Contactează-ne

Actualitate

De sezon: R.E.N.A.D.O.T.

Știre publicată în urmă cu

în data de

În sfârşit!

Fără ipocrizie şi cu mari speranţe că ne vom desprinde de nisipurile mişcătoare şi fără orizont ale activităţii de transplant de până acum, salut numirea doctorului Radu Zamfir la pupitrul Agenţiei Naţionale de Transplant. Nici că se putea afla un profesionist mai bine conectat cu domeniul, gata în orice moment să-şi pună viaţa în pericol pentru salvarea altora, aşa cum a dovedit-o în episodul dramatic din munţii Apuseni.

La puţină vreme după revoluţie, când eram convins că binele de tot felul se va revărsa peste noi chiar de mâine, simţeam nevoia de a face ceva în plus, în afara specialităţii obţinute, pentru a ne desprinde mai lesne de trecut. Împreună cu mai mulţi colegi din Asociaţia (la acea vreme) Oamenilor de Ştiinţă, iniţiam un program denumit RENADOT, adică Registrul Naţional de Donatori de Organe şi Ţesuturi. Nu eram de specialitate, nu aveam experienţă, cunoşteam câte ceva din realitatea altor ţări avansate din punctul de vedere al transplantului şi încercam să desluşim liniile directoare, factorii de bază, capcanele şi, mai ales, posibilităţile de rezolvare a puzderiei de dificultăţi obiective de ordin material, tehnic şi nu mai puţin etic, toate necesitând intervenţia a numeroşi factori.

Mărturisesc că acţiunea noastră fusese impulsionată de unele realităţi pe care le socoteam nefireşti şi condamnabile şi faţă de care mi-am exprimat în presă atitudinea. Aşa s-a întâmplat când un preot călugăr al unei mănăstiri din zonă, rostea o adevărată filipică la adresa transplantului pe care-l cataloga drept faptă necreştinească şi de neacceptat pentru biserică. Nu după multă vreme, când o familie din zonă şi-a pierdut băiatul într-un accident şi a acceptat recoltarea de organe, am asigurat-o într-un articol: „Fiul vostru trăieşte!“. Ba am luat poziţie critică şi faţă de traficul de ovule marca „Sabyc“, interzis în ţara de provenienţă a afacerirtilor veroşi dar care acţionau în toată libertatea la noi, sub umbrela ocrotitoare a legilor şi a Ministerului Sănătăţii şi care a umplut buzunarele unor netrebnici.

O asemenea acţiune de amploare nu putea fi decât benefică şi deschidea perspectivele unei activităţi de durată, putea trasa linia de la care porneam şi, mai ales, ne ajuta să vedem unde ar trebui să ajungem. Primul pas era (şi cred că mai este) organizarea la nivelul fiecărui capitale de judeţ, a unui nucleu operativ, bine structurat şi interconectat cu centrul, prin intermediul căruia toţi adulţii urmau să- şi exprime încă din cursul vieţii, liber şi în deplină cunoştinţă de cauză, acceptul (sau refuzul) de a deveni donator de organe şi ţesuturi, opţiune care urma să fie specificată pe Cărţile de identitate (din păcate, a dispărut şi apartenenţa la grupa sanguină). Eram conştienţi că nu era o treabă simplă, dar aveam convingerea că era un demers realizabil, cu condiţia unei cât mai bune organizări şi a unei publicităţi insistente şi de durată, la care trebuiau antrenate toate modalităţile posibile.

Deşi avansasem destul de mult în demersurile noastre, consultându-mă cu un coleg bucureştean bine informat, acesta mi-a atras atenţia că Agenţia Naţională de Transplant şi ilustra lui conducere lucrau la întocmirea registrului naţional. Aşa că am abandonat, convins că specialiştii antrenaţi în acţiune ştiau mai bine ce aveau de făcut.

Cu toată sinceritatea, regret pasul înapoi făcut. După atâţia ani, activitatea de transplant rămâne la fel de inconsistentă, greoaie, fără vlagă, întâmplătoare, doar ca să spunem că există. Şi deşi cunosc destui oameni bine intenţionaţi, doritori de a se înscrie în Registrul Naţional al Donatorilor, ei sunt siliţi să abandoneze. Fiindcă Registrul nu este cunoscut, nu funcţionează sau dacă funcţionează, nu se bucură de acces facil, nu vine în sprijinul doritorilor, este lăsat în voia aleatoriului şi al întâmplării care compromit orice intenţie pozitivă. Să mai vorbim de o acţiune de promovare şi publicitate? Ar fi un nonsens.

Oricum am întoarce lucrurile, activitatea de transplant, domeniu medical de vârf, lăsată pe mâna unor diletanţi multă vreme, nu poate să escamoteze şi cu atât mai mult să motiveze rămânerea condamnabilă în urmă. Statisticile efective ale realizărilor pe anul 2018 sunt dezolante, nu ne fac cinste şi sunt invers proporţionale cu situaţiile conflictuale severe şi cu comentariile nefavorabile.

Reiterăm speranţele într-un reviriment al domeniului. La nevoie, suntem dispuşi să punem umărul. Ca de fiecare dată.

Activitatea de transplant nu este o jucărie. Cu atât mai puţin un moft.

