Contactează-ne

Actualitate

DEZVĂLUIRI: Spitalul Judeţean Neamţ – Directorul demisionar rupe tăcerea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ “referate pentru achiziţionarea de materiale şi echipamente sanitare în cantităţi ce nu pot fi justificate de consumurile reale” ■ “omiterea cu bună ştiinţă a publicării pe site-ul SJU Piatra Neamţ a tuturor achiziţiilor” ■ “şefi de secţie cu contracte de management expirate şi a căror valabilitate nu este prelungită” ■ “achiziţionarea de servicii medicale prin încheierea de contracte de colaborare cu medici din alte centre la preţuri nefundamentate”, sînt cîteva dintre neregulile prezentate ■

Cristina Gavriloiu, cea care şi-a dat demisia de onoare din funcţia de director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, rupe tăcerea. Şi face dezvăluiri despre nereguli ce ar fi vrut să fie rezolvate în activitatea unităţii sanitare, dar nu s-a putut.

De la nepublicarea pe site a achiziţiilor, la materiale şi echipamente medicale achiziţionate în cantităţi ce nu pot fi justificate de consumurile reale, la şefi de secţie cu contracte expirate sau personal nemedical care coordonează activitatea medicală în unele secţii, pînă la medici nevoiţi să facă gărzi în specialităţi pentru care nu au fost pregătiţi. Plus multe semne de întrebare la organizarea concursurilor de angajare sau la detaşarea pe secţii a unor cadre medicale cu studii medii sau a personalului auxiliar. Cristina Gavriloiu declară că şi-ar fi dorit să fie găsite rezolvări la aceste probleme, dar nu s-a putut. Aşa că a demisionat.

Vă prezentăm în continuare declaraţia completă dată pentru Monitorul de Cristina Gavriloiu: “Întrucît gestul meu de a demisiona a fost dus în sfera politicului, mă văd nevoită să fac unele precizări cu privire la ceea ce înseamnă în accepţiunea mea noţiunea de politici de personal, de achiziţii şi transparenţă managerială. Vreau să se înţeleagă foarte clar că poziţia mea în echipa de conducere a SJU Piatra Neamţ nu a fost aceea de organ de cercetare judiciară şi scopul meu nu a fost nici pe departe acela de a căuta şi a vîna greşeli sau potenţiale activităţi şi practici ilegale.

Intenţia mea a rămas cea declarată iniţial, odată cu numirea mea, şi, anume, de a depune toate diligenţele pentru îmbunătăţirea actului medical în ansamblu, în vederea creşterii gradului de încredere a populaţiei în instituţia noastră. Prin politici de personal, achiziţii şi tranparenţă managerială, nu ar trebui să se înţeleagă strict angajarea unor persoane cu sau fără concurs, cu sau fără competenţe, achiziţii curente de medicamente şi materiale sanitare, ci ar trebui extinsă plaja de abordare.

Consider că priorităţile echipei de conducere ar trebui să fie îndreptate şi înspre gestionarea judicioasă a resursei umane deja existente, îmbunătăţirea calităţii şi condiţiilor de muncă pentru personalul angajat, siguranţa şi securitatea locului de muncă şi, nu în ultimul rînd, asigurarea legalităţii activităţilor desfăşurate de către toţi angajaţii SJU. Ce vreau să spun cu aceasta ar fi că nu ar trebui să mai existe situaţii de genul:

– cadre medicale cu studii medii şi personal auxiliar detaşate pe alte secţii/compartimente să fie obligate să-şi desfăşoare activitatea în lipsa unui act adiţional la contractul individual de muncă, ce ar trebui să certifice aceste situaţii, persoane care, ulterior, să fie nevoite să facă numeroase demersuri către conducerea instituţiei pentru obţinerea drepturilor salariale de care în mod legal şi firesc ar trebui să beneficieze.

– medici, şi nu puţini, să fie nevoiţi să efectueze servicii pe alte linii de gardă, în specialităţi incompatibile cu competenţele lor profesionale, cu încălcarea ordinului MS 870/2004 privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în instituţiile publice, acestora încălcîndu-li-se practic dreptul la siguranţa şi securitatea muncii, expunîndu-i la practici medicale care nu fac obiectul asigurărilor  de malpraxis.

– personal nemedical cu atribuţii de şef de secţie, care coordonează şi girează activitatea medicală, fără a avea nici urmă de competenţă în acest sens.

– şefi de secţie cu contracte de management expirate şi a căror valabilitate nu este prelungită.

– modificări ale organigramei spitalului prin transformarea gradaţiilor  posturilor vacante la solicitarea potenţialilor candidaţi pentru acestea.

– achiziţionarea de servicii medicale prin încheierea de contracte de colaborare cu medici din alte centre la preţuri nefundamentate, în condiţiile în care aceste servicii ar putea fi prestate în parte şi de medicii angajaţi ai SJU cărora, în mod arbitrar, nu li s-a oferit această posibilitate.

– referate pentru achiziţionarea de materiale şi echipamente sanitare în cantităţi ce nu pot fi justificate de consumurile reale, fără a exista o fundamentare a acestora.

– nerespectarea deciziei Comitetului Director prin omiterea cu bună ştiinţă a publicării pe site-ul SJU Piatra Neamţ a tuturor achiziţiilor publice, deşi există legislaţie în vigoare care impune acest lucru.

Acestea ar fi o parte din lucrurile care ar fi trebuit să ne intereseze.

Toate cele arătate mai sus au fost discutate cu managerul instituţiei şi directorul de îngrijiri, încercînd să îi cooptez în soluţionarea acestor situaţii, dar, după cum s-a văzut, existînd o mare reticenţă la schimbare, finalul colaborării noastre a fost inevitabil”.

Pe final, ar mai fi de spus doar că e una dintre cele mai sincere, complete şi realiste prezentări a situaţiei din Spitalul Judeţean făcută publică în ultima perioadă. Şi solicităm ca o echipă de control de la Ministerul Sănătăţii să vină să verifice aceste aspecte, pentru că pot avea impact negativ nu doar asupra modului în care este cheltuit banul public, dar mai ales asupra calităţii actului medical. Iar de suferit suferă în primul rînd PACIENTUL.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. E. Vasilescu

    4 iunie 2020 at 10:45 AM

    O sectiune pe viu in aceasta structura maligna a SJU Neamt. Felicitari doamnei doctor pentru aceasta radiografie. Cu siguranta nu va sensibiliza pe cei care ar trebui sa rezolve macar partial aceste probleme. Poate doar ii va determina sa se razbune.
    PS : Aveti un excelent analist care publica aici. Propuneti-i sa renunte 1-2 luni la Iohannis(poate in timpul asta mai face greseli pe care sa le taxeze ulterior), si sa se aplece cu interes asupra a ceea ce a expus doamna doctor. Ar fi interesant de aflat concluzia.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending