Contactează-ne

Administrație

Cu primarul Geo Niţă, despre noul an şcolar

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ administraţia comunei Borca face ultimele diligenţe pentru ca şcoala să înceapă în bune condiţii ■ „Îndemn elevii să profite de fiecare oră de curs, părinţilor să abordeze cu mai mare atenţie activitatea copiilor, iar pe profesori îi rog ca relaţia dascăl-elev să fie alta“, a declarat primarul Geo Ovidiu Niţă ■

Deschiderea anului şcolar 2018 – 2019 bate la uşă şi pentru administraţia comunei Borca, localitatea de pe Valea Bistriţei, care gestionează unităţi şcolare de la grădiniţe pînă la Liceul Mihail Sadoveanu. Nu întîmplător, primarul este preocupat ca viitorul an de învăţămînt să se deruleze în condiţii optime din punctul de vedere al bazei materiale. Despre proiectele gîndite şi aflate în desfăşurare, aveam să aflăm cîte ceva de la primarul localităţii Borca, Geo Ovidiu Niţă, cel care cu o lună în urmă a participat şi susţinut financiar colocviul „Dascăli nemţeni ai Bistriţei moldave, ediţia a V-a“. „Una din preocupările mele, ca primar, a fost să rezolv problemele şcolilor şi-n mare parte am reuşit. Am avut şi avem încă în derulare proiecte de optimizare a procesului de învăţămînt şi cel mai important este acela de creare a condiţiilor ca întreg învăţămîntul din Borca să se desfăşoare doar dimineaţa, asta pentru a crea un cadru unitar şi concret al procesului educaţional, fie că este vorba despre polulaţia şcolară din localitate sau de personalul didactic. Totodată, avem şi unele lucrări de reparaţii curente, deoarece constatăm că clădirile fiind vechi, presupun unele corectări pentru a rezista în timp. La aceste relativ puţine vorbe legate de baza materială a şcolilor, edilul a adăugat şi unele ţinînd de cerinţele executivului faţă de modul de desfăşurare a procesului educaţional. „Începem cu emoţie un nou an şcolar. Îndemn elevii să profite de fiecare oră de curs, să beneficieze de eforturile pe care dascălii le fac pentru a-şi însuşi cît mai multe cunoştinţe, pentru a deveni oameni folositori comunităţii. Părinţilor le recomand să abordeze cu mai mare atenţie activitatea copiilor, să-i supravegheze, să comunice cu ei şi să încerce să le acorde o şansă de a învăţa cît mai mult. Pe profesori îi rog ca, începînd din acest an şcolar, relaţia dascăl-elev să fie alta, de prietenie, de apropiere, pentru întărirea încrederii reciproce, pentru ca şcolarii să vină cu bucurie la orele de curs“, a mai menţionat primarul Geo Ovidiu Niţă, fost la rîndu-i elev al Liceului Borca. În cadrul aceleaşi discuţii am aflat că întregul corp profesoral din învăţămîntul comunei Borca este din zonă, fapt ce asigură continuitate şi condiţii optime procesului educativ în rîndul celor peste 1.200 de elevi, ce vor frecventa şi în anul următor orele de curs.

Actualitate

ATENȚIE: Restricționări ale circulaţiei rutiere în municipiul Piatra-Neamț în perioada următoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În urma solicitării făcute de SC Drupo Neamț SA pentru a putea desfăşura lucrări pentru dezafectarea rețelei electrice aeriene fir contact troleibuze, se va restricționa circulaţia vehiculelor în perioada 23.10.2020 – 18.12.2020 , în intervalul orar 18:00 – 06:00, alternativ pe tronsoane, pe următoarele străzi: Bd. G-ral. N. Dăscălescu, Bd.Traian, Str. Orhei, Str. Mihai Viteazu, Str.Dărmănești, Str.1 Decembrie 1918, Bd. Decebal, Piața M. Kogălniceanu, Bd. Republicii Str. Petru Movilă, Str. Bistriței, Bd. 9 Mai și Piața Gării.

Asigurarea semnalizării rutiere se va face de SC Drupo Neamț SA, iar urmărirea restricționării circulaţiei se face de Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Piatra-Neamţ şi Poliţia Locală.

Citește știrea

Actualitate

Plăţi în avans către fermierii nemţeni

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ 21.116 fermieri nemţeni vor primi plata subvenţiilor în avans ■ pînă la această dată au fost autorizaţi un număr de 19.500 fermieri ■ plăţile efective au început din 16 octombrie ■

Centrul Judeţean APIA Neamţ a demarat plăţile în avans pentru cei peste 21.116 fermieri, care există în evidenţele instituţiei. Banii au fost alocaţi prin hotărâre de guvern şi plăţile se fac din conturile centrale ale instituţiei. Prima zi de plată a avansului la subvenţii a fost 16 octombrie, dată de la care fermierii nemţeni au început să primească banii în conturi.

