Contactează-ne

Actualitate

Detaşament de jandarmi va fi şi la malul Moldovei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ după ultima bătaie între aparţinătorii unui pacient în sala de aşteptare de la CPU, conducerea primăriei a reluat demersurile de înfiinţare a unui detaşament de jandarmi la Roman ■ propunerea a fost aprobată, dar nu se ştie cînd se va materializa ■

Ultimul incident petrecut la începutul lunii septembrie la Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal a readus în discuţie nevoia de pază specializată şi intervenţia promptă a forţelor de ordine atunci cînd apar situaţii care pun în pericol integritatea fizică a pacienţilor şi a personalului. Primarul Lucian Micu susţine că aprobarea înfiinţării unui detaşament al Jandameriei la Roman este o măsură care vine să rezolve tocmai asemenea nevoi de asigurare a liniştii şi ordinii publice. „Din păcate, astfel de evenimente nu vor putea fi eradicate niciodată. Ele se întîmplă pretutindeni în lume, chiar şi în SUA, care are cea mai puternică reţea de securitate. Aici este o chestiune care ţine de Ministerul de Interne. Am înţeles că agresorilor li s-au întocmit dosar de cercetare penală. Am purtat o discuţie cu managerul Spitalului şi am stabilit ca în cazul unor asfel de altercaţii să fie contactaţi cei de la Jandarmerie, care reprezintă unica structură de forţă ce poate să intervină în astfel de situaţii. Mă bucură faptul că am reuşit să determin ca la Roman să fie înfiinţat un detaţament al Jandarmeriei, cu 20 de cadre. Nu am detalii încă despre punerea acestuia în funcţiune, dar probabil că este vorba de relocarea unor cadre sau angajarea unor jandarmi. Greul a trecut şi el se referă la obţinerea tuturor avizelor. Am dorit să încheiem un protocol cu Jandarmeria, dar nu există, în prezent, posibilitatea legală de a încheia un asemenea protocol. De altfel a fost şi o iniţiativă partalmentară ca centrele de primiri urgenţe să fie păzite de către Jandarmerie, dar se pare că a fost declarată neconstituţională şi nu a mai putut fi aplicată“, a declarat primarul Lucian Micu. Conducerea spitalului confirmă discuţiile purtate cu primarul. „Am purtat o discuţie cu domnul primar în ceea ce priveşte dorinţa noastră ca unitatea să fie păzită de Jandarmerie. Din cîte am înţeles nu se poate, deşi am aflat că la Iaşi, la Spitalul Sîntul Spiridon paza e asigurată de Jandarmerie. Mă voi interesa să văd dacă această ştire se confirmă, pentru a vedea cum se poate evita ceea ce s-a întîmplat în seara zilei de 8 septembrie. E bine să avem pază pentru a se interveni, cît mai repede, în imobilizarea unor astfel de agresori“, a declarat medicul Maria Andrici. Aceasta a confirmat faptul că, în urma unui incident similar din decembrie 2013, cînd a fost agresat în CPU doctorul Dan Polizov, s-a decis ca CPU să aibă pază. „Ne-am dorit ulterior ca paza să fie asigurată de oameni prinşi în organigrama spitalului, dar nu am primit aprobări de la Direcţia de Sănătate şi nici de la minister“, a adăugat managerul unităţii.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

FOTO/Pamflet: O groapă şi doi muncitori. “Mobilizare şi eficienţă” marca Apa Serv

Știre publicată în urmă cu

în data de

Avarie la Sarata. Dacă ar fi prima, ne-am mira, dacă ar fi ultima, ne-am bucura. Dar e doar una dintre multe altele. Foste şi viitoare. Nu despre asta vrem însă să vorbim acum. Primind pozele de la cititorii Monitorul ne-a izbit o… “discordanţă”: cât de mare e groapa/avaria şi cât de mici sunt muncitorii. Asta spune totul despre “mobilizarea şi eficienţa” marca Apa Serv.

 

Citește știrea

Actualitate

Cardul de sănătate a (re)devenit obligatoriu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ măsura este valabilă cu începere de la 1 iulie ■ sînt şi excepţii, cabinetele medicilor de familie şi ambulatoriul clinic de specialitate ■

Luna lui Cuptor aduce noutăţi în domeniul medical şi după ce în pandemie nu a mai fost nevoie de cardul de sănătate, cu începere de la 1 iulie 2020 utilizarea acestuia redevine obligatorie.

