Contactează-ne

Actualitate

Deputatul Iulian Bulai nu va vota ca „Înălţarea” să fie zi liberă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ proiectul a fost iniţiat de PNL, USR şi UDMR ■ deputatul USR Iulian Bulai spune că nu va vota iniţiativa, declarînd că „unii parlamentari români vor să fie mai catolici decît papa“ ■ românii au doar 15 sărbători legale, iar cele mai multe din Europa le au maltezii - 33 ■

Un proiect care prevede ca Înălţarea Domnului să fie zi liberă a fost depus la Senat de mai mulţi deputaţi PNL, un parlamentar USR şi unul de la UDMR. Argumentul ar fi acela că această zi reprezintă „un act de deplină încununare a misiunii de mîntuire şi eliberare a omului de sub păcat“. Deputaţii PNL, Daniel Gheorghe şi Nicolae Neagu, principalii iniţiatori au precizat că România are cele mai puţine zile libere, comparativ cu alte state membre UE. În schimb, deputatul nemţean al USR, Iulian Bulai, a aunţat pe Facebook că nu va susţine acest proiect, precizînd că o serie de argumente teologice dogmatice nu pot face obiectul unei expuneri de motive într-o iniţiativă legislativă şi că deja avem prea mule zile libere în România: „Cred într-un stat laic, unde Biserica şi statul corespund unor nevoi diferite ale societăţii. Mai cred că argumentele teologice dogmatice nu pot face obiectul unor expuneri de motive pentru a face legi în România. Există unii parlamentari care nu împărtăşesc opiniile de mai sus, de aceea un text de expunere de motive poate începe ca cel de mai jos. Aceşti colegi fac un deserviciu şi Bisericii, şi Parlamentului. Nu voi susţine propunerea de zi liberă cu ocazia sărbătorii de Înălţare. Pentru că avem deja prea multe zile libere în România şi deja este jenant să adăugăm mai multe. Doar în ultimele două săptămîni am avut 3 zile libere. De exemplu, în Italia, ţară profund catolică, se transferă sărbătoarea de pe joi pe duminică. Deci nici măcar italienii nu sînt mai catolici decît papa. Unii parlamentari români însă vor să fie mai catolici decît papa. Mă voi împotrivi şi pentru că această lege va exclude peste un milion de catolici şi protestanţi, care nu vor avea parte de această zi liberă. Rar coincide Paştele catolic cu cel ortodox“.

Românii sînt codaşi în Europa la zile nelucrătoare

Dar iată ce se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative: „Înălţarea Domnului, act de deplină încununare a misiunii de mîntuire şi eliberare a omului de sub păcat, reprezintă certificarea că Iisus Hristos este Fiul care urcă de-a dreapta Tatălui ceresc. Aproape că nu există şcoală, instituţie de cultură ori primărie în România care să nu sărbătorească public şi solemn această zi de Înălţare şi de pomenire a Eroilor neamului, dublă ocazie de rugăciune, pomenire, amintire şi elogiere. Ca atare este firesc ca Parlamentul României să accepte declararea acestei zile de mare însemnătate spirituală, morală, identitară şi naţională, zi în care sărbătorim, actul final al operei Mîntuitoare a lui Hristos, Înălţarea Domnului, alături de comemorarea pioasă a celor care s-au jertfit pentru ca noi să trăim astăzi într-o ţară liberă, întreagă şi suverană, drept sărbătoare legală – zi nelucrătoare pentru toţi cetăţenii României“. Iniţiatorii mai arată că Înălţarea Domnului este alături de Naşterea Domnului (Crăciunul), Botezul Domnului, Învierea Domnului, Rusaliile şi Adormirea Maicii Domnului una dintre sărbătorile fundamentale ale tuturor creştinilor, indeferent de denominaţie. Înălţarea este zi liberă în numeroase ţări europene precum Germania, Franţa, Belgia sau Austria. România are printre cele mai puţine zile libere comparativ cu ţările UE. Spre exemplu, Malta are 38, dintre care 13 zile libere oferite cu ocazia sărbătorilor naţionale, Spania are 34, dintre care 12 sărbători naţionale, Bulgaria are 33, dintre care 11 sărbători naţionale. Polonia are 33, Cehia are 32, Portugalia are 31, Germania are 29, Irlanda are 29, Marea Britanie are 28, iar Olanda are 27. Parlamentarii care vor ca Înălţarea să fie liberă mai arată că acest lucru este o obligaţie morală, culturală şi creştinească faţă de cetăţenii statului. Iniţiativa este depusă la Senat şi urmează a se vedea dacă va fi votată. Ultimul cuvînt îl are Camera Deputaţilor. În acest an, românii au 15 sărbători legale, 11 dintre cele nelucrătoare picînd în timpul săptămânii. Faţă de anul trecut, va fi o nouă zi liberă în plus, după ce parlamentarii au decis că Vinerea Mare dinaintea Paştelui să fie declarată nelucrătoare. Zilele libere în 2018 au fost 1 ianuarie – Anul Nou; 2 ianuarie – Anul Nou; 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române; 6 aprilie – Vinerea Mare, 8 aprilie – Paştele; 9 aprilie – Paştele; 1 mai – Ziua Muncii; 27 mai – Rusaliile; 28 mai – Rusaliile şi 1 iunie – Ziua Copilului. Urmează 15 august – Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie – Sfîntul Andrei; 1 decembrie – Ziua Naţională a României; 25 decembrie – Crăciunul şi 26 decembrie – Crăciunul.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Scandalagiu “cu repetiţie, reţinut pentru încălcarea ordinului de protecţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ ulterior a fost dispusă plasarea sub control judiciar