Virgil RĂZEŞU, Piatra Neamţ

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ- niciun caz nou. Naţional – 165 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional sunt confirmate 18.594 de cazuri, 1.219 decese, 12.162 vindecaţi

Până pe 27 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.594 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 12.162 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 1219 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt și Ilfov, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 165 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 198 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 4.935 de  persoane. Alte 82.655 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 397.563 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 402apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.093 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 181 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 142.400 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 2 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 26 mai a.c., 61 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Până la data de 26 mai 2020, au fost raportate 1.361.100 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Beţia la volan – a fost implicat într-un accident, a fugit de poliţişti şi a mai comis unul, iar după trei ore un al treilea

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 53 de ani, din Piatra Neamţ, a dovedit “perseverenţă maximă” în… a urca băut la volan şi a comite accidente. Pe 26 mai, în jurul orei 19, poliţiştii au fost sesizaţi despre producerea unui accident pe strada Mihai Stamatin. Oamenii legii au depistat, in trafic, autoturismul implicat, dar şoferul nu a oprit şi, după o urmărire, a fost prins după ce a intrat în coliziune cu un vehicul parcat. S-a stabilit că era băut, a refuzat să i se recolteze sînge, şi a rămas fără permis. După aproximativ trei ore, poliţiştii au fost din nou sesizaţi că autoturismul cu pricina a fost implicat într-un alt accident rutier. Din nou şoferul a fost prins, pus să sufle în alcooltester, iar de data aceasta a fost încătuşat.

“La data de 26 mai a.c., în jurul orei 19.00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Piatra Neamţ au fost sesizaţi cu producerea unui eveniment rutier pe strada Mihai Stamatin.

La scurt timp, polițiștii au depistat în trafic autoturismul în cauză și întrucât conducătorul auto a refuzat să oprească la semnalul regulamentar de oprire, s-a procedat la urmărirea acestuia, fiind oprit pe Aleea Rozelor, unde cel în cauză a intrat în coliziune cu un vehicul parcat.

Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto, un bărbat de 53 de ani, din Piatra Neamţ, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o valoare de 1,38 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la un centru de permanență din Piatra Neamţ unde, în prezenţa cadrelor medicale, a refuzat recoltarea de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei.

Poliţiştii au demarat cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de refuz de la prelevarea de mostre biologice și i-au reținut permisul de conducere, fiindu-i eliberată o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Ulterior, în jurul orei 22.00, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ au fost sesizaţi cu privire la faptul că autoturismul în cauză a fost implicat într-un eveniment rutier pe strada Aleea Rozelor din Piatra Neamț.

Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului iar la scurt timp, bărbatul în cauză a fost depistat într-o parcare de pe strada Mihai Viteazu. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o valoare de 1,28 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, conducătorul auto a refuzat recoltarea de mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Fiindu-i probată activitatea infracțională, acesta a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracţiunilor de refuzul sau sustragerea de la recoltarea de mostre biologice și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Astăzi, bărbatul urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ, cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Traiul în pandemie, în centrele pentru copii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ cei 1.200 de copii aflaţi în sistemul de protecţie a copilului Neamţ au ieşit cu bine din perioada stării de urgenţă ■ cei incluşi în programul Familia mea nu au avut voie să părăsească apartamentele ■ ei participă la cursurile on-line ţinute de cadrele didactice ■

Redactorul Monitorul au vrut să afle cîteva amănunte legate de viaţa în timpul crizei sanitare în sistemul de Protecţie a Copilului din judeţ, în care sînt instituţionalizaţi peste 1200 de copii, o parte trăind în centrele rezidenţiale, o altă parte în plasament familial.

„Marea majoritate a copiilor se află în îngrijirea asistenţilor maternali, în plasament familial. În centrele rezidenţiale se află aproximativ 300 de copii, din care 55 locuiesc în apartamentele din programul Familia mea, unde trăiesc ca într-o familie, cîte 5 sau 6 într-un apartament, fiind supravegheaţi de un instructor de educaţie şi de pedagogi.

Perioada stării de urgenţă a fost o perioadă dificilă, cu restricţii, care au fost mai greu sportate de către copii. Personalul a fost remarcabil, a făcut efoturi pentru a ţine atenţi aceşti copii, în vederea ocupării timpului lor cu tot felul de activităţi de interior, în perioadele de restricţie.

Copiii au avut acces la internet în toate centrele, au calculatoare, tablete, telefoane, aşa încît pot participa la cursurile on-line. Pentru a reduce la maxim sau a diminua riscurile de infectare cu coronavirus s-au luat măsuri încă înainte de instituirea stării de urgenţă, înainte de 15 martie.

În acest sens s-au restricţionat vizitele, întîlnirile cu familia fiind anulate. A fost interzisă ieşirea copiilor din apartamente. Personalul a fost instruit şi testat. La un moment dat, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Militare nr.8 personalul a rămas în izolare la locul de muncă, astfel încît, din fericire, în centrele noastre de îngrijire a copiilor, cu o singură excepţie, la un centru de copii cu dizabilităţi, din Piatra Neamţ, nu am avut cazuri de infecatare, ceea ce ne bucură foarte mult“, a precizat Magda Vasilache, purtător de cuvînt al DGASPC Neamţ.

Cadrele care lucrează în sistemul de protecţie a copiilor monitorizează, în permanenţă, copii instituţionalizaţi şi cei aflaţi în plasament familial, pentru a fi evitate toate problemele de sănătate care ar putea apărea în sistem, în această perioadă pandemică.

Citește știrea

Trending