Astfel, toate serviciile medicale, de îngrijiri la domiciliu, medicamentele şi materialele sanitare, precum şi dispozitivele medicale, se obţin numai cu cardul de sănătate. Ecxepţie fac serviciile acordate de cabinetele medicilor de familie şi în ambulatoriul clinic de specialitate, acestea putînd fi accesate fără utilizarea cardului, pînă la data de 30 septembrie 2020, precizează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„La 1 iulie, va fi reluată obligativitatea utilizării cardului naţional de sănătate pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare cu paturi şi de către furnizorii de investigaţii paraclinice, furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu, furnizorii de servicii stomatologice, furnizorii de dispozitive medicale şi furnizorii de medicamente“, anunţă CNAS.

Aceeaşi sursă mai arată faptul că normele legale în vigoare, HG 438/2020 privind completarea anexei nr. 2 la HG 140/2018, pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a contractului cadru care reglementează condiţiile accordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, conţine o serie de alte măsuri aplicabile pînă la 30 septembrie, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspîndirea coronavirusului.

Consultaţiile medicale acordate în asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog şi logoped, pot fi acordate şi la distanţă, utilizînd orice mijloc de comunicare.

Consultaţiile medicale la distanţă se acordă cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultaţii pe oră; consultaţiile la medicul specialist din ambulatoriu se accordă fără a fi necesar biletul de trimitere; în urma consultaţiilor acordate la distanţă de medicul de familie/medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripţiile medicale, documentele fiind transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică; medicii din spital pot elibera, dacă situaţia o impune, la externarea asiguratului, prescripţie medicală pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în ambulatoriu pentru maximum 90 de zile; pentru situaţiile care necesită prezentarea de documente casei de asigurări de sănătate de către asigurat, documentele pot fi transmise casei de asigurări de sănătate prin mijloace electronice de comunicare, acestea putînd fi folosită şi pentru transmiterea de către casele de sănătate a documentelor eliberate, necesare asiguratului.

De menţionat este faptul că s-a prelungit pînă la data de 30 septembrie, termenul de valabilitate pentru următoarele documente a căror valabilitate expiră pînă la această dată.

Este vorba de biletele de tratament pentru specialităţi clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică şi de reabilitare, bilete de trimitere pentru specialităţi paraclinice; recomandările medicale pentru dispositive medicale, tehnologii şi dispositive asistive – ce se depun sau transmit la casa de asigurări de sănătate; deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive; deciziile de aprobare emise de către comisia de specialitate de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru efectuarea investigaţiei PET – CT.

Citește știrea

Actualitate

Roman: Se fac teste la cerere Covid 19, dar cu plată

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În condiţiile creşterii numărului de cazuri de Coronavirus, o parte a populaţiei vrea să afle dacă este sau nu purtătoare asimptomatică a bolii.

În aceste condiţii şi aparatul de testare a virusului de la Spitalul Municipal Roman trebuie pus la treabă, aşa că oricine poate, la cerere, şi, evident contra cost, să se testeze. Purtătorul de cuvânt al SMUR, Andreea Trifan, a precizat condiţiile în care se pot face astfel de testări, la cerere.

„La Spitalul Municipal de Urgenţă Roman se efectuează teste de depistare a virusului SARS Cov2 cu aparatul Real Time PCR. Pacienţii internaţi în spitalul nostru sînt testaţi, gratuit, conform metodologiei transmisă de Direcţia de Sănătate Publică Neamţ. Persoanele care au nevoie de rezultatul testării în vederea internării în altă unitate sanitară sau în vederea tranzitării unei ţări sau la cerearea unui angajator se pot adresa unităţii noastre. Se recoltează proba dimineaţa, iar în cursul după amiezii se eliberează rezultatul“, a precizat Andreea Trifan.

Aparatul de testare a virusului este o donaţie generoasă a unui grup de oameni de afaceri romaşcani şi a costat aproximativ 45.000 de dolari. De menţionat că în judeţ mai există un al doilea aparat de testare Real Time PCR, achiziţionat din fonduri ale Consiliului Judeţean care a costat 55.588 lei.

Mai trebuie spus că şi în cazul analizelor care se recoltează şi se fac la CPU, pacientul, dacă doreşte să intre în posesia rezultatelor, trebuie să achite o taxă de 30 lei, indifferent dacă este asigurat sau neasigurat. Pacienţii internaţi în spital, în schimb, primesc la externare pe lîngă scrisoarea medicală şi rezultatele investigaţiilor paraclinice.

Citește știrea

Trending