Polițiștii nemţeni au identificat și reținut recent un bărbat în vîrstă de 60 de ani, din Vânători Neamț, sub aspectul comiterii infracțiunii de nerespectarea hotărîrii judecătorești. Bărbatul avea emis pe numele său un ordin de protecţie, fiind obligat să păstreze o distanţă de minim 5 metri faţă de soţia sa, dar l-a înălcat. El mai este cercetat în alte trei cauze penale. “La data de 16 iulie, polițiștii Secției de Poliție Rurală Tîrgu Neamț au fost sesizați de către o femeie de 52 de ani, din localitatea Vânători Neamț, despre faptul că soțul său a încălcat ordinul de protecție. Din investigațiile efectuate a reieșit că, în zilele de 10, 12, respectiv 15 iulie, soțul său, în vîrstă de 60 de ani, din Vânători Neamț, a încălcat ordinul de protecție, a lovit cu pumnii în geamul locuinței, adresîndu-i cuvinte jignitoare. Polițiștii au stabilit faptul că, la data de 12 aprilie, Judecătoria Tîrgu Neamț a emis un ordin de protecție față de acesta, pentru o perioadă de 6 luni, prin care era obligat să păstreze o distanță de minim 5 metri față de soția sa. Din extinderea cercetărilor a reieșit că bărbatul este cercetat în alte trei cauze penale sub aspectul comiterii infracțiunilor de nerespectarea hotărârii judecătorești, lovire sau alte violențe și amenințare. În baza probatoriului administrat, polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț. La data de 17 iulie a.c., față de cel în cauză, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tîrgu-Neamț a dispus plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile. Reiterăm faptul că în conformitate cu art. 23 din Legea nr. 217/2003 „persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre măsurile, obligaţiile sau interdicţiile indicate expres de lege”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Primarul Chitic, vizită de lucru pe străzile în reparaţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a realizat, joi, 18 iulie, o vizită de lucru pe străzile din oraş aflate în reparaţie. El a declarat că a fost stabilit şi calendarul lucrărilor ce vor fi efectuate în săptămînile viitoare. Coincidenţă sau nu, tot joi ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, a făcut o vizită de lucru pe drumurile aflate în reparaţie din judeţ. “Continuăm lucrările edilitare de sezon din programul stabilit pentru acest an. Astăzi (joi, 18 iulie n.r.) am punctat pe teren, împreună cu directorul societăţii Publiserv stadiul realizării lucrărilor programate pentru această perioadă şi am stabilit calendarul pentru săptămînile următoare. Se lucrează în această perioadă la: reparaţia capitală a străzilor Siliştei, Vînătorului , Eroilor şi Vasile Cîrlova, reparaţii punctuale cu asfalt pe străzile afectate în toate cartierele oraşului, finalizarea amenajării sensului giratoriu de la gară, reparaţia trotuarelor de pe B-dul Decebal, B-dul Traian şi strada Cuejdi, refacerea marcajelor rutiere şi întreţinerea spaţiilor de joacă şi a mobilierului stradal. O echipă specializată desfăşoară lucrări de întreţinere a canalizării pluviale şi a rigolelor de scurgere a apei pentru evitarea problemelor în cazul ploilor abundente”, a declarat Dragoş Chitic.

Citește știrea

Actualitate

Ministrul “Abramburica”, satiră pe ritm de hip-hop

Știre publicată în urmă cu

în data de

“Orice evaluare evaluează pe subiectele pe care examenul le presupune, în evaluarea respectivă” – fraza rostită de ministrul Educației într-o emisiune la TVR 1, în contextul Bacalaureatului, a devenit refrenul melodiei “Iluzii pierdute”, realizată numai cu și de către elevi de clasele a XI-a și a XII-a, de proaspăt absolvenți de liceu și de către profesorul lor de științe sociale, de la un liceu din Tîrgu Frumos.

Citește știrea

Trending