Contactează-ne

Actualitate

De ce nu semnez listele USR pentru mişcarea „Fără penali în funcţiile publice“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Campania „Fără penali în funcţiile publice“ este o iniţiativă a societăţii civile, confiscată de Uniunea Salvaţi România în folos propriu. USR, acest partid exotic, pe cale a se pierde în anonimat prin prezenţa neproductivă în Parlament, a găsit soluţia salvatoare de a se afirma pe scena politică, pentru bătăliile electorale ce urmează în 2019 şi 2020, umblând să strângă semnături pentru societatea civilă. Soluţia găsită nu este vreo strategie inedită, ci o simplă găinărie politică, vecină cu apucăturile de cartier, unde o gaşcă confiscă mingea unor copii, pentru a-şi face ea jocul. Mişcarea „Fără penali…“, bună sau rea, este a societăţii civile, care şi-a propus să lanseze o iniţiativă legislativă pentru modificarea Constituţiei României. Iniţiativa respectivă, pentru a deveni proiect de lege, trebuie susţinută prin semnăturile a cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. USR este singurul partid care şi-a propus să se plaseze în faţa mişcării şi să preia sarcina strângerii celor 500.000 de semnături. Scrufuloşi la datorie, useriştii şi-au propus să strângă cel puţin 20.000 de semnături de fiecare judeţ. De Sfântul Ilie raportau că strânseseră 300.000 de semnături la nivelul întregii ţări. La Neamţ, pe 23 iulie, USR raporta o recoltă de doar 6.000 de semnături. Liderul formaţiunii nemţene, domnul Samson Radu, supărat ca văcarul pe sat, a declarat public că recolta este nesatisfăcătoare în raport de sarcina primită de la partid. Supărarea liderului poate fi considerată firească, deoarece recolta de semnături îl situează în USR printre organizaţiile judeţene codaşe pe ţară. Supărarea liderului local ar putea fi acceptată ca fapt divers, dacă acesta s-ar fi limitat la atât. Dar liderul, văzându-se în corzile competiţiei interne de partid, a comis o ieşire grobiană, care nu poate rămâne netaxată. Pentru a ieşi din corzi, liderul nemţean a găsit o justificare halucinantă, aruncând pe umerii Moldovei răspunderea pentru slaba recoltă de strângere a semnăturilor.

După liderul USR , moldovenii au mentalităţi ruralizate

Zicea domnia sa că noi moldovenii, fiind puternic ruralizaţi avem mentalităţi pe măsură, din care cauză nu ne putem ridica la nivelul judeţelor din vestul ţării. Că în judeţele vestice, conştiinţa civică trece de limita a 20.000 de semnături obţinute de la cetăţeni, care fac cozi la corturile USR-ului, nu obţinute alergând pe stradă după ei, ca în Moldova. Se dovedeşte odată în plus contribuţia USR la ruperea ţării în două, în România ruralizată şi România Vest. În concepţia USR(dar şi a altora), România Vestică ar fi compusă administrativ numai din metropole, şi ca atare acolo mentalitatea este superioară. În Vest este adevărata Românie pe care şi-o revendică USR. După USR, Moldova nu prea are tangenţe cu România Vestică, pentru că moldovenii nu stau la coadă la strângerea de semnături. Eu nu ştiu ce naţie este acest domn Samson Radu, dar îl anunţ pe această cale că eu sunt român moldovean şi nu-i permit să-mi ruralizeze mentalitatea, dacă nu semnez nişte liste, prin care să cauţionez prezenţa USR în spaţiul public. De ce nu-i trece prin cap acest domn că poate noi, moldovenii, suntem ceva mai dezgheţaţi la minte decât Vestul, atunci când miroase a manipulare şi nu ne aliniem ca orbeţii la semnat toate iniţiativele, mai ales când acestea poartă marca USR. Domnul Samson îşi exprimă nădejdea că vine diaspora în vacanţă şi va umple listele rămase goale ale USR. Cunosc destui moldoveni plecaţi „afară“, care fiind invitaţi să semneze listele USR ar avea multe de zis printre dinţi. Ca şi în cazul în care aceştia au aflat că sunt invitaţi la mitingul diasporei, organizat de alţii pe 10 august. Pe ansamblu, cerinţa cu „Fără penali“ nu este ignorată de legislaţia noastră, aşa hulită cum este, dar poate fi evidenţiată odată în plus că trebuie respectată, prin iniţiativa societăţii civile. Dar de aici şi până la a include în Constituţie este cale lungă, iniţiativă din care USR vrea să-şi tragă seva pentru un nesperat proiect de partid.

