Contactează-ne

Actualitate

Criza forţei de muncă, temă de discuţii la conferinţa Pactul pentru Muncă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ evenimentul de la Iaşi a fost coordonat de Cristina Chiriac, preşedinta Conferinţei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) ■ au fost analizate cauzele crizei de pe piaţa muncii din România şi impactul negativ al acesteia în economie ■

Cea de-a doua conferinţă Pactul pentru Muncă, a avut loc pe 19 septembrie, la Iaşi, în organizarea Conferinţei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) şi Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze. Evenimentul, la care au fost prezenţi 150 de antreprenori, manageri şi reprezentanţi ai angajaţilor, a reprezentat o întîlnire a oamenilor de afaceri cu reprezentanţii Executivului şi ai autorităţii locale. „Întîlnirea a dus la creionarea unor soluţii pe termen scurt şi mediu, pentru realizarea unui climat concurenţial antreprenorial, dar şi la identificarea modalităţilor de reducere a crizei de forţă de muncă care s-a conturat din ce în ce mai pregnant în ultimii ani si care poate duce chiar şi la un blocaj economic“, se menţionează în comunicatul oficial de presă al evenimentului. În cadrul întîlnirii la care a fost prezent şi ministrul Muncii, Marius Constantin Budăi, au fost dezbateri pe tema sistemului educaţional din România, care are nevoie să fie corelat cu cererea de pe piaţa muncii, de programe viabile de reconversie profesională şi de calificare. S-a discutat despre nevoia de implicare a Ministerul Educaţiei în crearea unui învăţămînt profesional dual capabil să asigure, în perioada următoare, forţa de muncă pentru societăţile din România. Participanţii la conferinţă au ţinut să sublinieze măsurile ce trebuie luate de guvernele României, dar şi de autorităţile publice locale în vederea sprijinirii mediului de afaceri pentru asigurarea unui climat concurenţial antreprenorial care să conducă la rezolvarea pe termen scurt a crizei din ce în ce mai accentuate de forţă de muncă. „Încercăm să identificăm cele mai bune soluţii şi să nu mai peticim, aşa cum se întîmplă şi cu autostrăzile din România. Încercăm să construim pe termen mediu şi lung o autostradă împreună cu reprezentanţii Guvernului, cu autorităţile locale, astfel încît România, în anul 2030, să aibă forţă de muncă calificată pe toate palierele care contribuie activ la dezvoltarea sănătoasă a economiei“, a declarat Cristina Chiriac, preşedinte CONAF, iniţiatorul Pactului pentru Muncă. La conferinţa de la Iaşi au mai participat primarul Mihai Chirica, Bogdan Piţigoi, fondator şi preşedinte al Tester Grup, Doina Vornicu, director operaţional CEZ România, Doina Cepalis, director general Te-Rox Paşcani, Ioan Nani, directorul SC Antibiotice SA, Luisiana Dobrinescu, avocat, specialist în drept fiscal, Andreea Vîlceanu, Nuclearelectrica, Andreea Negru, purtător de cuvînt Romgaz, Nicoleta Munteanu, partener Euroinsol, profesor dr. Norina Forna, preşedintele Asociaţiei Decanilor Facultăţilor de Medicină Dentară din România, etc. Dezbaterile au fost concretizate într-un memorandum prin care se doreşte creionarea unor măsuri ce vor fi folosite în discuţiile cu factorii decizionali în domeniul îmbunătăţirii legislaţiei muncii. Acest document urmează a fi prezentat la Gala Antreprenorilor din România, ce va avea loc la Bucureşti, pe 30 septembrie.

Actualitate

ATENȚIE: Restricționări ale circulaţiei rutiere în municipiul Piatra-Neamț în perioada următoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

În urma solicitării făcute de SC Drupo Neamț SA pentru a putea desfăşura lucrări pentru dezafectarea rețelei electrice aeriene fir contact troleibuze, se va restricționa circulaţia vehiculelor în perioada 23.10.2020 – 18.12.2020 , în intervalul orar 18:00 – 06:00, alternativ pe tronsoane, pe următoarele străzi: Bd. G-ral. N. Dăscălescu, Bd.Traian, Str. Orhei, Str. Mihai Viteazu, Str.Dărmănești, Str.1 Decembrie 1918, Bd. Decebal, Piața M. Kogălniceanu, Bd. Republicii Str. Petru Movilă, Str. Bistriței, Bd. 9 Mai și Piața Gării.

