Contactează-ne

Actualitate

Deces al tehnicianului cu cea mai bună performanţă a handbalului feminin nemţean

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Liviu Paraschiv, antrenorul stabilit la Dumbrava Roşie, a decedat la vîrsta de 72 de ani ■ a antrenat şi pe Fibrex Nylon Săvineşti, iar în 2007, cu HCM Roman a ajuns în semifinalele Challenge Cup ■

Liviu Paraschiv, unul dintre antrenorii apreciaţi în handbalul masculin şi feminin din România, a decedat marţi, 5 noiembrie. Tehnicianul, născut în 1947, la Braşov şi-a legat viaţa personală şi profesională şi de judeţul Neamţ, antrenînd echipa masculină Fibrex Nylon Săvineşti şi pe fetele de la HCM Roman, de ani buni stabilindu-se, după ce s- a recăsătorit, la Dumbrava Roşie, unde-şi construise o casă. În lunga sa carieră, începută în 1980, la Tractorul Braşov a mai condus pe Minaur Baia Mare, iar la feminin pe Rulmentul Braşov, Remin Deva, Oltchim Rîmnicu Vîlcea, Dunărea Brăila, Oţelul Galaţi, renunţînd la antrenorat în 2015, ultima dată fiind pe banca Unirii Slobozia. Înmormîntarea lui Liviu Paraschiv va avea loc astăzi, 7 noiembrie, la Piteşti.

Prezentăm în continuare fragmente dintr-un interviu cu tehnicianul Paraschiv, intitulat „Rezultatele bune au fost cele mai mari bucurii ale mele“, realizat şi publicat de Violeta Moşu în publicaţia on-line Dor de Neamţ pe 4 noiembrie 2017, cînd antrenorul împlinise 70 de ani.

Reporter: Ce v-a îndemnat să păşiţi în lumea handbalului?

Liviu Paraschiv: Dragostea de handbal. Ca jucător, am evoluat la Poli Timişoara şi Tractorul Braşov. La Tractorul am stat din 16 noiembrie 1973 pînă la 1 februarie 1997, deci aproape 24 de ani, după care am plecat la Minaur Baia Mare. Între timp, la Tractorul a venit antrenor Dumitru Popescu-Colibaşi, Tata Pik, cum i se spunea şi, după ce m-a analizat, mi-a propus să fiu secundul lui. A rămas mentorul meu. A fost unul dintre cei mai mari tehnicieni pe care i-a avut România şi a crescut 39 de maestre ale sportului.

Rep.: Care au fost principiile după care v-aţi ghidat în viaţă, în sport?

L.P.: În primul rînd, corectitudinea faţă de jucători/jucătoare, faţă de adversar, faţă de rezultate. Am promovat cu echipa Tractorul de două ori, o dată cînd era şi Dumitru Colibaşi, în 1980 şi apoi singur, în 1996.

Rep.: Ce înseamnă să creezi o echipă în adevăratul sens al cuvîntului?

L.P.: Multă muncă pentru a ajunge să ai o atmosferă bună în sînul echipei. Cred că acesta-i secretul. Îţi mai trebuie şi tact pedagogic pentru că, la început, aveam jucători care erau mai mari ca mine. Am încercat să fiu tot timpul calm în coordonarea echipei pentru a lua deciziile cele mai bune, fără să mă agit, fără să ţip, fără să înjur, chestiuni din acestea care se practică, din păcate, la ora asta. Faptul că la Braşov am făcut o echipă bună, clasîndu-ne pe locul al patrulea, a atras atenţia preşedintelui echipei Minaur, Lascăr Pană, care a început să mă tatoneze. Eu, care atîţia ani am stat la Tractorul, m- am hotărît greu să plec, dar, pînă la urmă, am acceptat. Am ajuns la o echipă titrată, cu jucători excepţionali – Pîrîianu, Alexandru, Popovici, Pop, Apostu etc., şi am semnat un contract pe trei sezoane, avînd ca obiectiv să cîştig campionatul. În primul an, am fost foarte aproape de a ne adjudeca titlul. Din păcate, am avut neşansa să-l elimine definitiv pe Pîrîianu, în minutul 15, în meciul cu Dinamo şi formaţia din Şoseaua Ştefan cel Mare ne-a bătut la Baia Mare. Anul următor, ne-am pregătit şi mai bine şi, după încheierea turului, eram pe primul loc. Mi-au apărut atunci probleme la inimă, am fost pe la medici şi mi-au recomandat pauză. Am căzut de acord cu domnul Pană să renunţ şi să caute alt antrenor.

