Contactează-ne

Actualitate

De-ale noastre/Aţi făcut bine, domnule profesor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Chiar dacă unii mă vor considera deplasat, ipocrit sau oricum altfel, mărturisesc strângerea de inimă pe care am încercat-o, când mi-a trecut pe la ureche ştirea că domnul profesor Alexandru Rafila ar cocheta cu funcţia de primar al Capitalei, după strălucitul exemplu al altui edil.

Mi-am dorit să fie doar un zvon, nu fiindcă – Doamne păzeşte – i-aş fi pus la îndoială capacităţile organizatorice şi nici bunele intenţii, într-o întreprindere în care au eşuat atâţia.

Aşa a şi fost şi spun că m-am bucurat când distinsul profesor a ieşit la rampă şi ne-a comunicat că a declinat propunerea şi că preferă să rămână dedicat medicinei.

Bine aţi făcut, domnule profesor! Nu că aţi refuzat (era opţiunea Dvs.), ci că ne-aţi comunicat hotărârea.

Am să mă limitez să disting în propunerea Micului Titulescu, nuanţa de dispreţ la adresa oamenilor bolnavi, încercând să sustragă din potenţialul de asistenţă – şi aşa redus – unul dintre oamenii de bază, în contextul pandemiei care ne asaltează

Îmi permit să afirm că am încercat şi eu sentimentele domnului profesor, fără îndoială la altă scară şi în alte condiţii.

În urmă cu ceva vreme, după pierderea regretatului Corneliul Coposu, când clasa noastră politică nu avea experienţa de acum, numai ce un cunoscut mă sun la telefon (nu era încă vremea celularelor) şi mă invita la el acasă.

Slujitorul lui Esculap din mine a tresărit, m-am interesat dacă era suferind careva din familie şi, primind asigurările că totul era în ordine din acest punct de vedere, m-am liniştit. Poftirea era pentru cu totul altceva. Sigur treabă serioasă.

Era duminică dimineaţa, am contramandat alte drumuri pe care le aveam de făcut şi, curios nevoie mare dar şi bucuros că mai fac câţiva paşi în natură – era o iarnă splendidă, plină de lumină, cu zăpadă multă, aşternută peste urâtul care ne împresura – am luat-o prin părculeţul din centrul urbei şi, în scurt timp, am poposit unde eram aşteptat.

Am fost primit prieteneşte, am făcut cunoştinţă cu câţiva invitaţi ca şi mine, printre care doi fraţi (nepătaţi atunci, s-au pătat mai târziu!), din zonă. Am comentat vremea şi vremurile, am strivit în dinţi câteva alune, am sorbit din coniacul fin oferit de gazde, în splendidele pahare de cristal ale casei şi… am intrat în miezul problemelor.

Domnu’ R… ştiţi, a grăit unul dintre fraţi, suntem în curs de revigorare/reorganizare a Partidului… S-au deschis porţile Europei şi pentru noi, avem mari şanse să intrăm în marea familie a partidelor populare cu care ne înrudim ideologic şi… avem nevoie de personalităţi care să… şi să… Pentru organizaţia Neamţ, ne-am gândit să alcătuim un birou puternic, în frunte cu dumneavoastră ca preşedinte, cu domnul M. ca secretar, iar ca membri cutare şi cutare, sigur îi cunoaşteţi, doar sunt oameni de vază ai oraşului.

Bine, frumoase şi intenţiile şi perspectivele. Adică viitorul. Iar dacă aţi hotărât şi biroul cu mine la timonă, treaba e serioasă, ce mai?! Numai că… nu m-aţi întrebat dacă nu aparţin cumva altui partid, dacă nu am funcţii, datorii, sarcini de împlinit, dacă vreau… dacă ştiu ideo…

N-am apucat să-mi exprim nedumeririle. Interlocutorul mi-a retezat vorba cu un gest mai grăitor decât o mie de cuvinte, vrând să însemne ei, aiureli, prostii, poveşti de adormit copiii, nu ne împiedicăm noi de mărunţişuri din astea, trecem peste ele…

Modul negustoresc de a privi lucrurile şi târguiala de iarmaroc în care eram antrenat, m-au cam dat peste cap, m-au crispat, încât până şi nevinovata licoare Metaxa, care nu avea nevoie de vreo recomandare ca să bucure cerul gurii, mi s-a părut un fel de poşircă ordinară.

