Contactează-ne

Actualitate

Deşi e scumpă apa, nemţenii, conştiincioşi la plată şi în vreme de epidemie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ atît agenţii economici, instituţiile, cît şi persoanele fizice şi-au achitat la timp facturile la apă şi canal ■ numai în timpul stării de urgenţă, cînd lumea nu a prea ieşit din casă, nivelul încasărilor a fost mai slab ■

La solicitarea redactorilor Monitorul conducerea companiei ApaServ ne-a comunicat gradul de încasare a serviciilor de apă şi canalizare, realizat de operator în lunile martie, aprilie şi mai, în plină pandemie de coronavirus.

Astfel, de la asociaţiile de proprietari din judeţ s-au încasat serviciile de apă şi canalizare în proporţie de 78,29% martie, în timp ce pe luna aprilie încasările s- au făcut în proporţie de 87,22%. În mai încasările s-au realizat în proporţie de 101,70 %. Volumul încasările realizate în perioada ianuarie-mai, cumulat, s-au ridicat la 93,87%.

Şi operatorii economici, în ciuda dificultăţilor financiare cu care s-au confruntat au achitat facturile pentru servicii în proporţie de 96,3%, pentru perioada ianuarie-mai. În luna martie procentul de încasare al companiei de la agenţii economici a fost de 83,86%, în aprilie de 80,39%, iar pe mai de 129,36%. Cumulat, pentru intervalul ianuarie-mai, nivelul de încasare al facturilor a fost de 96,3%.

Instituţiile publice au avut per total, de la începutul anului şi pînă în prezent, un nivel de încasare de 98,28% pentru intervalul ianuarie- mai 2020, încasînd în martie facturile în procent ee 108,17%, în aprilie de 81,98% şi în mai în procent de 142,31%. La persoanele fizice nivelul cumulat de încasare pentru intervalul ianuarie-mai a fost de 100,74%, iar defalcat, în martie au achitat facturile în proporţie de 127,30%.

În aprilie în timpul stării de urgenţă, cînd persoanele fizice au fost obligate să stea mai mult în casă, acestea au reuşit să achite doar 59,36% din valoarea facturilor la apă şi canalizare. În schimb în luna mai, în perioada stării de alertă, nivelul de încasare a depăşit 104,01%.

„În vederea recuperării debitelor de la utilizatori, personalul Serviciului urmărire contracte au întreprins toate demersurile legale. În mod continuu şi permanent, responsabilii executare contracte au ţinut legătura cu utilizatorii serviciului de alimetare cu apă şi de canalizare.

Conform procedurii operaţionale de recuperare a creanţelor, pentru utilizatorii care nu au reuşit să-şi achite facturile scadente şi au solicitat plata eşalonată au fost încheiate grafice, numărul ratelor variind de la 2 pînă la 24 de luni, în funcţie de valoarea şi vechimea debitului restant. Programele de eşalonare prevăd, în mod obligatoriu, plata integrală a facturii curente şi a ratei convenite.

Pentru cei care nu au respectat eşalonările încheiate, compania urmează să aplice sancţiunile legale şi contractuale, în speţă, executarea silită a debitelor restante, sistarea temporară a furnizării serviciului şi debranşarea de la reţeaua publică de alimentare cu apă şi de canalizare.

Operatorii economici a căror activitate a fost afectată de pandemia de SARS-CoV-2, potrivit Ordonanţei de urgenţă nr 29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal bugetare au transmis solicitări de amînare la plată, respectiv eşalonare de debite. Au fost şase astfel de operatori economici, dintre care cinci au depus documentaţia completă“, a precizat Maricica Radu, şef Serviciu Relaţii Clienţi Call Center SCDA Neamţ, din cadrul companiei ApaServ Neamţ.

Aceasta a subliniat şi faptul că atît pe perioada stării de urgenţă, cît şi în perioada stării de alertă, comunicarea cu utilizatorii s-a efectuat, preponderent, prin telefon sau e-mail, în scopul evitării răspîndirii virusului SARS Cov2. „Apreciem deschiderea manifestată de utilizatori la recomandările noastre de a folosi aplicaţia Portal Clienţi care permite atît achitarea on-line a facturilor, cît şi transmiterea autocitirilor şi a eventualelor sesizări şi reclamaţii“, a mai adăugat Maricica Radu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: “Scenetă” cu ameninţări de suicid la un restaurant din centrul oraşului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii pietreni au fost puşi degeaba pe drumuri, vineri, 7 august, după ce un individ aflat sub influenţa băuturilor alcoolice a provocat o mică… “scenetă” într-un restaurant din centrul oraşului. Bărbatul i-a spus barmanului de la respectivul restaurant că are o armă în maşină şi că se va duce să o aducă pentru a se sinucide.

Barmanul a sunat la 112, dar, când au venit poliţiştii, s-a dovedit că respectivul “curajos” nici măcar nu venise cu maşina proprie, ci apelase la un taxi pentru a ajunge la restaurantul cu pricina. Oamenii legii l-au condus acasă pe cel în cauză şi i-au verificat şi autoturismul pentru a vedea dacă deţine sau nu o armă, însă rezultatul a fost negativ.

Aşa că a rămas doar uimirea trecătorilor prin zonă, care, văzând desfăşurarea de forţe, s-au speriat că în Piatra Neamţ a revenit perioada în care reglările de conturi erau la ordinea zilei. Din fericire nu a fost vorba despre aşa ceva, doar despre un individ pe care băutura l-a determinat să spună “lucruri trăznite”.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Coliziune între un autoturism şi o căruţă – două victime

Știre publicată în urmă cu

în data de

O coliziune produsă între un autoturism şi o căruţă, vineri, 7 august în oraşul Roznov, s-a soldat cu două victime.

“În jurul orei 14:43, prin apel la 112, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs în orașul Roznov, la ieșirea spre Săvinești.

La locul evenimentului s-au deplasat două echipaje de pompieri cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Piatra Neamț și un echipaj de la SAJ.

În urma accidentului rutier produs între un autoturism și o căruță au rezultat două victime. Până la ajungerea forțelor de intervenție, șoferul a fost scos din autoturism de către participanții la trafic.

Șoferul autoturismului (71 de ani) a primit îngrijiri medicale la locul evenimentului de la paramedici, dar a refuzat transportul la spital.

Conducătorul atelajului a fost preluat de echipajul de la SAJ și transportat la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – Noi “recorduri” negative – 1.378 de cazuri noi şi 50 de decese

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ au fost înregistrate 28 de cazuri noi

Până astăzi, 7 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 59.273 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

29.289 de pacienți au fost declarați vindecați și 5.897 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.378 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 605 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 2.616 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 06.08.2020 (10:00) – 07.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 50 de decese (31 bărbați și 19 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Cluj, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Timiș, Vâlcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 4 decese s-au înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 11 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 17 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 14 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate cele 50 de decese înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.801. Dintre acestea, 446 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.343.315 de teste. Dintre acestea 23.946 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.276 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.670 la cerere.

Pe teritoriul României, 6.076 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.031 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 20.210 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 170 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.027 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 737 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 942 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 198.050 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 3 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 5.612 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.891 în Italia,  570 în Spania, 124 în Franța, 2.672 în Germania, 157 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  111 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 18 în Grecia, 2 în Cipru  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, Suedia, Republica Congo și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 123 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia și unul în Republica Congo, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 189 au fost declarați vindecați: 159 în Germania, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Trending