Publicitate

■ proiectul a fost iniţiat de PNL, USR şi UDMR ■ deputatul USR Iulian Bulai spune că nu va vota iniţiativa, declarînd că „unii parlamentari români vor să fie mai catolici decît papa“ ■ românii au doar 15 sărbători legale, iar cele mai multe din Europa le au maltezii - 33 ■

Un proiect care prevede ca Înălţarea Domnului să fie zi liberă a fost depus la Senat de mai mulţi deputaţi PNL, un parlamentar USR şi unul de la UDMR. Argumentul ar fi acela că această zi reprezintă „un act de deplină încununare a misiunii de mîntuire şi eliberare a omului de sub păcat“. Deputaţii PNL, Daniel Gheorghe şi Nicolae Neagu, principalii iniţiatori au precizat că România are cele mai puţine zile libere, comparativ cu alte state membre UE. În schimb, deputatul nemţean al USR, Iulian Bulai, a aunţat pe Facebook că nu va susţine acest proiect, precizînd că o serie de argumente teologice dogmatice nu pot face obiectul unei expuneri de motive într-o iniţiativă legislativă şi că deja avem prea mule zile libere în România: „Cred într-un stat laic, unde Biserica şi statul corespund unor nevoi diferite ale societăţii. Mai cred că argumentele teologice dogmatice nu pot face obiectul unor expuneri de motive pentru a face legi în România. Există unii parlamentari care nu împărtăşesc opiniile de mai sus, de aceea un text de expunere de motive poate începe ca cel de mai jos. Aceşti colegi fac un deserviciu şi Bisericii, şi Parlamentului. Nu voi susţine propunerea de zi liberă cu ocazia sărbătorii de Înălţare. Pentru că avem deja prea multe zile libere în România şi deja este jenant să adăugăm mai multe. Doar în ultimele două săptămîni am avut 3 zile libere. De exemplu, în Italia, ţară profund catolică, se transferă sărbătoarea de pe joi pe duminică. Deci nici măcar italienii nu sînt mai catolici decît papa. Unii parlamentari români însă vor să fie mai catolici decît papa. Mă voi împotrivi şi pentru că această lege va exclude peste un milion de catolici şi protestanţi, care nu vor avea parte de această zi liberă. Rar coincide Paştele catolic cu cel ortodox“.

Românii sînt codaşi în Europa la zile nelucrătoare

Dar iată ce se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative: „Înălţarea Domnului, act de deplină încununare a misiunii de mîntuire şi eliberare a omului de sub păcat, reprezintă certificarea că Iisus Hristos este Fiul care urcă de-a dreapta Tatălui ceresc. Aproape că nu există şcoală, instituţie de cultură ori primărie în România care să nu sărbătorească public şi solemn această zi de Înălţare şi de pomenire a Eroilor neamului, dublă ocazie de rugăciune, pomenire, amintire şi elogiere. Ca atare este firesc ca Parlamentul României să accepte declararea acestei zile de mare însemnătate spirituală, morală, identitară şi naţională, zi în care sărbătorim, actul final al operei Mîntuitoare a lui Hristos, Înălţarea Domnului, alături de comemorarea pioasă a celor care s-au jertfit pentru ca noi să trăim astăzi într-o ţară liberă, întreagă şi suverană, drept sărbătoare legală – zi nelucrătoare pentru toţi cetăţenii României“. Iniţiatorii mai arată că Înălţarea Domnului este alături de Naşterea Domnului (Crăciunul), Botezul Domnului, Învierea Domnului, Rusaliile şi Adormirea Maicii Domnului una dintre sărbătorile fundamentale ale tuturor creştinilor, indeferent de denominaţie. Înălţarea este zi liberă în numeroase ţări europene precum Germania, Franţa, Belgia sau Austria. România are printre cele mai puţine zile libere comparativ cu ţările UE. Spre exemplu, Malta are 38, dintre care 13 zile libere oferite cu ocazia sărbătorilor naţionale, Spania are 34, dintre care 12 sărbători naţionale, Bulgaria are 33, dintre care 11 sărbători naţionale. Polonia are 33, Cehia are 32, Portugalia are 31, Germania are 29, Irlanda are 29, Marea Britanie are 28, iar Olanda are 27. Parlamentarii care vor ca Înălţarea să fie liberă mai arată că acest lucru este o obligaţie morală, culturală şi creştinească faţă de cetăţenii statului. Iniţiativa este depusă la Senat şi urmează a se vedea dacă va fi votată. Ultimul cuvînt îl are Camera Deputaţilor. În acest an, românii au 15 sărbători legale, 11 dintre cele nelucrătoare picînd în timpul săptămânii. Faţă de anul trecut, va fi o nouă zi liberă în plus, după ce parlamentarii au decis că Vinerea Mare dinaintea Paştelui să fie declarată nelucrătoare. Zilele libere în 2018 au fost 1 ianuarie – Anul Nou; 2 ianuarie – Anul Nou; 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române; 6 aprilie – Vinerea Mare, 8 aprilie – Paştele; 9 aprilie – Paştele; 1 mai – Ziua Muncii; 27 mai – Rusaliile; 28 mai – Rusaliile şi 1 iunie – Ziua Copilului. Urmează 15 august – Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie – Sfîntul Andrei; 1 decembrie – Ziua Naţională a României; 25 decembrie – Crăciunul şi 26 decembrie – Crăciunul.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.