Contactează-ne

Actualitate

Despre buget şi datorii în şedinţa CL Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

- consilierii locali pietreni sînt convocaţi în şedinţă extrordinară pe 6 februarie - pe ordinea de zi sînt hotărîri privind aprobarea proiectului bugetului general centralizat şi refinanţarea datoriilor totale ale municipiului la BCR -

Consilierii locali sînt convocaţi pentru o şedinţă extraordinară de CL Piatra Neamţ în data de 6 februarie. Pe ordinea de zi sînt cîteva proiecte de hotărîre extrem de importante pentru municipiu: pornind de la cel privind aprobarea proiectului bugetului general centralizat pentru 2018, trecînd prin cele ce ţin de actualizarea devizelor generale pentru investiţiile „Grădiniţa cu 12 grupe şi program prelungit“ şi „Şcoala cu 10 clase“ din Cartierul Speranţa, Piatra Neamţ şi ajungînd la cel privind refinanţarea datoriilor totale ale municipiului la BCR. Cît priveşte acest proiect de hotărîre, acesta e unul extrem de important în condiţiile în care e vorba despre o gură de oxigen, în plan financiar, pentru o primărie a unui municipiu al cărui grad de îndatorare depăşeşte în acest moment limita legală. În articolul 1 al proiectului de hotărîre se precizează: „Se aprobă refinanţarea datoriilor totale ale municipiului Piatra Neamţ la BCR, provenite din contractul nr.504/13092/2005 împreună cu dobînzile amînate, în sumă totală de 142.777 mil. lei“.

Lucruri mai interesante apar în referatul de aprobare al proiectului: „Conform graficelor de rambursare la creditele contractate, începînd cu data de 01,01.2018, rambursarea creditului atinge vîrful de sarcină, situaţie dificil de suportat în condiţiile diminuării veniturilor. Constatînd necesitatea de asigura resursele financiare necesare funcţionării serviciilor publice şi ţinînd cont de disponibilităţile financiare insuficiente precum şi angajamentele preexistente (contracte în derulare, convenţii de plată, salarii), municipiul Piatra Neamţ a solicitat conducerii BCR refinanţarea împrumutului acordat prin contractul de credit nr. 504/13092/2005 în sumă iniţială de 150 milioane lei fără perceperea comisionului de rambursare anticipată, iar pînă la refinanţarea pe piaţa liberă restructurarea celor două credite prin achitarea unor rate şi dobînzi liniare. Prin adresa nr. 459/31.01.2018, conducerea BCR şi-a exprimat acordul cu privire la restucturarea celor două credite conform graficelor de rambursare ataşate, pînă la refinanţarea acestora precum şi refinanţarea creditului în sumă iniţială de 150 milioane lei şi a dobînzilor amînate fără perceperea comisionului de rambursare anticipată. Avînd în vedere că în momentul de faţă dobînzile percepute de BCR sînt dobînzi mult mai mari decît cele percepute pe piaţa liberă (cu 2% mai mari), se urmăreşte prin refinanţarea creditului obţinerea unor costuri semnificativ mai mici. Aceste demersuri au ca scop şi încadrarea municipiului din punct de vedere al serviciului datoriei publice sub limita legală prevăzută de lege de maxim 30% din veniturile proprii pe întreaga perioadă de restructurare a creditului. În momentul de faţă gradul de îndatorare al municipiului depăşeşte limita legală“. Tradus într-un limbaj mai puţin pretenţios se înţelege că sîntem peste limită cu datoriile şi refinanţarea pare a fi unica soluţie. Rămîne de văzut ce vor decide consilierii locali pietreni şi dacă argumentele financiare vor prevala în faţa celor politice.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Dans şi voie bună de Dragobete, sub Cetate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Locuitorii din Tîrgu Neamţ sînt aşteptaţi duminică, 23 februarie, la Casa Culturii, la spectacolul Drag, de Dragobete.

Evenimentul începe la ora 17.00, pe scenă urmînd să evolueze membrii Ansamblului Folcloric Ozana. Sărbătoarea autohtonă a dragostei va fi marcată astfel cu o zi mai devreme, pentru a le da prilejul tîrgnemţenilor să profite de timpul liber din week-end. Dragobete era un personaj mitologic, similar lui Eros şi Cupidon, ce oficia din cer, la începutul fiecărei primăveri, nunta tuturor animalelor, tradiţie ce s-a extins treptat pînă în rîndul oamenilor şi a dat naştere unor obiceiuri specifice românilor din sudul şi nordul Dunării.

În mediul rural, în special, oamenii îşi mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor şi băieţilor care, în ziua de Dragobete, se primeneau în haine de sărbătoare şi porneau veseli spre pădure pentru a culege flori pe care le aşezau la icoane şi le foloseau la diverse farmece de dragoste.

La amiază fetele fugeau înapoi spre sat, fiecare fiind urmată de băiatul care o îndrăgea şi care îi fura o sărutare în văzul lumii, simbolizînd legămîntul lor de dragoste pentru întregul an. De aici şi celebra zicală Dragobetele sărută fetele.

Sărbătoarea autohtonă a dragostei face trecerea spre primăvară, astfel că zilele acestea s-au organizat şi ateliere de confecţionat mărţişoare şi felicitări hand made, realizate de tinerii din cadrul Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi Români, Filiala Tîrgu Neamţ. Simbolurile primăverii vor fi oferite inclusiv mamelor aflate pe 8 martie la Spitalul Orăşenesc din Tîrgu Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Acţiuni preventive în şcoli

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ oamenii legii au fost prezenţi la unităţile de învăţămînt din Gherăieşti şi Adjudeni

Prevenirea violenţei în şcoli, a delincvenţei juvenile şi a victimizării copiilor reprezintă priorităţi de acţiune pentru oamenii legii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ.