Eram dator să mă exprim:

Propunerea Dvs. ar trebui să mă bucure, să-mi gâdile orgoliile, pe unde or fi ele, că nu-i puţin lucru să te trezeşti preşedinte de partid, fie el şi de filială. Dar, să fiu iertat de vorbă… uite că mă poartă gândul la prima adunare generală, cu prostimea în sală şi eu, preşedintele, pe scenă, înconjurat de tot Biroul, la care un oarecine, dacă nu mai mulţi, să se întrebe: „ce caută… moşneagul ăla acolo…?!?“

Ei, să fim serioşi, nu aveţi Dvs. alura de moşneag…

Bun, mulţumesc, să spunem… dar „ce caută individul ăla acolo?“, sigur că ar avea dreptul să spună. Pe bună dreptate. Dacă aş fi fost din tată în fiu membru al numitului partid, ori măcar după revoluţie i-aş fi îmbrăcat culorile şi i-aş fi slujit stindardele, dovedindu-mă ataşat statutului, ideologiei şi aşa mai departe, ar fi fost altceva. Dar aşa?!…

Discuţiile au continuat încă o vreme, entuziasmul celor care- mi dovedeau preţuirea şi încrederea n-au pălit, susţinute de argumente unul şi unul şi, în cele din urmă, mi s-a acordat o păsuire de gândire şi adâncă reflectare până miercurea următoare când aveam să fiu sunat să-mi declar (altfel cum ar fi fost posibil ?!) adeziunea de conducător al judeţenei…

Şi… uite aşa am pus capăt unei întâlniri memorabile.

Abia pe drumul de întoarcere – parcă şi zăpada îşi pierduse prospeţimea – mintea românului de pe urmă m-a făcut să judec mai limpede şi mai cu cap şi să gândesc că, dacă tot era vorba de negustorie, ar fi trebuit să-mi frec degetul mare de arătător şi să pun întrebarea pe care gestul o generează: cât face?… how many?!

Miercuri, mi-am declinat – cu tot regretul – oferta şi, gest creştinesc, mi-am cerut în gând iertare primului său conducător de după revoluţie, care n-a mai apucat să se bucure de libertate ca şi de la vechii lideri ai partidului, morţi prin închisorile comuniste şi aflaţi în gropi comune, neştiute.

Nu m-am interesat cine a ocupat fotoliul ce-mi fusese hărăzit. N-a rămas neocupat şi n-am nici o îndoială că partidul a intrat în Europa. Dar nu ştiu cum… n-am mai auzit nimic despre el. Chiar nimic. A dispărut… ca şi cum n-ar fi existat vreodată.

Acum, nu că aş dori aceeaşi soartă partidului care apela la profesorul Rafila pentru funcţia de edil, dar mai că pun la îndoială propunerea preşedintelui, izvorâtă nu preţuirea pentru un profesionist adevărat, ci din sonoritatea numelui.

Mai mult ce să zic?! Potopit de vreme şi vremuri, mă întreb şi eu ca nărodul nărozilor: oare numai istoria, cu obiceiul ei prost de a se repeta, să fie singura vinovată de asemenea faptă?

Actualitate

Arestare după o răzbunare cu foc

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un tănăr din Piatra Neamţ a ajuns după gratii după un incident petrecut la începutul lunii ■ după o ceartă cu cunoscut, autorul a incendiat o anexă gospodărească ■

Un tînăr în vîrstă de 28 de ani, din Piatra Neamţ, a ajuns după gratii, în sarcina fiind reţinute două infracţiuni, violare de domiciliu şi distrugere prin incendiere. Pe scurt, inculptul s-a certat cu un individ, iar într-un cces de furie, a intrat în gospodăria omului şi a provocat un incendiu.

