Contactează-ne

Actualitate

Dictatura la români

Știre publicată în urmă cu

în data de

Am trăit s-o aud şi pe asta: „dictatura sanitară!“. Nici mai mult, nici mai puţin.

Românul a făcut faţă tuturor dictaturilor care l-au potopit de-a lungul timpului. Le-a tolerat, le-a acceptat, chiar dacă l-au îngenunchiat. Pe asta n-o mai suportă. Gata! Cum să tolereze el să-i impui să se spele pe mâini (de altele nici nu mai vorbesc) şi încă de mai multe ori pe zi? Cum să-l obligi să poarte mască? Cum să fie altfel decât NECONSTITUŢIONALE internarea bolnavilor cu COVID pozitiv, fără acordul lor, carantinarea şi izolarea? E foarte constituţional să te joci cu sănătatea altora şi a tuturor, lăsându-i să îmbolnăvească zeci şi sute de concetăţeni. Cum să-i interzici să-şi alinieze grătarul în spaţiul lăsat de Dumnezeu? Cum să atentezi la drepturile lui fundamentale, oprindu-l să ţopăie ziua şi noaptea pe ritmuri de horă, sârbă şi manele? Vai de mine, încălcare mai gravă a democraţiei şi libertăţii nici că se mai poate, atrăgându-i atenţia că e periculos să-şi petreacă vacanţa în Grecia sau Turcia, dacă nu în Maldive şi Caraibe? Nu aşa că este constituţional ca în caz că se întâmplă nenorocirea tot românul să exclame: Asta e !

Nu, nu vă grăbiţi să fugiţi la înţelepciunea altor naţii. Internetul este plin de entuziaste aprecieri şi aplauze la scenă deschisă ale celor din Vest, faţă de găselniţa românească cu dictatura sanitară.

Ce-i drept, nu ne putem plânge de lipsă de imaginaţie a românului, dar de starea de alienare la scară naţională, cu siguranţă da. Spaţiul public, la care cetăţeanul obişnuit este extrem de sensibil, a devenit o scenă deschisă pentru toţi agramaţii şi inculţii care au dreptul să nege tot. Absolut tot. Mai ceva ca Gică contra. Şi existenţa virusului, şi a bolii şi a pandemiei, a morţilor şi a tutor nenorocirilor pe care le-a antrenat în toată lumea. Ba acuză OMS-ul că s-a grăbit să declare starea de pandemie, că dracul nu e chiar aşa de negru cât se spune, să taxeze drept tortură şi închisoare internarea bolnavilor confirmaţi, carantina sau izolarea contacţilor. Şi parcă n-ar fi suficientă atâta prostie, nu mai ştiu cum să nege şi să bagatelizeze activităţile profesioniştilor adevăraţi şi implicaţi, să-i ia peste picior, să caute dedesubturi şi rele intenţii în tot ce fac unii care se sacrifică pentru alţii ba şi plătesc cu sănătatea ori cu propria viaţă. Nimeni nu poate nega posibilitatea unor exagerări sau greşeli, dar astea sunt inerente atunci când nu ştii cine şi ce este inamicul cu care te confrunţi, cum acţionează şi împotriva căruia cauţi mijloacele de luptă cele mai eficiente.

Tot românul a cârâit, pe bună dreptate, că legea recursului compensatoriu a pus în libertate mii de infractori periculoşi, dar ţopăie de bucurie când zeci de mii de cetăţeni posibil purtători de COVID împânzesc comunităţile, cu efecte evidente în creşterea masivă a numărului de cazuri de îmbolnăvire.

Unde oare trebuie să ajungem ca să conştietizăm riscurile catastrofale în care ne aflăm? Cum să priveşti pasiv acţiunile unor adevăraţi aventurieri pe post de mari sfetnici? Ba mai apare câte un gânditor care cere guvernului să spună populaţiei că nu ştim nimic despre virusul ucigaş. Păi asta e treaba guvernului? Este ăsta un secret, când din prima zi a apariţiei bolii profesioniştii ne spun şi ne repetă de nenumărate ori că nu cunoaştem virusul, că nu avem imunitate faţă de el şi nici tratament, că gravitatea lui nu trebuie subestimată, mai ales că este capabil de mutaţii de la o zi la alta? Nu poţi să nu te cruceşti când vezi atâta indiferenţă faţă propria persoană şi nesimţire faţă de concetăţeni, când la fiecare sfârşit de săptămână românul intră în vrie, parcă înţepat de vreun anofel al neastâmpărului şi nu mai ştie nimic alta decât exodul către plaja şi fiecare palmă de asfalt de la Vama Veche, doar ca să se arate în rând cu lumea?

Şi se toacă de dimineaţa până noapte târziu că trebuie să porţi mască, unica şi singura modalitate (şi asta relativă) de a te apăra, pentru ca la cel mai mărunt semn de relaxare a unei stări dificile, nedorite de nimeni, trotuarele să se umple de măşti aruncate, şi toată lumea să dea năvală şi ţopăie ziua şi noaptea hore, sârbe şi manele ?