Asigurarea semnalizării rutiere se va face de SC Drupo Neamț SA, iar urmărirea restricționării circulaţiei se face de Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Piatra-Neamţ şi Poliţia Locală.

Citește știrea

Actualitate

Spitalul de la Leţcani, o “ruină” de peste 13 milioane de euro?

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Altă ştire tristă: “Zeci de persoane confirmate cu virusul SARS- COV-2 și internate în spitalul mobil de la Lețcani îndură frigul în interiorul containerelor medicale. În cursul zilei de 20 octombrie 2020, în containere s-a înregistrat o temperatură de numai 13 grade Celsius și bolnavii au tremurat de frig. Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a achiziționat un spital din bani publici cu mari probleme: stațiile de oxigen nu funcționează, instalațiile de climatizare scot un zgomot asurzitor, iar echipamentele par a fi la mâna a doua”. Sursa: www.bzi.ro

Aşadar, după amânări şi amânări, după festivisme greţoase şi mincinoase făcute doar pentru voturi, după cheltuirea a 3,3 milioane de euro din banii nemţenilor, cu ce ne-am ales: cu un spital cu multe probleme, în care amărâţii internaţi cu COVID-19 tremură de frig la orice pană de curent.

Cât despre Secţia ATI, aia extrem de importantă, acolo unde s-ar fi putut salva vieţi ale pacienţilor cu forme grave, lucrurile stau aşa din informaţiile apărute în spaţiul public: ni s-au promis şi am plătit pentru peste 100 de paturi, DSP a avizat 48 de paturi, dar s-a ajuns la doar 24 de paturi pentru că nu funcţionează staţiile de oxigen.

De ce nu funcţionează? Pentru că nu s-a ocupat nimeni de întreţinerea lor în stare de funcţionare. Normal, toţi erau ocupaţi să taie panglici, să se pozeze din toate poziţiile şi să se milogească după voturi.

Penibil? Nu. Normal. De ce normal? Pentru că asta merităm. Lipsa noastră de reacţie ce ne caracterizează încă din anii de dinainte de pandemie, lipsa de coloană vertebrală şi lipsa curajului de a lua atitudine, faptul că am ridicat pupatul în fund al şefilor politici la rang de artă naţională ne-au dat şi ne dau clasa politică pe care o merităm: una plină de lepre şi de ciumaţi, de toate culorile, care ne cheltuie banul public pe spitale în care nu merg staţiile de oxigen, instalaţia de climatizare te asurzeşte când merge şi te transformă în stană de piatră când nu merge. Asta am votat, asta avem şi acum putem muri mulţumiţi că e doar din vina noastră.

Ştiţi ce e şi mai ironic? Că tot din banii noştri şi-au plătit politicienii pozele făcute triumfalist în faţa unui spital care a costat milioane de euro, dar se dovedeşte a fi, iată, o ruină. Am plătit tot, de la cap la coadă, şi apoi i-am şi votat.

Pe final, întreb şi eu public pe “ai mei” politicieni din Neamţ: în “frigiderul” de la Leţcani, la ora aceasta, e vreun nemţean internat? Că 3,3 milioane de euro au dat nemţenii.

Citește știrea

Actualitate

COVID -19: Piatra Neamţ a trecut de pragul de 3 la mie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Bicaz rata de incidenţă este de 3,6, la Girov de 3,7 ■ Taşca şi Tarcău, localităţile carantinate, au o rată de 3,24, respectiv 8,10 ■

Piatra Neamţ a trecut de rata de incidenţă de 3 cazuri de îmbolnăviri de COVID 19 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, fiind raportată joi, 22 octombrie o rată de 3,14, cu 436 de cazuri confirmate în ultimele 14 zile, dintre care 80 în spitale şi 356 cazuri comunitare. În localităţile carantinate din Neamţ, Taşca şi Tarcău, rata de incidenţă este de 8,10, respectiv 3,24. Alte localităţi cu rată peste 3 sunt Bicaz, cu 3,6 şi Girov, cu 3,7. Conform reglementărilor în vigoare, în maxim 48 de ore de la raportarea depăşirii indicilor, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni şi va decide ce noi măsuri trebuie aplicate.

Citește știrea

Trending