Contactează-ne

Actualitate

Curs festiv al promoţiei 2018 de la Liceul Carol I

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ elevii celor şase clase a XII-a ale unităţii din Bicaz au participat la festivitatea de premiere şi au predat cheia succesului colegilor mai mici cu un an ■ „Vă urez tot binele din lume, multă baftă la bacalaureat şi mult succes în a deschide porţile facultăţilor pe care doriţi să le urmaţi!“, le-a transmis primarul Nicolae Sălăgean ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Pentru elevii celor şase clase de-a XII-a de la Liceului Carol I Bicaz, clopoţelul a sunat miercuri, 29 mai 2019, pentru ultima dată. Clinchetul acestuia a dat slobozenie imnului studenţesc Gaudeamus igitur, care avea să răsune emoţionant prin incinta liceului, dar şi prin urbea de la poale de baraj. Cursul festiv a constat conform tradiţiei în îmbrăcarea robei şi tocii de absolvent şi în deplasarea spre Casa de Cultură, unde avea să aibă loc festivitatea de premiere şi o dată cu aceasta, predarea cheii succesului de către şefa de promoţie Ioana Ailenei, şefului de promoţie, reprezentantul claselor a XI-a, Tudor Grama. Deschiderea activităţii a aparţinut profesoarei Rodica Iorga, directorul liceului, care a ţinut să-i felicite pe proaspeţii absolvenţi şi să le ureze succes, mai întîi la examenul de bacalaureat şi, mai apoi, la admiterea în facultate şI chiar în viaţă. „Aţi bătut la porţile liceului Carol acum 4 ani, uşor timizi, cu emoţii ascunse, fiind întîmpinaţi de un colectiv didactic deosebit, hotărît să vă ofere lumina cunoaşterii. A sosit momentul să vă mulţumim pentru rezultatele frumoase şi satisfacţiile pe care ni le-aţi oferit. În nume propriu vreau să vă felicit pentru spiritul vostru liber şi fără tipare, asigurîndu-vă acum că din multe puncte de vedere am avut şi eu de învăţat de la voi. Vă felicit şi vă urez mult, mult succes în viaţă“, au fost doar cîteva din vorbele rostite de către director.

Activitatea festivă de la Bicaz s-a bucurat şi de prezenţa primarului Nicolae Sălăgean, care prin cuvîntul său, a ţinut să îmbărbăteze tînăra generaţie privind viitorul acesteia. „Sînt copleşit de emoţie, pentru că trăirea dumneavoastră plină vigoare şi optimism s-a răsfrînt şi asupra mea, asta cu atît mai mult cu cît şi de această dată îmi amintesc cum, cu mulţi ani în urmă, am fost şi eu elevul şi absolventul aceleaşi instituţii de învăţămînt. Anii de liceu au trecut şi pentru dumneavoastră şi de-acum încep greutăţile vieţii. Eu vă doresc din tot sufletul să le învingeţi prin energia voastră tinerească ducînd mai departe faima şi imaginea oraşului nostru şi a liceului Carol I, care v-au format ca oameni. Totodată să nu uitaţi tot sprijinul pe care l-aţi avut din partea părinţilor, a profesorilor şi chiar al conducerii comunităţii. Vă urez tot binele din lume, multă baftă la bacalaureat şi mult succes în a deschide porţile facultăţilor pe care doriţi să le urmaţi!“, a spus primarul Sălăgean. Aşadar, liceul a fost absolvit. Mai sînt cîteva zile şi urmează bacalaureatul. Atît elevii, cît şi dascălii, speră ca trecerea pragului dintre adolescenţă şi maturitate să fie un succes. Cît îl priveşte pe tînărul Tudor Grama, cel care a preluat calitatea de lider al viitoarei promoţii, gîndurile acestuia se îndreptă spre viitorul an şcolar, asigurînd prin vorbele rostite la preluarea cheii şcolii, dascălii şi colegii, de seriozitate, privind abordarea cunoaşterii şi studiului, astfel încît, rezultatele de la anul să fie cel puţin la fel cu cele ale promoţiei 2019. De remarcat că liceul bicăjean a dat de-a lungul vremurilor promoţii şi absolvenţi de mare ţinută, care trecînd prin învăţămîntul superior românesc şi de peste hotare s-au desăvîrşit şi au ajuns oameni de mare valoare pentru oraşul Bicaz şi societatea românească. Nu întîmplător, actualul corp didactic îşi exprimă încrederea că cei ce vor bate la porţile instituţiei în această vară vor duce mai departe suita performanţelor anul şcolar 2018-2019 . Acţiunea a cuprins în program şi festivitatea de premiere începînd cu elevii care au participat şi adus rezultate meritorii la nivel naţional şi judeţean, urmîndu-le premiile pe clase pentru anul şcolar 2018-2019. Petrecerea de sfîrşit de liceu a avut loc joi, 30 mai la un local din Lacu Roşu.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Sabia lui Ştefan primită de la papa Sixt, expusă la Piatra

