Contactează-ne

Actualitate

…De colecţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Doamne, fericeşte-mă cu o iubire, minunează-mă cu un prieten! (Constantin Ardeleanu)

Un nativ din umbra Ceahlăului ori, mai ţintit, din Tazlăul Mironescului, pe acte Constantin Ardeleanu (ardelean de nume, că el e moldovean în toate fibrele lui), slujeşte (printre datoriile de fiecare zi) şi condeiul, cu râvnă de truditor şi de decenii bune, în Capitală. Şi, cinstit vorbind, bine face. Fiindcă, oricum am întoarce lucrurile, Micul Paris de care eram mândri altădată, chiar aşa cum e degradat pe toate azimuturile şi paralelele lui, oferă un plus de izvoare de satisfacţii pentru spiritul celor doritori să le afle, faţă de provincia oricât ar fi ea de hiperbolizată.

În anul aflat sub splendida constelaţie a Centenarului, Ticu Ardeleanu ne-a bucurat, (nărav vechi, fără leac, netulburate de ură, pizmă şi alte plăzmuiri de acelaţi gen), cu o închegare penetrantă şi densă în semnificaţii, închinată uneia dintre cele mai de soi trăiri ale omului: prietenia!

„Prieteni de colecţie“ adună între paginile ei crochiurile a mai bine de nouăzeci de semeni de-ai săi şi de-ai noştri, care se pot îmbucura că se află în sipeturile cu minuni ale Hâtroţeniei Sale*. El nu-i încondeiază doar ca să se afle în treabă ori ca să mai dea de lucru unora, ci fiindcă se dovedeşte doritor să se afle între oameni de toată spiţa şi, aşa cum a făcut de când se ştie, îşi dă pe faţă rara apetenţă şi uşoara putinţă (care, să fim sinceri, nu-s datul orişicui) de a se apropia de semeni şi a le pătrunde esenţa.

Nu mă îndoiesc că numărul amicilor săi este mult mai mare. Şi nu cred că i-a fost chiar uşor când i-a venit gândul bun să-i adune pe unii – pe toţi ar fi fost peste putinţă – între scoarţele unei cărţi destinate altora şi, de ce nu, şi posterităţii, aducându-i la lumină din creuzetele minţii şi sufletului lui. Şi fiindcă nu vroia să-i înşiruie după banala şi prea uzata ordine de catalog a oricărei scrieri antologice, i-a categorisit într-un mod năstruşnic, care nu poate nemulţumi pe nimeni, după criterii pe care numai el Ardeleanul moldovean le putea pune în operă: din cătănie, de sub o anume umbrelă, de sub plafonul unei edituri sau cine ştie ce altceva putea să însemne un sâmbure sau nod cât de cât comun.

Mărturisesc că (om şi eu !) m-a şfichiuit (ce limbă mai are asemenea minune de vorbă?!) îndoiala că nu m-aş afla în strânsura domniei sale şi m-am liniţtit după cercetarea grabnică a cuprinsului, parcurgând – cu neasemuită plăcere – propriul meu alter-ego zugrăvit de colecţionar.

„Prieteni de colecţie“ nu este o carte pe care s-o citeşti, uns, ca pe un roman sau altă făcătură la care pui un semn de unde să continui lectura mâine. Dar nu poţi renunţa cu uşurinţă la surpriza care te paşte la fiecare pagină, cu atât mai mult cu cât unii dintre ei nu-ţi sunt străini cu totul, ceea ce face lectura sprintenă, ca o plimbare printr-un ogor de firi şi alcătuiri, niciodată plicticoasă. Ba te şi încarcă cu un pospai de gelozie, că tu n-ai fost şi nu eşti în stare să pui asemine rostuială pe şpaclul de fiece zi, cu care-ţi îngrijeşti zidurile de fiecare zi.

Departe de a însemna o aliniere de CV-uri scurtate şi frământate la maximum, galeria de portrete pe care Ticu Ardeleanu ne-o oferă rezultă din consistentele şi măiestritele tuşe de creion şi de har adevărat, cu care le desemnează, şi care ajung exact acolo unde trebuie, adică la miezul miezului, la esenţă, doar atât cât să închipuie persoana în ce are mai de preţ/nepreţ şi cum l-au zămislit mama şi, negreţit, viaţa.

