Publicitate

■ ultima acţiune organizată de Direcţia pentru Tineret şi Sport Neamţ l-a avut ca invitat pe Gabriel Ţapu, antrenorul formaţiei CSM Roman ■ „Sportul de performanţă sau doar cel de plăcere vă ajută să vă dezvoltaţi fizic şi psihic“, le-a transmis tehnicianul copiilor de la Şcoala Tămăşeni ■

Gabriel Ţapu, alături de directorul Angela Curpăn şi profesorii de sport Georgiana Lungu şi Cătălin Dumitriu
În cadrul proiectului Campionii României în Şcoală, Liceu şi Universitate, care este derulat de Direcţia pentru Tineret şi Sport Neamţ, s-a consemnat o nouă întrevedere în mediul rural. După prezenţele de la Bodesti şi Tarcău, a venit rîndul elevilor de la Şcoala Tămăşeni să primească un imbold pentru a face sport. Pentru că vremea a permis, evenimentul de la Tămăşeni a avut loc pe terenul de sport al unităţii de învăţămînt, fiind prima întîlnire înregistrată într-un astfel de cadru pînă acum. Aşadar, cu puţin înainte ca şcoala să se termine, cel care a încercat să le transmită copiilor importanţa sportului în viaţă a fost antrenorul de fotbal Gabriel Ţapu. Acesta activează ca antrenor principal la CSM Roman, echipă nemţeană care evoluează în eşalonul trei al fotbalului românesc, grupare care are în grijă şi grupe de copii şi juniori. De-a lungul carierei, Ţapu a fost jucător în Divizia B pentru Laminorul Roman, Cetatea Tîrgu Neamţ şi Relonul Săvineşti, iar în Divizia C a mai evoluat pentru ITA Piatra Neamţ şi Explorări Cîmpulung Moldovenesc. „Sportul de performanţă sau doar cel de plăcere vă ajută să vă dezvoltaţi fizic şi psihic. Un om care face mişcare des are chef de viaţă, este mai bine dispus şi mai atent la tot ce se întîmplă în jurul său. Important este să munciţi şi să fiţi serioşi“, a spus Gabriel Ţapu la începutul manifestării. Apoi, antrenorul a vrut să afle cîţi dintre elevi practică vreun sport în afara orelor de la şcoală. Multe mîini s-au ridicat, pentru că mare parte dintre baieţii şi fetele şcolii practică fotbalul la Unirea Tămăşeni, asociaţie sportivă locală ce este reprezentată în toate cele trei competiţii organizate la nivel judeţean pentru juniori, adică Juniori C (U15), Juniori D (U13) şi Juniori E (U11). Toate echipele sînt pregătite de profesorul de sport de la şcoală, Cătălin Dumitriu. De fapt, echipa de fotbal feminin a unitaţii de învăţămînt amintite a fost în 2017 la turneul final al Cupei Tymbark. De la gruparea respectivă sînt patru fete legitimate la Unirea Tămăşeni şi joacă în campionatul judeţean de băieţi, plus că unul dintre puştii profesorului Dumitriu, Alexandru Ciobanu, a terminat pe locul doi în clasamentul golgheterilor întrecerea judeţeană în sezonul 2017-2018.

Trebuie să credeţi în voi şi să aveţi visuri mari pentru a şti unde vreţi să ajungeţi

Poate vă gîndiţi pe viitor să continuaţi cu sportul. Acest domeniu este vast. În sport poţi fi jucător, antrenor, arbitru, medic şi poţi ajuta sportivii ca spectator. Sportivii au nevoie de sprijinul moral al oamenilor din tribună. Poate unii dintre voi veţi ajunge la Roman, la Liceul cu Programul Sportiv şi poate mai sus. Sigur, aveţi drumul vostru în viaţă, dar indiferent de domeniu trebuie să munciţi mult. Vă trebuie ambiţie şi trebuie să faceţi totul cu plăcere. Aveţi profesori de sport buni, care ştiu ce sfaturi vă pot da“, a mai spus Ţapu. Acesta nu s-a referit numai la Cătălin Dumitriu, ci şi la profesoara Georgiana Lungu, actual arbitru în Liga Naţională de handbal feminin, alături de colega sa, Mihaela Paraschiv. Întrebaţi ce cred că le poate oferi sportul în viaţă, copiii au început să spună: bani, valoare, succes, faimă, trofee. „Ştiţi cum se poate ajunge la succes, bani şi valoare?“, a fost următoarea întrebare pentru elevi, la care unul dintre ei, Rareş Boboc, a răspuns: „Prin muncă“. Acelaşi puşti de clasa a V-a a precizat apoi: „Acasă muncim pentru a avea ce mînca, la şcoală muncim pentru a avea un viitor“. Şi antrenorul de la CSM Roman a completat: „La şcoală învăţaţi litere şi cifre, iar apoi repetaţi pentru a forma cu ele propoziţii, pentru a înţelege ce vi se predă şi pentru a rezolva probleme la matematică. Prin comparaţie, în fotbal, aceste litere şi cifre sînt exerciţiile de bază, adică preluarea, pasarea şi şutul. Controlul mingii vă duce mai apoi la scheme de joc şi la combinaţii care ne ajută să cîştigăm meciuri“. Apropiaţi mai mult de fotbal, copiii i-au identificat pe Cristinao Ronaldo şi Lionel Messi drept cei mai buni din lume. Ştiau de finala Ligii Campionilor şi că în vara acestui an va fi turneul final al Campionatului Mondial de fotbal din Rusia. „Îmi place că ştiţi toate astea, dar cei mai buni sînt aşa pentru că în fiecare zi sînt dedicaţi sportului. Banii sînt importanţi, dar sigur munca vă va fi răsplătită. Gîndurile voastre nu trebuie să fie doar la bani. Cei mai buni jucători ar putea sta la umbră, pe plajă, la cîţi bani au. Dar ei fac totul cu plăcere şi continuă să joace pentru glorie şi pentru suporteri“, a opinat tehnicianul. Le-a transmis apoi copiilor să fie conştiincioşi şi ambiţioşi pentru a reuşi şi în sport. Asta deoarece Federaţia Română de Fotbal a obligat cluburile din ţară să acorde o mai mare atenţie tinerilor care termină junioratul. „La nivel de Liga 3 este nevoie de trei jucători care nu au împlinit vîrsta de nouăsprezece ani, aşa că dintre voi poate va reuşi vreo unul să ajungă să-l antrenez la Liga 3. Apoi, şi la Liga 2 şi Liga 1 se cer jucători tineri şi foarte tineri. Federaţia Română de Fotbal vrea să dea şanse mai mari copiilor noştri pentru ca mai apoi aceştia să devină jucători la echipele bune ale României. Trebuie să credeţi în voi şi să aveţi visuri mari pentru a şti unde vreţi să ajungeţi“, le-a mai spus copiilor Gabriel Ţapu. (Marcel MIHALCEA – DJST Neamţ)

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.