Contactează-ne

Actualitate

De ce nu semnez listele USR pentru mişcarea „Fără penali în funcţiile publice“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Campania „Fără penali în funcţiile publice“ este o iniţiativă a societăţii civile, confiscată de Uniunea Salvaţi România în folos propriu. USR, acest partid exotic, pe cale a se pierde în anonimat prin prezenţa neproductivă în Parlament, a găsit soluţia salvatoare de a se afirma pe scena politică, pentru bătăliile electorale ce urmează în 2019 şi 2020, umblând să strângă semnături pentru societatea civilă. Soluţia găsită nu este vreo strategie inedită, ci o simplă găinărie politică, vecină cu apucăturile de cartier, unde o gaşcă confiscă mingea unor copii, pentru a-şi face ea jocul. Mişcarea „Fără penali…“, bună sau rea, este a societăţii civile, care şi-a propus să lanseze o iniţiativă legislativă pentru modificarea Constituţiei României. Iniţiativa respectivă, pentru a deveni proiect de lege, trebuie susţinută prin semnăturile a cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. USR este singurul partid care şi-a propus să se plaseze în faţa mişcării şi să preia sarcina strângerii celor 500.000 de semnături. Scrufuloşi la datorie, useriştii şi-au propus să strângă cel puţin 20.000 de semnături de fiecare judeţ. De Sfântul Ilie raportau că strânseseră 300.000 de semnături la nivelul întregii ţări. La Neamţ, pe 23 iulie, USR raporta o recoltă de doar 6.000 de semnături. Liderul formaţiunii nemţene, domnul Samson Radu, supărat ca văcarul pe sat, a declarat public că recolta este nesatisfăcătoare în raport de sarcina primită de la partid. Supărarea liderului poate fi considerată firească, deoarece recolta de semnături îl situează în USR printre organizaţiile judeţene codaşe pe ţară. Supărarea liderului local ar putea fi acceptată ca fapt divers, dacă acesta s-ar fi limitat la atât. Dar liderul, văzându-se în corzile competiţiei interne de partid, a comis o ieşire grobiană, care nu poate rămâne netaxată. Pentru a ieşi din corzi, liderul nemţean a găsit o justificare halucinantă, aruncând pe umerii Moldovei răspunderea pentru slaba recoltă de strângere a semnăturilor.

După liderul USR , moldovenii au mentalităţi ruralizate

Zicea domnia sa că noi moldovenii, fiind puternic ruralizaţi avem mentalităţi pe măsură, din care cauză nu ne putem ridica la nivelul judeţelor din vestul ţării. Că în judeţele vestice, conştiinţa civică trece de limita a 20.000 de semnături obţinute de la cetăţeni, care fac cozi la corturile USR-ului, nu obţinute alergând pe stradă după ei, ca în Moldova. Se dovedeşte odată în plus contribuţia USR la ruperea ţării în două, în România ruralizată şi România Vest. În concepţia USR(dar şi a altora), România Vestică ar fi compusă administrativ numai din metropole, şi ca atare acolo mentalitatea este superioară. În Vest este adevărata Românie pe care şi-o revendică USR. După USR, Moldova nu prea are tangenţe cu România Vestică, pentru că moldovenii nu stau la coadă la strângerea de semnături. Eu nu ştiu ce naţie este acest domn Samson Radu, dar îl anunţ pe această cale că eu sunt român moldovean şi nu-i permit să-mi ruralizeze mentalitatea, dacă nu semnez nişte liste, prin care să cauţionez prezenţa USR în spaţiul public. De ce nu-i trece prin cap acest domn că poate noi, moldovenii, suntem ceva mai dezgheţaţi la minte decât Vestul, atunci când miroase a manipulare şi nu ne aliniem ca orbeţii la semnat toate iniţiativele, mai ales când acestea poartă marca USR. Domnul Samson îşi exprimă nădejdea că vine diaspora în vacanţă şi va umple listele rămase goale ale USR. Cunosc destui moldoveni plecaţi „afară“, care fiind invitaţi să semneze listele USR ar avea multe de zis printre dinţi. Ca şi în cazul în care aceştia au aflat că sunt invitaţi la mitingul diasporei, organizat de alţii pe 10 august. Pe ansamblu, cerinţa cu „Fără penali“ nu este ignorată de legislaţia noastră, aşa hulită cum este, dar poate fi evidenţiată odată în plus că trebuie respectată, prin iniţiativa societăţii civile. Dar de aici şi până la a include în Constituţie este cale lungă, iniţiativă din care USR vrea să-şi tragă seva pentru un nesperat proiect de partid.