Mi-aş permite să zic, şi o zic, că meşteţugul său de condeier e greu de confundat ori de imitat şi izvorăşte tocmai din scriitura lui dintotdeauna. La o primă vedere, pare uşurică, nisipoasă ori subţirică, dar odată cu lectura nu e greu să constaţi că, pornit pe drumul menit să-l zugrăvească pe cel luat în cătarea creionului, nu trece indiferent pe lângă nici un accident al acestuia, nu scapă nici o denivelare, în sus ori în jos, fără s-o transforme într-un calambur, o reflecţie sau îngemănare/asemănare pline de farmec şi la locul lor, nu neglijează să confere un strai de umor şi fantezie de foarte bună calitate.

Oricât ai căuta, două chipuri asemenea n-ai să găseşti în strânsura lui, fiindcă cu fiecare dintre ele s-a aflat în raporturi şi reflectări unice şi irepetabile, la anumit ceas şi vreme care nu se mai petrec la fel în veci.

Nu mă bat cu pumnul în piept să zic că am citit chiar tot ce a zămislit din condei Constantin Ardeleanu tazlăuanul, dar mărturisesc fără făţărnicie de cronicar ocazional, că de fiecare dată când am citit din scrisele lui (chiar destinate corespondenţei), n-am rămas fără vibraţie de suflet şi mi-am zis că ar merita mult mai multă preţuire din partea semenilor, prea prinşi de sinele lor şi de tămâierea străvezie a unora cu mai puţin har ori deloc. Sunt convins că are şi el nădufurile lui, care mai răbufnesc din când în când, dar fără a epuiza rezerva lui de umor subtil şi de substanţă cu care-şi face temele şi ni le împărtăşeşte ţi nouă cu generozitate.

Nu pot decât să-l îndemn să nu lase a-i rugini plaivazul, nu de alta, dar mai subţiază o ţâră pustiul şi urâtul care ne înconjoară fără răgaz, să ne mai fericească cu asemine alcătuiri pline de lume, de viaţă, ba şi de amintirea unora ori a altora.

* „Hâtrii Tazlăului“, 3 volume (nu mai puţine) de Constantin Adreleanu

Virgil RĂZEŞU, Piatra Neamţ

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Accident cu victimă încarcerată

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier, soldat cu rănirea gravă a unui bărbat de 69 de ani, s-a produs vineri, 5 iunie, în comuna Brusturi. Conform primelor informaţii, a fost vorba despre o coliziune între două autoturisme, iar bărbatul, inconştient, a fost scos de pompieri dintre fiarele contorsionate.

“Prin apel la 112, în jurul orei 14.47, pompierii nemțeni au fost solicitați să intervină la un accident rutier produs în comuna Brusturi. În urma accidentului rutier produs între două autoturisme a rezultat o victimă încarcerată.

Pompierii din cadrul Detașamentului Tîrgu Neamț au intervenit cu o autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare și o ambulanță SMURD. Militarii au scos dintr-un autoturism un bărbat (69 de ani). Victima, inconștientă,  a fost predată unui echipaj de la SAJ. Pompierii au asigurat și masurile PSI”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Tablan revine la comanda IPJ Neamţ: “Am cîştigat o bătălie. Urmează altele, pînă la victoria finală”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ el a cîştigat în instanţă suspendarea executării actului administrativ prin care a fost destituit ■ “Am cîştigat o bătălie. Urmează altele pînă la victoria finală”, a declarat Paul Tablan cu trimitere la anularea ordinului de ministru ■

Victorie în instanţă, vineri, 5 iunie, pentru comisarul şef Paul Tablan, fost comandat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ. Instanţa de la Curtea de Apel Bacău a decis suspendarea executării actului administrativ prin care a fost destituit de la comandă. Sentinţa fiind executorie, rezultă că, după publicarea minutei, Tablan trebuie să revină la şefia Inspectoratului.

“Am cîştigat o bătălie. Urmează altele pînă la victoria finală”, a declarat Paul Tablan, referindu-se la faptul că va mai dura pînă va obţine anularea ordinului de ministru de interne prin care a fost destituit.