”APIA Neamţ a demarat plăţile în avans, aferente cererilor depuse în acest an. Pînă la această dată au fost autorizaţi un număr de 19.500 fermieri, dintr-un total eligibil de 21.116  fermieri. Banii au fost alocaţi prin Hotărîrea de Guvern 819 din 17 octombrie. Plăţile către fermieri se fac on-line de către structura centrală, de aşa manieră încîn în cîteva zile banii vor ajunge în conturile tuturor  fermierilor”, a precizat Mihai Dorneanu, director executiv al APIA Neamţ.

Plăţile în avans pentru subvenţiile acordate fermierilor nemţeni se fac în perioada 13 octombrie – 30 noiembrie, după 1 decembrie urmând a se face plăţile finale către fermieri.

Citește știrea

Actualitate

DREPT LA REPLICĂ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ca urmare a articolului „Bătaie de joc: CJ Neamţ cheltuie în pandemie zeci de mii de euro pe foişoare şi fotografii. La spital, un bolnav mănâncă de 15 lei pe zi“, apărut în cotidianul „Monitorul de Neamț și Roman“, în data de 20.X.2020, facem următoarele precizări: Fondurile necesare construirii foișorului la care faceți referire au fost prevăzute prin proiectul „STEFAN – Susținerea Transversală a Educației prin Acțiuni în Județul Neamț”, finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa prioritară 6 „Educație și competențe“, Prioritatea de investiție 10(i) „Reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, non formale și informale pentru reintegrarea în educație și formare“, în care Consiliul Județean Neamț are calitatea de Partener 2, conform HCJ nr. 295 din 13.12.2016, cu modificările ulterioare. Proiectul se derulează pe o perioadă de 36 luni, începând cu data de 17.05.2018. De menționat că proiectul este cu finanțare europeană, fondurile fiind nerambursabile, iar beneficiar este Casa Corpului Didactic Neamț. Banii alocați prin acest proiect au o destinație precisă, fiind utilizați conform prevederilor contractuale, neputându-se redirecționa pentru alte cheltuieli așa cum sugerați prin articolul amintit, întrucât s-ar produce deturnare de fonduri, iar proiectul nu și-ar atinge scopul pentru care este implementat. Proiectul care se derulează din mai 2018 urmărește sprijinirea copiilor care provin din medii defavorizate și reducerea abandonului școlar, prin creșterea nivelului de atractivitate al procesului de învățământ, cu accentul pe învățarea activă, învățarea prin joc și promovarea metodelor alternative de învățare, copiii participând la activități de tip after school, activități extra curriculare (concursuri, cercuri). Amenajarea acestui foișor este un real sprijin pentru activitatea școlii, mai ales în conjunctura actuală, când activitățile în aer liber pot constitui un factor esențial în prevenirea răspândirii virusului. Ne vedem nevoiți să facem precizările de mai sus, întrucât în spațiul public au apărut informații eronate din cauza articolului „Bătaie de joc: CJ Neamţ cheltuie în pandemie zeci de mii de euro pe foişoare şi fotografii. La spital, un bolnav mănâncă de 15 lei pe zi“ și vă rugăm să publicați această replică, în virtutea drepturilor legale și pentru corecta informare a cititorilor cotidianului Monitorul de Neamț și Roman!

N.R. În virtutea dreptului la replică, publicăm cele spuse de reprezentanţii CJ. Cu câteva mici comentarii: referitor la banii pentru foişor, dacă sunt europeni, înseamnă că trebuie aruncat cu ei în câini? 20.000 de euro un foişor… o fi vreun chilipir. Iar banii europeni sunt tot bani publici, adică orice cetăţean are dreptul să îşi exprime o opinie asupra oportunităţii şi eficienţei cu care sunt cheltuiţi. Al doilea mic comentariu: CJ nu ne spune nimic despre celelalte zeci de mii de euro aruncaţi pe fotografii, hartă turistică şi tăiat iarbă. Poate într-un alt drept la replică. Iar de sugerat noi nu am sugerat nimic. Doar am calculat câte porţii de mâncare de 15 lei s-ar putea lua cu banii cheltuiţi pe altele. Iar Spitalul Judeţean este şi el în subordinea CJ. Adică întrebarea, formulată, nu sugerată este: E normal ca pentru foişor, fotografii, hartă şi iarbă acelaşi CJ să găsească zeci de mii de euro, iar pentru raţia de hrană a unui bolnav acelaşi CJ să găsească doar 15 lei pe zi? Întrebarea rămâne.

Citește știrea

Trending