Contactează-ne

Actualitate

Deces al tehnicianului cu cea mai bună performanţă a handbalului feminin nemţean

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Liviu Paraschiv, antrenorul stabilit la Dumbrava Roşie, a decedat la vîrsta de 72 de ani ■ a antrenat şi pe Fibrex Nylon Săvineşti, iar în 2007, cu HCM Roman a ajuns în semifinalele Challenge Cup ■

Liviu Paraschiv, unul dintre antrenorii apreciaţi în handbalul masculin şi feminin din România, a decedat marţi, 5 noiembrie. Tehnicianul, născut în 1947, la Braşov şi-a legat viaţa personală şi profesională şi de judeţul Neamţ, antrenînd echipa masculină Fibrex Nylon Săvineşti şi pe fetele de la HCM Roman, de ani buni stabilindu-se, după ce s- a recăsătorit, la Dumbrava Roşie, unde-şi construise o casă. În lunga sa carieră, începută în 1980, la Tractorul Braşov a mai condus pe Minaur Baia Mare, iar la feminin pe Rulmentul Braşov, Remin Deva, Oltchim Rîmnicu Vîlcea, Dunărea Brăila, Oţelul Galaţi, renunţînd la antrenorat în 2015, ultima dată fiind pe banca Unirii Slobozia. Înmormîntarea lui Liviu Paraschiv va avea loc astăzi, 7 noiembrie, la Piteşti.

Prezentăm în continuare fragmente dintr-un interviu cu tehnicianul Paraschiv, intitulat „Rezultatele bune au fost cele mai mari bucurii ale mele“, realizat şi publicat de Violeta Moşu în publicaţia on-line Dor de Neamţ pe 4 noiembrie 2017, cînd antrenorul împlinise 70 de ani.

Reporter: Ce v-a îndemnat să păşiţi în lumea handbalului?

Liviu Paraschiv: Dragostea de handbal. Ca jucător, am evoluat la Poli Timişoara şi Tractorul Braşov. La Tractorul am stat din 16 noiembrie 1973 pînă la 1 februarie 1997, deci aproape 24 de ani, după care am plecat la Minaur Baia Mare. Între timp, la Tractorul a venit antrenor Dumitru Popescu-Colibaşi, Tata Pik, cum i se spunea şi, după ce m-a analizat, mi-a propus să fiu secundul lui. A rămas mentorul meu. A fost unul dintre cei mai mari tehnicieni pe care i-a avut România şi a crescut 39 de maestre ale sportului.

Rep.: Care au fost principiile după care v-aţi ghidat în viaţă, în sport?

L.P.: În primul rînd, corectitudinea faţă de jucători/jucătoare, faţă de adversar, faţă de rezultate. Am promovat cu echipa Tractorul de două ori, o dată cînd era şi Dumitru Colibaşi, în 1980 şi apoi singur, în 1996.

Rep.: Ce înseamnă să creezi o echipă în adevăratul sens al cuvîntului?

L.P.: Multă muncă pentru a ajunge să ai o atmosferă bună în sînul echipei. Cred că acesta-i secretul. Îţi mai trebuie şi tact pedagogic pentru că, la început, aveam jucători care erau mai mari ca mine. Am încercat să fiu tot timpul calm în coordonarea echipei pentru a lua deciziile cele mai bune, fără să mă agit, fără să ţip, fără să înjur, chestiuni din acestea care se practică, din păcate, la ora asta. Faptul că la Braşov am făcut o echipă bună, clasîndu-ne pe locul al patrulea, a atras atenţia preşedintelui echipei Minaur, Lascăr Pană, care a început să mă tatoneze. Eu, care atîţia ani am stat la Tractorul, m- am hotărît greu să plec, dar, pînă la urmă, am acceptat. Am ajuns la o echipă titrată, cu jucători excepţionali – Pîrîianu, Alexandru, Popovici, Pop, Apostu etc., şi am semnat un contract pe trei sezoane, avînd ca obiectiv să cîştig campionatul. În primul an, am fost foarte aproape de a ne adjudeca titlul. Din păcate, am avut neşansa să-l elimine definitiv pe Pîrîianu, în minutul 15, în meciul cu Dinamo şi formaţia din Şoseaua Ştefan cel Mare ne-a bătut la Baia Mare. Anul următor, ne-am pregătit şi mai bine şi, după încheierea turului, eram pe primul loc. Mi-au apărut atunci probleme la inimă, am fost pe la medici şi mi-au recomandat pauză. Am căzut de acord cu domnul Pană să renunţ şi să caute alt antrenor.