Textul propus pentru modificarea Constituţiei nu este în concordanţă cu mesajul pentru care se strâng semnături

USR strânge semnături pentru iniţiativa legislativă susţinută de societatea civilă cu mesajul „Fără penali în funcţiile publice“. Proiectul de lege propus prevede completarea articolului 37 din Constituţia României cu un nou aliniat (3), care să aibă următorul conţinut: (3) „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte a României, cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse private de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării“. Prima întrebare, care nu poate fi ignorată, este dacă cei care semnează cunosc acest text pentru care semnează? Textul mesajului „Fără penali în funcţiile publice“ excede cu mult textul iniţiativei legislative. Aceasta pentru că funcţiile publice nu se limitează nici pe departe la aleţii locali, la aleşii parlamentari şi la preşedintele României. Cine are curiozitatea să răsfoiască, pentru cunoaştere, Legea nr. 188/1999 – privind Clasificarea funcţiilor publice, ar rămâne uimit câte funcţii publice există. Şi atunci se pune întrebarea firească, pentru ce semnăm, când semnăm, pentru aleşi sau pentru toţi cei care ocupă funcţii publice? Mesajul mişcării „Fără penali…“, pentru care se strâng semnături, spune una, iar textul propus pentru modificarea Constituţiei spune cu totul altceva. Diferenţa devoalează o manipulare ordinară pe care „mentalitatea ruralizată a moldovenilor“ o rejectează ca pe un corp străin. Trecem peste semnificaţia termenului „penal“, care este mai mult un adjectiv decât substantiv. Ca substantiv „penal“, în contextul actual, este un barbarism, asimilat din analfabetism funcţional de protestatarii străzii. Dreptul de a alege sau de a fi ales este la fel de inalienabil ca şi dreptul la libertatea de exprimare, ca şi alte drepturi fundamentale, care nu pot fi restricţionate decât prin lege, după cum prevede articolul 53 din Constituţie, ceea ce ar fi suficient. Dacă luăm modelul american, în Statele Unite un condamnat penal poate fi ales membru al Congresului. Nu legea, ci alegătorii au dreptul să restricţioneze accesul la o funcţie publică, în spiritul Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. Majoritatea statelor europene dispun prin Lege, nu prin Constituţie, situaţiile de ineligibilitate. În România, ineligibilitatea este atributul exclusiv al instanţelor de judecată, care pot suspenda temporar sau definitiv dreptul de a alege sau de a fi ales. Mai presus de aceasta, există o instanţă superioară, electoratul. Să nu se mai arunce pe umerii Moldovei răspunderea pentru slaba recoltă de strângere de semnături pentru iniţiative incoerente.

Este bine să ştim dacă actorii implicaţi în strângerea de semnături fac parte din USR ori din Societatea civilă

