Contactează-ne

Actualitate

Cu tancul…

Știre publicată în urmă cu

în data de

Mărturisesc că, nu de mult, mi-a făcut plăcere să recitesc romanul De veghe în lanul de.. secară*. Deşi scris în urmă cu aproape 70 de ani, trăirile eroului Holden Caulfield, sunt şi rămân aceleaşi cu ale tuturor tinerilor gata să ia în piept viaţa. Şi chiar dacă societatea de astăzi nu mai seamănă cu cea din vremea lui, important este să reţinem că nimic din ce se află şi se întâmplă în jurul nostru, bun sau rău, nu trebuie nesocotit şi dispreţuit, în încerarea de a ne înscrie în numeroasele meandre, stavile şi tentaţii ale drumurilor vieţii.

Mărturisesc că rândurile de mai jos nu izvorăsc din dorinţa de a scrie o cronică literară sau de viaţă şi că apropierea de titlul cărţii amintite mi-a fost prilejuită de starea de uluire şi nu mai puţin de evidentă îngrijorare la vederea tancurilor (americane, nu ale unei organizaţii teroriste) călcând brazdele unor culturi agricole de sute de hectare. Care, bine mersi, puteau fi foarte bine zone locuite, dar tancul nu ştie să facă abstracţie.

Avalanşa întrebărilor nu m-a ocolit. Tanchistul nu este un conducător auto oarecare, care mai „muşcă“ cu şenila lui un metru de margine de teren. Vizibilitatea lui este limitată de o vizetă îngustă şi se orientează după alte coordonate.

A fost o glumă de genul „camerei ascunse“? Se poate vorbi de o simplă eroare? Oare aşa de tare să fi decăzut armata celei mai puternice naţiuni a lumii încât să nu ştie de unde porneşte şi unde vrea să ajungă? Ori dispreţul să fie instrumentul cu care o societate care se pretinde model de democraţie, ne taxează şi ne tratează, ca şi când a aterizat în pustiu ori pe lună? Nu cumva alte judecăţi şi tâlcuri trebuie să-ţi facă loc pe câmpul judecăţii noastre? Nu cine ştie ce dedesubturi şi scenarii (în care suntem mari maeştri) ne-au împins către acţiuni defăimătoare şi compromiţătoare?

Altfel cum să-mi închipui că omul cu rotitul şenilelor să fi pornit năuc la drum, gândind că o să se descurce el cumva, că doar e american? Şi dacă acum, când este vorba doar de simple exerciţii se pot petrece asemenea lucruri, de gravitate excepţională pentru armată, oare ce s-ar întâmpla într-o situaţie reală?!?

Tare mă tem că vajnica noastră armată sau ce-a mai rămas din ea are mari lacune în organizare şi pregătire şi că vorba veche „cu cât mai multă sudoare va curge pe câmpul de pregătire, cu atât mai puţini morţi vor fi pe câmpul de luptă“, s-a degradat dacă nu cumva a fost interzisă din aria militară.

Nu sunt întrebări şi vorbe de clacă. Ba un general în rezervă, ne întăreşte în argumentele de mai sus, într-o emisiune TV, oferindu- ne explicaţiile de ordin tehnic şi logistic ale erorii. Înaltul ofiţer ştie ce spune. Dar nu întârzie să arate că asemenea derapaje nu sunt o noutate, că ele s-au mai produs şi cu alte ocazii, dar că măsurile reparatorii nu şi-au intrat în rol şi au fost tratate la modul poetic. Că echipamentele folosite sunt ultraperformante numai pe hârtie şi că… „la noi, generalii joacă şah în Cişmigiu, nu-i foloseşte lumea pentru problemele astea“.

Altfel, cum să accepţi derularea unui exerciţiu militar de amploare, fără să avizezi populaţia din zonă de ce urmează să se petreacă în vatra ei? Cum să nu verifici calitatea echipamentelor înainte de exerciţiu? Cum să admiţi o eroare de orientare, oricând posibilă, nedecelată la timp, în plină lumină a zilei, înainte de a sacrifica sute de hectare de teren cultivat?

Sigur, nu am nici o îndoială că oamenii îşi vor primi despăgubirile cuvenite (unii vor saluta asemenea întâmplare), dar realităţile nu pot fi escamotate şi nici întrebările evitate. Se vor găsi oare vinovaţii? Se vor lua măsurile necesare pentru preîntâmpinarea altor şi altor erori posibile? Sau vom merge înainte, senini şi cu epoleţii strălucind în soare, dând vina pe diavolul care nu e aşa de negru? Tare mă tem că da.

