Publicitate

- consilierii locali pietreni sînt convocaţi în şedinţă extrordinară pe 6 februarie - pe ordinea de zi sînt hotărîri privind aprobarea proiectului bugetului general centralizat şi refinanţarea datoriilor totale ale municipiului la BCR -

Consilierii locali sînt convocaţi pentru o şedinţă extraordinară de CL Piatra Neamţ în data de 6 februarie. Pe ordinea de zi sînt cîteva proiecte de hotărîre extrem de importante pentru municipiu: pornind de la cel privind aprobarea proiectului bugetului general centralizat pentru 2018, trecînd prin cele ce ţin de actualizarea devizelor generale pentru investiţiile „Grădiniţa cu 12 grupe şi program prelungit“ şi „Şcoala cu 10 clase“ din Cartierul Speranţa, Piatra Neamţ şi ajungînd la cel privind refinanţarea datoriilor totale ale municipiului la BCR. Cît priveşte acest proiect de hotărîre, acesta e unul extrem de important în condiţiile în care e vorba despre o gură de oxigen, în plan financiar, pentru o primărie a unui municipiu al cărui grad de îndatorare depăşeşte în acest moment limita legală. În articolul 1 al proiectului de hotărîre se precizează: „Se aprobă refinanţarea datoriilor totale ale municipiului Piatra Neamţ la BCR, provenite din contractul nr.504/13092/2005 împreună cu dobînzile amînate, în sumă totală de 142.777 mil. lei“.

Lucruri mai interesante apar în referatul de aprobare al proiectului: Conform graficelor de rambursare la creditele contractate, începînd cu data de 01,01.2018, rambursarea creditului atinge vîrful de sarcină, situaţie dificil de suportat în condiţiile diminuării veniturilor. Constatînd necesitatea de asigura resursele financiare necesare funcţionării serviciilor publice şi ţinînd cont de disponibilităţile financiare insuficiente precum şi angajamentele preexistente (contracte în derulare, convenţii de plată, salarii), municipiul Piatra Neamţ a solicitat conducerii BCR refinanţarea împrumutului acordat prin contractul de credit nr. 504/13092/2005 în sumă iniţială de 150 milioane lei fără perceperea comisionului de rambursare anticipată, iar pînă la refinanţarea pe piaţa liberă restructurarea celor două credite prin achitarea unor rate şi dobînzi liniare. Prin adresa nr. 459/31.01.2018, conducerea BCR şi-a exprimat acordul cu privire la restucturarea celor două credite conform graficelor de rambursare ataşate, pînă la refinanţarea acestora precum şi refinanţarea creditului în sumă iniţială de 150 milioane lei şi a dobînzilor amînate fără perceperea comisionului de rambursare anticipată. Avînd în vedere că în momentul de faţă dobînzile percepute de BCR sînt dobînzi mult mai mari decît cele percepute pe piaţa liberă (cu 2% mai mari), se urmăreşte prin refinanţarea creditului obţinerea unor costuri semnificativ mai mici. Aceste demersuri au ca scop şi încadrarea municipiului din punct de vedere al serviciului datoriei publice sub limita legală prevăzută de lege de maxim 30% din veniturile proprii pe întreaga perioadă de restructurare a creditului. În momentul de faţă gradul de îndatorare al municipiului depăşeşte limita legală. Tradus într-un limbaj mai puţin pretenţios se înţelege că sîntem peste limită cu datoriile şi refinanţarea pare a fi unica soluţie. Rămîne de văzut ce vor decide consilierii locali pietreni şi dacă argumentele financiare vor prevala în faţa celor politice.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.