Rep.: Aţi venit pentru prima dată la Piatra Neamţ, în 1999…

L.P.: Da. În 1999, am ajuns la Fibrex, la sugestia domnului Otto Heel, care pleca atunci în Luxemburg. Am avut la Piatra Neamţ un colectiv de jucători extraordinari. Toată lumea m-a avertizat să nu accept pentru că sînt „bătrîni“ şi nu o să fac nimic. „Bătrîni“, dar caractere. Dacă-i spuneam lui Bibirig la 12 noaptea să-mi aducă echipa la antrenament, venea toată lumea. În 2001, echipa a fost preluată de Societatea Energoterm, a domnului Petru Paleu şi deodată o mulţime de antrenori au început să roiască în jurul ei. La meciul de la Baia Mare mi s-a cerut să învingem la 10 goluri. Eu nu le-am spus băieţilor pentru că m-am gîndit să nu le creez un şoc prea mare. Am avut 9 goluri diferenţă la un moment dat dar, după meci, am fost schimbat pentru că am cîştigat doar la 6 sau 7 goluri. La început, domnul Paleu nu cunoştea fenomenul şi făcea nişte greşeli. Am avut curajul să-i spun că trebuie să fim mai atenţi. Eu m-am înţeles foarte bine cu el. Chiar dacă m-a schimbat atunci cu Aihan Omer, nu i-am purtat pică. Oricum, s-a purtat omeneşte cu mine plătindu-mi salariul pînă la sfîrşitul contractului. Peste două sezoane, am primit telefon de la Petru Paleu să preiau iarăşi echipa. I-am spus că am mai fost o dată. Nu şi nu, să vin că a greşit atunci şi… am venit. Am avut un turneu la Sibiu şi am cîştigat la un gol diferenţă meciul cu Poli Timişoara. Cînd am ajuns acasă am fost schimbat şi am devenit şomer.

Rep.: Care sunt calităţile ideale ale unui jucător în viziunea dvs?

L.P.: În primul rînd, disciplina. Contează mult ca o echipă să aibă jucători disciplinaţi, care să respecte programul, indicaţiile antrenorului, să respecte viaţa sportivă. M-a interesat să am şi rezultate pentru că rezultatele te ţin în „viaţă“. Rezultatele bune au fost cele mai mari bucurii ale mele. (…)

Rep.: Sînteţi mulţumit de ce v-a dăruit handbalul?

L.P.: Da. Sînt foarte mulţumit. Am făcut ceea ce mi-a plăcut. Am antrenat cele mai bune echipe din România. Cel mai greu mi-a fost cînd am avut acea problemă gravă cu inima şi a trebuit să mă operez. Am părăsit handbalul o perioadă destul de lungă de timp. Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că, din 2008 şi pînă acum, sînt bine. Am mai avut aşa nişte semnale, dar sper să o mai duc puţin.

Rep.: Aveţi gînduri, vise neîmplinite?

L.P.: Ce gînduri să mai am la 70 de ani? Vreau să am o viaţă tihnită, să nu mai intervină problemele de sănătate, deoarece a fost groaznic.

Cu HCM Roman în semifinalele Challenge Cup

Iată şi ce spunea tehnicianul despre o perioadă petrecută la HCM Roman: „Cînd am venit echipa avea, după desfăşurarea turului, doar patru puncte. Toată lumea zicea că sunt nebun, că echipa va cădea. A fost a doua formaţie la care m-am simţit foarte bine. Stăteam şi eu, şi fetele într-un bloc ANL şi erau împreună tot timpul. Am scăpat de retrogradare, am făcut egal cu Oltchimul, realizînd în retur 19 puncte. Pentru sezonul următor, am vorbit cu domnul primar Cărpuşor şi am mai adus cîteva jucătoare. Prima victimă a fost tocmai campioana Oltchim, pe care am învins-o la 6 goluri, iar antrenorul ei, Cornel Bădulescu, a fost demis. Şi în retur le-am învins pe vîlcence, la 4 goluri. Am avut un sezon excepţional, reuşind să ne clasăm, în premieră, pe un loc de cupe europene. În 2007, am ajuns cu HCM Roman în semifinalele Challenge Cup. Am fost eliminaţi de Naisa Niş din Muntenegru. Handbalistele din fostul spaţiu iugoslav au marcat un gol mai mult pe terenul nostru şi au jucat finala cu U Cluj, pe care au şi cîştigat-o“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Poliţiştii de la rutieră au făcut prăpăd: 600 de amenzi şi 80 de permise reţinute

Știre publicată în urmă cu

în data de

O acţiune a poliţiştilor de la Rutieră, în Neamţ, derulată pe parcursul unei săptămîni s-a soldat cu un bilanţ îngrijorător: peste 600 de amenzi, din care jumătate pentru viteză, 83 de persmise de conducere reţinute şi 13 certificate de înmatriculare retrase.

“În perioada 20– 26 ianuarie, polițiștii Serviciului Rutier Neamț împreună cu cei ai Serviciului de Ordine Publică au desfășurat o amplă acțiune prin care s-a urmărit prevenirea și combaterea principalelor cauze ale accidentelor grave.

În prima zi a acțiunii, polițiștii au acționat, în special, pentru combaterea neacordării priorității de trecere pietonilor și vehiculelor. Următoarea zi s-a acționat pentru combaterea abaterilor săvîrșite de către bicicliști și pietoni, iar în zilele următoare, acțiunea a vizat combaterea nerespectării regimului legal de viteză și depistarea și sancționarea conducătorilor de autovehicule aflați sub influența băuturilor alcoolice ori a substanțelor psihoactive.

