Contactează-ne

Actualitate

De ce nu semnez listele USR pentru mişcarea „Fără penali în funcţiile publice“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Campania „Fără penali în funcţiile publice“ este o iniţiativă a societăţii civile, confiscată de Uniunea Salvaţi România în folos propriu. USR, acest partid exotic, pe cale a se pierde în anonimat prin prezenţa neproductivă în Parlament, a găsit soluţia salvatoare de a se afirma pe scena politică, pentru bătăliile electorale ce urmează în 2019 şi 2020, umblând să strângă semnături pentru societatea civilă. Soluţia găsită nu este vreo strategie inedită, ci o simplă găinărie politică, vecină cu apucăturile de cartier, unde o gaşcă confiscă mingea unor copii, pentru a-şi face ea jocul. Mişcarea „Fără penali…“, bună sau rea, este a societăţii civile, care şi-a propus să lanseze o iniţiativă legislativă pentru modificarea Constituţiei României. Iniţiativa respectivă, pentru a deveni proiect de lege, trebuie susţinută prin semnăturile a cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot. USR este singurul partid care şi-a propus să se plaseze în faţa mişcării şi să preia sarcina strângerii celor 500.000 de semnături. Scrufuloşi la datorie, useriştii şi-au propus să strângă cel puţin 20.000 de semnături de fiecare judeţ. De Sfântul Ilie raportau că strânseseră 300.000 de semnături la nivelul întregii ţări. La Neamţ, pe 23 iulie, USR raporta o recoltă de doar 6.000 de semnături. Liderul formaţiunii nemţene, domnul Samson Radu, supărat ca văcarul pe sat, a declarat public că recolta este nesatisfăcătoare în raport de sarcina primită de la partid. Supărarea liderului poate fi considerată firească, deoarece recolta de semnături îl situează în USR printre organizaţiile judeţene codaşe pe ţară. Supărarea liderului local ar putea fi acceptată ca fapt divers, dacă acesta s-ar fi limitat la atât. Dar liderul, văzându-se în corzile competiţiei interne de partid, a comis o ieşire grobiană, care nu poate rămâne netaxată. Pentru a ieşi din corzi, liderul nemţean a găsit o justificare halucinantă, aruncând pe umerii Moldovei răspunderea pentru slaba recoltă de strângere a semnăturilor.

După liderul USR , moldovenii au mentalităţi ruralizate

Zicea domnia sa că noi moldovenii, fiind puternic ruralizaţi avem mentalităţi pe măsură, din care cauză nu ne putem ridica la nivelul judeţelor din vestul ţării. Că în judeţele vestice, conştiinţa civică trece de limita a 20.000 de semnături obţinute de la cetăţeni, care fac cozi la corturile USR-ului, nu obţinute alergând pe stradă după ei, ca în Moldova. Se dovedeşte odată în plus contribuţia USR la ruperea ţării în două, în România ruralizată şi România Vest. În concepţia USR(dar şi a altora), România Vestică ar fi compusă administrativ numai din metropole, şi ca atare acolo mentalitatea este superioară. În Vest este adevărata Românie pe care şi-o revendică USR. După USR, Moldova nu prea are tangenţe cu România Vestică, pentru că moldovenii nu stau la coadă la strângerea de semnături. Eu nu ştiu ce naţie este acest domn Samson Radu, dar îl anunţ pe această cale că eu sunt român moldovean şi nu-i permit să-mi ruralizeze mentalitatea, dacă nu semnez nişte liste, prin care să cauţionez prezenţa USR în spaţiul public. De ce nu-i trece prin cap acest domn că poate noi, moldovenii, suntem ceva mai dezgheţaţi la minte decât Vestul, atunci când miroase a manipulare şi nu ne aliniem ca orbeţii la semnat toate iniţiativele, mai ales când acestea poartă marca USR. Domnul Samson îşi exprimă nădejdea că vine diaspora în vacanţă şi va umple listele rămase goale ale USR. Cunosc destui moldoveni plecaţi „afară“, care fiind invitaţi să semneze listele USR ar avea multe de zis printre dinţi. Ca şi în cazul în care aceştia au aflat că sunt invitaţi la mitingul diasporei, organizat de alţii pe 10 august. Pe ansamblu, cerinţa cu „Fără penali“ nu este ignorată de legislaţia noastră, aşa hulită cum este, dar poate fi evidenţiată odată în plus că trebuie respectată, prin iniţiativa societăţii civile. Dar de aici şi până la a include în Constituţie este cale lungă, iniţiativă din care USR vrea să-şi tragă seva pentru un nesperat proiect de partid.