Pe 20 ianuarie 2020 anchetatorii de la Gherăieşti au desfăşurat o activitate de prevenire a faptelor de violenţă şi abuzurilor comise asupra minorilor la şcoala gimnazială din localitate. Pe parcursul activităţilor, poliţiştii le-au prezentat elevilor aspecte legislative şi modalităţi de prevenire a situaţiilor de risc victimal, fiind abordate subiecte diverse.

De asemenea, au fost prezentate cauzele şi implicaţiile fenomenului de „bullying“ asupra dezvoltării psihice a minorului, inclusiv cu efect asupra dezvoltării unor comportamente de tip predelictual şi delictual. „Discuţiile interactive purtate cu copiii au vizat conştientizarea acestora asupra importanţei adoptării unui comportament responsabil, în vederea reducerii riscului victimizării minorilor, dar şi a prevenirii delincvenţei juvenile“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Neamţ.

Poliţiştii continuă activităţile de prevenire în vederea asigurării unui climat de siguranţă, dar şi pentru desfăşurarea în condiţii optime a procesului de instruire a elevilor în unităţile de învăţămînt din judeţul Neamţ.

În aceeaşi o acţiune similară a avut loc la Şcoala Profesională Adjudeni, în cadrul căreia au fost transmise recomandări preventive pentru conştientizarea riscurilor la care elevii sînt expuşi. Poliţiştii au abordat teme de interes general pentru elevi, precum prevenirea violenţei în mediul şcolar, a consumului de droguri, alcool şi tutun, prevenirea absenteismului sau a abandonului şcolar. Elevilor le-au fost adresate recomandări despre ce comportament trebuie să adopte pentru a nu deveni victime ale unor infracţiuni, dar mai ales pentru prevenirea implicării lor în comiterea de fapte antisociale.

Dialogul interactiv între oamenii legii şi elevii prezenţi a pornit de la ceea ce înseamnă delincvenţa juvenilă, continuînd cu cauzele şi condiţiile favorizante de producere a acestui fenomen sau ce îi determină pe tineri să adopte un comportament predelicvent şi să comită fapte antisociale. În acest context, au fost accentuate repercusiunile asupra viitorului fiecarui tînăr implicat în comiterea de infracţiuni.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Cum va fi vremea pînă pe 1 martie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la finalul ultimei luni de iarnă se anunţă timp primăvăratic ■ valorile termice diurne saltă la peste 10 grade ■ în nici o noapte nu vor mai fi temperaturi negative ■ de precipitaţii nu poate fi vorba ■ cea mai caldă zi din intervalul de prognoză pare a fi sîmbătă, 29 februarie, soarele aducînd valori termice de pînă la 15 grade Celsius ■

Iarna calendaristică este pe sfîrşite şi meteorologii anunţă temperaturi în creştere, astfel că pînă la final de februarie valorile termice cresc pînă la 15 grade Celsius.

În nici o noapte pînă la început de martie nu vor mai fi valori termice negative, altfel spus deja sîntem în primăvară. Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie precipitaţiile ne ocolesc şi cel puţin pînă la început de martie nu sînt anunţate ploi.

Pe 21 februarie, la ora 11 termometrele indicau 5 grade la Piatra Neamţ şi Roman, iar la Tîrgu Neamţ erau la acelaşi moment 6 grade. Mai rece era în vîrf de munte, iar la staţia de pe Ceahlău – Toaca erau valori negative de -7 grade, acolo fiind şi vreo 23 de centimetri de zăpadă.

Aşa stînd lucrurile trebuie spus că şi ziua de 22 februarie, din nou va fi senin şi însorit, cel mult 8 grade la amiază şi cam 1 grad după lăsarea întunericului. Ceva mai bine din punct de vedere termic va fi pe parcursul zilei de duminică, 23 februarie. Soarele va fi la datorie şi aduce în miezul zilei temperaturi de 12 grade. Acest lucru se va resimţi în regimul termic nocturn iar minima saltă frumuşel la 5 grade.

Săptămîna viitoare debutează în acelaşi ton, iar luni 24 februarie este aşteptat cer variabil, cu cel mult 8 grade, însă noaptea ar putea ploua slab la o minimă de 4 grade. Cam la fel va fi regimul termic şi marţi, 25 februarie, cînd ne putem aştepta ca în zona noastră termometrele să indice pînă la 9 grade.

Cu toate acestea minima nocturnă coboară spectaculos pînă la pragul îngheţului astfel că în zori se va înregistra o minimă de 0 grade. De miercuri, 26 februarie, vremea intră într-un proces trepta de încălzire. Se anunţă cer variabil cu soare şi temperaturi mai degrabă de aprilie astfel că maxima saltă la 14 grade peste zi şi cam 3 grade vor fi după lăsarea întunericului.

O zi mai caldă şi una mai rece pentru că meteorologii dau asigurări că joi, 27 februarie, mercurul din termometre ajunge numai pînă la 12 grade. Cu toate acestea peste noapte se face mai rece iar minima se opreşte la 5 grade. Cer variabil cu soare va fi şi vineri, 28 februarie, cînd maxima zilei nu mai trece de 12 grade iar minima nocturnă ajunge la 4 grade.

Cea mai caldă zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi ultima din lună, iar sîmbătă 29 februarie ne vom bucura din nou de soare care aduce valori termice diurne de pînă la 15 grade Celsius. Cu toate acestea nu va fi prea cald după lăsarea întunericului, iar minima nu mai trece de 2 grade.

Citește știrea

Trending