Contactează-ne

Actualitate

Cu ochii pe voi!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Ce-mi place mie la români este perseverenţa şi constanţa pentru „lucrul bine făcut“ (vorba nu ştiu cui). Facem cum facem, ne dăm peste cap şi gata, ocupăm primul/ultimul loc în orice top, în orice clasificare. Cum să ne mulţumim cu nu ştiu cine înaintea noastră ori după noi?! Nici vorbă. Dacă o facem, o facem ca lumea. Bravo nouă ! Aşa naţie nici că se mai există.

Acu’, că suntem în plină pandemie, nu puteam rata locul de frunte/coadă în toate cele: şi în număr de cazuri şi în decese, testări, necropsii şi altele. Şi nu doar aşa, la voia sorţii, a pixului ori a tastei, ci pe bune. Avem o rată de decese de 19,1% la suta de mii de locuitori, de aproape 5 ori mai mare decât media europeană? Avem. Avem cea mai mare rată de pozitivare, 6,2% faţă de media europeană 1,4%? Avem. şi tot aşa. Nu le mai enumăr, că tot degeaba, statisticile nu se lasă răsturnate de îngrijorările oamenilor de ştiinţă şi cu atât mai puţin de manevrele politicienilor noştri.

De emisiunile lu’ nea’ Gigi FCSB? Da. Academie sută la sută. Merită popularizat: „Dracul a făcut virusul ăsta, ca să închidă bisericile. Deschideţi stadioanele, să se îmbolnăvească lumea, pentru că până la urmă toţi o să luăm acest virus… Uleiul care este mirul ungerii de la Sfântul Maslu. În ADN-ul nostru e Sfânta Liturghie. Eu nu port mască, nu pentru că nu vreau, ci fiindcă sunt orthodox. Eu am făcut testul, pentru că am clinica şi sunt sănătos… Minte Dumnezeu?!“

Ba să vezi, mai pe la începutul circului, când profesioniştii erau ascultaţi şi făceau ce trebuie, nu cum credeau unii că ar trebui să facă, începusem să ne-o luăm în cap cu managementul (ce frumos sună!) epidemiei. Ne ofeream de model pentru alte state, ba ne permiteam să sărim (ca un frate mai mare şi mai înţelept, nu?) în ajutorul altora mai bătuţi de soartă decât noi şi le trimiteam echipe complexe şi complete. Ba dădeam lecţii, pe viu, de sus, din vârful vârfului până la poalele poalelor, cum se pune masca, cu partea colorată înainte şi… după urechi, cum se aruncă în pubelele cu capac şi pedală.

Acum alergăm după vinovaţi precum mistreţul după jir. Nu numai noi. Cine a greşit? Toţi şi de peste tot. Numai că cei mai mulţi, nu şi noi, românii, au învăţat din propriile greşeli şi au ascultat de oamenii calificaţi, nu de gura străzii, a plajelor şi a teraselor supra aglomerate, a falşilor predicatori şi a negaţioniştilor senini şi senilizaţi de prostie: „Virusul nu există!“.

Şi mai ales pentru că pe alţii nu i-a blagoslovit Dumnezeu cu DSP-uri de hârtie creponată care nu au făcut nimic şi niciodată şi cu deosebire cu binecuvântatul tandem marca Renate/CCR care ne-a condamnat la moarte. Cu subiect şi predicat. Murim, murim, dar măcar dăm cotul în deplină con-sti-tu-ţi-o-na-li-ta-te. Mergem direct la rai. Cu sau fără test ori necropsie. Acolo o lasă şi ei mai moale. Împăratul COVID al XIX-lea nu ocoleşte nici raiul, nici iadul.