Textul propus pentru modificarea Constituţiei nu este în concordanţă cu mesajul pentru care se strâng semnături

USR strânge semnături pentru iniţiativa legislativă susţinută de societatea civilă cu mesajul „Fără penali în funcţiile publice“. Proiectul de lege propus prevede completarea articolului 37 din Constituţia României cu un nou aliniat (3), care să aibă următorul conţinut: (3) „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte a României, cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse private de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării“. Prima întrebare, care nu poate fi ignorată, este dacă cei care semnează cunosc acest text pentru care semnează? Textul mesajului „Fără penali în funcţiile publice“ excede cu mult textul iniţiativei legislative. Aceasta pentru că funcţiile publice nu se limitează nici pe departe la aleţii locali, la aleşii parlamentari şi la preşedintele României. Cine are curiozitatea să răsfoiască, pentru cunoaştere, Legea nr. 188/1999 – privind Clasificarea funcţiilor publice, ar rămâne uimit câte funcţii publice există. Şi atunci se pune întrebarea firească, pentru ce semnăm, când semnăm, pentru aleşi sau pentru toţi cei care ocupă funcţii publice? Mesajul mişcării „Fără penali…“, pentru care se strâng semnături, spune una, iar textul propus pentru modificarea Constituţiei spune cu totul altceva. Diferenţa devoalează o manipulare ordinară pe care „mentalitatea ruralizată a moldovenilor“ o rejectează ca pe un corp străin. Trecem peste semnificaţia termenului „penal“, care este mai mult un adjectiv decât substantiv. Ca substantiv „penal“, în contextul actual, este un barbarism, asimilat din analfabetism funcţional de protestatarii străzii. Dreptul de a alege sau de a fi ales este la fel de inalienabil ca şi dreptul la libertatea de exprimare, ca şi alte drepturi fundamentale, care nu pot fi restricţionate decât prin lege, după cum prevede articolul 53 din Constituţie, ceea ce ar fi suficient. Dacă luăm modelul american, în Statele Unite un condamnat penal poate fi ales membru al Congresului. Nu legea, ci alegătorii au dreptul să restricţioneze accesul la o funcţie publică, în spiritul Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. Majoritatea statelor europene dispun prin Lege, nu prin Constituţie, situaţiile de ineligibilitate. În România, ineligibilitatea este atributul exclusiv al instanţelor de judecată, care pot suspenda temporar sau definitiv dreptul de a alege sau de a fi ales. Mai presus de aceasta, există o instanţă superioară, electoratul. Să nu se mai arunce pe umerii Moldovei răspunderea pentru slaba recoltă de strângere de semnături pentru iniţiative incoerente.

Este bine să ştim dacă actorii implicaţi în strângerea de semnături fac parte din USR ori din Societatea civilă

Mai mulţi actori de marcă s-au implicat în campania de strângere a semnăturilor în mişcarea „Fără penali…“. Actorul bucureştean Marius Manole, pe care îl apreciez mult ca actor, a motivat participarea sa că „cei aflaţi la putere trebuie schimbaţi pentru că sunt compromişi pentru gustul nostru“. Astfel aflăm că criteriul „De gustibus“ poate fi adăugat la lista de motive pentru care se impune înlocuirea celor aflaţi la putere. La Piatra Neamţ, unii actori şi-au propus să abordeze trecătorii pe trotuare, cu pixul şi cu lista, pentru a strânge semnături. Aş fi tentat să cred că nici ei, nici Marius Manole sau Victor Rebenciuc nu interpretează un rol pentru care nu au apucat să citească textul, recte expunerea de motive a iniţiativei legislative, pentru care strâng semnături. În ce mă priveşte, sunt de acord că persoanele condamnate penal să nu fie alese în funcţii publice, dar nici să nu fie numite în astfel de funcţii, ceea ce textul propus pentru modificarea Constituţiei nu prevede. Pentru aceasta nu este nevoie de Constituţie. Este opţiunea mea să nu le acord acestora votul meu, dar nici acelora pe ale căror liste candidează. Ca mine pot proceda toţi şi nu văd cine îi opreşte. Textul dorit a fi introdus în Constituţie este menit să satisfacă „Statul paralel“, căruia i se va pune la dispoziţie un alt mecanism, cu efecte identice ca ale vestitelor protocoale denunţate. Nu Constituţia, ci noi, alegătorii, suntem singurii în măsură să acordăm credibilitate celor care trebuie să ne conducă. Acestea sunt motivele pentru care consider că am dreptul să nu semnez listele USR-ului.

Citește știrea
4 comentarii

4 Comments

 1. MELU

  30 iulie 2018 at 4:49 PM

  Ai furat destul.Sanatate si,sa-ti duci cu bine boala.

 2. alexa_nt

  30 iulie 2018 at 5:19 PM

  Aceasta gasca de useristi ar trebui sa inceapa scoala primara sa invete bunul simt ca dupa ce vor creste sa cunoasca bunele maniere in parlament si sa lase circul oribil pe care il fac si sa vina in fata electoratului cu un program de crestere a bunastarii populatie ce traieste in mizerie daca vor sa cucereasca electoratul in special pe cel din moldova Sant niste nulitati ,ce in afara de discoteci nu au nici o pregatire.

  • escu

   1 august 2018 at 5:04 PM

   pai nea alexa_nt ia spune matale,cine dracu’ a adus populatia in mizerie? nu cumva alde(sic)bivolaru si ai lui au furat..dar ti-au dat si tie….SIKTIR bre!

