Contactează-ne

Actualitate

De sezon: R.E.N.A.D.O.T.

Știe publicată cu

în data de

În sfârşit!

Fără ipocrizie şi cu mari speranţe că ne vom desprinde de nisipurile mişcătoare şi fără orizont ale activităţii de transplant de până acum, salut numirea doctorului Radu Zamfir la pupitrul Agenţiei Naţionale de Transplant. Nici că se putea afla un profesionist mai bine conectat cu domeniul, gata în orice moment să-şi pună viaţa în pericol pentru salvarea altora, aşa cum a dovedit-o în episodul dramatic din munţii Apuseni.

La puţină vreme după revoluţie, când eram convins că binele de tot felul se va revărsa peste noi chiar de mâine, simţeam nevoia de a face ceva în plus, în afara specialităţii obţinute, pentru a ne desprinde mai lesne de trecut. Împreună cu mai mulţi colegi din Asociaţia (la acea vreme) Oamenilor de Ştiinţă, iniţiam un program denumit RENADOT, adică Registrul Naţional de Donatori de Organe şi Ţesuturi. Nu eram de specialitate, nu aveam experienţă, cunoşteam câte ceva din realitatea altor ţări avansate din punctul de vedere al transplantului şi încercam să desluşim liniile directoare, factorii de bază, capcanele şi, mai ales, posibilităţile de rezolvare a puzderiei de dificultăţi obiective de ordin material, tehnic şi nu mai puţin etic, toate necesitând intervenţia a numeroşi factori.

Mărturisesc că acţiunea noastră fusese impulsionată de unele realităţi pe care le socoteam nefireşti şi condamnabile şi faţă de care mi-am exprimat în presă atitudinea. Aşa s-a întâmplat când un preot călugăr al unei mănăstiri din zonă, rostea o adevărată filipică la adresa transplantului pe care-l cataloga drept faptă necreştinească şi de neacceptat pentru biserică. Nu după multă vreme, când o familie din zonă şi-a pierdut băiatul într-un accident şi a acceptat recoltarea de organe, am asigurat-o într-un articol: „Fiul vostru trăieşte!“. Ba am luat poziţie critică şi faţă de traficul de ovule marca „Sabyc“, interzis în ţara de provenienţă a afacerirtilor veroşi dar care acţionau în toată libertatea la noi, sub umbrela ocrotitoare a legilor şi a Ministerului Sănătăţii şi care a umplut buzunarele unor netrebnici.

O asemenea acţiune de amploare nu putea fi decât benefică şi deschidea perspectivele unei activităţi de durată, putea trasa linia de la care porneam şi, mai ales, ne ajuta să vedem unde ar trebui să ajungem. Primul pas era (şi cred că mai este) organizarea la nivelul fiecărui capitale de judeţ, a unui nucleu operativ, bine structurat şi interconectat cu centrul, prin intermediul căruia toţi adulţii urmau să- şi exprime încă din cursul vieţii, liber şi în deplină cunoştinţă de cauză, acceptul (sau refuzul) de a deveni donator de organe şi ţesuturi, opţiune care urma să fie specificată pe Cărţile de identitate (din păcate, a dispărut şi apartenenţa la grupa sanguină). Eram conştienţi că nu era o treabă simplă, dar aveam convingerea că era un demers realizabil, cu condiţia unei cât mai bune organizări şi a unei publicităţi insistente şi de durată, la care trebuiau antrenate toate modalităţile posibile.

Deşi avansasem destul de mult în demersurile noastre, consultându-mă cu un coleg bucureştean bine informat, acesta mi-a atras atenţia că Agenţia Naţională de Transplant şi ilustra lui conducere lucrau la întocmirea registrului naţional. Aşa că am abandonat, convins că specialiştii antrenaţi în acţiune ştiau mai bine ce aveau de făcut.

Cu toată sinceritatea, regret pasul înapoi făcut. După atâţia ani, activitatea de transplant rămâne la fel de inconsistentă, greoaie, fără vlagă, întâmplătoare, doar ca să spunem că există. Şi deşi cunosc destui oameni bine intenţionaţi, doritori de a se înscrie în Registrul Naţional al Donatorilor, ei sunt siliţi să abandoneze. Fiindcă Registrul nu este cunoscut, nu funcţionează sau dacă funcţionează, nu se bucură de acces facil, nu vine în sprijinul doritorilor, este lăsat în voia aleatoriului şi al întâmplării care compromit orice intenţie pozitivă. Să mai vorbim de o acţiune de promovare şi publicitate? Ar fi un nonsens.

Oricum am întoarce lucrurile, activitatea de transplant, domeniu medical de vârf, lăsată pe mâna unor diletanţi multă vreme, nu poate să escamoteze şi cu atât mai mult să motiveze rămânerea condamnabilă în urmă. Statisticile efective ale realizărilor pe anul 2018 sunt dezolante, nu ne fac cinste şi sunt invers proporţionale cu situaţiile conflictuale severe şi cu comentariile nefavorabile.

Reiterăm speranţele într-un reviriment al domeniului. La nevoie, suntem dispuşi să punem umărul. Ca de fiecare dată.

Activitatea de transplant nu este o jucărie. Cu atât mai puţin un moft.

