Contactează-ne

Actualitate

Crunt sfîrşit! Nouă oameni carbonizaţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ decesele au fost înregistrate de la începutul anului pînă în prezent ■ recent, două tragedii de acest fel au avut loc într-o singură zi ■ pompierii vin cu sfaturi utile şi recomandări de sezon ■

Un bilanţ întocmit de pompierii nemţeni arată fatul că de la începutul anului şi pînă în prezent 9 nemţeni au fost ucişi de foc.

„În perioada 1 ianuarie – 23 septembrie 2020, subunităţile ISU Neamţ au participat la 264 de intervenţii pentru stingerea şi limitarea efectelor negative ale incendiilor la locuinţe şi gospodăriile populaţiei. Anul acesta au fost înregistrate nouă persoane decedate ca urmare a acestor incendii“, se arată într-un comunicat ISU.

Două dintre decese au avut loc la începutul acestei săptămîni. Ziua de 21 septembrie 2020 a fost fatidică pentru un bărbat de 47 de ani, din anexa Slobozia- Roznov, care a fost ucis de o ţigară.

În aceeaşi zi un tînăr de 34 de ani, a murit carbonizat în apartamentul pe care-l avea într-un bloc din Bicaz. Incendiul din apartamentul de la etajul III a fost provocat de o lumînare lăsată nesupravegheată. Pompierii militari mai arată faptul că, anual, 15% din totalul misiunilor desfăşurate sînt pentru stingerea incendiilor produse la locuinţele şi gosdpodărtiile populaţiei.

Sezonul rece produce o serie de schimbări în viaţa şi activitatea comunităţilor, care presupun şi necesitatea asigurării unor măsuri de reducere a riscului de producere a incendiilor. Improvizaţiile în cazul folosirii defectuoase a mijloacelor de încălzire, exploatarea necorspunzătoare a buteliilor, suprasolicitarea instalaţiilor electrice, duc de cele mai multe ori la urmări grave.

Avînd în vedere toate aceste considerente, ISU Neamţ reaminteşte cetăţenilor principale măsuri de prevenire a incendiilor la locuinţele şi gospodăriile populaţiei. Nu utilizaţi aparate electrice, cabluri electrice, prize, întrerupătoare, dispozitive de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii. Nu suprasolicitaţi instalaţia electrică prin folosirea simultană a mai multor receptori.

Nu lăsaţi nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi fier de călcat, reşou, radiator, sau alte asemenea. Nu utilizaţi aeroterme, radiatoare, calorifere electrice construite artizanal sau defecte ca urmare a suprasolicitării, folosirii îndelungate sau lovirii. Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu o liţă a fuzibilului calibrat. Nu folosiţi chibrituri, lumînări, lămpi de iluminat cu petrol, în spaţii cu pericol de incendiu, cum ar fi depozite de furaje, grajduri, magazii sau poduri. Nu aşezaţi sau păstraţi butelii de gaze în apropierea oricăror surse de căldură. Nu folosiţi butelii de gaze lichefiate fără regulator de presiune, cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete.

Nu folosiţi flacără pentru verificarea etanşeităţii buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului – conductei de gaz, verificarea făcîndu-se numai cu emulsie de apă şi săpun. Nu încălziţi cu flacără buteliile şi nu le folosiţi culcate, răsturnate sau înclinate. Nu transvazaţi gazul din butelie în orice alte recipiente şi nu folosiţi butelii improvizate. Nu lăsaţi mîncarea pe foc, nesupravegheată .

Luaţi-o de la încălzit dacă trebuie neapărat să părăsiţi bucătăria o perioadă mai îndelungată, mai ales dacă s-ar putea ivi întîrzîieri neaşteptate. După ce aţi terminat de gătit, asiguraţi-vă că aţi oprit din funcţionare cuptorul şi aragazul. Nu păstraţi surse de foc – chibrituri, brichete, lumînări, lămpi cu gaz – în locuri în care au acces copiii. Este obligatorie supravegherea copiilor, fiind interzisă blocarea lor în casă cu lumînări aprinse, sobe plite şi/sau aparate electrice aflate în funcţiune. Este interzisă depozitarea de materiale combustibile sau inflamabile în podurile clădirilor.

Este interzisă folosirea afumătoarelor improvizate sau amplasarea acestora în magazii, poduri, remize, sub şoproane sau lîngă materiale combustibile. Afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi se amplasează independent de celelalte construcţii din gospodărie. Pentru asigurarea unei prime intervenţii în caz de incendiu, se recomandă să aveţi în locuinţă un stingător.

FOTO: generica

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Drogat la volan

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr de 27 de ani, din Dumbrava Roşie, a fost pus sub acuzare după ce a fost prins drogat la volan. S-a întîmplat pe 20 octombrie 2020, cînd poliţiştii Biroului Rutier Piatra Neamţ au dat de şoferul „fumat” în timp ce se deplasa cu maşina pe bulevardul Decebal din reşedinţa de judeţ. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul drugtest, iar rezultatul a indicat o valoare pozitivă pentru Cannabis.

Tînărul a fost condus la centrul de permanenţă, unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii prezenţei în sînge a substanţelor stupefiante. Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Străin cercetat pentru contrabandă cu ţigări

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat în vîrstă de 39 de ani, din Belarus, s-a ales cu belele penale în Neamţ, după ce oamenii legii l-au prins cu ţigări de contrabandă. El a găsit un mod inedit de a ascunde marfa ilicită, într-un rezervor pe care-l ţinea în maşină.

Acolo, anchetatorii au găsit peste 6.000 de ţigarete care au fost indisponibilizate după ce poliţiştii i-au cotrobăit prin maşină. Totul s-a întîmplat la data de 19 octombrie 2020, cînd oamenii legii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Gîrcina au surprins în flagrant delict un cetăţean din Republica Belarus, în vîrstă de 39 de ani, în timp ce oferea spre vînzare ţigarete fără timbru, în localitatea Alexandru cel Bun.

„Poliţiştii au descoperit în autocamionul acestuia, peste 6.000 de ţigarete, care ar fi fost depozitate într-un rezervor amplasat în interiorul vehiculului, pentru care bărbatul în cauză nu ar fi deţinut documente care să ateste provenienţa acestora.

Produsele din tutun, susceptibile a fi provenite din contrabandă, au fost ridicate de poliţişti, în vederea indisponibilizării“, se arată într-un comunicat al IPJ Neamţ.

În cauză a fost deschis un dosar penal cu acuze de săvîrşire a infracţiunii de contrabandă. Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ reamintesc cetăţenilor că „deţinerea, colectarea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vînzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscînd că acestea provin din contrabandă sau sînt destinate săvîrşirii acesteia”, constituie infracţiunea de contrabandă şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi, conform art. 270 din Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal al României.

FOTO: generica

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Betonieră răsturnată în şanţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Pompierii nemţeni intervin în aceste momente, miercuri, 21 octombrie, la un accident rutier produs în localitatea Tazlău. Din primele informaţii, o betonieră, încărcată s-a răsturnat înrtr-un şanţ. O persoană este încarcerată.

Vom reveni.

Citește știrea

Trending