Polițiștii au constatat 3 infracțiuni la regimul circulației, iar pentru alte nereguli constatate au fost aplicate peste 600 de sancțiuni contravenționale la legislația rutieră (306 au fost pentru viteză neregulamentară, 48 au fost aplicate pietonilor pentru diferite abateri, alte 25  bicicliștilor, 11 pentru depășire neregulamentară, 2 pentru neacordare de prioritate pietonilor, alte 12 pentru neacordarea priorității vehiculelor și 12 pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice)

Au fost reținute 83 de permise de conducere și retrase 13 certificate de înmatriculare”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Recital Sara Stroici, la „Victor Brauner”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Violonista Sara Stroici organizează în parteneriat cu Liceul de Arte “Victor Brauner” din Piatra Neamţ, două evenimente culturale pentru publicul nemţean.

Joi, 13 februarie 2020, de la orele 18, în sala “Theodor Macarie” a Liceului de Arte “Victor Brauner”, se va desfăşura recitalul “De necuprins..” susţinut de  violonista Sara Stroici  şi de pianista Andreea Dobia. Repertoriul divers, de la G. F. Händel pînă la G. Enescu sau E. Ysaÿe, va fi îmbogăţit de o partitură filmică, cadru-secvenţă fiind redat  în timp real de regizorul Brînduşa Balan. Prin acest spectacol, artistele îşi doresc să ajute la amenajarea sălii de concerte “Theodor Macarie” a Liceului de Arte şi în scopul acesta va fi o urnă pentru donaţii. Intrarea este liberă. Vineri, 14 februarie 2020, începînd cu orele 9, la Liceul de Arte “Victor Brauner”, Andreea Dobia şi Sara Stroici vor oferi cursuri de măiestrie tinerilor muzicieni. Sînt aşteptaţi elevi şi studenţi de toate vîrstele care îşi doresc perfecţionarea tehnico-interpretativă la vioară, pian şi muzică de cameră. Înscrierile pentru cursanţii activi se fac printr-un mail cu repertoriul abordat, numele complet şi vîrsta, la adresa saramusicproduction@gmail.com sau la numărul de telefon 0748129995 pînă pe 12 februarie”, se precizează într-un comunicat de presă al organizatorilor.

Cele două artiste, doctorande ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, au concertat împreună pe scena Filarmonicii din Rîmnicu Vîlcea, în Bucureşti dar şi în Spania – Valencia, unde au susţinut cursuri de măiestrie pentru tinerii muzicieni români. Violonista Sara Stroici este originară din Piatra Neamţ, desfăşurîndu-şi în acest moment activitatea artistică în Bucureşti. Andreea Dobia este pianist-acompaniator la Teatrul de Operetă şi Musical “Ion Dacian” din Bucureşti.

Citește știrea

Actualitate

“Cupa Unirii” la şah, la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ competiţia a fost organizată sîmbătă, 25 ianuarie, la "Roman Value Center" ■ au participat 71 de copii din mai multe oraşe ale Moldovei ■

Sîmbătă, 25 ianuarie 2020, în incinta Centrului comercial “Roman Value” s-a desfăşurat concursul de şah “Cupa Unirii”, organizat de gazde în parteneriat cu CSM Roman.

Concursul s-a desfăşurat în şase runde, în sistem elveţian, Open U14 ani, Elor 1200 şah rapid, 15 minute. “Criteriile de departajare au fost cele legate de numărul total de puncte, coeficient bucholtz, mediu şi coeficient de progres şi vîrstă. Au participat 71 de copii din Roman, Iaşi, Suceava, Vaslui, Piatra Neamţ.

Turneul s-a organizat în sistem Open U 14 ani. Toţi copiii au primit diplome de participare”, a declarat profesorul Cătălin Artene, instructor de şah la CSM Roman.Cîştigătorul turneului cu 5,5 puncte din 6 puncte posibile a fost Miron Necatarie, din Rădăuţi, judeţul Suceava. “CSM Roman s-a evidenţiat prin Eduard Nistor, care a obţinut locul al II-lea la general şi locul I la 14 ani, băieţi.

Pe locul al II-lea s-a clasificat Adelin Rusu la categoria 11 ani băieţi. Rareş Lesovski a obţinut locul I la 9 ani băieţi, iar Ana Maria Balaşcă, locul al II-lea fete, la categoria 14 ani. Dimina Vrînceanu a obţinut locul al II-lea fete, la categoria 9 ani, în timp ce Ştefan Levărdă s-a clasat pe locul I -U7 băieţi.

Tot locul I la U7 fete a obţinut Maria Karin, în timp ce Medeea Boboc s-a clasat pe locul al II-lea U7 ani”, a mai precizat antrenorul Cătălin Artene.

Citește știrea

Trending