Contactează-ne

Actualitate

Cu mască sau fără mască? Acasă sau în stradă?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Mărturisesc de la bun început, halal debut de editorial, că nu am încă răspuns la întrebările din titlu. De câteva zile întrebările îmi zumzăie în cap şi… nimic. Nici un răspuns. Adică unul sincer, personal şi argumentat măcar emoţional, dacă nu raţional, nu indus de manipulările care colcăie printre noi mai ceva decât “covidul”. Nae Ionescu spunea că orice articol de opinie trebuie să pornească de la prezentarea faptelor şi abia apoi autorul să-şi exprime opiniile. Aşadar mă întorc la fapte.

Sunt în România anului 2020. Un nenorocit de virus face ravagii în toată lumea. Sfarmă şi distorsionează tot ceea ce numeam “viaţă de zi cu zi”. Prăbuşeşte economii, bagă oameni în şomaj, îi “arestează la domiciliu”, îi lasă “pe-afară” doar cu nişte botniţe sau dacă vreţi măşti care ne transformă în nişte anonimi perfecţi. Adică în nişte “nimeni”. Chiar deunăzi m-am întîlnit cu un cunoscut pe scările unei instituţii, l-am salutat, deşi nu eram sigur că e el, şi, pînă nu ne-am dat jos botniţele, nu ne-am recunoscut “pe bune”. Stânjeniţi de situaţie, am dat să ne strângem mâna, dar ne-am amintit la jumătatea gestului că nici asta nu e recomandat. Ne-am lovit stângaci pumnii într-un simulacru de salut care mai mult ne-a îndepărtat. Ne-am bus botniţele la loc şi am plecat. Doi “nimeni” fiecare pe drumul lui.

Copiii nu mai merg la şcoală. Stau acasă şi simulează lecţii on-line. Simulează. Şi ei. Şi educatorii şi noi, părinţii. Că nu avem alternativă. Află şi guvernanţii că lecţii on-line nu se pot face fără tablete şi internet şi că mulţi copii nu au în România lui douăzeci douăzeci veceu în casă sau în şcoală darămite acces la NET şi la tabletă. Dau (în scârbă sau cu mărinimie?!) câteva tablete şi promit că va ajunge NET-ul acolo unde până mai ieri nu intra nici vidanja.

Nimeni nu mai e bolnav de altceva decât de COVID. Sau dacă e, nu spune. De frică să nu ajungă la spital şi să ia COVID. Sau pentru că, şi dacă ar spune, n-ar rezolva nimic, ar trebui să meargă la zeci de kilometri de casă pentru un banal consult. Aşa că mai bine mori “sănătos” la tine acasă. Cică dacă eşti declarat ca omorât de COVID mai şi încasează nişte bani cei care rămân după tine. Măcar atât. O fi vreun alt fel de asigurare. Asigurare de pandemie.

Guvernanţii, plini de privilegii şi pensii speciale, se plâng că nu au lege să-i ţină pe “covidoşi” în spitale sau în carantină ori izolare. Fac o lege care, la limită, le permite să ne confişte tot. Libertate, bunuri, tot. Pot confisca orice. Mai puţin virusul. Ăla ni-l lasă nouă. Chiar şi cu aşa halal de lege, se împiedică şi cad cu ea pe scări în Parlament. Le ia zile întregi să se ridice şi între timp Europa ne pune în ţarc. E mai uşor să numeri ţările care nu ne vor pe motiv că suntem ciumaţi, scuzaţi, suspecţi de COVID, decât cele care ne mai primesc fără restricţii. Ce bine că suntem în UE, nu-i aşa? Am plătit cu mai toate resursele ţării să ajungem în douăzeci douăzeci să fim cei dintâi dintre carantinaţii Europei. Crapă bulgarii de necaz că le-am luat-o şi noi înainte la ceva…

Acestea sunt doar câteva fapte. Mai sunt şi altele care întregesc imaginea apocaliptică. Ei bine, undeva, în tot acest tablou demn de “peniţa” lui Dante, sunt şi eu cu întrebările mele: Cu mască sau fără? Aş zice cu mască pentru că nu vreau să se prelungească infernul despre care am scris mai sus. Vreau să ne păstrăm locurile de muncă, vreau ca ai noştri copii să meargă la şcoală, nu să simuleze educaţia on-line sau oricum altfel, vreau ca ai noştri părinţi să poată merge la spital şi să primească îngrijiri medicale ori de câte ori au nevoie. Pentru că vârsta îi încearcă şi au, alt termen pe care l-am învăţat în vreme de pandemie, comorbidităţi. Adică pot muri oricând dacă n-avem grijă de ei.

Dar parcă tot mai tare aş vrea fără mască pentru că… la dracu’, cui îi place botniţa? Şi dacă tot dau jos botniţa, de frustrare şi de disperare, nu precum politicienii care îşi dau jos masca doar ca să soarbă mai uşor băuturi fine la paranghelii, de ce să merg doar de acasă la serviciu şi înapoi, de ce să nu ies şi în stradă? Să-mi ţip necazul, nemulţumirea, frustrarea?