„În temeiul art. 226 din Codul de procedură penală, raportat la art. 203, alin. 3 din Codul de procedură penală, art. 202, alin. 1, 2, 3 şi 4 litera e din Codul de procedură penală, art. 223, alin. 2, din Codul de procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ avînd ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul Stan Ioan. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Stan Ioan, cercetat în dosar nr. 1801/P/2020 al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, pentru săvîrsirea infracţiunilor de distrugere, prev. de art. 253, alin. 1 şi 4 din NCP şi violare de domiciliu, prev. de art. 224, alin. 1 şi 2 din NCP. Cu aplicarea art. 38, alin. 1, din NCP pentru o perioadă de 30 de zile, începînd cu data de 22.10.2020, pînă la data de 20.11.2020. Dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă a inculpatului Stan Ioan“, conform Judecătoriei Tîrgu Neamţ.

Conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc pe 2 octombrie 2020, cînd pe fondul unor neînţelegeri cu fiul unui bărbat în vîrstă de 69 de ani, inculpatul s-ar fi deplasat la imobilul celui din urmă, unde ar fi incendiat o anexă a locuinţei, după care a părăsit locul faptei. Pe 21 octombrie, în baza activităţilor investigative desfăşurate de oamenii legii, aceştia din urmă au reuşit identificare persoanei bănuite de comiterea faptelor, în localitatea Girov.

Tînărul a fost dus la sediu, la audieri, apoi a fost reţinut pentru 24 de ore. Ulterior a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Judecătoria Tîrgu Neamţ, care au dispus privarea de libertate. Decizia nu este definitivă şi a fost atacată deja de inculpat, urmînd ca în cauză să se pronunţe Tribunalul Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Guvernul Ludovic Orban reuşeşte să proiecteze o nouă generaţie de sacrificiu

Știre publicată în urmă cu

în data de

În cele aproape 11 luni de guvernare, Guvernul Orban a reuşit doar să crească datoria României cu 9,6 miliarde de euro. Această datorie va trebui s-o plătim noi, populaţia României, intrând într-o spirală a privaţiunilor, ca pe vremea lui Ceauşescu.

Este de la sine înţeles că noul val al privaţiunilor poate fi acceptat de populaţie doar în condiţia în care ştie precis pe ce s-au cheltuit aceşti bani. Nici prin comunicare directă şi nici prin reprezentanţii noştri din Parlament, deputaţii şi senatorii trimişi acolo, Guvernul Orban nu a catadixit să ne explice unde s-au dus cele 9,6 miliarde de euro. Până acum, de cinci ori a fost invitat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, la Parlament, pentru a oferi explicaţiile care se impun, dar tot de atâtea ori acesta s-a şters la fund cu invitaţia.

Aroganţa fără margini a Guvernului Orban, de a refuza justificarea cheltuielilor făcute, este cauţionată de Preşedintele Iohannis, sugerându-ne astfel că datoria externă trebuie s-o plătim, fără a crâcni şi a cere socoteală. Este posibil ca creşterea datoriei externe să fie justificată, dar aceasta nu se ştie, iar Klaus Iohannis este adeptul perceptului „Crede şi nu cerceta“, deşi nici Biblia sau Sfânta Scriptură nu fac astfel de trimiteri. O generaţie, căreia i se impun privaţiuni neasumate, este o generaţie de sacrificiu. Şi când te gândeşti că pandemia era deajuns…

Pentru USR-PLUS, Ludovic Orban este „nedigerabil“ iar Klaus Iohannis este „irelevant“

Zilele trecute, în plină ascensiune a pandemiei, Preşedintele Iohannis şi-a ţinut ciclica sa conferinţă de presă de la Cotroceni. De acolo, a transmis trei „mesaje de liniştire“ a populaţiei, îngrijorată de cele 5.000 de cazuri de îmbolnăviri şi cele 98 de decese, pe motive de COVID-19, din ziua respectivă.