Şi, aşa cum s-a întâmplat dintotdeauna şi în vecii vecilor (fără amin), că un necaz nu vine niciodată singur, ci îşi mai ia câţiva tovarăşi de drum şi de hălăduială, hop şi seceta care a pârjolit recoltele pe zeci de mii de hectare, bâlba majorării pensiilor şi a alocaţiilor, spectrul alegerilor, şomajul în permanentă ascensiune, recesiunea care bate la uşă cu buzduganul şi, ciolac (?!) peste pupăză, scandalul moţiunii de cenzură, ca să nu mai vorbim de uraganul clanurilor mafiote şi cu anexa de cuviinţă a conlucrării – perfect constituţionale – dintre lumea interlopă şi instituţiile de forţă ale ţării: poliţie, jandarmerie şi magistratură (n-am zis nimic de servicii).

Cinstit, nu mi-ar plăcea să fiu în pielea domnului Vela. Şi nu ştiu dacă nu cumva, luat de val, s-a pripit cu „Suntem cu ochii pe voi!“, tradus şi într-un banner tip selfie, în care gata, gata să-şi bage degetele în ochi. S-ar putea să-l coste. Şi încă foarte tare. Poate că n-ar fi rău să mai iasă o dată pe sticlă, cu geaca de piele aferentă, care îi oferă cu totul şi cu totul altă prestanţă şi să precizeze că privirile D-sale şi a „tutulor“ (cum zicea împuşcatul) nu sunt aceleaşi ca ale măritului Ştefan cel Mare şi Sfânt care omora cu privirea duşmanul, mai înainte de a-l fi străpuns cu sabia de la la Topcapî, sunt aşa… de mângăiere şi ocrotire, de… imagine sau de sanchi, cum ar zice vreun mafiot.

Fiţi pe pace! Nu se va întâmpla nimic. Dar absolut nimic. A trecut vremea Vezuviului care a acoperit Pompeii cu lavă, piatră ponce şi cenuşă vulcanică cu un debit 1,5 milioane de tone pe secundă. E doar un fel de joacă de-a baba oarba sau de-a hoţii şi vardiştii din copilărie.

Lucrurile sunt aşa de bine aşezate, sunt în joc aşa de mulţi (munţi) bani, aşa de mulţi taie-frunză-la-câini şi infractori cu unghii îndoliate şi cu bărbi tăciune, care trăiesc aşa de bine şi fără nici cel mai mic efort, că nu există Kalaşnikov, cutremure ori Hiroşime care să le zdruncine. Nu, nu, vă grăbiţi, vor fi şi victime. Nu portocale de Ploieşti, nici baroni judeţeni sau de Buzău ori Caracal, ci nişte amărâţi de agenţi de poliţie de Pocreaca sau Murgeni.

Spuneţi cu mâna pe inimă dacă nu-i invidiaţi pe de-alde Salam, Copilul Minune ori Guţă, când vedeaţi cum poposeau pe frunţile lor transpirate tancurile de euro. Ştiaţi sau bănuiaţi măcar că purcoaiele de bani vor lua drumul îndărăt către buzunarele hrăpăreţe ale marilor regizori? Şi că în vreme ce cântau manelele comandate, cu zâmbetul pe figură, îşi tânguiau, de fapt, limbile care simţeau gustul cuţitului gata să le amuţească pe vecie?

Pe bune, eşti mai liniştit (nu şi în siguranţă) dacă ocoleşti posturile de ştiri şi butonezi telecomanda către sălile pline până la refuz, în care orchestra maestrului Botgros ne scaldă sufletul în frumuseţea cântecelor noastre populare. Cinstit, nu ştiu dacă nu cumva şi acolo nu s-au strecurat niscai mafioţi gata să controleze orice fel de activitate, ori dacă nu veţi avea ghinionul să daţi cu vederea şi cu urechea peste părintele răspopit Pomohaci, cu zâmbetul lui de satană sadea.

Ascultaţi la ce vă zic: daţi pe postul TVR 1, la „Politică şi delicateţuri“ a lui Mircea Dinescu. Ştiţi măcar la ce să vă aşteptaţi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cursuri exclusiv on-line în Piatra Neamţ, Bicaz, Girov şi Gârcina

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cafenelele, barurile şi restaurantele, activitate suspendată

Cursurile şcolare se vor desfăşura exclusiv on-line în Piatra Neamţ, incidenţă comunitară de 3,31 la mia de locuitori, Bicaz, 3,48 la mia de locuitori, Girov, 3,9 la mica de locuitori şi Gârcina, 3,6 la mia de locuitori. În Piatra Neamţ, sunt exceptate de la măsurile amintite creşele şi instituţiile de tip after-school. Măsura intră în vigoare începând de luni, 26 octombrie.