Rep.: Aţi venit pentru prima dată la Piatra Neamţ, în 1999…

L.P.: Da. În 1999, am ajuns la Fibrex, la sugestia domnului Otto Heel, care pleca atunci în Luxemburg. Am avut la Piatra Neamţ un colectiv de jucători extraordinari. Toată lumea m-a avertizat să nu accept pentru că sînt „bătrîni“ şi nu o să fac nimic. „Bătrîni“, dar caractere. Dacă-i spuneam lui Bibirig la 12 noaptea să-mi aducă echipa la antrenament, venea toată lumea. În 2001, echipa a fost preluată de Societatea Energoterm, a domnului Petru Paleu şi deodată o mulţime de antrenori au început să roiască în jurul ei. La meciul de la Baia Mare mi s-a cerut să învingem la 10 goluri. Eu nu le-am spus băieţilor pentru că m-am gîndit să nu le creez un şoc prea mare. Am avut 9 goluri diferenţă la un moment dat dar, după meci, am fost schimbat pentru că am cîştigat doar la 6 sau 7 goluri. La început, domnul Paleu nu cunoştea fenomenul şi făcea nişte greşeli. Am avut curajul să-i spun că trebuie să fim mai atenţi. Eu m-am înţeles foarte bine cu el. Chiar dacă m-a schimbat atunci cu Aihan Omer, nu i-am purtat pică. Oricum, s-a purtat omeneşte cu mine plătindu-mi salariul pînă la sfîrşitul contractului. Peste două sezoane, am primit telefon de la Petru Paleu să preiau iarăşi echipa. I-am spus că am mai fost o dată. Nu şi nu, să vin că a greşit atunci şi… am venit. Am avut un turneu la Sibiu şi am cîştigat la un gol diferenţă meciul cu Poli Timişoara. Cînd am ajuns acasă am fost schimbat şi am devenit şomer.

Rep.: Care sunt calităţile ideale ale unui jucător în viziunea dvs?

L.P.: În primul rînd, disciplina. Contează mult ca o echipă să aibă jucători disciplinaţi, care să respecte programul, indicaţiile antrenorului, să respecte viaţa sportivă. M-a interesat să am şi rezultate pentru că rezultatele te ţin în „viaţă“. Rezultatele bune au fost cele mai mari bucurii ale mele. (…)

Rep.: Sînteţi mulţumit de ce v-a dăruit handbalul?

L.P.: Da. Sînt foarte mulţumit. Am făcut ceea ce mi-a plăcut. Am antrenat cele mai bune echipe din România. Cel mai greu mi-a fost cînd am avut acea problemă gravă cu inima şi a trebuit să mă operez. Am părăsit handbalul o perioadă destul de lungă de timp. Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că, din 2008 şi pînă acum, sînt bine. Am mai avut aşa nişte semnale, dar sper să o mai duc puţin.

Rep.: Aveţi gînduri, vise neîmplinite?

L.P.: Ce gînduri să mai am la 70 de ani? Vreau să am o viaţă tihnită, să nu mai intervină problemele de sănătate, deoarece a fost groaznic.

Cu HCM Roman în semifinalele Challenge Cup

Iată şi ce spunea tehnicianul despre o perioadă petrecută la HCM Roman: „Cînd am venit echipa avea, după desfăşurarea turului, doar patru puncte. Toată lumea zicea că sunt nebun, că echipa va cădea. A fost a doua formaţie la care m-am simţit foarte bine. Stăteam şi eu, şi fetele într-un bloc ANL şi erau împreună tot timpul. Am scăpat de retrogradare, am făcut egal cu Oltchimul, realizînd în retur 19 puncte. Pentru sezonul următor, am vorbit cu domnul primar Cărpuşor şi am mai adus cîteva jucătoare. Prima victimă a fost tocmai campioana Oltchim, pe care am învins-o la 6 goluri, iar antrenorul ei, Cornel Bădulescu, a fost demis. Şi în retur le-am învins pe vîlcence, la 4 goluri. Am avut un sezon excepţional, reuşind să ne clasăm, în premieră, pe un loc de cupe europene. În 2007, am ajuns cu HCM Roman în semifinalele Challenge Cup. Am fost eliminaţi de Naisa Niş din Muntenegru. Handbalistele din fostul spaţiu iugoslav au marcat un gol mai mult pe terenul nostru şi au jucat finala cu U Cluj, pe care au şi cîştigat-o“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: 450 de amenzi şi 70 de permise “săltate”, după o razie a poliţiştilor de la rutier

Știre publicată în urmă cu

în data de

Poliţiştii de la Rutier au aplicat, în doar cinci zile, 452 de amenzi şi au reţinut peste 70 de permise de conducere.