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ un ceremonial militar şi religios a avut loc ieri, la statuia domnitorului din Parcul Central ■ replica armei va putea fi văzută pînă pe 12 decembrie, la Muzeul de Artă ■ sabia originală primită de la papa Sixt al VI-lea după bătălia de la Vaslui este la Istanbul, la Muzeul Topkapî ■

Next post
Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

În cadrul unui ceremonial militar şi religios desfăşurat ieri, în oraşul de sub Pietricica, a fost prezentată o replică fidelă a sabiei domnitorului ştefan cel Mare.

Evenimentul a avut loc lîngă statuia voievodului din centrul oraşului, foarte aproape de Curtea Domnească ctitorită cu cinci secole în urmă de domnitorul care şi-a legat numele şi de ţinutul Neamţului.

Sabia aflată în custodia Ordinului Militar Sfînta Maria – Creştin Ortodox din Braşov va putea fi văzută pînă pe data de 12 decembrie, la Muzeul de Artă din Piatra Neamţ.

Ceremonia a fost organizată în contextul împlinirii a 101 ani de la înfăptuirea Marii Uniri şi a fost organizat de către Inspectoratul de Jandarmi general de brigadă Constantin Stavăr Neamţ, cu sprijinul Inspectoratului Nicolae Titulescu Braşov, Ordinului Militar Sfănta Maria, în colaborare cu Primăria Piatra Neamţ şi Complexul Muzeal Judeţean.

„Replica sabiei lui ştefan cel Mare şi Sfînt a fost adusă în România în urma demersurilor efectuate de către cîţiva patrioţi români din cadrul Jandarmeriei, Ordinului Militar Creştin Ortodox Sfînta Maria şi Casei de Comerţ Balcanice, care îşi are sediul la Braşov. Mulţi români care au mers în Turcia au văzut această sabie la Muzeul Topkapî.

Este unul dintre cele mai preţioase obiecte rămase de la domnul Moldovei. A fost primită de Ştefan cel Mare după bătălia de la Vaslui din partea papei Sixt al VI-lea, în semn de recunoaştere a rolului Moldovei în apărarea creştinătăţii”, a declarat sergentul-major Magdalena Gabriela Muraru, purtător de cuvînt al Jandarmeriei Neamţ.

Despre original se ştie că este realizată din oţel de Toledo, cel mai bun material existent în perioada feudală pentru fabricarea armelor. Mînerul în forma de cruce şi îmbrăcat în fir de argint împletit este împodobit cu stema Moldovei.

Lungimea totală a armei este de 125 de centimetri, al lamei de 102 cm şi cîntăreşte 2,5 kilograme. Mînerul sabiei se termină cu un buton aplatizat sub formă de disc, placat cu aramă, pe faţa superioară fiind inscripţia: „Eu domnul Ştefan, voievod!“ şi semnul crucii.

Circulă două variante despre modul cum sabia a ajuns la Istanbul. Conform uneia dintre ele, sabia a fost trimisă chiar de Ştefan cel Mare sultanului, în ultimii ani de domnie, ca recunoaştere a meritelor unui adversar redutabil, sau strict din raţiuni de strategie politică în ton cu vremurile.

Se mai spune că sabia a luat calea Istanbulului la sfîrşitul primei domnii a lui Petru Rareş, fiul lui ştefan cel Mare. Acesta a încercat să redeschidă lupta cu imperiul, în 1538, dar campania sultanului Soliman Magnificul a dus îndepărtarea voievodului.

Otomanii au impus ca domn în Moldova pe ştefan al V-lea, zis şi Lăcustă-Vodă (din cauza unei invazii de insecte din timpul său), iar trupele turceşti au jefuit tezaurul, luînd şi sabia lui Ştefan.

Next post
Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: -20 de grade pe Toaca şi – 10 grade la Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ acesta era indicele de răcire vineri, la ora 10 ■ în restul teritoriului au fost temperaturi mai bîlnde ■ pînă la mijlocul lunii ne bucurăm de valori blînde, de pînă la 8 grade ■ minimele nocturne vor fi la limita îngheţului ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Vîntul a făcut prăpăd în dimineaţa de vineri, 6 decembrie 2019, şi de Moş Nicolae chiar dacă a fost soare, a fost deosebit de frig.