Primul mesaj, că trebuie să purtăm mască, să ne spălăm pe mâini şi să ne distanţăm fizic de alte persoane. Ne-a explicat că el a respectat aceste reguli şi iată că nu s-a îmbolnăvit. Nimic nou sub soare, regulile acestea au fost aplicate şi la prima pandemie de ciumă din perioada 1817-1824. Al doilea mesaj, că pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, vor avea loc obligatoriu alegeri parlamentare.

Altfel, democraţia propusă de el se va duce de râpă. Pe 6 decembrie, în plină pandemie, va fi relaxare totală. Avem dezlegare pentru plimbările la secţiile de votare, pentru hramuri şi onomastici, dar şi pentru parangheliile câştigătorilor alegerilor. Şi al treilea mesaj, că „pesede-ul“ dar şi partidele care îl susţin, trebuie să-şi piardă substanţial ponderea în Parlament, până la dispariţia lor, în favoarea liberalilor săi. Preşedintele e convins că noul Parlament va fi mult mai apreciat de către populaţie, dacă în toată mediocritatea lui va domina mediocritatea liberală. Fără să se sinchisească că stă cu talpa pe grumazul Constituţiei, deşi alegerile încă nu au avut loc, preşedintele a precizat că viitorul prim ministru va fi tot Ludovic Orban, indiferent de scor.

După cum pe 26 septembrie, preşedintele l-a invitat pe Nicuşor Dan la Cotroceni, pentru a ne indica pe cine trebuie să-l votăm, mizând pe puterea exemplului personal, tot aşa, acum ni-l indică pe Ludovic Orban. Auzind decizia prezidenţială, liderii USR-PLUS ne anunţă public că nu vor susţine preocuparea lui Klaus Iohannis de a-l reinstala pe Orban ca premier, după alegeri. Pentru USR-PLUS, fixaţia preşedintelui Iohannis, pentru un nou Guvern Orban III , a devenit „irelevantă“. Aceştia îl vor ca premier pe Dacian Cioloş, dacă Iohannis vrea o nouă majoritate în Parlament, Ludovic Orban fiind nedigerabil. Nici măcar liderii PSD nu au reuşit să aibă o astfel de performanţă, aceea de a reacţiona dur la pretenţiile neconstituţionale ale lui Iohannis.

După alegeri, aritmetica arată că PNL nu va reuşi să facă o majoritate în Parlament fără USR-PLUS şi PMP. Mizând în continuare pe nedigerabilul Ludovic Orban, rezultă că Klaus Iohannis mizează, pe următorii patru ani, ca „Guvernul Meu“ să fie, ca şi până acum, un guvern minoritar. Ar fi prea de tot ca în următorii patru ani, România să fie dominată de tandemul format dintr-un „irelevant“ şi un „nedigerabil“. Să fie administrată de un guvern minoritar sau cu susţineri de conjunctură, iar noi să fim tocaţi zilnic cu predici despre „pesedeu“.

Noul Parlament, la fel de slab ca precedentele

Listele candidaţilor pentru noul Parlament sunt afişate. Nu ne rămâne decât să ne înşirăm ca oile la strunga secţiilor de votare, ca să le validăm, aşa cum ni le-au scris liderii partidelor. Parcurgi cu ochii aceste liste şi nu-ţi poţi reprima o nedumerire.

Oare care dintre virtuţile fiecărui candidat au contat mai mult în ochii liderilor, pentru ca aceştia să aibă curajul sau, după caz, tupeul să ne declare că liste mai bune de atât nu se puteau întocmi? Este nedumerirea firească, care ne încearcă atunci, când parcurgând listele, constatăm că în marea lor majoritate numele trecute în zona eligibilă nu ne spun nimic sau mai nimic, veritabile esenţe de mediocritate, care blochează meritocraţia.