Încă nu am un răspuns, aşa cum spuneam, la întrebările din titlu. Încă mai port mască, deşi o urăsc, şi scriu acest text de acasă. Deşi inima îmi e pe baricade ca de fiecare dată când am simţit că suntem călcaţi în picioare şi viitorul nostru e amanetat de nişte incapabili care sunt interesaţi doar dacă fundul lor va mai încălzi mâine nişte jilţuri pe la Guvern sau Parlament. Iar pentru noi şi ai noştri nu fac nimic. Încă sunt acasă şi încă mai port mască, dar nu cred că va mai dura mult. Simt că mă ia cu febră, cu nervi şi că îmi creşte tensiunea. Şi ştiu sigur că nu e de la COVID. Azi sunt acasă şi port mască, dar, dacă nu îşi vin în fire onor aleşii noştri, mâine sunt sigur în stradă. Cu mască cu tot.

Citește știrea
2 comentarii

2 Comments

 1. Elena

  15 iulie 2020 at 1:51 PM

  Nelu Tătaru a anunțat după discuțiile de la Senat că asimptomaticii cu teste pozitive vor fi internați, iar în maximum 48 de ore vor fi evaluați pentru a se se stabili dacă rămân în spital sau intră în izolare la domiciliu, în funcție de evoluția lor. Ministrul Sănătății a precizat că legea arată diferit decât forma inițială, după ce a fost discutat fiecare articol în parte. Totodată, el a spus că minorii ai căror părinți sunt internați din cauza infectării cu coronavirus vor rămâne în grija rudelor de până la gradul patru. Mai mult, ministrul a spus că „vom avea stare de alertă”.
  „Am luat fiecare articol, am adus argumentele Ministerului Sănătății și ale mele. Sper ca în continuare ședința și votul care vor urma să meargă pe același parcurs discutat, având în vedere carantina, izolarea, internarea în spital, internarea asimptomaticilor cu evaluarea în maxim 48 ore și decizia de izolare până la 14 zile, dacă ne referim la Covid, iar pentru cei simptomatici, în funcție de simptomatologie, vor urma internarea în spital, până la ameliorare, cu condiția că, dacă e mai devreme de 14 zile, să meargă în izolare”, a spus Nelu Tătaru, marți seară, după ședința Comisiei Juridice.
  El a precizat că „fiecare pacient infectat cu coronavirus va beneficia de o evaluare în primele 48 de ore”, iar evaluarea se va face în spital.
  „Fiecare pacient își va face o evaluare clinică, biologică, paraclinică, radiologică și medicul curant va avea și posibilitatea să-și susțină diagnosticul pe care îl pune la un momentul dat. După maxim 48 de ore, cei asimptomatici pot merge la domiciliu, cu izolare până la 14 zile, dacă mă refer la Covid. Pentru cei simptomatici, în funcție de simptome, se va decide prelungirea internării până la vindecare sau până devine asimptomatic”, a precizat Nelu Tătaru.
  Ministrul Sănătății a precizat că această lege „se referă la tot ce înseamnă sănătate publică în condiții de risc epidemiologic și biologic”.
  El a precizat că urmează să fie discutate și sancțiunile. „Sunt specificate în legea 55, avem și un Cod penal. Sper să ajungem la un numitor comun, atât ca patologie, cât și ca respectare a unor reguli”, a precizat Tătaru.
  „Pacientul are acest drept de a refuza tratamentul”, a mai spus ministrul.”

 2. Elena

  15 iulie 2020 at 1:52 PM

  Un asimtomatic, deci care nu are simtome şi care poate a fost confirmat greşit pozitiv, este purtat două zile pentru a i se face tot felul de investigaţii, inclusiv radiografie care îi slăbeşte imunitatea (un organism iradiat permite mai uşor viruşilor să pătrundă), după care intră in contact cu mai multe cadre medicale pe a căror mănuşi sau costume sunt viruşi (lucrează doar cu oameni bolnavi), sau cu alţi pacienţi, deci după ce are toate şansele să se imbolnăvească este trimis acasă să constate dacă mai scapă sau nu de internare.
  Uneori şi o alergie poate da simtome de răceală.
  Unui coleg cu probleme cardiace (operaţie) i s-a făcut rău, a ajuns la un spital COVID, şi-a revenit imedit dar a trebuit să stea acasă două săptămâni din cauza faptului că în urma investigaţiilor din spital este posibil să fi luat virusul.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 1.470 cazuri noi. Neamţ – 55 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

n la nivel naţional au fost confirmate în total 125.414 cazuri n la Neamţ în total au fost confirmate 3.110 cazuri n

Până pe 29 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 125.414 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

100.636 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.470 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 512 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 4.792 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 28.09.2020 (10:00) – 29.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 44 de decese (30 bărbați și 14 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Brăila, Brașov, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 2 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 14 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 15 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 9 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.527. Dintre acestea, 551 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.393.670 de teste. Dintre acestea 21.330 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 12.992 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.338 la cerere.