Tot ce s-a câştigat la începutul epidemiei s-a pierdut şi asistăm la o extrem de dăunătoare escaladare a pericolului. De la sine înţeles că atâta vreme cât individul însuşi nu va conştientiza riscul la care se expune, nesocotind orice sfat şi respingând de principiu orice măsură enunţată de specialişti, instituţiile se vor dovedi neputincioase şi ineficiente.

Nu putem face abstracţie de faptul că încoronatul al 19-lea, materie plasmatică primitivă, aflată la limita dintre materia vie şi cea nevie, depăşeşte cu mult proprietăţile, mecanismele sau perfecţiunea naturii. Cei care l-au zămislit, l-au cultivat şi l-au slobozit, cu vrere ori fără, în lumea cea mare, n-au fost nişte terchea-berchea, gen Petrică şi lupul. Şi, dacă n-ar fi vorba de grave implicaţii în însăşi existenţa fiinţei umane, şi aşa devorată de probleme colosale, greu de rezolvat, nu cred că ar exista vreun Nobel care să-i poată recompensa.

COVID nu mai este un oarecare agent provocator de boli, adăugat unei liste extrem de lungi şi variate, cu care omul s-a obişnuit şi cu care, de-a lungul timpului, a stabilit un echilibru acceptabil. El acţionează în modul cel mai perfid cu putinţă şi zdruncină din temelii întreaga omenire, în toate aspectele ei. Evident că problematica încornoratului este extrem de complexă. Nu mă îndoiesc că cercetătorii din întreaga lume acţionează cu forţe sporite, dar ne aflăm abia la primele litere ale descifrării aspectelor legate de COVID şi cine ştie cât va mai dura să-l contracarăm ori să-l dominăm.

Internetul şi viaţa de fiecare zi ne pun în situaţia de a lua cunoştinţă de factorii de risc, mai redus sau, dimpotrivă, de risc foarte înalt, de care trebuie să ţinem seama. Nu putem pune în balanţă pericolul la care ne expunem când folosim liftul unui bloc cu cel al unui zbor cu avionul, dar trebuie să ţinem seama de faptul că folosirea liftului este infinit mai frecventă decît călătoria cu avionul. Factori complet lipsiţi de relevanţă pentru viaţa obişnuită capătă valenţe cu totul şi cu totul deosebite în acest moment şi trebuie să-i luăm în seamă. Cine acorda o atenţie particulară unor acţiuni intrate în automatismul şi rutina zilnică precum primirea şi desfacerea unui plic de corespondenţă sau a unui pachet, cititul ziarului, mânuirea banilor, alimentarea cu benzină, cumpărăturile, mersul cu atobuzul, accesul la locurile de joacă ale copiilor, vizitele la prieteni sau rude, strânsul mâinilor, îmbrăţişările de bucurie şi atâtea altele?

Nu, nu mai putem rămâne pasivi, nu trebuie să aşteptăm mură-n gură sfaturi din afara noastră, să facă altcineva ordine în viaţa noastră de fiecare zi. Trebuie să avem acea înţelepciune de a judeca cu propria minte.

Să-i lăsăm pe specialişti să-şi facă treaba şi, dimpotrivă, să-i blamăm pe toţi cei care, din inconştienţă sau răutate (nu vă îndoiţi de existenţa lor), ne fac viaţa amară sau mai amară decât este.

Omenirea nu traversează o perioadă benefică, COVID-ul înmănunchiază toate catastrofele şi nenorcirile lumii de la Adam şi Eva încoace şi (să mă ierte Dumnezeu dacă greşesc), cred că nu şi- a arătat încă toate feţele şi puterea şi nu ne va slăbi mai înainte de a ne fi adus pe pragul nefiinţei.

Actualitate

Amenzi de infarct

Știre publicată în urmă cu

în data de

Două infracţiuni constatate şi sancţiuni contravenţionale de peste 330.000 de lei au fost aplicate de poliţiştii nemţeni în urma unei acţiuni ce a avut ca scop prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniul exploatării agregatelor minerale.

Totul a avut loc în perioada 16 – 17 octombrie 2020, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, cînd poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – I.P.J. Neamţ, împreună cu lucrători din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române, Gărzii Naţionale de Mediu şi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, au verificat perimetrele de exploatare deţinute de 10 societăţi comerciale.

În urma acţiunilor de control, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice s-au sesizat din oficiu cu privire la săvîrşirea unui număr de două infracţiuni prevăzute de Legea nr. 107/1996 şi Legea 85/2003, totodată fiind aplicate un număr de 5 sancţiuni contravenţionale la Legea 107/1996, în valoare totală de 111.500 de lei.