Cafenelele, barurile şi retaurantele au activitatea suspendată, doar terasele rămânând deschise. Hotelurile, pensiunile şi motelurile rămân deschise, iar clienţii pot servi masa în restaurantele acestor unităţi.

Cât priveşte măsurile destinate HORECA acestea intră în vigoare de duminică dimineaţă, 25 octombrie. În comuna Girov este un focar de COVID la primărie, cu 11 persoane infectate.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 5.028 cazuri noi. Neamţ – 103 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Până astăzi, 23 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 201.032 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

144.429 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.028 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 876 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 6.245 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 22.10.2020 (10:00) – 23.10.2020 (10:00) au fost raportate 82 de decese (52 bărbați și 30 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 22 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 25 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 24 decese la categoria de peste 80 de ani.

81 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.427. Dintre acestea, 782 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.002.800 de  teste. Dintre acestea, 35.351 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.018 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.333 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 5.887 de  teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 23 octombrie.

Pe teritoriul României, 24.199 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.725 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.658 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 52 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.617 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 912 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 6.316 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 857.413 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 9 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Salariile la DGASPC Neamț, poate după rectificare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ salariaţii anunţă că vor continua mişcările de protest

Salariaţii de la DGASPC Neamţ, care nu şi-au primit banii pe luna septembrie, anunţă că vor continua mişcările de protest prin pichetarea Guvernului şi a Ministerului de Finanţe. Acesta după ce au fost anunţaţi că banii necesari vor fi viraţi abia după rectificarea bugetară, care se preconizează că va avea loc „cândva” în luna noiembrie.

„Aproape 1000 de angajați ai DGASPC Neamț riscă să rămână fără bani pentru următoarele 2 luni, deoarece șanse reale de suplimentare a bugetului astfel încât să acopere necesarul sunt abia după rectificarea bugetară ce ar putea avea loc în noiembrie, fără a se ști o dată exactă. Aceasta este concluzia ce reiese din  răspunsul primit de DGASPC Neamț de la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție. „La acest moment singura instituție centrală care are competența de a decide cu privire la majorarea sumelor destinate protecției copilului și persoanelor adulte cu dizabilități este Ministerul Finanțelor Publice“, se arată în răspunsul ANDPDCA.

Data viitoarei rectificări bugetare nu este stabilită, vehiculându-se informații că ar putea avea loc în luna noiembrie. Ulterior, după aprobările legale, banii se repartizează pe județele și apoi urmează să ajungă în bugetele fiecărei instituții. Toate acestea sunt proceduri de durată și astfel este posibil ca primele plăți salariale să se facă cu mare întârziere.

În aceste condiții, salariații anunță că vor continua mișcările de protest, pe 4 noiembrie fiind programată pichetarea Guvernului și a Ministerului de Finanțe de către sindicaliștii din asistență socială din mai multe județe din țară printre care și Neamț.

Precizăm că neplata salariilor a afectat grav angajații centrelor pentru copii, cei aproape 500 de asistenți maternali și salariații din aparatul propriu al Direcției, cu atât mai mult cu cât unii sunt infectați cu noul coronavirus sau sunt carantinați în centre pentru a îngriji bolnavii cu COVID 19.

La data de 23 octombrie 2020 erau pozitivi 260 de beneficiari și 120 de salariați din centrele aflate în subordinea DGASPC Neamț.

De la începutul pandemiei au fost confirmați cu COVID 19 peste 400 de angajați și, deși aveau dreptul conform legii să beneficieze de stimulentul de risc de 2.500 de lei, acesta nu a fost plătit niciodată”, se precizează într-un comunicat de presă emis de reprezentanţii DGSAPC Neamţ.

Citește știrea

Trending