Mizând pe reflexul alegătorului, de a aplica ştampila doar pe siglă, liderii partidelor înghesuie sub această siglă toate murăturile din preajma lor, contribuind astfel la scăderea continuă a cotei de încredere în instituţia Parlamentului. Fantezia acestor lideri a fost mai mult decât debordantă. Pe ici, pe colo, prin zona neeligibilă a listelor, este strecurat câte un nume, care chiar sa remarcat prin ceva notabil şi ar merita să acceadă în Parlament.

Dar trebuie să fii conştient că aceste nume reprezintă doar nada de sacrificiu, care să asigure nulităţilor din vârful listei numărul de voturi necesare pentru accesul în Parlament. Înainte de a pune ştampila, pe un astfel de simulacru al democraţiei, te întrebi cu ce se va deosebi noul Parlament, faţă de cel vechi. Te întrebi, câţi dintre noii parlamentari vor migra în următorii patru ani, plecând cu votul tău de la un partid la altul, fără să te întrebe. Promiscuitatea electorală a devenit tradiţie, ridicând cota neîncrederii populaţiei în Parlament, peste pragul de 80%.

În circumstanţele existenţei pandemiei coronavirusului COVID-19, se propagă soluţia introducerii votului prin corespondenţă. România este încă departe de a organiza şi gestiona corespunzător votul prin corespondenţă, în care nu are încredere nici măcar Donald Trump, preşedintele Americii. Votul prin corespondenţă ar constitui o sursă suplimentară de fraudă electorală, cu care liberalii ar putea câştiga alegerile pe care le organizează. Exact ca în perioada interbelică.

Citește știrea

Actualitate

Medicii de familie, pe „front, dar fără puşcă“

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ ei nu sînt de acord să îngrijească bolnavii de Covid, din raţiuni ce ţin de siguranţa lor şi a celorlalţi pacienţi ■ susţin că, practic, nu au cum asigura asistenţă medicală bolnavilor infectaţi ■ medicii declară că nu se pot îmbrăca şi dezbrăca pe marginea şanţului de echipamente pe care şi aşa şi le procură din bugetul cabinetului ■ doctorii de familie iau în calcul rezilierea contractului de prestări servicii cu CJAS ■

Vicepreşedinta Patronatului Medicilor de Familie Neamţ, doctor Angela Bica, este revoltată de decizia unilaterală a Guvernului României de a obliga această categorie profesională să îngrijească, la domiciliu, bolnavii de coronavirus, aflaţi într-o stare mai puţin gravă.

Aşa cum se ştie, Guvernul a aprobat o ordonaţă de urgenţă, care a fost emisă săptămîna trecută, ce priveşte accesul la îngrijiri medicale şi concedii medicale pentru persoanele care prezintă simptome specifice infectării cu SARS Cov 2 şi infectate cu acesta, „indiferent de locul de acordare a îngrijirilor medicale“.

Acest act normativ, care completează Legea 136 din 2020, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice, în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, precum şi Oordonanţa de Urgenţă a Guvernului 158 din 2005, privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări de sănătate şi pentru stabilirea unor măsuri cu privire la acordarea concediilor medicale. În acest sens, medicii de familie vor primi cîte 105 lei de fiecare bolnav, în baza unui contract distinct, încheiat cu reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Însă, reprezentanţii Patronatului Medicilor de Familie sînt contrariaţi de această decizie unilaterală, care nu ţine cont, ca atîtea alte acte normative emise în ţară, de realităţile concrete. „În primul rînd, în România munca forţată a fost abrogată, din cîte ştim noi. Nu ne poate obliga nimeni să îndeplinim o serie de atribuţii profesionale care exced competenţelor noastre. Nu sîntem medici infecţionişti şi nici medici epidemiologi.