Pe teritoriul României, 10.435 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 7.341 de  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 23.816 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 179 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.219 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 602 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 222 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 44.850 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 2 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.694 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.917 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 2.935 în Germania, 159 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  119 în Austria, 20 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 5 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 2 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Ungaria și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 733 au fost declarați vindecați: 613 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Citește știrea

Actualitate

Calculele politice pentru majorităţi, PNL exclude orice negociere cu PSD

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

n negocierile vor începe după afişarea rezultatelor finale, susţin liberalii

Liderii PNL Neamţ, preşedintele Mugur Cozmanciuc, senatorul PNL Eugen Ţapu şi primarul ales al municipiului Piatra Neamţ, Andrei Carabelea, au susţinut, marţi, 29 septembrie, o conferinţă de presă în care au mulţumit nemţenilor pentru votul acordat, dar au făcut şi câteva declaraţii legate de negocierile pentru obţinerea unor majorităţi în consiliul judeţean şi consiliile locale.

Preşedintele PNL Neamţ, Mugur Cozmanciuc, a precizat că negocierile vor fi făcute după ce vor fi afişate rezultatele finale şi că liberalii sunt deschişi pentru orice formă de colaborare cu oricine vrea să facă opoziţie faţă de modul “medieval” în care PSD a condus judeţul. S-a mai precizat că este exclusă orice colaborare cu PSD, dar şi cu fostul primar de Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, lăsându-se însă loc a se înţelege că ar fi posibilă o negociere cu PMP. De altfel, după cum arată distribuţia mandatelor după numărătoarea parţială, în Consiliul Judeţean Neamţ PNL, pentru a obţine o majoritate, ar avea nevoie pe lângă mandatele celor de la USR Plus şi PRO România şi de mandatele celor de la PMP. Asta pentru a-l “izola” politic pe preşedintele Ionel Arsene.

La Consiliul Local Piatra Neamţ, ar putea fi conturată o majoritate extrem de fragilă, la un singur vot, printr-o colaborare între PNL, USR Plus şi PRO România. Atragerea într-o alianţă post-electorală şi a PMP ar tranşa însă definitiv lucrurile în ceea ce priveşte problema majorităţii în CL Piatra Neamţ. Rămâne de văzut ce se va negocia, dacă va fi pe funcţii, aşa cum a fost până acum, sau pe proiecte şi principii, aşa cum promit politicienii şi cum vor fi finalizate aceste negocieri.

Declaraţii publice referitor la alianţele de după alegeri au mai fost făcute şi în trecut de liderii unor fomaţiuni politice. Astfel, Liviu Harbuz, liderul PRO România Neamţ a exclus orice colaborare cu PSD-ul lui Ionel Arsene, însă rămâne de văzut dacă nu va primi o altfel de direcţie “de la centru”, în vreme ce reprezentanţii USR au spus că şi-ar dori să colaboreze cu PNL. PMP se declară un partid de dreapta, dar chiar şi aşa, în trecut, asta nu i-a oprit pe unii membrii să colaboreze bine cu PSD-ul. Întrebat dacă nu pierde startul aşteptând să negocieze abia după afişarea rezultatelor finale, Mugur Cozmanciuc a declarat: “cine vrea să stea de vorbă cu Ionel Arsene să-şi asume că e în slujba unui baron”.

Un element important în derularea negocierilor ar putea fi şi faptul că, la acest moment, e dat ca aproape sigur faptul că în decembrie vom avea alegeri parlamentare. În acest context, dacă îşi doresc rezultate bune, partidele de dreapta ar putea să mai renunţe la orgolii sau funcţii şi să parafeze o înţelegere care să treacă PSD în “opoziţie” la Neamţ, mizând că astfel vor reduce scorul electoral viitor al acestei formaţiuni politice.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 1.271 de cazuri noi. Neamţ – trei cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

n la nivel naţional numărul total de cazuri a ajuns la 123.944, 99.344 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi n la Neamţ în total au fost înregistrate 3.110 cazuri n

Până pe 28 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 123.944 de  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

99.344 pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.271 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 246 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 4.748 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 27.09.2020 (10:00) – 28.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 30 de decese (15 bărbați și 15 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dolj, Gorj, Maramureș, Prahova, Tulcea, Vaslui, Vrancea și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 de ani, 2 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 7 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 10 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 9 decese la categoria de peste 80 de ani.

29 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar un pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.528. Dintre acestea, 557 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.372.340 de teste. Dintre acestea 6.162 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 4.306 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.856 la cerere.

Pe teritoriul României, 10.331 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 7.395 de  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea,  24.136 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 179 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 632 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 211 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 70.100 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 4 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.693 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.917 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 2.935 în Germania, 159 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  119 în Austria, 20 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 5 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Ungaria și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 428 au fost declarați vindecați: 308 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Citește știrea

Trending