Contactează-ne

Actualitate

Despre afecţiunile cerebro-vasculare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cele mai frecvente cauze ale producerii accidentului vascular cerebral sînt hipertensiunea arterială netratată, diabetul, dislipidemiile, obezitatea, vîrsta, sindromul de apnee în somn, etc ■ în Neamţ, 7.432 de persoane erau luate în evidenţe cu afecţiuni cerebro-vasculare ■

Bolile cardio-vasculare reprezintă principala cauză a mortalităţii premature În România, ţara ocupînd printre primele locuri în privinţa celei prevenibile. Majoritatea problemelor cardio-vasculare se datorează evoluţiei şi complicaţiilor bolilor aterosclerorice, care presupun depunerea de grăsime pe artere sub forma unor plăci de aterom. „Pe 29 octombrie, s-a marcat Ziua Mondială a accidentului vascular cerebral, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare asupra acestei boli. Pe de altă parte, trebuie ştiut şi faptul că România are cea mai mare mortalitate prin accident cerebral din Europa. Cauzele producerii accidentului vascular cerebral sînt multiple, cele mai frecvente fiind: hipertensiunea arterial netratată, diabetul zaharat, dislipidemiile (afecţiuni caracterizate prin alterarea metabolismului grăsimilor evidenţiată prin modificarea valorilor colesterolului n.r), obezitatea, vîrsta, sindromul de apnee în somn. Pentru a identifica o persoană pe cale a suferi un accident vascular cerebral, trebuie observată faţa bolnavului, care se strîmbă vizibil. Pacientul nu mai poate mişca mîna, sau alt membru şi începe să sufere tulburări de vorbire, sau chiar să nu mai poată vorbi deloc. Intevenţia promptă arată că în 85% din situaţii, dacă se intervine prompt prin tratament într-o secţie de Neorologie, se pot remite“, a declarat doctor Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvînt al Direcţiie de Sănătate Publică Neamţ. Ea mai atrage atenţia şi asupra faptului că în accidentele hemoragice pacienţii au dureri mari de cap, dureri în spatele globului ocular, rigiditate a cefei, nu pot pune bărbia în piept, sau pur şi simplu, cad din piciaore intrînd în comă sperficială sau profundă. „Datele statistice pentru judeţul Neamţ arată că la sfîrşitul anului 2018 se aflau în evidenţă 7.432 de cazuri de boli cerebro- vasculare“, a mai spus purtătorul de cuvînt al DSP Neamţ. Pe de altă parte, românii trebuie să ştie că aproximativ 20% in tinerii sub 20 de ani au la nivelul arterelor plăci de aterom incipiente, iar la 50 de ani aproximativ 80% dintre bărbaţi au plăci de aterom.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: 450 de amenzi şi 70 de permise “săltate”, după o razie a poliţiştilor de la rutier

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii de la Rutier au aplicat, în doar cinci zile, 452 de amenzi şi au reţinut peste 70 de permise de conducere.

Cele mai multe permise au fost eţinute pentru depăşire de viteză, dar unii şoferi au devenit pietoni şi pentru consum de alcool sau depăşiri neregulamentare.

“În perioada 13 – 17 noiembrie a.c.,  polițiștii Serviciului Rutier Neamț în colaborare cu cei ai Serviciului de Ordine Publică au acționat pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave.

Astfel, în cele 5 zile de controale, polițiștii au aplicat 452  de sancțiuni contravenționale, conform O.U.G. 195/2002 R.

În cadrul acțiunii, au fost reținute peste 70 de permise de conducere, dintre care 35 pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise,  10 pentru alcool, 11 pentru depășire neregulamentară și 23 pentru alte abateri”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Polițiștii au constatat şi 8 infracțiuni la regimul rutier, dintre care două pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, una pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere și 5 pentru infracțiuni de altă natură.

“Astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare, în vederea combaterii cauzelor generatoare de accidente, respectiv excesul de viteză și consumul de alcool în rîndul conducătorilor auto”, atenţionează poliţiştii nemţeni.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Un beţivan şi-a bătut mama şi merge “la beci”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 51 de ani, care, pe fondul consumului de alcool, şi-a bătut mama şi a încălcat apoi şi ordinul de protecţie, a fost băgat la beci de poliţişti.

“Din cercetări a reieșit faptul că, la data de 17 noiembrie a.c., pe fondul consumului de băuturi alcoolice, un bărbat de 51 de ani, din Dulcești, ar fi lovit-o pe mama sa, de 78 de ani, cu palmele în zona feței și i-ar fi adresat amenințări cu acte de violență, fapt pentru care polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu prin care acesta a fost obligat să părăsească locuinţa comună”, au transmis poliţiştii nemţeni.

Scandalagiul nu s-a liniştit însă şi în cursul aceleiași zile ar fi pătruns în incinta imobilului mamei sale, fiind depistat de polițiști încălcînd obligațiile dispuse.

A fost condus la sediul poliției în vederea continuării cercetărilor.

“În urma administrării probatoriului, la data de 18 noiembrie a.c., polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunii de încălcarea ordinului de protecție provizoriu, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț.

Astăzi, bărbatul urmează să fie prezentat Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman cu propunere de luare a unei măsuri preventive”, se mai precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Bătaie, la crîşmă, patru persoane reţinute

Știre publicată în urmă cu

în data de

Patru persoane au fost reţinute pentru 24 de ore de poliţiştii nemţeni, după ce s-au încăierat în apropierea unui magazin din Cîndeşti.

Conflictul s-a produs pe fondul consumului de băuturi alcoolice, iar doi bărbaţi au fost transportaţi la spital pentru a primi îngrijiri medicale

„La data de 17 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Borlești au fost sesizați de către o femeie, de 51 de ani, cu privire la faptul că în apropierea unei societăți comerciale din localitatea Cîndești a izbucnit un conflict între mai multe persoane.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului, conflictul fiind aplanat. Totodată, persoanele participante au fost identificate de polițiști și conduse la sediul poliției, în vederea audierii”, au transmis oamenii legii.

Din primele cercetări  reieșit că, în urma unui conflict survenit pe fondul consumului de băuturi alcoolice și a unor neînțelegeri, 4 bărbați cu vîrste cuprinse între 25 și 60 de ani, toți din Cîndești, s-ar fi agresat fizic reciproc.

În urma conflictului, doi bărbați, de 31, respectiv 60 de ani, au suferit leziuni, fapt pentru care au fost preluați și transportați la spital în vederea primirii de îngrijiri medicale.

“În urma probării activității infracționale a celor implicați, polițiștii au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de cele 4 persoane, sub aspectul comiterii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și încăierare. Acestea au fost introduse în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț, urmînd ca astăzi să fie prezentate Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamț cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, au mai comunicat poliţiştii nemţeni.

 

FOTO generica

 

Citește știrea

Trending