Contactează-ne

Actualitate

Cu tancul…

Știre publicată în urmă cu

în data de

Mărturisesc că, nu de mult, mi-a făcut plăcere să recitesc romanul De veghe în lanul de.. secară*. Deşi scris în urmă cu aproape 70 de ani, trăirile eroului Holden Caulfield, sunt şi rămân aceleaşi cu ale tuturor tinerilor gata să ia în piept viaţa. Şi chiar dacă societatea de astăzi nu mai seamănă cu cea din vremea lui, important este să reţinem că nimic din ce se află şi se întâmplă în jurul nostru, bun sau rău, nu trebuie nesocotit şi dispreţuit, în încerarea de a ne înscrie în numeroasele meandre, stavile şi tentaţii ale drumurilor vieţii.

Mărturisesc că rândurile de mai jos nu izvorăsc din dorinţa de a scrie o cronică literară sau de viaţă şi că apropierea de titlul cărţii amintite mi-a fost prilejuită de starea de uluire şi nu mai puţin de evidentă îngrijorare la vederea tancurilor (americane, nu ale unei organizaţii teroriste) călcând brazdele unor culturi agricole de sute de hectare. Care, bine mersi, puteau fi foarte bine zone locuite, dar tancul nu ştie să facă abstracţie.

Avalanşa întrebărilor nu m-a ocolit. Tanchistul nu este un conducător auto oarecare, care mai „muşcă“ cu şenila lui un metru de margine de teren. Vizibilitatea lui este limitată de o vizetă îngustă şi se orientează după alte coordonate.

A fost o glumă de genul „camerei ascunse“? Se poate vorbi de o simplă eroare? Oare aşa de tare să fi decăzut armata celei mai puternice naţiuni a lumii încât să nu ştie de unde porneşte şi unde vrea să ajungă? Ori dispreţul să fie instrumentul cu care o societate care se pretinde model de democraţie, ne taxează şi ne tratează, ca şi când a aterizat în pustiu ori pe lună? Nu cumva alte judecăţi şi tâlcuri trebuie să-ţi facă loc pe câmpul judecăţii noastre? Nu cine ştie ce dedesubturi şi scenarii (în care suntem mari maeştri) ne-au împins către acţiuni defăimătoare şi compromiţătoare?

Altfel cum să-mi închipui că omul cu rotitul şenilelor să fi pornit năuc la drum, gândind că o să se descurce el cumva, că doar e american? Şi dacă acum, când este vorba doar de simple exerciţii se pot petrece asemenea lucruri, de gravitate excepţională pentru armată, oare ce s-ar întâmpla într-o situaţie reală?!?

Tare mă tem că vajnica noastră armată sau ce-a mai rămas din ea are mari lacune în organizare şi pregătire şi că vorba veche „cu cât mai multă sudoare va curge pe câmpul de pregătire, cu atât mai puţini morţi vor fi pe câmpul de luptă“, s-a degradat dacă nu cumva a fost interzisă din aria militară.

Nu sunt întrebări şi vorbe de clacă. Ba un general în rezervă, ne întăreşte în argumentele de mai sus, într-o emisiune TV, oferindu- ne explicaţiile de ordin tehnic şi logistic ale erorii. Înaltul ofiţer ştie ce spune. Dar nu întârzie să arate că asemenea derapaje nu sunt o noutate, că ele s-au mai produs şi cu alte ocazii, dar că măsurile reparatorii nu şi-au intrat în rol şi au fost tratate la modul poetic. Că echipamentele folosite sunt ultraperformante numai pe hârtie şi că… „la noi, generalii joacă şah în Cişmigiu, nu-i foloseşte lumea pentru problemele astea“.

Altfel, cum să accepţi derularea unui exerciţiu militar de amploare, fără să avizezi populaţia din zonă de ce urmează să se petreacă în vatra ei? Cum să nu verifici calitatea echipamentelor înainte de exerciţiu? Cum să admiţi o eroare de orientare, oricând posibilă, nedecelată la timp, în plină lumină a zilei, înainte de a sacrifica sute de hectare de teren cultivat?

Sigur, nu am nici o îndoială că oamenii îşi vor primi despăgubirile cuvenite (unii vor saluta asemenea întâmplare), dar realităţile nu pot fi escamotate şi nici întrebările evitate. Se vor găsi oare vinovaţii? Se vor lua măsurile necesare pentru preîntâmpinarea altor şi altor erori posibile? Sau vom merge înainte, senini şi cu epoleţii strălucind în soare, dând vina pe diavolul care nu e aşa de negru? Tare mă tem că da.

* Bestseller al americanului J.D. Salinger, apărut în 1951

Virgil RĂZEŞU – Piatra Neamţ

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Piatra Neamţ: Autorităţile au reacţionat în cazul “depozitului”de azbest din buricul tîrgului

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Monitorul de Neamţ a relatat, în urmă cu cîteva zile, la solicitarea unui cititor, că, în centrul oraşului Piatra Neamţ, pe un spaţiu verde, erau depozitate de ceva timp mai multe plăci de azbest.

Autorităţile au reacţionat, conform unui comunicat de presă, şi o echipă mixtă de la Garda de Mediu şi Primăria Piatra Neamţ a mers la faţa locului. Au fost găsite plăcile, provenite din repararea unui acoperiş, şi au fost ridicate şi predate unei societăţi specializate în colectarea, transportul şi eliminarea deşeurilor periculoase, conform documentelor fiind ridicate şi predate 340 kilograme deşeuri de azbest.

Proprietarul imobilului a fost avertizat asupra interdicţiei de a abandona deşeurile pe spaţiul public. Cîteva comentarii: bilă albă pentru că autorităţile s-au sesizat şi au procedat la eliminarea deşeurilor şi bilă albă şi pentru că nu au aplicat hei-rup-ist amendă, ci au mers gradual, mai întîi cu un avertisment. Cînd “greşeala” nu e majoră şi cel în cauză este la prima greşeală, considerăm că ar trebui procedat mai întîi la avertizare şi abia mai apoi, dacă mai e cazul, la amendă.

Poate citesc şi alte autorităţi care dispun de procese-verbale pentru amenzi. Cei mai încîntaţi au fost pietrenii care locuiesc în zonă şi, încurajaţi că una dintre problemele lor a fost rezolvată, fac un nou apel: ne-au trimis o nouă fotografie, din aceeaşi zonă, de data aceasta cu un acoperiş în reparaţii. Şi ar dori să ştie cînd va fi gata reparaţia, în condiţiile în care se tem că, dacă va mai dura mult, acoperişul cu pricina ar deveni un potenţial pericol pentru trecători.

Aşteptăm să vedem dacă şi reprezentanţii de la Inspectoratul în construcţii vor fi la fel de prompţi în a le răspunde cetăţenilor.

Citește știrea

Actualitate

POZA ZILEI – TT, instituţie simbol pentru Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cititorii Monitorului de Neamţ şi de Roman continuă să răspundă provocării de a ne trimite fotografii din locurile prin care au trecut sau care le-au reţinut atenţia la un moment dat. Astăzi, o fotografie cu Teatrul Tineretului, instituţie simbol pentru Piatra Neamţ.

FOTO: Borcea Ştefan

Citește știrea

Actualitate

POZA ZILEI – Bocancii unui polițist “de teren”

Știre publicată în urmă cu

în data de

(mai mult…)

Citește știrea

Trending