Publicitate

■ timp de două zile, Piatra Neamţ a fost capitala tenisului românesc ■ istoria se poate repeta în aprilie, dacă Federaţia va decide ca tricolorii să revină sub Pietricica pentru întîlnirea cu Maroc ■ în week-end, Polivalenta a fost gazda perfectă pentru meciul cu Luxemburg ■ „A fost un vis împlinit şi un prim pas spre un posibil nou meci de înalt nivel“, a declarat Romeo Stoica, profesorul care a făcut lobby pentru ca acest eveniment să fie găzduit de urbea pietreană ■

Victoria echipei României cu 4-1 în meciul de Cupa Davis cu Luxemburg, disputat în week-end, la Piatra Neamţ, nu a fost o surpriză pentru cunoscătorii tenisului, ci o confirmare a diferenţei de clasă în favoarea tricolorilor. Marius Copil, racheta numărul 1 a României, şi cea mai bună pereche de dublu, Mergea – Tecău, au adus cele trei puncte necesare calificării, rispind suspansul creat de înfrîngerea lui Nicolae Frunză din prima zi, în faţa lui Ugo Nastasi. Stîngaciul Bogdan Borza a fost surpriza plăcută în jocul din meciul 5, cu o evoluţie pe alocuri entuziasmantă, încununată cu o victorie în două seturi (6-3, 6-2), prima lui victorie pentru tricolori în Cupa Davis. „Sînt foarte mulţumit de rezultatele jucătorilor noştri, toţi au dat tot ce au putut pe teren. În cazul lui Frunză sînt lucruri de pus de la punct, dar cît a putut a dat pe teren tot ce e mai bine. Nici n-am ştiut, dar el în primul set şi-a scrintit piciorul. Am fost foarte plăcut impresionat de cum a jucat Bogdan Borza. A evoluat ca şi cum meciul ar fi contat pentru calificare, nu doar la 3-1 şi sper ca meciul acesta să-i dea încredere şi să urce în clasament, să-l avem în echipa de Cupa Davis cît mai des“, a declarat căpitanul nejucător Gabriel Trifu. Comentariile au curs la final, au fost chiar şi critici la adresa evoluţiei lui Frunză, însuşi colegul său, Marius Copil sfătuindu-l să-şi schimbe mentalitatea pentru a deveni un profesionist desăvîrşit. „Eu cred că a fost o lecţie pentru Frunză şi sper să se trezească şi să avanseze în carieră pentru că ceea ce făcea pînă acuma se pare că nu a făcut bine. Eu cred că nu e destul de profesionist începînd de la pregătirea pentru antrenament, mentalitatea… cred că îşi pierde concentrarea prea uşor cu lucruri care nu sînt aşa de importante şi cred că lucrurile astea trebuie să le schimbe. Dar nu e numai el, mă uit la alţi băieţi cum se antrenează şi cum iau ei tenisul. Îl iau ca pe o joacă şi că vin de la sine şi mi se pare că greşesc. Ei trăiesc cumva în trecut, că au avut cîteva rezultate la 14 ani şi cumva ei sînt încă cu gîndul acolo, nu sînt în prezent. Sper să-l ajute înfrîngerea şi să-l trezească puţin la realitate“, a spus Marius Copil, cel care, şi de data aceasta şi-a făcut datoria şi a adus două puncte din cele două jocuri pe care le-a disputat la simplu. La dublu, Mergea şi Tecău au spulberat dublul Raphael Calzi – Robie Toll, într-un meci în care vicecampionii olimpici ai României au făcut şi spectacol. „Pentru noi nu a contat că jucătorii din Luxemburg nu erau cotaţi în ATP, ne-am pregătit toată săptămîna, iar cu o oră înainte de joc nu ştiam cine urma să joace la ei; dacă ar fi folosit jucătorii de sîmbătă, ar fi fost alt meci, nu ştiu cît de strîns, dar cu siguranţă jucătorul lor numărul 1 şi numărul 2 aveau un nivel mult mai bun decît cei care au jucat cu noi“, a spus Horia Tecău.

România – Maroc, posibil tot la Piatra Neamţ

În ceea ce priveşte organizarea evenimentului, ecourile din timpul şi de după întîlnirea din week-end au fost în general favorabile atît din partea oficialilor Federaţiei Române de Tenis, cît şi din partea delegaţilor celor două echipe. „Şi jucătorilor şi conducerii FRT le-au plăcut condiţiile găsite la Piatra Neamţ. Vorbim şi de teren, de sală şi de condiţiile de cazare, de oraş în general. Poate că era loc de mai bine în privinţa prezenţei spectatorilor în tribune în cele două zile. Nu ştiu dacă e vorba neapărat de costul biletului, 60 de lei pentru o zi, ţinînd cont că iniţial se dorea ca preţul să fie de 75 de lei. Eu cred că se putea mediatiza mai mult, şi în special în regiunea Moldovei, unde nu s-a ştiut că are loc acest meci la Piatra Neamţ. De altfel, s-a văzut că duminică a venit mai mult public decît în prima zi. Poate şi pentru că era zi liberă, că urmau să joace Mergea şi Tecău, sau pentru că scorul era egal după prima zi. Unii cred că au aflat însă abia sîmbătă, pe ultima sută de metri, că avem meci de Cupa Davis la Piatra Neamţ“, a declarat profesorul Romeo Stoica, de la CS Condor, cel care şi-a văzut visul de a aduce în urbea de sub Pietricica un eveniment de asemenea anvergură. „Sala a arătat bine, în haine de sărbătoare. S-a văzut că dacă este bunăvoinţă şi interesul autorităţilor se poate organiza un aşa eveniment la Piatra Neamţ“, a mai adăugat Romeo Stoica. În ce priveşte traseul tricolorilor după ce au depăşit cu bine primul tur al Grupei II zona Europa/Africa, urmează anul acesta încă două etape pentru revenirea în prima grupă valorică. Primul hop va fi curînd, pe 7 şi 8 aprilie, pe teren propriu, cu Maroc, echipă ce a eliminat în week-end echipa Georgiei, cu 3-1, într-un duel disputat pe zgură, la Marrakesh. Jucătorii marocani care au adus punctele victoriei ţării lor au fost Lamine Ouahab (două victorii la simplu) şi Amine Ahouda, în timp ce georgienii au făcut punctul de onoare la dublu prin perechea Basilashvili/Metreveli. De menţionat că cel mai bun jucător al marocanilor este în acest moment Ouahab (591 ATP la simplu), în timp ce Basilashvili, de la georgieni este pe locul 57 în lume. Al doilea cel mai bine clasat marocan în topul ATP este Amine Ahouda (locul 698 ATP, la simplu). Ieri, oficialii federali urmau să ia în discuţie locul de desfăşurare al jocului cu Maroc, iar Piatra Neamţ era în pole-position pentru a găzdui şi acest meci de Cupa Davis. Cel mai mare atu al urbei noastre în comparaţie cu alte posibile locuri din ţară este tocmai organizarea fără cusur a jocului cu Luxemburg, lucru de care federalii şi staff-ul naţionalei s-au convins în week-end-ul trecut.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.