Textul propus pentru modificarea Constituţiei nu este în concordanţă cu mesajul pentru care se strâng semnături

USR strânge semnături pentru iniţiativa legislativă susţinută de societatea civilă cu mesajul „Fără penali în funcţiile publice“. Proiectul de lege propus prevede completarea articolului 37 din Constituţia României cu un nou aliniat (3), care să aibă următorul conţinut: (3) „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte a României, cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse private de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării“. Prima întrebare, care nu poate fi ignorată, este dacă cei care semnează cunosc acest text pentru care semnează? Textul mesajului „Fără penali în funcţiile publice“ excede cu mult textul iniţiativei legislative. Aceasta pentru că funcţiile publice nu se limitează nici pe departe la aleţii locali, la aleşii parlamentari şi la preşedintele României. Cine are curiozitatea să răsfoiască, pentru cunoaştere, Legea nr. 188/1999 – privind Clasificarea funcţiilor publice, ar rămâne uimit câte funcţii publice există. Şi atunci se pune întrebarea firească, pentru ce semnăm, când semnăm, pentru aleşi sau pentru toţi cei care ocupă funcţii publice? Mesajul mişcării „Fără penali…“, pentru care se strâng semnături, spune una, iar textul propus pentru modificarea Constituţiei spune cu totul altceva. Diferenţa devoalează o manipulare ordinară pe care „mentalitatea ruralizată a moldovenilor“ o rejectează ca pe un corp străin. Trecem peste semnificaţia termenului „penal“, care este mai mult un adjectiv decât substantiv. Ca substantiv „penal“, în contextul actual, este un barbarism, asimilat din analfabetism funcţional de protestatarii străzii. Dreptul de a alege sau de a fi ales este la fel de inalienabil ca şi dreptul la libertatea de exprimare, ca şi alte drepturi fundamentale, care nu pot fi restricţionate decât prin lege, după cum prevede articolul 53 din Constituţie, ceea ce ar fi suficient. Dacă luăm modelul american, în Statele Unite un condamnat penal poate fi ales membru al Congresului. Nu legea, ci alegătorii au dreptul să restricţioneze accesul la o funcţie publică, în spiritul Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. Majoritatea statelor europene dispun prin Lege, nu prin Constituţie, situaţiile de ineligibilitate. În România, ineligibilitatea este atributul exclusiv al instanţelor de judecată, care pot suspenda temporar sau definitiv dreptul de a alege sau de a fi ales. Mai presus de aceasta, există o instanţă superioară, electoratul. Să nu se mai arunce pe umerii Moldovei răspunderea pentru slaba recoltă de strângere de semnături pentru iniţiative incoerente.

Este bine să ştim dacă actorii implicaţi în strângerea de semnături fac parte din USR ori din Societatea civilă

Mai mulţi actori de marcă s-au implicat în campania de strângere a semnăturilor în mişcarea „Fără penali…“. Actorul bucureştean Marius Manole, pe care îl apreciez mult ca actor, a motivat participarea sa că „cei aflaţi la putere trebuie schimbaţi pentru că sunt compromişi pentru gustul nostru“. Astfel aflăm că criteriul „De gustibus“ poate fi adăugat la lista de motive pentru care se impune înlocuirea celor aflaţi la putere. La Piatra Neamţ, unii actori şi-au propus să abordeze trecătorii pe trotuare, cu pixul şi cu lista, pentru a strânge semnături. Aş fi tentat să cred că nici ei, nici Marius Manole sau Victor Rebenciuc nu interpretează un rol pentru care nu au apucat să citească textul, recte expunerea de motive a iniţiativei legislative, pentru care strâng semnături. În ce mă priveşte, sunt de acord că persoanele condamnate penal să nu fie alese în funcţii publice, dar nici să nu fie numite în astfel de funcţii, ceea ce textul propus pentru modificarea Constituţiei nu prevede. Pentru aceasta nu este nevoie de Constituţie. Este opţiunea mea să nu le acord acestora votul meu, dar nici acelora pe ale căror liste candidează. Ca mine pot proceda toţi şi nu văd cine îi opreşte. Textul dorit a fi introdus în Constituţie este menit să satisfacă „Statul paralel“, căruia i se va pune la dispoziţie un alt mecanism, cu efecte identice ca ale vestitelor protocoale denunţate. Nu Constituţia, ci noi, alegătorii, suntem singurii în măsură să acordăm credibilitate celor care trebuie să ne conducă. Acestea sunt motivele pentru care consider că am dreptul să nu semnez listele USR-ului.

