Publicitate

■ pe toate şoselele naţionale, judeţene sau urbane se circulă în condiţii de iarnă ■ drumarii sînt pregătiţi şi pentru zilele următoare, anunţîndu-se că va mai ninge ■ stratul de zăpadă a trecut de 10 centimetri ■ de la mijlocul săptămînii se face mai rece, iar pe 20 decembrie maxima nu trece de -4 grade, iar noaptea vor fi -7 grade ■

În judeţul Neamţ, drumarii au ieşit la treabă pentru a combate efectele celui de-al doilea puseu de vreme rea din această iarnă, zona fiind încă de vineri, 14 decembrie, sub avertizare meteorologică de precipitaţii sub formă de ninsoare. Gheorghe Turtică, purtătorul de cuvînt al firmei Drupo Neamţ ne-a declarat că pe toate drumurile administrate de societatea aflată în subordinea Consiliului Judeţean s-a acţionat cu utilaje şi material antiderapant, circulîndu-se în ton cu vremea. „Duminică, 16 decembrie, la prînz, se circula pe toate drumurile judeţene în condiţii de iarnă. Ningea, iar la cîmp bătea vîntul. S-a acţionat cu 27 de utilaje dotate cu lame şi material antiderapant, plus încă şase încărcătoare în bazele şi punctele de sprijin. La ora prînzului s-au întors 19 utilaje în bază, fiind lăsate pe traseu opt. Au fost mobilizaţi 70 de lucrători: şoferi, mecanici, muncitori. În funcţie de stare drumului pe care s-a acţionat s-a împrăţtiat material antiderapant atît cît a fost nevoie pe fiecare traseu“, a declarat Gheorghe Turtică. Şi pe drumurile naţionale de pe raza judeţului Neamţ s-a acţionat pentru înlăturarea stratului de zăpadă depus. „Se circulă pe toate şoselele naţionale din Neamţ în condiţii de iarnă. Duminică, la prînz, erau în teren 17 utilaje care patrulau pe toate drumurile, dintr-un total de 33 pe care le avem la dispoziţie. În momentul în care vom avea probleme deosebite vom scoate şi celelalte utilaje. Dumnică circulaţia se făcea pe carosabil umed, care altena cu zăpadă frămîntată de 1-2 centimentri. Pe toate şoselele din Neamţ, judeţ în care mă aflu acum, s-au împrăştiat în noaptea de 15/16 decembrie o cantitate de 450 tone de sare şi clorură de calciu, pentru că de doi ani nu se mai intervine cu nisip“, a precizat Neculai Popovici, purtătorul de cuvînt al Direcţiie Regionale de Drumuri Naţionale Iaşi. Acesta a mai spus că se anunţă ninsori pînă miercuri, 19 decembrie, dată la care se va restrînge aria precipitaţiilor. Marele noroc a fost faptul că nu s-au consemnat intensificări ale vîntului, astfel că zăpada nu a fost viscolită. Prin oraşele judeţului, ieri n-au fost probleme deosebite pe drumuri, cu precizarea că s-a circulat mai greu pe trotuare, din cauza zăpezii umede. „În aceste zile s-a acţionat pentru înlăturarea stratului redus de zăpadă şi pentru combaterea poleiului. În oraş se circulă în condiţii normale, nefiind semnalate probleme deosebite. Cetăţenii care se află în dificultate pot suna la numărul gratuit 0233.984. În ultimele zile, s-au împrăţtiat 90 de tone de sare pe principalele artere, atît pe carosabil, cît şi pe trotuare“, a precizat Claudia Matei, purtătorul de cuvînt al Primăriei Roman.

Vremea rea ne-a cam ocolit

Informarea meteorologică de vreme rea, ninsori şi vînt, nu prea a afectat zona noastră şi spre deosebire de alte judeţe din ţară unde stratul de omăt ajunge sau chiar trece de genunchi, la noi a fost destul de bine. Nu a fost nici prea frig, iar zăpada abia atingea cîţiva centimetri, ieridimineaţă. Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie ieri, 16 decembrie 2018 la Piatra Neamţ şi Roman abia erau 6 centimetru de nea, iar la Tîrgu Neamţ specialiştii au măsurat 8 centimetri de zăpadă. De departe cel mai mare strat, de 31 de centimetri, era în vîrf de munte, la Toaca, pe Ceahlău. Însă, pentru că toată ziua de duminică, 16 decembrie, a nins neîncetat grosimea stratului de zăpadă a crescut semnificativ. La amiază erau valori termice negative în tot judeţul şi termometrele indicau -1 grad Celsius la Roman, -2 grade la Piatra Neamţ, la Tîrgu Neamţ erau -3 grade, iar valori apropiate, de -4 grade erau pe Ceahlău. Cam aceleaşi condiţii meteo sînt aşteptate şi astăzi, 17 decembrie, cînd cerul rămîne acoperit însă nu mai ninge. La amiază mercurul din termometre se opreşte la valoarea de -1 grad Celsius. Specialiştii spun că după lăsarea întunericului ar mai putea ninge slab, iar în zori minima se opreşte la valoarea de -4 grade. Nu scăpăm de nori nici pe parcursul zilei de marţi, 18 decembrie, dar măcar nu mai ninge. Ziua vor fi cam -2 grade celsius, iar după lăsarea întunericului se vor înregistra -4 grade. Nu sînt noutăţi nici pentru ziua de miercuri, 19 decembrie, decît că se face niţel mai frig. Valorile termice diurne nu trec de -4 grade Celsius, iar noaptea minima se opreşte la -5 grade. Din a doua parte a săptămînii se face şi mai frig, iar joi, 20 decembrie, chiar dacă vedem soarele, maxima nu trece de -4 grade, iar noaptea se ajunge la o minimă de -7 grade. Norii rămîn cantonaţi în zona Neamţului şi vineri, 21 decembrie, dar tot nu aduc precipitaţii. Valorile tremice diurne nu trec de -2 grade Celsius, iar noaptea va fi cea mai rece din întreg intervalul cu o minimă aproape de pragul gerului, -9 grade. Aceleaşi condiţii meteo vor fi şI în week-end, iar în Ajun de Crăciun, luni 24 decembrie, va fi cer acoperit, nu şi precipitaţii, ziua se va înregistra -1 grad iar noaptea aduce o minimă de -6 grade. (F. ORDEAN, G. MUNTEANU)

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.