Virgil RĂZEŞU, Piatra Neamţ

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Roman: Bani din bugetul urbei pentru ideile cetăţenilor

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ 100.000 de lei este bugetul alocat de Primăria Roman proiectelor pe care vor să le pună în practică locuitorii municipiului ■ au fost depuse şase proiecte, iar verdictul final se dă pe 18 iunie ■

Miercuri, 15 mai 2019, a fost ultima zi în care la Primăria Roman au putut fi depuse proiecte de către cetăţenii interesaţi să se implice în viaţa comunităţii prin bugetarea participativă. În cadrul acestei iniţiative au fost depuse şase proiecte, care urmează a fi evaluate de către o comisie, în perioada 16 mai – 31 mai. Valoarea bugetului propus pentru anul bugetar 2019, în cadrul procesului de bugetare participativă pentru proiectele selecţionate este de 100.000 de lei. Propunerile de proiecte trebuiau să se încadreze într-unul din următoarele domenii, pentru obiective care sînt în administrarea Municipiului Roman: infrastructură stradală: alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale; amenajare de spaţii verzi şi locuri de joacă, amenajare spaţii publice :mobilier urban, iluminat public etc; infrastructură socială, culturală, de sănătate şi Smart City. „Am avut emoţii cu privire la şansa de a reuşi să convingem romaşcanii să se implice cu adevărat şi a veni cu propuneri şi soluţii pentru dezvoltarea oraşului, dar mă bucur să văd că sînt cîteva persoane, nu multe, dar care au completat un formular care îi poate aduce mai aproape de realizarea propriului proiect pentru oraş. Propunerile sînt din cele mai variate: realizarea de platforme ecologice subterane de colectare selectivă a deşeurilor, amenajarea unui loc de joacă, amplasarea de bănci inteligente, realizarea unui observator în aer liber, realizarea porţilor de intrare în oraţ şi amenajarea unui spaţiu public dintre blocuri. Sînt idei cel puţin interesante şi care, în mod sigur, vor aduce un plus comunităţii noastre. Le mulţumesc tuturor celor care sprijină autorităţile, le critică constructiv, dar în special celor care au ales să se alăture viziunii echipei din administraţia romaşcană. Este un prim pas important făcut pentru oraşul nostru şi sper ca un număr cît mai mare de romaşcani să voteze cele mai bune proiecte propuse şi eu îi asigur că le vom implementa“, a declarat primarul Lucian Micu. Pînă pe 31 mai, comisia de evaluare de la nivelul Primăriei municipiului Roman va analiza fiecare proiect, după care toate cele care îndeplinesc criteriile din regulamentul de bugetare participativă vor fi afişate pe site-ul oficial al instituţiei – în secţiunea „Pentru Roman – bugetare participativă“. Romaşcanii sînt cei care vor decide care sunt proiectele ce se vor realiza din cele propuse, astfel că pe pagina special creată, în perioada 3 – 14 iunie 2019, se va putea vota unul dintre cele şase proiecte pe care fiecare îl consideră cel mai potrivit. Pe data de 18 iunie, Primăria municipiului Roman va face public rezultatul votului, după care va trece la implementarea proiectelor.

Citește știrea

Actualitate

Cu viaţa mea apăr viaţa, premii pentru cîştigători

Știe publicată cu

în data de

Autor

În cadrul celei de-a X-a ediţii a Zilelor municipiului Roman, a avut loc şi festivitatea de premiere a cîştigătorilor concursului Cu viaţa mea apăr viaţa, desfăşurat pe 9 aprilie 2019 (etapa pe localitate – liceu şi gimnaziu). Locul I a fost obţinut de echipajul Liceului Franciscan Francisc de Assisi, urmat de echipa Colegiului Tehnic Petru Poni, care a participat în concurs cu două echipaje. Locul III a fost obţinut de a doua echipă a Colegiului Petru Poni, iar menţiune a obţinut echipa Liceului Vasile Sav. Premiile au fost înmînate de primarul Lucian Micu, fiecare echipă primind suma de 200 de lei pentru cunoştinţele asupra factorilor de risc şi implicarea voluntară în acţiunile de prevenire şi de intervenţie în situaţii de urgenţă sau dezastru.

Citește știrea

Actualitate

Ploile au „sabotat“ Zilele Municipiului

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ turul ciclist de sîmbătă a fost anulat, iar spectacolul Ansamblului Aretti a fost amînat

Un anunţ postat pe pagina de facebook a Primăriei Roman, sîmbătă, 18 mai, a anunţat amatorii sportului pe două roţi faptul că, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, pentru a evita posibile accidente, turul ciclist, programat a se desfăşura în municipiu cu plecare din Piaţa Roman-Vodă, a fost anulat. „Condiţiile meteo nefavorabile şi avertizările meteorologilor nu mai permit desfăşurarea turului ciclist, programat, cu prilejul celei de a X-a ediţii a Zilelor Municipiului Roman. Pe viitor, administraţia publică locală va organiza alte evenimente care să încurajeze practicarea sportului pentru o viaţă activă şi sănătoasă“, se scria în postarea pe pagina de socializare. Tot ploaia a amînat şi spectacolul aniversar legat de marcarea a 25 de ani de activitate a Ansamblului de dansuri Aretti al Comunităţii Elene din Roman, care ar fi trebuit să aibă loc sîmbătă, 18 mai, de la ora 16, pe scena din Piaţa Roman- Vodă. Conform informaţiilor date de Mihai Bîrjoveanu, şeful Biroului Evenimente din cadrul Primăriei Roman, spectacolul va fi reprogramat pentru marţi, 21 mai, în ziua sărbătorii de Constantin şi Elena, care este şi ultima zi a manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului. Spectacolul se va desfăşura în Sala de festivităţi Nicolae Manolescu Strunga din incinta Primăriei Roman.

Citește știrea

Trending