 3. Stefan

  31 iulie 2018 at 2:27 PM

  Dl. Bivolaru are dreptate , chiar daca unii “comentatori” considera ca , daca esti PSD-ist, nu ai dreptul la opinie!Curat democratic!Eu nu simpatizez PSD , nici actualul guvern, dar chestia cu “penalii” e o facatura sinistra de cea mai joasa speta!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: Octogenară la un pas de moarte de la o candelă

Știre publicată în urmă cu

în data de

O femeie în vîrstă de 84 de ani, din Piatra Neamţ, a fost la un pas să fie ucisă de candela pe care a aprins-o şi lăsat-o nesupravegheată.

S-a întîmplat pe 14 iulie, într-un apartament de la „Blocurile nemţeşti“ din municipiul reşedinţă de judeţ. Apelul pentru ajutor a venit prin apel la numărul unic de urgenţă 112, înregistrat în dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ în jurul orei 17:30.

Au plecat la drum trei echipaje de pompieri, cu două autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD, din cadrul Detaşamentului Piatra Neamţ, forţele profesioniste intervenind pentru localizarea şi lichidarea incendiului. Flăcările se manifestau în interiorul unei camere a apartamentului situat la primul etaj al blocului de pe strada Trandafirilor din municipiul Piatra Neamţ.

Pînă la ajungerea pompierilor, cîţiva locatari din bloc au evacuat din apartamentul în care s-a produs incendiul o femeie în vîrstă de aproximativ 84 de ani. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul de paramedici, fără a fi transportată la spital. Nu a fost necesară evacuarea locatarilor din bloc. Pompierii au localizat şi lichidat incendiul în urma căruia au ars obiecte de mobilier şi materiale textile aflate în interiorul camerei.

La final specialiştii au cercetat şi au ajuns la concluzia că cel mai probabil totul a fost provocat de candela lăsată nesupravegheată, sau tehnic spus „foc deschis în spaţii închise“, conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Amenzi pandemice de aproape 10.000 de lei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sancţiunile au fost aplicate în urma unei razii în bazarul şi piaţa de la Tîrgu Neamţ

Bazarul şi piaţa din Tîrgu Neamţ au fost răscolite de forţele de ordine în urma unei acţiuni care a avut drept scop prevenirea şi limitarea infectării cu virusul Covid 19, dar s-a urmărit şi vizibilitatea elementului poliţienesc în stradă.

S-a întîmplat pe 13 iulie 2020 cînd au descins în locaţiile menţionate peste 20 de poliţişti din cadrul Serviciilor Ordine Publică, Investigaţii Criminale şi Criminalistică, împreună cu jandarmi, reprezentanţi ai DSV şi ai Oficiului de Zootehnie.

„Acţiunea s-a desfăşurat în bazarul şi în piaţa din Tîrgu Neamţ, fiind vizate localurile care au terase, în vederea respectării normelor legale impuse pe perioada stării de alertă“, arată Poliţia Neamţ. În urma verificărilor efectuate au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale conform Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid 19, 7 sancţiuni contravenţionale conform O.U.G. 23/2010 privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor şi caprinelor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, 1 conform H.G. nr. 984/2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, una conform H.G. nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, 4 conform H.C.L. nr. 62/2019, 2 conform Legii nr. 132/2017 şi una conform Legii nr. 61/1991.

Pe linie rutieră, în urma controalelor efectuate în trafic, au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale conform O.U.G. 195/2002 şi au fost retrase două certificate de înmatriculare. Valoarea totală a amenzilor aplicate în cadrul acţiunii a fost de 9.700 de lei.

„Sănătatea şi siguranţa cetăţenilor sînt prioritare tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, astfel că forţele de ordine vor desfăşura permanent în această perioadă activităţi de verificare cu privire la respectarea prevederilor impuse. Respectaţi măsurile de protecţie sanitară şi de distanţare fizică“, mai anunţă Poliţia Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Generalul Obreja şi primenirea echipei

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Că în Inspectoratul Şcolar Neamţ bate vînt de schimbare s-a tot văzut în ultima vreme. Au fost înlocuiţi, mai întîi, inspectorii generali adjuncţi, ca ulterior să înceapă să plece din instituţie cîte unu-doi inspectori.

„Toţi inspectorii au delegaţie pînă la 1 septembrie.Am propus şi ministerul a aprobat un nou inspector la învăţămîntul primar, doamna Ana Sociu, titulară la Şcoala Rediu, în care am mare încredere şi sper că va continua ceea ce a făcut bine domnul Dimon. În această perioadă mă voi apleca asupra organigramei şi o voi regîndi, în aşa fel încît la sfîrşitul anului să pot comunica la minister propunerile de inspectori şcolari, pînă la organizarea concursurilor.

Pot doar să vă spun că pînă la această oră nu mă pot pronunţa asupra unui om sau altuia, dar vă mărturisesc că îmi doresc să-mi consolidez o echipă. Asta nu însemnă că nu am lucrat bine cu cei care sînt acum pe posturi. Eu sînt un om care, în general, lucrez bine cu oamenii, deşi recunosc că sînt şi foarte exigent. De asta spun că vor fi şi schimbări, dar toate lucrurile se vor face atunci cînd trebuie“, a susţinut inspectorul general, Mihai Obreja

Citește știrea

Trending