Contactează-ne

Actualitate

Despre doctorii din Romanul de altădată

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Casa Fălcoianu a Muzeului de Istorie a avut loc un nou colocviu ştiinţific cu tema: Medici din Romanul de altădată: dr. Constantin Mârzescu

Casa Fălcoianu a Muzeului de Istorie a găzduit joi, 13 septembrie, o nouă manifestare ştiinţifică de referinţă, respectiv colocviul Medici din Romanul de altădată: dr. Constantin Mârzescu, organizat în colaborare cu Societatea de Istorie a Medicinii şi Farmaciei, doctor Epifanie Cozărescu şi Asociaţia Cultural Ştiinţifică Urbana. În deschidere a luat cuvîntul Adrian Ciobanu, şef Secţie Muzeală IV – Roman, urmat de profesorul universitar dr. Dana Baran, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore Popa Iaşi, care a vorbit despre semnificaţia misiunii medicale franceze în România şi prezenţa acesteia la Roman în timpul Marelui Război. Doctor Dan Arvătescu, preşedintele Societăţii de Istorie a Medicinii şi Farmaciei, a sos în evidenţă aspecte din viaţa şi activitatea doctorului Constantin Mârzescu în anii Războiului de Reîntregire, relevînd cîteva momente semnificative din viaţa şi activitatea marelui său înaintaş, marcînd momente semnificative din cei 154 de ani de chirurgie la Roman, unde se folosea în secolul al XIX-lea anestezia cu cloroform. Muzeograful Iulia Butnariu s-a referit la Mărturii despre doctorul Constantin Mârzescu şi activitatea medicală în anii războiului. Manifestările s-au încheiat cu referatul istoricului militar Sorin Grumuş, de la Asociaţia Cultural Ştiinţifică Urbana, despre Medici militari în serviciul sanitar al Diviziei 7 Infanterie. „Aceasta este a 143-a activitate din 2010 şi pînă acum la Muzeul de Istorie din Roman, pe care o organizăm în legătură cu cercetarea acestei teme, la cunoaşterea acesteia contribuind cu expoziţii temporare şi permanente de istorie a medicinii, care poartă numele doctorului Epifanie Cozărescu, precum şi la numeroasele simpozioane şi colocvii pe teme medicale, organizate aici, la muzeu. Aceste activităţi sînt menite să menţină trează atenţia asupra temelor de cercetare şi să educe publicul vizitator al muzeului nostru”, a spus muzeograf Iulia Butnariu, principalul organizator al evenimentului.

Actualitate

ATENȚIE: Restricționări ale circulaţiei rutiere în municipiul Piatra-Neamț în perioada următoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În urma solicitării făcute de SC Drupo Neamț SA pentru a putea desfăşura lucrări pentru dezafectarea rețelei electrice aeriene fir contact troleibuze, se va restricționa circulaţia vehiculelor în perioada 23.10.2020 – 18.12.2020 , în intervalul orar 18:00 – 06:00, alternativ pe tronsoane, pe următoarele străzi: Bd. G-ral. N. Dăscălescu, Bd.Traian, Str. Orhei, Str. Mihai Viteazu, Str.Dărmănești, Str.1 Decembrie 1918, Bd. Decebal, Piața M. Kogălniceanu, Bd. Republicii Str. Petru Movilă, Str. Bistriței, Bd. 9 Mai și Piața Gării.

Asigurarea semnalizării rutiere se va face de SC Drupo Neamț SA, iar urmărirea restricționării circulaţiei se face de Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Piatra-Neamţ şi Poliţia Locală.

Citește știrea

Actualitate

Spitalul de la Leţcani, o “ruină” de peste 13 milioane de euro?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Altă ştire tristă: “Zeci de persoane confirmate cu virusul SARS- COV-2 și internate în spitalul mobil de la Lețcani îndură frigul în interiorul containerelor medicale. În cursul zilei de 20 octombrie 2020, în containere s-a înregistrat o temperatură de numai 13 grade Celsius și bolnavii au tremurat de frig. Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a achiziționat un spital din bani publici cu mari probleme: stațiile de oxigen nu funcționează, instalațiile de climatizare scot un zgomot asurzitor, iar echipamentele par a fi la mâna a doua”. Sursa: www.bzi.ro

Aşadar, după amânări şi amânări, după festivisme greţoase şi mincinoase făcute doar pentru voturi, după cheltuirea a 3,3 milioane de euro din banii nemţenilor, cu ce ne-am ales: cu un spital cu multe probleme, în care amărâţii internaţi cu COVID-19 tremură de frig la orice pană de curent.

Cât despre Secţia ATI, aia extrem de importantă, acolo unde s-ar fi putut salva vieţi ale pacienţilor cu forme grave, lucrurile stau aşa din informaţiile apărute în spaţiul public: ni s-au promis şi am plătit pentru peste 100 de paturi, DSP a avizat 48 de paturi, dar s-a ajuns la doar 24 de paturi pentru că nu funcţionează staţiile de oxigen.

De ce nu funcţionează? Pentru că nu s-a ocupat nimeni de întreţinerea lor în stare de funcţionare. Normal, toţi erau ocupaţi să taie panglici, să se pozeze din toate poziţiile şi să se milogească după voturi.

Penibil? Nu. Normal. De ce normal? Pentru că asta merităm. Lipsa noastră de reacţie ce ne caracterizează încă din anii de dinainte de pandemie, lipsa de coloană vertebrală şi lipsa curajului de a lua atitudine, faptul că am ridicat pupatul în fund al şefilor politici la rang de artă naţională ne-au dat şi ne dau clasa politică pe care o merităm: una plină de lepre şi de ciumaţi, de toate culorile, care ne cheltuie banul public pe spitale în care nu merg staţiile de oxigen, instalaţia de climatizare te asurzeşte când merge şi te transformă în stană de piatră când nu merge. Asta am votat, asta avem şi acum putem muri mulţumiţi că e doar din vina noastră.

Ştiţi ce e şi mai ironic? Că tot din banii noştri şi-au plătit politicienii pozele făcute triumfalist în faţa unui spital care a costat milioane de euro, dar se dovedeşte a fi, iată, o ruină. Am plătit tot, de la cap la coadă, şi apoi i-am şi votat.

Pe final, întreb şi eu public pe “ai mei” politicieni din Neamţ: în “frigiderul” de la Leţcani, la ora aceasta, e vreun nemţean internat? Că 3,3 milioane de euro au dat nemţenii.

Citește știrea

Actualitate

COVID -19: Piatra Neamţ a trecut de pragul de 3 la mie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Bicaz rata de incidenţă este de 3,6, la Girov de 3,7 ■ Taşca şi Tarcău, localităţile carantinate, au o rată de 3,24, respectiv 8,10 ■

Piatra Neamţ a trecut de rata de incidenţă de 3 cazuri de îmbolnăviri de COVID 19 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, fiind raportată joi, 22 octombrie o rată de 3,14, cu 436 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile, dintre care 80 în spitale şi 356 cazuri comunitare. În localităţile carantinate din Neamţ, Taşca şi Tarcău, rata de incidenţă este de 8,10, respectiv 3,24. Alte localităţi cu rată peste 3 sunt Bicaz, cu 3,6 şi Girov, cu 3,7. Conform reglementărilor în vigoare, în maxim 48 de ore de la raportarea depăşirii indicilor, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni şi va decide ce noi măsuri trebuie aplicate.

Citește știrea

Trending