Contactează-ne

Actualitate

Criza apei – Apa Serv amendă de 20.000 de lei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ amenda a fost dispusă de Protecţia Consumatorilor pentru nerespectarea clauzelor contractuale ■ în plus, s-a acordat pentru consumator o bonificaţie de 30%/lună din valoarea facturii curente ■

Criza apei pentru consumatorii din zona Roman, care a durat luni bune, a determinat primirea de către Apa Serv a unei amenzi de 20.000 de lei. În plus, s-a dispus acordarea de bonificaţii în valoare de 30%/lună din valoarea facturii curente, tuturor consumatorilor afectaţi. Măsurile au fost dispuse de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ.

“Avînd în vedere informaţiile apărute în spaţiul public în legătură cu repetate întreruperi în furnizarea apei potabile în municipiul Roman, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ a demarat o acţiune de verificare a modului de respectare a prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor de către operatorul economic prestator de servicii de furnizare apă. Drept urmare, au fost solicitate documente şi evidenţe care să justifice situaţia creată: contractul de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare, numărul de consumatori persoane fizice afectate, evidenţa înregistrărilor parametrilor de furnizare asumaţi prin contract şi măsurile adoptate de operatorul economic pentru limitarea consecinţelor acestei situaţii.

Prin contractul de furnizare a apei, operatorul economic se angajează că va asigura apa la presiunea de 2,2 atm  şi un grad de asigurare de 98%. Începînd cu 1 octombrie 2019, în mod repetat, s-au înregistrat parametrii neconformi celor asumaţi, respectiv presiune sub limita prevăzută, mergînd pînă la întreruperea, în totalitate, a furnizării apei pentru întreg municipiul Roman. Această situaţie este susţinută de numărul de notificări comunicate pe site-ul furnizorului, în număr de 70, cît şi de evidenţa înregistrărilor la parametru presiune, înregistrări efectuate la plecarea în reţeaua de distribuţie, pentru perioada octombrie 2019- februarie 2020. Ordonanţa Guvernului nr.21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede la art. 7, lit. C, a 3 – liniuţa faptul că “prestatorii de servicii sînt obligaţi să respecte condiţiile prescrise sau declarate precum şi clauzele prevăzute în contractele incheiate”. Art. 6.4 din contractul de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă si canalizare prevede faptul că “operatorul este obligat să asigure continuitatea serviciului de alimentare cu apă la parametrii fizici şi calitativi prevăzuţi de legislaţia în vigoare”, asa cum sînt înscrişi în Anexa 3 la contract. Art.6.20 din contract prevede faptul că “operatorul economic are obligaţia să acorde bonificaţie utilizatorului în cazul furnizării serviciului sub paramatrii de calitate şi cantitate prevăzuţi în contract”.

În consecinţă, la art 7.3 se menţionează faptul că “utilizatorul are dreptul să beneficieze de reducerea valorii facturii lunare, prin acordarea de bonificaţii în valoare de 30% /lună din valoarea facturii curente, în situaţia nefurnizării apei la parametrii din contract”. Avînd în vedere numărul mare de consumatori – persoane fizice afectate şi perioada de neîndeplinire a obligaţiilor contractuale, s-a dispus sancţionarea operatorului economic prestator de servicii de furnizare apă cu amendă contravenţională în valoare de 20.000,0 lei – pentru nerespectarea clauzelor contractuale. De asemenea, ca măsură complementară s-a dispus acordarea de bonificaţii în valoare de 30%/lună din valoarea facturii curente, tuturor consumatorilor afectaţi (în conformitate cu clauzele prevăzute în contractul de furnizare încheiat cu beneficiarii – consumatori persoane fizice).

Facem menţiunea că, împotriva documentului de control, operatorul economic poate formula plîngere contravenţională la instanţa judecătorească competentă, caz în care măsura dispusă se suspendă pînă la emiterea unei hotărîri definitive şi irevocabile. Comunicăm consumatorilor, ca de fiecare dată, că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor supraveghează permanent piaţa şi se asigură de respectarea drepturilor fundamentale ale consumatorilor”, se precizează în comunicatul de presă al CJPC Neamţ.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Accident comis de un şofer băut – un tînăr a decedat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tînăr în vîrstă de 25 de ani a decedat în urma unui accident rutier produs la Dămuc, în noaptea de sîmbătă spre duminică, 30 spre 31 mai. Din cauza alcoolului consumat, şoferul, în vîrstă de 24 de ani, a pierdut la un moment dat controlul volanului şi a intrat în coliziune cu o remorcă parcată pe marginea drumului.

“La data de 31 mai a.c., în jurul orei 04.00,  polițiștii Serviciului Rutier Neamț au intervenit la un accident rutier produs pe DJ 127 A, soldat cu decesul unei persoane și rănirea alteia.

Din primele cercetări a reieșit faptul că, în timp ce un tânăr de 24 de ani, conducea un autoturism pe DJ 127 A, în localitatea Dămuc, pe fondul consumului de alcool, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare la ieșirea dintr-o curbă la dreapta, moment în care a părăsit partea carosabilă, intrând în coliziune cu o semiremorcă parcată în afara drumului.

În urma impactului a rezultat decesul unui tânăr de 25 de ani, din localitatea Dămuc, pasager în același autoturism și rănirea conducătorului auto, acesta fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

De asemenea, conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul indicând o concentrație de 0,65 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 882 de cazuri în total. Naţional: 151 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional sunt confirmate 19.133 de cazuri, 1.253 decese, 13.046 vindecaţi

Până astăzi, 30 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.133 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.046 au fost declarate vindecate și externate.  Totodată, până acum, 1253 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt, Ilfov și Harghita, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 151 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 160 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.993 de  persoane. Alte 98.403 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 425.819 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 429 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.393 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 174 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 118.000 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 3 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 29 mai a.c.,  69 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.074 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.699 în Italia, 561 în Spania, 84 în Franța, 583 în Germania, 87 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 106 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 35 în Marea Britanie, 9 în Spania, 6 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 9 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Până la data de 29 mai 2020, au fost raportate  1.384.703 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Amendaţi pentru că au făcut scandal la băutură

Știre publicată în urmă cu

în data de

Polițiștii locali din cadrul Biroului Ordine Publică – Poliția Locală Piatra Neamț au fost sesizați vineri, 29.05.2020, în jurul orei 11, despre existența unui conflict între mai multe persoane fără adăpost, în zona centralei termice dezafectate de pe strada Viorelelor din Piatra Neamț.

 „Echipajele Biroului Ordine Publică au depistat la fața locului 6 persoane care, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, s-au luat la ceartă, existînd pericolul ca situația să degenereze.

Toți cei șase bărbați, cu vîrste cuprinse între 24 și 45 de ani au fost conduși la sediul Poliției Locale Piatra Neamț, unde, după ce au fost identificați, au fost sancționați contravențional cu amenzi cuprinse între 200 și 500 de lei pentru încălcarea Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, art. 2, pct. 24 (”Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încît, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: provocarea ori participarea efectivă la scandal, în locuri sau localuri publice”).

Totodată, biroul de specialitate din cadrul Primăriei Piatra Neamț a fost sesizat și informat cu privire la faptul că, din cauza nesecurizării ușii de acces în centrală – atribuției ce-i revine proprietarului imobilului – există riscul ca persoane neautorizate să pătrundă în incintă și să provoace astfel de incidente sau să depoziteze deșeuri”, se precizează în comunicatul de presă emis de Poliţia Locală Piatra Neamţ.

Citește știrea

Trending