Reamintim că Paul Tablan a chemat în judecată Ministerul Afacerilor Interne, reprezentat prin ministrul Marcel Vela, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin chestor principal de poliţie Liviu Vasilescu, dar şi Inspectoratul de Poliţie al judeţului Neamţ, prin comisarul care l-a înlocuit în funcţie, Neculai Catană.

Alături de aceştia calitate de pîrît în dosar o are şi Oficiul Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), instituţia care nu a mai prelungit certificatul lui Tablan, iar în lipsa acestuia a pierdut funcţia de conducere.

Practica judiciară a arătat că ORNISS nu are obligaţia de a-şi motiva decizia nici măcar în faţa instanţei de judecată, însă dacă acest lucru se va întîmpla Tablan ar afla de ce a rămas fără documentul în lipsa căruia a fost demis.

Reamintim că Paul Tablan a fost demis după ani de zile în care controale şi verificări dispuse la instituţia pe care a condus-o nu au scos nimic imputabil la iveală. Pentru că, cel mai probabil, nu s-a găsit un alt mod de a-l înlătura din funcţie s-a găsit o soluţie de avarie, una ruşinoasă ca mod de operare şi cu implicaţii pentru viitorul profesional al poliţistului.

Nu i-a fost prelungit certificatul ORNISS, care se reînnoieşte din patru la patru ani şi permite accesul la informaţiile clasificate. Fără acest certificat, nici un ofiţer nu poate lucra în structurile operative. Iată însă că ofiţerul a avut parte de o primă victorie în instanţă şi se poate întoarce pe funcţia de pe care a fost destituit după o poveste “cusută cu aţă albă”.

Citește știrea

Actualitate

Se redeschid şi muzeele

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ vizitarea expoziţiilor se va face cu respectarea normelor generale de distanţare socială

După două luni în care au fost închise, a sosit timpul ca şi muzeele să-şi redeschidă porţile. Conducerea Complexului Muzeal Naţional Neamţ anunţă că în data de 8 iunie a.c., a doua zi de Rusalii, vor fi deschise spre vizitare următoarele unităţi muzeale din judeţul Neamţ: Muzeul Cetatea Neamţ, Muzeul de Artă Piatra-Neamţ, Muzeul de Etnografie Piatra-Neamţ şi  Muzeul de Ştiinţe Naturale Roman . Programul de funcţionare va fi cel obişnuit: în intervalul 10.00 – 18.00.

Accesul în unităţile muzeale se va face respectînd o serie de măsuri de siguranţă sanitară, pentru siguranţa publicului şi a personalului angajat, în vederea prevenirii contaminării cu noul coronavirus SARS-COV-2. În acest sens: accesul publicului vizitator va fi permis în muzeu numai în condiţiile purtării măştii (medicală/non medicală) pe toată durata vizitei. Masca trebuie să acopere gura şi nasul. Accesul în muzeu se face cu respectarea de către participanţi a distanţei de minimum 1,5 m între persoane. Vizitatorii îşi vor dezinfecta mîinile cu dezinfectantul pus la dispoziţie la intrarea în muzeu.

Vizitatorii vor utiliza covoarele cu dezinfectant pentru încălţăminte aflate la intrarea în muzeu. Nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie: tuse, strănut, rinoree. Accesul vizitatorilor va fi permis numai după termometrizarea non-contact: persoanele cu temperatura de peste 37,3°C şi cele care refuză să li se verifice temperatura nu vor avea acces în muzeu.

Publicul va urma fluxurile de vizitare unidirecţionale şi va ţine cont de observaţiile afişate sau de indicaţiile personalului care asigură supravegherea şi îndrumarea. Accesul este permis în grupuri de maximum 3 persoane,cu excepţia familiilor cu doi sau mai mulţi copii. Accesul grupurilor se face la un interval de 5 minute. În spaţiul expoziţional se pot afla concomitent maxim 30 de persoane. Accesul de noi vizitatori va fi permis gradual şi progresiv, pe măsură ce persoanele care au vizitat expoziţia au părăsit muzeul.

Nu se vor susţine ghidaje de specialitate. Vizita va fi limitată la un interval de cel mult 60 de minute. După primele patru ore de la începerea vizitării expoziţia permanentă va fi închisă timp de 30 de minute pentru dezinfectare.

Citește știrea

Trending