* Bestseller al americanului J.D. Salinger, apărut în 1951

Virgil RĂZEŞU – Piatra Neamţ

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Toamna îşi intră în drepturi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în prima parte a săptămînii va fi cald dar în zilele de după temperaturile scad ■ în zona noastră nu vor fi mai mult de 16 grade ziua, iar noaptea vor fi pînă la 7 grade ■ precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate cantitativ ■

Vremea este încă blîndă şi ţine cu noi, dar meteorologii anunţă că de la începutul ultimei decade a lunii septembrie condiţiile meteo se schimbă. Valorile termice intră la apă şi se răceşte binişor, astfel că pe finalul săptămînii abia putem spera la maxime diurne de 16 grade Celsius. Nopţile vor deveni destul de reci iar minimele coboară pînă la vreo 7 grade grade. Seceta persistă şi cel puţin în această sătămînă precipitaţiile vor fi rare şi neînsemnate din punct de vedere cantitav conform informaţiilor publicate pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Cea mai caldă zi din întreg intervalul de prognoză pare fi cea de 16 septembrie, cînd cerul nu va fi brăzdat de nici un nor, iar la amiază mercurul din termometre saltă voniceşte pînă la valoarea de 26 de grade. Noaptea va fi liniştită, cu cer degajat iar în zori minima ajunge la 12 grade Celsius. De marţi, 17 septembrie, începe declinul termic. Cerul va fi senin în prima parte a zilei, la prînz se vor înregistra cam 23 de grade, însă după-amiază ar putea veni ceva stropi de ploaie. După lăsarea întunericului va fi mai bine decît în intervalul precedent iar minima saltă la 15 grade. Cer senin este anunţat şi pentru miercuri, 18 septembrie, însă la prînz nu vor fi mai mult de 20 de grade. Noaptea va fi cea mai rece de pînă acum şi nu vor fi mai mult de 10 grade. Ziua de joi, 19 septembrie, aduce din nou soare, nu şi căldură pentru că brusc maxima coboară la 16 grade. Se depreciază şi minima nocturnă care ajunge la 9 grade. Cam la fel va fi şi vineri, 20 septembrie, cînd nu vor fi mai mult de 16 grade, iar după amiază ar putea ploua izolat şi slab. Noaptea va fi deosebit de rece pentru acest moment cu o minmă de doar la 7 grade. Se pare că nu trebuie să ne speriem încă pentru că de sîmbătă, 21 septembrie, începe să se încălzească treptat, maxima diurnă ajunge la 18 grde, iar minima nocturnă va fi de 10 grade. Duminică, 22 septembrie, vor fi cam 20 de grade ziua şi cel mut 12 grade noaptea. Rămîne de văzut cum va evolua vremea în ultima săptămînă a lunii.

Citește știrea

Actualitate

Roman: Primăria strînge rablele din oraş

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În condiţiile în care tot mai pregnant numărul locurilor de parcare se dovedeşte insuficient, conducerea Primăriei Roman a luat decizia de a debarasa domeniul public de maşinile vechi, abandonate de ani de zile de proprietarii lor. Autovehiculele ridicate urmează a fi duse la platforma primăriei, pe strada Ogoarelor. „În cazul în care nu vor fi revendicate de proprietari, în 30 de zile, aceste autovehicule vechi vor deveni, conform legii, proprietatea municipalităţii şi vor fi, cel mai probabil, valorificate la fier vechi. Deja din prima zi de verificări am găsit patru maşini abandonate, purtînd discuţii cu proprietarii lor de a căuta modalităţi de valorificare. Există şi situaţii în care proprietarii nu pot fi identificaţi. În aceste circumstanţe, autoturismele abadonate pe domeniul public vor fi ridicate de către primărie şi duse pe plaforma de pe strada Ogoarelor. În situaţia în care în termen de o lună nu vor fi revendicate, ele devin proprietatea administraţiei publice locale, care le valorifică, conform normelor legale. Este responsabilitatea noastră, a tuturor, de a încerca să păstrăm curăţenia în oraş şi de a încuraja pe romaşcani să se implice. Faptul că cei care vizitează Romanul apreciază curăţenia şi estetica este un motiv de mîndrie şi satisfacţie pentru fiecare dintre noi“ a declarat primarul Lucian Micu.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Accident rutier cu patru victime. Copil de 9 ani transportat la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

O coliziune între un autoturism şi o căruţă s-a produs în noaptea de sîmbătă spre duminică, 14 spre 15 septembrie, pe DN 15 B, în comuna Timişeşti. În urma impactului doi bărbaţi, de 28, respectiv 32 de ani, şi un copil de nouă ani au fost transportaţi la spital. “Accident rutier între un autoturism şi o cărutţă cu mai multe persoane în comuna Timişeşti, sat Dumbrava, pe DN 15 B. Au fost transportaţi la la CPU Tîrgu Neamţ: doi adulţi (bărbaţi) de 28 si 32 ani (policontuzionaţi) şi un minor în vîrstă de 9 ani (TCC cu PC)”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

UPDATE – La data de 15 septembrie, polițiștii Serviciului Rutier Neamț au intervenit la un accident rutier, produs în localitatea Timișești, soldat cu rănirea a patru persoane. Din primele cercetări efectuate a reiesit faptul că, în timp ce un bărbat, de 49 de ani, din Tîrgu Neamț, conducea un autoturism pe DN 15B, direcția de mers Tîrgu-Neamț – Cristești, în localitatea Timișești, pe fondul neatenției, ar fi acroșat un atelaj hipo care nu era semnalizat corespunzător și care se deplasa pe același sens de mers. Din evenimentul rutier a rezultat rănirea conducătorului auto de 49 de ani, a conducătorului atelajului hipo, un bărbat de 32 de ani, din Tomești, și a două persoane pasagere în atelaj, un minor, de 9 ani și un tânăr, de 26 de ani, din Tîrgu-Neamț. Atât conducătorul auto cât și conducătorul atelajului hipo au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă –sursa IPJ Neamţ

Citește știrea

Trending