Mai mulţi actori de marcă s-au implicat în campania de strângere a semnăturilor în mişcarea „Fără penali…“. Actorul bucureştean Marius Manole, pe care îl apreciez mult ca actor, a motivat participarea sa că „cei aflaţi la putere trebuie schimbaţi pentru că sunt compromişi pentru gustul nostru“. Astfel aflăm că criteriul „De gustibus“ poate fi adăugat la lista de motive pentru care se impune înlocuirea celor aflaţi la putere. La Piatra Neamţ, unii actori şi-au propus să abordeze trecătorii pe trotuare, cu pixul şi cu lista, pentru a strânge semnături. Aş fi tentat să cred că nici ei, nici Marius Manole sau Victor Rebenciuc nu interpretează un rol pentru care nu au apucat să citească textul, recte expunerea de motive a iniţiativei legislative, pentru care strâng semnături. În ce mă priveşte, sunt de acord că persoanele condamnate penal să nu fie alese în funcţii publice, dar nici să nu fie numite în astfel de funcţii, ceea ce textul propus pentru modificarea Constituţiei nu prevede. Pentru aceasta nu este nevoie de Constituţie. Este opţiunea mea să nu le acord acestora votul meu, dar nici acelora pe ale căror liste candidează. Ca mine pot proceda toţi şi nu văd cine îi opreşte. Textul dorit a fi introdus în Constituţie este menit să satisfacă „Statul paralel“, căruia i se va pune la dispoziţie un alt mecanism, cu efecte identice ca ale vestitelor protocoale denunţate. Nu Constituţia, ci noi, alegătorii, suntem singurii în măsură să acordăm credibilitate celor care trebuie să ne conducă. Acestea sunt motivele pentru care consider că am dreptul să nu semnez listele USR-ului.

Citește știrea
4 comentarii

4 Comments

 1. MELU

  30 iulie 2018 at 4:49 PM

  Ai furat destul.Sanatate si,sa-ti duci cu bine boala.

 2. alexa_nt

  30 iulie 2018 at 5:19 PM

  Aceasta gasca de useristi ar trebui sa inceapa scoala primara sa invete bunul simt ca dupa ce vor creste sa cunoasca bunele maniere in parlament si sa lase circul oribil pe care il fac si sa vina in fata electoratului cu un program de crestere a bunastarii populatie ce traieste in mizerie daca vor sa cucereasca electoratul in special pe cel din moldova Sant niste nulitati ,ce in afara de discoteci nu au nici o pregatire.

  • escu

   1 august 2018 at 5:04 PM

   pai nea alexa_nt ia spune matale,cine dracu’ a adus populatia in mizerie? nu cumva alde(sic)bivolaru si ai lui au furat..dar ti-au dat si tie….SIKTIR bre!

 3. Stefan

  31 iulie 2018 at 2:27 PM

  Dl. Bivolaru are dreptate , chiar daca unii “comentatori” considera ca , daca esti PSD-ist, nu ai dreptul la opinie!Curat democratic!Eu nu simpatizez PSD , nici actualul guvern, dar chestia cu “penalii” e o facatura sinistra de cea mai joasa speta!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Cum va fi vremea pînă pe 1 martie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la finalul ultimei luni de iarnă se anunţă timp primăvăratic ■ valorile termice diurne saltă la peste 10 grade ■ în nici o noapte nu vor mai fi temperaturi negative ■ de precipitaţii nu poate fi vorba ■ cea mai caldă zi din intervalul de prognoză pare a fi sîmbătă, 29 februarie, soarele aducînd valori termice de pînă la 15 grade Celsius ■

Iarna calendaristică este pe sfîrşite şi meteorologii anunţă temperaturi în creştere, astfel că pînă la final de februarie valorile termice cresc pînă la 15 grade Celsius.

În nici o noapte pînă la început de martie nu vor mai fi valori termice negative, altfel spus deja sîntem în primăvară. Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie precipitaţiile ne ocolesc şi cel puţin pînă la început de martie nu sînt anunţate ploi.

Pe 21 februarie, la ora 11 termometrele indicau 5 grade la Piatra Neamţ şi Roman, iar la Tîrgu Neamţ erau la acelaşi moment 6 grade. Mai rece era în vîrf de munte, iar la staţia de pe Ceahlău – Toaca erau valori negative de -7 grade, acolo fiind şi vreo 23 de centimetri de zăpadă.