De asemenea, reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu au aplicat 2 sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 211/2001 şi 2 la O.U.G. 195/2005, în valoare totală de 180.000 de lei. Şi cei de la Apele Române au aplicat o sancţiune contravenţională la Legea nr. 17/1996, în valoare totală de 40.000 de lei.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 21 de cazuri noi. Naţional – 2.466 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ numărul total de cazuri este de 4.846, cu o incidenţă de 1.63 la mia de locuitori

Până pe 19 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 182.854 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

132.082 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.466 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 322 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 5.931 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 18.10.2020 (10:00) – 19.10.2020 (10:00) au fost raportate 59 de decese (26 bărbați și 33 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre acestea, 2 decese a fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 18 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 22 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 11 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.296. Dintre acestea, 757 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.860.226 de  teste. Dintre acestea, 8.040 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 5.681 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.359 la cerere.

Pe teritoriul României, 20.968 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.678 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 47.407 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 48 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.227 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 7.084 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.497.210  lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 12 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.829 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.917 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.013 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  122 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Angajări la Jandarmerie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ se recrutează personal din sursă externă ■ dosarul trebuie depus pînă la data de 8 noiembrie ■ contractul este pe durată determinată ■

Jandarmeria Neamţ anunţă recrutări personal din sursă externă. Este vorba de un număr de 11 posturi, despre care doritorii trebuie să ştie de la bun început că sînt pe perioadă determinată.

„Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ organizează selecţie pentru încadrarea temporară, fără concurs a 11 posturi de execuţie vacante de subofiţer, pe o durată determinată, ce nu poate depăşi 30 de zile de la data încetării stării de alertă“, anunţă Jandarmeria Neamţ.

Este vorba de 3 posturi de subofiţer operativ principal la Detaşamentul 1 Jandarmi Mobil Piatra Neamţ, iar alte 3 posturi sînt la Detaşamentul 3 Jandarmi Bicaz, respectiv subofiţer operativ principal, subofiţer operativ principal (şi conducător auto) şi subofiţer operativ principal (specializarea veterinar).

Încă 4 posturi libere sînt la Detaşamentul 4 Jandarmi Roman. Este vorba de 2 locuri de subofiţer operativ principal (şi conducător auto) şi alte 2 locuri de subofiţer operativ principal. Un alt post similar este la Detaşamentul 5 Jandarmi Tîrgu Neamţ – Postul de Jandarmi staţiunea balneoclimaterică Bălţăteşti. Pentru a participa la procedura de selecţie, candidaţii trebuie să îndeplinească cumulativ condiţiile legale, criteriile specifice şi cerinţele pentru ocuparea posturilor vacante. Nu se admit derogări de la nici una dintre condiţiile de participare prevăzute în anunţurile publicate la adresa: http://www.jandarmerianeamt.ro/category/cariera/angajari-din- sursa-externa/.

Candidaţii care solicită înscrierea la selecţie vor transmite dosarul de recrutare, în format electronic (scanat, în format pdf, într-un singur e-mail), pînă la data de 8 noiembrie 2020, ora 12:00, la adresa de e-mail : selectie.det1@jandarmerianeamt.ro – pentru posturile vacante din cadrul structurii Detaşamentul 1 Jandarmi Mobil: selectie.det3@jandarmerianeamt.ro – pentru posturile vacante din cadrul structurii Detaşamentul 3 Jandarmi Bicaz; selectie.det4@jandarmerianeamt.ro – pentru posturile vacante din cadrul structurii Detaşamentul 4 Jandarmi Roman; selectie.det5@jandarmerianeamt.ro – pentru posturile vacante din cadrul structurii Detaşamentul 5 Jandarmi Tîrgu-Neamţ – Postul de Jandarmi Staţiune Balneoclimaterică Bălţăteşti.

În cazul în care dimensiunea ataşamentelor depăşeşte 15 MB vor fi transmise mai multe e-mailuri succesive, numerotate crescător. Candidaţii care îndeplinesc condiţiile de participare şi ale căror dosare de recrutare sînt complete şi corect întocmite, vor fi planificaţi la interviu. Interviul se va desfăşura la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ, conform graficului activităţilor, în baza planificării ce va fi afişată pe site-ul unităţii.

Interviul va fi înregistrat audio- video. Candidaţii selecţionaţi trebuie să fie apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic. Aptitudinea se constată de structurile de specialitate ale M.A.I., printr-o examinare medicală şi evaluare psihologică, potrivit reglementărilor specifice în domeniu. Candidaţii selecţionaţi vor fi încadraţi pentru o perioadă determinată, ce nu poate depăşi 30 zile de la data încetării stării de alertă, iar la expirarea termenului pentru care au fost încadraţi vor fi trecuţi în rezervă de drept.

Relaţii suplimentare pot fi obţinute de la Serviciul Resurse Umane al Jandarmeriei Neamţ, telefon: 0233/230391, interior 24407/ 24535, luni-vineri, între orele 08:00 – 16:00.

Citește știrea

Trending