Cel puţin în zona Roman unde indicele de răcire a coborît la pragul gerului. Conform informaţiilor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie la ora 10 termometrele indicau valori pozitive în aproape tot judeţul. În vîrf de munte, pe Toaca, dar şi la Piatra Neamţ, erau temperaturi de 2 grade, la Tîrgu Neamţ erau 3 grade, însă la Roman era mai frig decît pe munte şi erau temperaturi negative, de -3 grade.

Vîntul lipsea doar la Tîrg unde indicele de răcire era acelaşi ca temperatura din termometre. În schimb a făcut prăpăd pe munte unde la acelaşi moment indicele de răcire era de -20 de grade, dar ger au simţit şi romaşcanii pentru că în zonă s-au resimţit -10 grade.

Şi la Piatra Neamţ a fost rece, dar nu cît la Roman, aici indicele de răcire fiind de numai -3 grade. Aşa stînd lucrurile trebuie spus că meteorologii dau asigurări că vor fi valori termice în creştere şi cam pînă la jumătatea lui decembrie trebuie să ne aşteptăm la soare şi maxime de pînă la 8 grade.

Şi minimele mai saltă şi sînt anunţate valori la limita îngheţului. Precipitaţii nu vor fi de nici un fel. Pe 7 decembrie, va fi cer variabil cu soare iar maxima saltă voiniceşte pînă la 7 grade. Şi peste noapte cerul rămîne degajat iar în zori vor fi valori pozitive, dar modeste, de 1 grad. Una din cele mai calde zile din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de duminică, 8 decembrie, cînd soarele aduce o maximă nesperată pentru acest moment al anului, 8 grade.

Cu toate acestea regimul termic diurn nu mai reuşeşte să-l influenţeze  pe cel nocturn şi minima rămîne cantonată la 1 grad. Nu sînt schimbări mari nici la începutul săptămînii viitoare.

Luni, 9 decembrie, vedem din nou soarele care aduce o maximă de 7 grade, în timp ce minima nocturnă saltă la 2 grade. Nici ziua de marţi, 10 decembrie, nu adice prea multe noutăţi şi la finele primei decade a lui decembrie în zona noastră va fi soare şi se ajunge din nou la o maximă de de 8 grade Celsius. După lăsarea întunericului cerul va fi absolut senin şi se va înregistra o temperatură de 1 grad, cu plus.

Cu începere de miercuri, 11 decembrie, regimul termic se mai depreciază. Chiar dacă soarele rămîne la putere, la amiază nu vor fi mai mult de 6 grade. Noaptea nu aduce schimbări de nici un fel şi pe fondul unui cer senin rămînem cu minima pozitivă de 1 grad.

Cea mai rece zi de săptămîna viitoare pare a fi cea de joi, 12 decembrie. Chiar dacă va fi senin şi soare, la amiază cu greu mercurul din termometre saltă pînă la 3 grade Celsius. Din acest motiv şi noaptea minima scade la -2 grade. Vineri, 13 decembrie cerul va fi acoperit şi se vor înregistra 7 grade, în timp ce sîmbătă, 14 decembrie, se înseninează dar nu vor fi mai mult de 4 grade.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Condamnaţi la închisoare, prinşi şi trimişi la beci

Știre publicată în urmă cu

în data de

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Două persoane din Neamţ, care au fost condamnate definitiv la pedepse cu închisoarea, au fost prinse recent de poliţiştii nemţeni şi trimise în penitenciar. De asemenea, un puşti de 15 ani a fost internat într-un Centru Educativ, după ce a comis infracţiunea de tîlhărie calificată

Pe 5 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului Supravegheri Judiciare și Urmăriri au depistat un bărbat, de 50 de ani, din Roman, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei închisorii.

Acesta era condamnat de Judecătoria Roman la o pedeapsă privativă de libertate de 4 ani și 10 zile de închisoare pentru comiterea infracțiunii de complicitate la tîlhărie calificată.

De asemenea, polițiștii au depistat și un minor, de 15 de ani, din Roman, pe numele căruia Judecătoria Roman a dispus, la data de 5 decembrie a.c., internarea într-un centru educativ pe o perioadă de 9 luni, pentru săvîrșirea infracțiunii de tîlhărie calificată.

Minorul a fost condus de polițiști la Centrul Educativ Tîrgu Ocna.

În aceeaşi zi, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Gîrcina au depistat un bărbat, de 35 de ani, din Bodești, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei închisorii.

Acesta era condamnat de Judecătoria Piatra Neamț la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani pentru comiterea infracțiunilor de conducere a unui vehicul neînmatriculat, conducere a unui vehicul fără permis de conducere și conducere a unui vehicul sub influența alcoolului.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Trending