Aşa stînd lucrurile trebuie spus că şi ziua de 22 februarie, din nou va fi senin şi însorit, cel mult 8 grade la amiază şi cam 1 grad după lăsarea întunericului. Ceva mai bine din punct de vedere termic va fi pe parcursul zilei de duminică, 23 februarie. Soarele va fi la datorie şi aduce în miezul zilei temperaturi de 12 grade. Acest lucru se va resimţi în regimul termic nocturn iar minima saltă frumuşel la 5 grade.

Săptămîna viitoare debutează în acelaşi ton, iar luni 24 februarie este aşteptat cer variabil, cu cel mult 8 grade, însă noaptea ar putea ploua slab la o minimă de 4 grade. Cam la fel va fi regimul termic şi marţi, 25 februarie, cînd ne putem aştepta ca în zona noastră termometrele să indice pînă la 9 grade.

Cu toate acestea minima nocturnă coboară spectaculos pînă la pragul îngheţului astfel că în zori se va înregistra o minimă de 0 grade. De miercuri, 26 februarie, vremea intră într-un proces trepta de încălzire. Se anunţă cer variabil cu soare şi temperaturi mai degrabă de aprilie astfel că maxima saltă la 14 grade peste zi şi cam 3 grade vor fi după lăsarea întunericului.

O zi mai caldă şi una mai rece pentru că meteorologii dau asigurări că joi, 27 februarie, mercurul din termometre ajunge numai pînă la 12 grade. Cu toate acestea peste noapte se face mai rece iar minima se opreşte la 5 grade. Cer variabil cu soare va fi şi vineri, 28 februarie, cînd maxima zilei nu mai trece de 12 grade iar minima nocturnă ajunge la 4 grade.

Cea mai caldă zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi ultima din lună, iar sîmbătă 29 februarie ne vom bucura din nou de soare care aduce valori termice diurne de pînă la 15 grade Celsius. Cu toate acestea nu va fi prea cald după lăsarea întunericului, iar minima nu mai trece de 2 grade.

Citește știrea

Actualitate

Roman: Contre politice pe aparatura din spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ senatorul Dan Manoliu acuză conducerea Spitalului de Urgenţă Roman că a fost ajutată să primească de la minister aparatură de precizie şi valoare, dar nu ar fi pomenit public acest lucru ■ ba, mai mult, aceste aparate ar sta nefolosite ■ conducerea spitalului recunoaşte că a primit aparatură şi că e folosită în secţii ■

La ultima conferinţă de presă a senatorului Dan Manoliu, cînd a prezentat raportul de activitate pe anul trecut a aruncat şi nişte „săgeţi“ către PNL.

A susţinut că reprezentanţii PNL nu au eleganţa de a recunoaşte că au fost ajutaţi, în timpul mandatului ministrului PSD al Sănătăţii, Sorina Pintea, prin intermediul romaşcancei Oana Bulai, secretar de stat în Guvernul Dăncilă, să obţină o listă lungă de aparatură medicală, care ar sta nefolosită.

„Ceea ce vă pot spune e faptul că există multe realizări în timpul Guvernului PSD la care alţii s-au îngrămădit să taie panglici. V-aş ruga să vă interesaţi ce dotări au fost aduse la Spitalul Municipal Roman, în timpul mandatului doamnei Oana Bulai, care a fost secretar de stat în Guvernul Dăncilă.

Nu am auzit pe nimeni din conducerea liberală a spitalului să pomenească de acest lucru, ba, mai mult, alţii s-au îngrămădit să se laude cu aceste lucruri, ceea ce este absolut incorect, în opinia mea. Avem multe alte lucruri bune pe care le-am făcut pentru Roman şi judeţ în timpul Guvernării PSD şi le vom spune, la timp, pentru ca oamenii să ştie despre ce este vorba“, a declarat senatorul Dan Manoliu la conferinţa de presă din această săptămînă.

