. „Am avut emoţii cu privire la şansa de a reuşi să convingem romaşcanii să se implice cu adevărat şi a veni cu propuneri şi soluţii pentru dezvoltarea oraşului, dar mă bucur să văd că sînt cîteva persoane, nu multe, dar care au completat un formular care îi poate aduce mai aproape de realizarea propriului proiect pentru oraş. Propunerile sînt din cele mai variate: realizarea de platforme ecologice subterane de colectare selectivă a deşeurilor, amenajarea unui loc de joacă, amplasarea de bănci inteligente, realizarea unui observator în aer liber, realizarea porţilor de intrare în oraţ şi amenajarea unui spaţiu public dintre blocuri. Sînt idei cel puţin interesante şi care, în mod sigur, vor aduce un plus comunităţii noastre. Le mulţumesc tuturor celor care sprijină autorităţile, le critică constructiv, dar în special celor care au ales să se alăture viziunii echipei din administraţia romaşcană. Este un prim pas important făcut pentru oraşul nostru şi sper ca un număr cît mai mare de romaşcani să voteze cele mai bune proiecte propuse şi eu îi asigur că le vom implementa“, a declarat primarul Lucian Micu. Pînă pe 31 mai, comisia de evaluare de la nivelul Primăriei municipiului Roman va analiza fiecare proiect, după care toate cele care îndeplinesc criteriile din regulamentul de bugetare participativă vor fi afişate pe site-ul oficial al instituţiei – în secţiunea „Pentru Roman – bugetare participativă“. Romaşcanii sînt cei care vor decide care sunt proiectele ce se vor realiza din cele propuse, astfel că pe pagina special creată, în perioada 3 – 14 iunie 2019, se va putea vota unul dintre cele şase proiecte pe care fiecare îl consideră cel mai potrivit. Pe data de 18 iunie, Primăria municipiului Roman va face public rezultatul votului, după care va trece la implementarea proiectelor.

Citește știrea

Actualitate

Cu viaţa mea apăr viaţa, premii pentru cîştigători

Știe publicată cu

în data de

Autor

În cadrul celei de-a X-a ediţii a Zilelor municipiului Roman, a avut loc şi festivitatea de premiere a cîştigătorilor concursului Cu viaţa mea apăr viaţa, desfăşurat pe 9 aprilie 2019 (etapa pe localitate – liceu şi gimnaziu). Locul I a fost obţinut de echipajul Liceului Franciscan Francisc de Assisi, urmat de echipa Colegiului Tehnic Petru Poni, care a participat în concurs cu două echipaje. Locul III a fost obţinut de a doua echipă a Colegiului Petru Poni, iar menţiune a obţinut echipa Liceului Vasile Sav. Premiile au fost înmînate de primarul Lucian Micu, fiecare echipă primind suma de 200 de lei pentru cunoştinţele asupra factorilor de risc şi implicarea voluntară în acţiunile de prevenire şi de intervenţie în situaţii de urgenţă sau dezastru.

Citește știrea

Actualitate

Ploile au „sabotat“ Zilele Municipiului

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ turul ciclist de sîmbătă a fost anulat, iar spectacolul Ansamblului Aretti a fost amînat

Un anunţ postat pe pagina de facebook a Primăriei Roman, sîmbătă, 18 mai, a anunţat amatorii sportului pe două roţi faptul că, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, pentru a evita posibile accidente, turul ciclist, programat a se desfăşura în municipiu cu plecare din Piaţa Roman-Vodă, a fost anulat. „Condiţiile meteo nefavorabile şi avertizările meteorologilor nu mai permit desfăşurarea turului ciclist, programat, cu prilejul celei de a X-a ediţii a Zilelor Municipiului Roman. Pe viitor, administraţia publică locală va organiza alte evenimente care să încurajeze practicarea sportului pentru o viaţă activă şi sănătoasă“, se scria în postarea pe pagina de socializare. Tot ploaia a amînat şi spectacolul aniversar legat de marcarea a 25 de ani de activitate a Ansamblului de dansuri Aretti al Comunităţii Elene din Roman, care ar fi trebuit să aibă loc sîmbătă, 18 mai, de la ora 16, pe scena din Piaţa Roman- Vodă. Conform informaţiilor date de Mihai Bîrjoveanu, şeful Biroului Evenimente din cadrul Primăriei Roman, spectacolul va fi reprogramat pentru marţi, 21 mai, în ziua sărbătorii de Constantin şi Elena, care este şi ultima zi a manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului. Spectacolul se va desfăşura în Sala de festivităţi Nicolae Manolescu Strunga din incinta Primăriei Roman.

Citește știrea

Trending