Monitorizarea telefonică a pacienţilor cu Covid am realizat-o şi pînă acum, fără a fi plătiţi. Sub nici o formă nu putem accepta să ne deplasăm la domiciliul bolnavilor de Covid, aşa cum se vrea. Nu putem decide noi, medicii de familie, izolarea unui pacient şi luarea deciziiei de carantinare în locul Direcţiei de Sănătate. S-a decis ca tot noi, medicii de famile, să eliberăm şi concediile medicale ale bolnavilor de Covid. Atunci întrebăm ce mai fac cei de la DSP?

Aşa cum nu sîntem medici epidemiologi, nu sîntem nici organe ale statului ca să decidem restrîngerea unor drepturi cetăţeneşti, ale bolnavilor aflaţi în carantină. E vorba de o depăşire de competenţe şi nici un medic de familie nu va accepta aceste noi sarcini care sînt aruncate în cîrca lor. Ne gîndim chiar la mijloace de protest radicale, în sensul rezilierii contractelor cu cei de la Casa de Sănătate şi ruperea relaţiilor cu DSP-ul, care şi aşa nu răspunde la telefoane. Ceea ce se întîmplă acum este inacceptabil şi e ca şi cum ai trimite la război un soldat dezbrăcat şi fără puşcă. S-a mai încercat şi în luna martie să ni se impună să facem aceste consultaţii, fără ca cineva să analizeze consecinţele grave ale unei asemenea decizii. Atunci, colegii noştri de la Asociaţia Medicilor de Familie Timişoara s-au adresat Curţii Constituţionale a României şi au semnalat aberaţiile unei asemenea decizii, care ar fi şi inutilă şi foarte periculoasă pentru restul pacienţilor“, declară medicul Angela Bica.

Misiune imposibilă şi iresponsabilă

Doctorul atrage atenţia asupra consecinţelor grave ale unei decizii ca medicii de families ă consulte la domiciu bolnavii de Covid. „Să spunem că acceptăm să acordăm consultaţii la domiciliul unui bolnav de Covid. Ne deplasăm cu o maşină, ne echipăm şi dezechipăm, pe marginea şanţului? Trebuie să nebulizăm maşina după fiecare caz, să aruncăm – unde? echipamentul pe care l-am purtat şi să revenim la cabinet unde ne aşteaptă o groază de bolnavi cu afecţiuni cronice de tot felul, copiii, gravide, etc.

Dacă ne întorcem în cabinet vom fi o sursă sigură de transmitere a bolii către aceşti pacienţi vulnerabili“, a mai susţinut medicul Angela Bica, vicepreşedinta Patronatului Medicilor de Familie Neamţ. Aceasta a mai atras atenţia şi asupra altor aspecte complicate ale situaţiei. Pentru a monitoriza, la domiciliu, un pacient bolnav de Covid, un medic de familie ar avea nevoie de cîte două echipamente complete, formate din combinezoane, viziere, papuci, mănuşi, etc., în total avînd nevoie în cele două săptămîni pentru un singur bolnav de 28 echipamente, a căror valoare este extrem de ridicată, echipamente în prezent asigurate din bugetul cabinetului medicilor de familie. În judeţul Neamţ funcţionează, mai afirmă ocot Angela Bica, aproximativ 240 medici de familie, destul de mulţi în prag de pensionare sau avînd deja acest statut, care au acceptat continuarea activităţii din cauza lipsei de personal din sistem şi ei înşişi vulnerabili din punct de vedere al vîrstei. şi a bolilor de care suferă.

În Neamţ există acum 73 de posturi de medici de famile neocupate, pacienţii fiind obligaţi, în plină pandemie, să parcurgă zeci de kilometri pînă la un cabinet dintr-un alt sat. Angela Bica mai spune că 22 de medici de familie au vîrste cuprinse între 60 şi 65 de ani şi 66 între 50 şi 60 de ani, iar îmbolnăvirea unuia dintre ei ar lăsa fără asistenţă medicală primară mii de pacienţi.

Citește știrea

Trending