Contactează-ne

Actualitate

Despre autism, la Căsuţa cu Miracole şi Fundaţia Speranţa

Știe publicată cu

în data de

■ Asociaţia Căsuţa cu Miracole şi Fundaţia de Dezvoltare Locală Speranţa au organizat un marş al solidarităţii

Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului a fost marcată pe 2 aprilie şi la Tîrgu Neamţ. Asociaţia Căsuţa cu Miracole şi Fundaţia de Dezvoltare Locală Speranţa au organizat un marş al solidarităţii, punctul de întîlnire fiind parcul Ion Creangă. Aici s-au adunat reprezentanţii celor două organizaţii menţionate, beneficiarii serviciilor lor, copii şi tineri cu dizabilităţi, părinţii acestora şi alţi cetăţeni. Li s-au alăturat şi elevi ai Şcolii Gimnaziale Domneşti, unitate de învăţămînt care oferă un exemplu în ce priveşte integrarea copiilor cu astfel de probleme. La această instituţie este înscris un elev cu autism, care participă la cursuri însoţit de mama sa. Participanţii la marş au străbătut centrul oraşului, cu baloane albastre în mîini sau îmbrăcaţi cu obiecte vestimentare de această culoare, încercînd astfel să atragă atenţia locuitorilor că şi la Tîrgu Neamţ există copii cu autism şi că au nevoie de înţelegere şi de susţinerea comunităţii. Şi primarul Daniel Harpa a petrecut cîteva momente alături de „manifestanţi“, în faţa sediului administraţiei publice locale, iar mai tîrziu a postat cîteva gînduri pe pagina sa de Facebook, făcînd apel la toleranţă: „1 din 59 de copii suferă de tulburare de spectru autist, iar incidenţa este în creştere! Astăzi, îndemnul meu către dumneavoastră este legat de conştientizarea unei realităţi care poate să apară în orice familie. Să ne deschidem inima şi mintea în faţa persoanelor cu autism şi a familiilor lor! E nevoie doar de acceptare, toleranţă şi iubire, iar răsplata pe care aceşti Oameni ne-o oferă este dincolo de cuvinte. Pentru a facilita incluziunea socială a tuturor persoanelor cu dizabilităţi din oraş şi pentru a contribui la creşterea calităţii vieţii lor, am reuşit să obţinem finanţare nerambursabilă pentru realizarea unui centru de zi modern, în Condreni, dedicat lor“. Şi Casa Culturii Ion Creangă a ţinut să marcheze Ziua Autismului. La orele serii, clădirea a fost scăldată în lumină albastră.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: De la un scurtcircuit, incendiu în parcare

Știe publicată cu

în data de

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au stabilit cauza incendiului care a avut loc la o maşină, în parcarea mall-ului Shopping City. Evenimentul s-a înregistrat luni, 22 aprilie şi a fost provocat de un scurtcircuit electric. Alarma s-a dat prin apel la numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispeceratul Integrat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – Ambulanţă al judeţului Neamţ la ora 12.16, cînd s-a reclamat producerea unui incendiu la un autoturism staţionat în parcarea unui supermarket din municipiul Piatra Neamţ. La locul evenimentului s-au deplasat două echipaje de pompieri militari de la Detaşamentul de Pompieri Piatra Neamţ cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă, precum şi o ambulanţă SMURD. Forţele profesioniste de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul care se manifesta la compartimentul motor şi bordul autoturismului. Au fost mistuite de foc componente din material plastic ale compartimentului motor şi ale bordului autoturismului.

Citește știrea

Actualitate

Şofer băcăuan fugar, prins la intrarea în judeţul Neamţ

Știe publicată cu

în data de

■ cel în culpă nu a vrut să oprească deoarece era băut ■ a fost prins la un filtru, la Tazlău ■ altul s-a urcat la volan deşi era în pragul comei alcoolice ■

Săptămîna patimilor le-a adus necazuri mai multor şoferi care s-au urcat băuţi la volan. Un exemplu este cel al unui bărbat de 36 de ani, din judeţul Bacău. Necazul a venit luni, pe 22 aprilie, cînd oamenii legii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Borleşti au fost sesizaţi de către colegii din cadrul IPJ Bacău, cu privire la faptul că un autoturism condus de un bărbat despre care exista indicii ca s-ar afla sub influenţa alcoolului, nu a oprit la semnalele acestora şi se deplasează spre localitatea Tazlău. „Poliţiştii nemţeni au instituit imediat un filtru de circulaţie pe Drumul Judeţean DJ 156 C Tazlău, unde au depistat în trafic autoturismul în cauză. La volanul acestuia se afla un bărbat de 36 de ani, din Bacău, care emana halenă alcoolică. Acesta a refuzat să fie testat cu aparatul alcooltest, fiind ulterior condus la spital pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei“, conform Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ. S-a dispus reţinerea pentru 24 ore, suspectul fiind acuzat de săvîrşirea infracţiunii de refuzul sau sustragerea de la recoltarea de mostre biologice. Urmează a fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă. În aceeaşi zi poliţiştii au tras pe dreapta, la Crăcăoani, un autoturism condus de un barbat de 45 de ani, din Bacău. Etilotestul a indicat o valoare de peste 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şi el s-a ales cu acuze penale, la fel ca şi un tînăr de 20 de ani, din Păstrăveni. Acesta a fost depistat în trafic în noaptea de 21/22 aprilie şi avea la fiolă un rezultat de peste 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat. Şi un bărbat de 39 de ani, din Bicaz, are probleme cu legea după ce a fost prins de poliţişti pe 22 aprilie, în Pîngăraţi. În urma verificărilor s-a stabilit că autoturismul respectiv nu figurează ca fiind înmatriculat, iar plăcuţele cu numerele montate au fost atribuite unui alt autovehicul avînd valabilitatea expirată din anul 2018. Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de conducerea unui autovehicul neînmatriculat şi cu număr fals de înmatriculare.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Copilă opărită

Știe publicată cu

în data de

O fetiţă de doar doi ani a fost transportată la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, pe 22 aprilie, după ce s-a opărit la un picior cu lichid fierbinte. “Bodeşti, pacientă sex feminin, 2 ani, diagnostic: arsură cu lichid fierbinte, gradul II, membru inferior stîng. Pacienta a fost preluată de un echipaj cu asistent medical şi predată la UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ”, au comunicat reprezentanţii SAJ Neamţ.

Citește știrea

Trending