Citește știrea
4 comentarii

4 Comments

 1. MELU

  30 iulie 2018 at 4:49 PM

  Ai furat destul.Sanatate si,sa-ti duci cu bine boala.

 2. alexa_nt

  30 iulie 2018 at 5:19 PM

  Aceasta gasca de useristi ar trebui sa inceapa scoala primara sa invete bunul simt ca dupa ce vor creste sa cunoasca bunele maniere in parlament si sa lase circul oribil pe care il fac si sa vina in fata electoratului cu un program de crestere a bunastarii populatie ce traieste in mizerie daca vor sa cucereasca electoratul in special pe cel din moldova Sant niste nulitati ,ce in afara de discoteci nu au nici o pregatire.

  • escu

   1 august 2018 at 5:04 PM

   pai nea alexa_nt ia spune matale,cine dracu’ a adus populatia in mizerie? nu cumva alde(sic)bivolaru si ai lui au furat..dar ti-au dat si tie….SIKTIR bre!

 3. Stefan

  31 iulie 2018 at 2:27 PM

  Dl. Bivolaru are dreptate , chiar daca unii “comentatori” considera ca , daca esti PSD-ist, nu ai dreptul la opinie!Curat democratic!Eu nu simpatizez PSD , nici actualul guvern, dar chestia cu “penalii” e o facatura sinistra de cea mai joasa speta!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Mesaj de condoleanţe pentru o poliţistă decedată la doar 39 de ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamţ a transmis un mesaj de comdoleanţe pentru o poliţistă care a plecat la cele veşnice la vârsta de doar 39 de ani:

“Inspectoratul de Poliție Județean Neamț deplânge stingerea fulgerătoare din viață, la doar 39 de ani, a colegei noastre, agent șef adjunct de poliție Checheriță Harabagiu Claudia Clara din cadrul Biroului Rutier al Poliției municipiului Piatra Neamț care, la data de 3 aprilie 2020, a trecut în neființă.

 

Pe această cale aducem un ultim omagiu celei care a fost o bună colegă, iar trecerea sa în neființă reprezintă o mare pierdere pentru colectivul din care făcea parte și lasă în inimile noastre sentimente de mare tristețe și regrete.

 

Transmitem sincere condoleanțe familiei îndoliate și exprimăm profunda compasiune pentru pierderea suferită.

 

Dumnezeu să o odihnească în pace!”.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Bărbat mort în incendiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

Corpul neînsufleţit al unui bărbat a fost găsit de pompierii nemţeni într-o locuinţă cuprinsă de flăcări, vineri seara, 3 aprilie, în localitatea Vădurele, comuna Cîndeşti.

“Prin apel la 112, în jurul orei 21.25, pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință în localitatea Vădurele, comuna Cîndești. La locul indicat s-au deplasat trei echipaje de pompieri  cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.

La sosirea primului echipaj (redirecționat de la Borlești, unde încheiase o misiune de stingere a unui incendiu de vegetație uscată) incendiul se manifesta generalizat”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ, în momentul declanşării intervenţiei. Cîteva zeci de minute mai tîrziu a fost anunţat faptul că incendiul a fost localizat, iar în locuinţă a fost găsită o persoană decedată.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Prefectul de Neamţ îl acuză pe preşedintele CJ că vrea să dea un “tun financiar” de milioane de euro

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Arsene îşi doreşte o şedinţă de îndată pentru a aloca fonduri pentru un spital mobil COVID-19 ■ valoarea proiectului ar fi de 17,6 milioane de euro ■ prefectul de Neamţ afirmă că un astfel de spital ar costa doar 10,2 milioane de euro ■ “diferenţa de 7,4 milioane de euro unde se duce domnule preşedinte Arsene?”, întreabă George Lazăr ■

Acuze grave formulate de prefectul de Neamţ, George Lazăr, la adresa preşedintelui CJ Neamţ Ionel Arsene. Cel din urmă a anunţat că îşi doreşte convocarea unei şedinţe de CJ în care să fie alocate fonduri pentru construirea în regim de urgenţă a unui Spital Mobil Covid-19, care să deservească populaţia din judeţele Neamţ, Iaşi şi Bacău.

