Publicitate

■ două evenimente de suflet au fost găzduite în week-end de Biblioteca Mihai Eminescu Bicaz: întîlnirea cu istoricii Elena şi Gheorghe Negru, respectiv vizita lui Ion Mărgineanu, care reface pe jos drumul Marii Uniri, de la Bălţi, la Alba Iulia ■

Biblioteca Mihai Eminescu Bicaz a fost, vineri, 16 noiembrie 2018, gazda a două evenimente de suflet prin prezenţa în mijlocul bicăjenilor a istoricilor basarabeni Elena şi Gheorghe Negru, întru susţinerea unor conferinţe privind relaţiile Basarabia – România în perioada comunistă, cînd URSS stabilea regulile la Moscova şi poposirea pentru cîteva ceasuri a globe trotter-ului basarabean Ion Mărgineanu, cel care, în respect faţă de aniversarea Centenarului, a decis să refacă simbolic drumul Marii Uniri, per pedes, astfel încît să ajungă la Alba Iulia în chiar ziua de 1 decembrie, pentru a transmite celor prezenţi la Marea Adunare centenară mesajul de dragoste şi respect al românilor din Republica Moldova, faţă de istoria României. Cei doi istorici, Elena şi Gheorghe Negru, aveau să ne conducă prin dulcele lor grai moldav prin cunoştinţele lor de adevăraţi specialişti în domeniu printre momentele de răscruce ale unei politici interesate de istoria vremilor.

Perioada interbelică a fost pentru Basarabia una de deschidere, cînd prin gura de oxigen furnizată de revenirea la Patria Mumă, România, noi am putut să ne asigurăm mai apoi trecerea prin perioada comunistă de după război. Atunci s-au organizat şcoli, construit biserici şi alte instituţii necesare nouă pentru dezvoltarea conştiinţei de adevăraţi români“ a spus printre altele profesorul Gheorghe Negru, la care s-au adăugat vorbele profesoarei Elena Negru, ce ne-au condus prin documentele postbelice, cînd Ceauşescu se confrunta cu Brejnev, preşedintele român susţinînd cu tot dinadinsul la masa tratativelor că poporul basarabean şi o parte dintre personalităţile culturale, gen Eminescu şi Creangă, sînt români. Fostul parlamentar Ion Mărgineanu, cu un glas răsunător avea să ne povestească despre efortul factorilor decizionali din Republica Moldova de a repune adevărul istoric pe calea sa dreaptă. „Nu a fost şi nu este uşor, după cum nu mi-a fost uşor nici să purced la drum spre Alba Iulia, dar vreau să vă spun că cei care m-au sprijinit în această acţiune au fost oamenii cu drag de uniune, care m-au încurajat, mi s-au alăturat mie, organizîndu-mi o plecare spre România plină de răsunet patriotic“, a afirmat globe trotter-ul Ion Mărgineanu. Satisfacţia gazdelor de a avea aşa oaspeţi s-a văzut în urma transformării conferinţelor în adevărate dialoguri prin participarea la discuţii a profesorului de istorie bicăjean Dragomir Oprea, a preotului paroh Mihail Popa, basarabean de obîrşie, şi a altor persoane din Bicaz şi o parte a însoţitorilor lui Ion Mărgineanu. Totul într-o bună-dispoziţie şi într-un climat de prietenie românească, ce au asigurat garanţia unor reîntîlniri viitoare. La finalul manifestării s-a purces la degustarea unei plăcinte poale-n brîu, a unei felii de pîine cu zacuscă de Bicaz, oferită de gospodina Florica Budacă, a unui măr din livada Chivei Manolea, a unui ţoi cu schinduf şi a unui pahar de vin popesc, acestea din urmă servite prin calitatea de bună gazdă a preotului Popa, căruia i s-a putut citi pe faţă lumina reîntîlnirii cu fraţii noştri, dar mai cu seamă, ai săi, de peste Prut. De reamintit că activitatea de la Bicaz a fost prinsă în programul România Centenară Maluri de Prut – Basarabia necunoscută, pusă la cale, în parteneriat, de către bibliotecile G. T. Kirileanu Neamţ şi Mihai Eminescu Bicaz, precum şi Radio România Chişinău. Cît îl priveşte pe Ion Mărgineanu, gazdele, în semn de apreciere pentru faptul că a ţinut să calce pragul bibliotecii bicăjene, i-au pus în sacul cu merinde cîteva plăcinte pentru păstrarea energiei atît de necesare celor peste 300 de kilometri pînă la Alba Iulia.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.