Cele mai multe permise au fost eţinute pentru depăşire de viteză, dar unii şoferi au devenit pietoni şi pentru consum de alcool sau depăşiri neregulamentare.

“În perioada 13 – 17 noiembrie a.c.,  polițiștii Serviciului Rutier Neamț în colaborare cu cei ai Serviciului de Ordine Publică au acționat pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave.

Astfel, în cele 5 zile de controale, polițiștii au aplicat 452  de sancțiuni contravenționale, conform O.U.G. 195/2002 R.

În cadrul acțiunii, au fost reținute peste 70 de permise de conducere, dintre care 35 pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise,  10 pentru alcool, 11 pentru depășire neregulamentară și 23 pentru alte abateri”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Polițiștii au constatat şi 8 infracțiuni la regimul rutier, dintre care două pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, una pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere și 5 pentru infracțiuni de altă natură.

“Astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare, în vederea combaterii cauzelor generatoare de accidente, respectiv excesul de viteză și consumul de alcool în rîndul conducătorilor auto”, atenţionează poliţiştii nemţeni.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Un beţivan şi-a bătut mama şi merge “la beci”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 51 de ani, care, pe fondul consumului de alcool, şi-a bătut mama şi a încălcat apoi şi ordinul de protecţie, a fost băgat la beci de poliţişti.

“Din cercetări a reieșit faptul că, la data de 17 noiembrie a.c., pe fondul consumului de băuturi alcoolice, un bărbat de 51 de ani, din Dulcești, ar fi lovit-o pe mama sa, de 78 de ani, cu palmele în zona feței și i-ar fi adresat amenințări cu acte de violență, fapt pentru care polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu prin care acesta a fost obligat să părăsească locuinţa comună”, au transmis poliţiştii nemţeni.

Scandalagiul nu s-a liniştit însă şi în cursul aceleiași zile ar fi pătruns în incinta imobilului mamei sale, fiind depistat de polițiști încălcînd obligațiile dispuse.

A fost condus la sediul poliției în vederea continuării cercetărilor.

“În urma administrării probatoriului, la data de 18 noiembrie a.c., polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunii de încălcarea ordinului de protecție provizoriu, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț.

Astăzi, bărbatul urmează să fie prezentat Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman cu propunere de luare a unei măsuri preventive”, se mai precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

 

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Bătaie, la crîşmă, patru persoane reţinute

Știre publicată în urmă cu

în data de

Patru persoane au fost reţinute pentru 24 de ore de poliţiştii nemţeni, după ce s-au încăierat în apropierea unui magazin din Cîndeşti.

Conflictul s-a produs pe fondul consumului de băuturi alcoolice, iar doi bărbaţi au fost transportaţi la spital pentru a primi îngrijiri medicale

„La data de 17 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Borlești au fost sesizați de către o femeie, de 51 de ani, cu privire la faptul că în apropierea unei societăți comerciale din localitatea Cîndești a izbucnit un conflict între mai multe persoane.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului, conflictul fiind aplanat. Totodată, persoanele participante au fost identificate de polițiști și conduse la sediul poliției, în vederea audierii”, au transmis oamenii legii.

Din primele cercetări  reieșit că, în urma unui conflict survenit pe fondul consumului de băuturi alcoolice și a unor neînțelegeri, 4 bărbați cu vîrste cuprinse între 25 și 60 de ani, toți din Cîndești, s-ar fi agresat fizic reciproc.

În urma conflictului, doi bărbați, de 31, respectiv 60 de ani, au suferit leziuni, fapt pentru care au fost preluați și transportați la spital în vederea primirii de îngrijiri medicale.

“În urma probării activității infracționale a celor implicați, polițiștii au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de cele 4 persoane, sub aspectul comiterii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice și încăierare. Acestea au fost introduse în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Neamț, urmînd ca astăzi să fie prezentate Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamț cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, au mai comunicat poliţiştii nemţeni.

 

FOTO generica

 

Citește știrea

Trending