“Voi convoca de îndată o ședință a Consiliului Județean Neamț, pentru a aloca fondurile necesare construirii în regim de urgență, a Spitalului Mobil COVID-19, care va deservi populația din județele Neamț, Iași și Bacău.

Spitalul va avea o capacitate de 250 de paturi și va avea o structură modulară. Va fi instalat în circa trei săptămâni, astfel încât la momentul atingerii vârfului epidemic, unitatea să fie operațională.

Cele trei județe vor asigura personalul medical și toate costurile și logistica necesare operaționalizării spitalului.

Valoarea totală a acestui proiect este de 17,6 milioane de euro și se realizează în cadrul Asociației Intercomunitare Euronest.

Această unitate vine ca o soluție pentru a crește capacitatea de absorbție și de reacție a sistemului medical dar și de a ține sub control strict aria de răspândire a virusului”, a publicat Ionel Arsene pe pagina sa de Facebook.

Replica lui George Lazăr a venit puţin mai tîrziu sub forma unui atac extrem de dur. “Văd că m-aţi ascultat domnule preşedinte Arsene, v-aţi conformat în decizia de a schimba managerul Spitalului Judeţean Neamţ. Oricum rămîne o mare realizare pentru dumneavoastră, dar şi dezamăgire pentru judeţul Neamţ, să schimbaţi directorii de la Spitalul Judeţean la două săptămîni, pe bandă rulantă, după ce tot dumneavoastră îi anunţati, îi instalaţi şi vă lăudaţi cu competenţele lor.

De data asta vă cer să ascultaţi din nou şi să nu greşiţi în acţiunile dumneavoastră, pentru că e mare păcat să risipiţi banii publici ai nemţenilor, pentru că nu sînt ai dumneavoastră de acasă. Vreţi cu orice preţ să daţi un tun financiar de aproximativ 17,6 milioane de euro şi asta nu e bine domnule Arsene. Se pare că atunci cînd vine vorba de bani, dumneavoastră nu mai ţineţi cont de nimic, nici de starea de urgenţă, nici de sănătatea publică a cetăţenilor şi nici de cheltuirea responsabilă a banului public.

Vreţi să faceţi un spital modular cu 17,6 milioane de euro în condiţiile în care acest spital costă doar 10,2 milioane de euro. Întreb şi întreabă foarte mulţi cetăţeni, diferenţa de 7,4 milioane de euro unde se duce domnule preşedinte Arsene? Şi vă ataşăm şi oferte de preţ ca să fie pe înţelesul oricui.. Vă cer să nu risipiţi banii comunităţii pe invenţii financiare ale dumneavoastră şi cel mai bine, dacă tot vreţi să investiţi în sănătate, faceţi acest efort financiar pentru Spitalul Neamţ – pentru dotări cu aparatură medicală, echipamente de protecţie, sisteme de ventilaţie mecanică şi alte dispozitive care lipsesc şi sînt de maximă necesitate. Nu vă ocupaţi în această perioadă de artificii financiare, fiţi eficient în cheltuirea banului public”, scrie, tot pe Facebook, prefectul de Neamţ.

Nu ştim cine are dreptate şi nici nu e datoria noastră de jurnalişti să dăm dreptate unuia sau altuia. Un lucru e cert: de spitale avem nevoie acum mai mult decît oricînd, însă ar trebui ca instituţiile statului să vegheze foarte atent la cheltuielile care se fac în această perioadă sub “umbrela” stării de urgenţă. Aşteptăm şi o eventuală replică a preşedintelui CJ Neamţ, dar mai ales aşteptăm o poziţie clară a instituţiilor care ne pot spune dacă se pregăteşte sau nu un tun financiar.

Citește știrea

Trending