Contactează-ne

Actualitate

Deşi pe Ceahlău e iarnă, vin zile ca de început de vară

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice diurne de pînă la 21 de grade Celsius ■ şi temperaturile nocturne cresc ■ asta în condiţiile în care pe Ceahlău sînt 19 centimetri de nea ■

După şocul termic suportat în urmă cu cîteva zile, cînd valorile termice au scăzut şi cu 10 grade, iar din vară am intrat direct în iarnă, meteorologii anunţă un alt şoc termic. Dacă pînă acum au fost temperaturi sub media perioadei, de acum înainte vor fi peste medie şi se ajunge pînă la 21 de grade Celsius în Piatra Neamţ. Pînă atunci trebuie spus că miercuri, la ora 12 erau 11 grade în Piatra Neamţ, 11 grade erau la Roman, iar la Tîrgu Neamţ se înregistrau deja 17 grade cu promisiunea unei maxime de 20 de grade în miezul zilei. Cel mai frig era pe Ceahlău unde se înregistrau 2 grade, dar din cauza vîntului indicele de răcire coborîse dramatic, la acelaşi moment pe creste resimţindu-se -19 grade Celsius. La vîrful Toaca, meteorologii au măsurat un strat de nea de 19 centimetri. De menţionat este faptul că maxima zilei anterioare, 8 octombrie, a fost de numai 13 grade. De acum înainte vremea va fi mai blîndă şi pentru 10 octombrie, la Piatra Neamţ se anunţă o maximă de 18 grade Celsius. Din acest motiv şi valorile termice nocturne cresc la 8 grade, faţă de numai 4 grade în intervalul anterior. Vineri, 11 octombrie, va fi ceva mai răcoros şi chiar dacă soarele va fi la datorie, nu vor fi mai mult de 16 grade la amiază. Cu toate acestea, noaptea va fi mai blîndă şi minima se opreşte la 10 grade. Timp excelent este anunţat pentru finalul săptămînii. Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie sîmbătă, 12 octombrie, va fi cer variabil cu soare iar maxima saltă la valoarea de 19 grade. După lăsarea întunericului nu sînt schimbări, iar minima rămîne cantonată la 10 grade. Cea mai caldă zi din intervalul de prognoză se anunţă a fi cea de duminică, 13 octombrie. Va fi soare dar şi ceva nori lipsiţi de importanţă, iar la amiază ne vom bucura de temperaturi cu mult peste media perioadei, 21 de grade Celsius. Şi noaptea va fi mai cald, iar termometrele vor indica cel puţin 11 grade. Săptămîna viitoare debutează cu un regim termic anormal, iar luni 14 octombrie ne vom bucura din nou de valori termice de pînă la 21 de grade. Noaptea va fi cea mai caldă din ultima perioadă de timp şi în Piatra Neamţ va fi o minimă de 12 grade Celsius, pe fondul unui cer absolut senin. Dacă prognoza se adevereşte, în perioada 15 – 16 octoimbrie va fi o maximă diurnă de 20 de grade şi o minimă nocturnă de 11, poate chiar 12 grade. Din a doua parte a săptămînii viitoare se mai rocoreşte niţel, iar peste zi vor fi cam 18 grade, iar minima nocturnă scade la 9 grade.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Pompierii, zi de foc – intervenţii pentru a salva două persoane. Una căzută într-un pârâu cea de-a doua în fântână

Știre publicată în urmă cu

în data de

Două intervenţii majore în mai puţin de jumătate de oră pentru salvatorii nemţeni, luni, 10 august. În jurul orei 17.10 s-a dat alarma pentru salvarea unei persoane care a căzut de pe un pod într-un pârâu din satul Ţolici, comuna Petricani. La doar câteva minute distanţă a survenit o nouă solicitare de intervenţie pentru salvarea unei persoane blocată într-o fântână adâncă de 7 metri, în satul Dobreni, comuna Dobreni.

Vom reveni.

FOTO: generică

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Locuri rămase în licee şi şcoli profesionale

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ la diverse licee din judeţ au rămas neocupate 80 de locuri ■ şcolile profesionale nu prea atrag pe elevi ■ în judeţ, mai sînt libere 242 de locuri la învăţămîntul profesional de stat şi 39 la învăţămîntul profesional dual ■

În cea de a treia etapă de admitere la liceu şi la şcolile profesionale, în judeţul Neamţ mai sînt încă neocupate 80 de locuri la prima „categorie“ şi 241 la îcealaltă.

Pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi la sediul şcolilor gimnaziale a fost publicată lista cu locurile libere. Conform metodologiei de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţămîntul liceal de stat şi al Metodologiei de admitere în învăţămîntul profesional de stat, „Unităţile de învăţămînt la care există absolvenţi ai clasei a VIII-a nerepartizaţi în clasa a IX-a pînă la această dată, vor afişa listele cu locurile libere pentru etapa a III- a pe site-ul fiecărei şcoli şi la structurile subordonate.

Şi unităţile de învăţămînt, care au ofertă pentru învăţămîntul profesional de stat şi dual, vor fi obligate să afişeze lista locurilor libere pentru etapa a III- a, pe domenii de pregătire şi calificări profesionale, precum şi informaţiile privind înscrierea în această etapă. În intervalul 24 august şi pînă la începerea cursurilor noului an şcolar 2020-2021, Comisia Judeţeană de Admitere urmează a repartiza pe locurile rămase libere, candidaţii care după încheierea primelor două etape de admitere nu au fost repartizaţi în clasa a IX-a la nivel liceal, profesional şi profesional dual.

Repartizarea se va face în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. Pentru candidaţii care nu au susţinut examenul de Evaluare Naţională , repartizarea se va face în ordinea descrescătoare a mediilor de absolvire a claselor V-VIII. Documentele se vor depune la Sediul Inspectoratului Şcolar din Piatra Neamţ, strada Lt. Drăghiescu nr.44, în perioada 24-31 august.

Agricultura şi industria, domenii neatractive

Studiind lista locurilor neocupate se constată că mai sînt libere la liceu cîte un loc pe ici pe colo. Cele mai multe au rămas la profilul agricol, la Liceul Ion Ionescu de la Brad Horia, unde mai există 19 locuri neocupate.

12 locuri libere sînt şi la Seminarul Teologic Ortodox din Vînători Neamţ, la profilul Telogie Ortodoxă şi alte 11 locuri, la aceeaşi unitate la profilul Patrimoniu cultural. În ceea ce priveşte învăţămîntul profesional au rămas libere 242 locuri la învăţămîntul de stat şi 39 la învăţămîntul profesional dual.

Cele mai multe locuri au rămas neocupate la Colegiul Danubiana din Roman la profilul Turism, alimentaţie publică, unde sînt neocupate 14 locuri. La liceul Tehnologic Vasile Sav din Roman sînt încă neocupate 20 de locuri pentru meseria de strungar şi cinci pentru electrician joasă tensiune.

Alte 12 locuri libere pot fi ocupate la Liceul Gheorghe Ruset Roznovanu din Roznov, pentru meseria zugrav, ipsosar. Şcoala Adjudeni are încă neocupate opt locuri de confecţioner şi nouă de lăcătuş mecanic. La învăţămîntul dual nu au fost încă ocupate 18 locuri în meseria de tîmplar universal. Alte 16 locuri aşteaptă să fie ocupate de cei care doresc să se pregătească în meseria de cofecţioner produse textile la Şcoala Oglinzi.

Cîte 11 locuri libere se găsesc la Liceul Nisiporeşti, în meseria de tîmplar universal şi tot atîtea în meseria de confecţioner preoduse textile. Şi la Şcoala Specială din Piatra Neamţ sînt încă neocupate nouă locuri de confecţioner.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: A ameninţat că se aruncă de la înălţime, dar a fost convins să renunţe

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat din Roman care ameninţa că se aruncă de la înălţime a fost convins de pompieri şi un prieten să renunţe la gestul sinucigaş, luni, 10 august.

“Ca urmare a unui apel la 112, din jurul orei 15.18, pompierii romașcani au fost solicitați să intervină pentru salvarea unei persoane care amenința că se aruncă de la înălţime. Trei echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Roman s-au deplasat la locul evenimentului cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare, o autospecială pentru lucru la înălțime și o ambulanță SMURD.

Un bărbat de 32 de ani a fost convins de un prieten și de locțiitorul comandantului Detașamentului Roman să coboare de pe schela unui bloc (de la nivelul etajului al treilea).

După ce a coborât, bărbatul a fost asistat de paramedici, refuzând transportul la spital”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Trending