Oana Bulai a confirmat cele spuse de parlamentarul Dan Manoliu, că a făcut aceste intervenţii la Ministerul Sănătăţii pentru că intrau în atribuţiile de serviciu şi că a fost bucuroasă să răspundă rugăminţilor actualului secretar de stat din Ministerul Mediului, Leonard Achiriloaei, care a venit la Bucureşti, în cabinetul ei, însoţit de managerul spitalului, medicul Maria Andrici. „Am făcut acest lucru pentru romaşcani, pentru că m-am născut în acest oraş şi îmi pasă de ceea ce se întîmplă în Roman.

Nu am primit, dar nici nu am aşteptat mulţumiri de la nimeni, pentru că, probabil, atît doamna director, cît şi domnul Leonard Achiriloaei, fostul meu coleg de partid ( la PDL -n.r.), sînt constrînşi de conducerea partidului să nu recunoască cine i-a ajutat“, a afirmat Oana Bulai. Conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Roman a confirmat prumirea de la Ministerul Sănătăţii a unei game variate de aparatură medicală şi în anul 2018, şi în 2019.

„Este adevărat că am primit de la minister şi în 2018, şi în 2019 fonduri pentru achiziţia de aparatură medicală, dar nu este adevărat că acestea nu sînt folosite. Toată aparatura a fost repartizată pe secţii şi este folosită de medici. În 2018 am achiziţionat aparatură medicală în valoare de 691 mii lei, iar în 2019 aparatură de 2.473 mii lei, din fonduri repartizate de Ministerul Sănătăţii“, a precizat dr. Maria Andrici.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Patru nemţeni şi-au pierdut viaţa la slujbă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în prima lună din acest, an patru persoane au murit la serviciu, iar alte 17 au fost rănite ■ pentru abateri, inspectorii de muncă au aplicat amenzi usturătoare ■

Bilanţul activităţii funcţionarilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ pentru prima lună din anul 2020 relevă faptul că mai mulţi nemţeni s-au accidentat la serviciu iar în 4 cazuri lucrătorii şi-au pierdut viaţa.

În perioada 1-31 ianuarie inspectorii de muncă au efectuat 252 controale, ocazie cu care s-au constatat 275 de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă şi s-au dispus tot atîtea măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, aplicîndu-se 148 de sancţiuni contravenţionale.

Defalcat, în ce priveşte activitatea din domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, funcţionarii nemţeni au efectuat 99 vizite de control şi evaluare la angajatori şi au constatat 98 de abateri de la prevederile legale şi au aplicat în total 98 de sancţiuni contravenţionale din care 4 amenzi în valoare de 14.500 lei. „În ce priveşte analiza situaţiei accidentelor de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost comunicate 21 evenimente de muncă.

Cauzele cel mai des întîlnite pentru evenimente au fost cădere de la înălţime sau de la acelaşi nivel, utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă, accident de traseu şi circulaţie. Dintre evenimentele comunicate, 4 au fost mortale. Toate evenimentele sînt în curs de cercetare“, conform unui comunicat al ITM Neamţ.

În ce priveşte activitatea în domeniul relaţiilor de muncă, au fost verificate 153 de firme iar pentru neregulile găsite s-au dispus 177 de măsuri, aplicîndu-se 50 de sancţiuni contravenţionale din care 13 amenzi în cuantum de 127.000 lei pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 53/2003-Codul muncii, republicată, modificată şi completată şi ale H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor.

La şapte angajatori au fost depistate şapte persoane prestînd muncă nedeclarată, patru din acestea fiind la serviciu fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă, iar trei persoane au fost depistate la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parţial. Pentru nerespectarea prevederilor legale privind munca nedeclarată au fost aplicate 7 amenzi ce au totalizat 110.000 lei şi au fost dispuse 7 măsuri deremediere a deficienţelor.

Pentru nerespectarea prevederilor H.G. 905/2017, au fost dispuse 44 de măsuri, iar 11 angajatori au fost sancţionaţi cu 12 sancţiuni contravenţionale, din care 2 amenzi în cuantum de 6.000 lei. În perioada analizată angajatorii au încheiat şi înregistrat la ITM Neamţ patru contracte colective de muncă şi un act adiţional la contractul colectiv de muncă.

Citește știrea

Trending