Contactează-ne

Actualitate

Crezul unei campioane: „Canotajul nu înseamnă doar forţă, include şi fineţe“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ interviu cu Laura Mirela Pal, campioană europeană şi balcanică de juniori în 2018

La cei 18 ani, Laura Pal este sportiva din judeţul Neamţ aflată anul acesta în cea mai vizibilă ascensiune. Componentă a Clubului Sportiv Ceahlăul – Secţia Canotaj, şi elevă la Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamţ, Laura a reuşit să contribuie la performanţele echipei României în trei concursuri internaţionale de juniori. În luna mai, la Campionatele Europene de juniori de la Gravelines, Franţa, sportiva din Piatra Neamţ a cîştigat medalia de aur în echipajul de patru rame fără cîrmaci al tricolorelor, devansînd Italia şi Danemarca. Pe 12 august, la Mondiale de la Racice, Cehia, Laura a făcut parte din echipajul de 8+1 al României, iar în finala probei „regină“ a canotajului s-a clasat pe locul al III-a, la doar două secunde de SUA (locul II) şi 4 secunde de medaliata cu aur, Cehia. Tot în august, la Balcaniada de la Plovdiv, Bulgaria, nemţeanca a mai adus două medalii: una de aur, în proba de 4 rame şi una de bronz, în proba de 8+1. Vă prezentăm un interviu în care Laura Pal şi profesorul care a descoperit-o, Valentin Gavril, directorul CS Ceahlăul, vorbesc despre munca din spatele acestor performanţe:

Reporter: Laura, povesteşte-ne mai întîi cum ai ajuns să practici canotajul? L. P.: Eram pe finalul clasei a XVIII-a, la Şcoala nr. 11 din Piatra Neamţ, şi îmi amintesc că domnul profesor Valentin Gavril venise cu oferta educaţională a Liceului cu Program Sportiv. Acolo m-a găsit. De la început am fost interesată, mai ales că aveam fizic, eram cea mai înaltă din clasă. Am venit la canotaj cu înălţimea de 1,75 metri şi 54 de kg, iar acum am 1,86 metri şi 75 de kg. Nu mă decisesem ce să fac şi a apărut oportunitatea asta, am zis că o să pot face şi şcoală şi o să fie ceva nou pentru mine. Prima dată am zis să încerc, să văd cum e, iar dragostea pentru sport a venit încet- încet. Domnul profesor m-a susţinut tot timpul, am avut antrenori buni şi la lot, iar părinţii mi-au acordat libertatea să aleg

Rep.: La cît timp după ce ai venit la club ai intrat în barcă, în antrenamente pe apă? L.P: Nu a fost mult, cam după o săptămînă. De înotat ştiam să înot tot de la domnul profesor, învăţasem înainte să încep pregătirea. Am început uşor-uşor cu înotul, cu ergometrul, cu alergările şi apoi pe apă, cu barca.

Rep: La Campionatele Mondiale aţi prins podiumul, o medalie de bronz în proba de 8+1. Cum a fost finala? L. P. La Mondiale au fost două echipaje tari, Cehia şi Statale Unite, plus Germania şi Italia. Sînt foarte mîndră deoarece ţările care ne- au bătut au ani şi ani de experienţă, au mii şi mii de sportivi. Am fost foarte fericite pentru bronz, chiar dacă am pierdut de puţin treapta a doua a podiumului în faţa SUA.

Rep: Tot la Mondialele ai fost pentru prima oară ştrocul echipei. Cum e să fii căpitanul unei bărci cu 9 sportivi? L.P. La barca de patru fără cîrmaci este mai uşor, pentru că sîntem mai puţine fete şi ne înţelegem. La barca de 8 este foarte greu să fii în ştroc, sînt 7 fete în spatele tău care se bazează pe tine. E foarte greu, tehnic vorbind, să aduni fetele, şi încerc să le impun ritmul. În barca de 8 este un cîrmaci care ne spune exact ceea ce se întîmplă, ne duce direcţia şi ne încurajează. Eu, ca ştroc, mai trag cu coada ochiului la bărcile celelalte, deoarece cîrmaciul trebuie să fie atent şi la direcţie, să strige şi la noi, să ne spună pe ce loc sîntem. Din ritm le coordonez pe fete. Efortul e foarte mare, cu o cadenţă susţinută. La o cursă de 2000 de metri, cum este la 8+1, dai cam de 200 de ori cu vîsla, dar sînt lovituri maximale, nu e loc de pauză. Dar canotajul nu e un sport care înseamnă doar forţă, include şi fineţe. Trebuie să-şi simţi colegii, trebuie să simţi şi ce se întîmplă cu barca, trebuie să-ţi simţi mişcările. Nu ai timp să te uiţi la braţe şi la picioare, să fi atent ce faci cu ele. Trebuie să te coordonezi din simţuri. Valentin Gavril: Laura nu are experienţa unui ştroc, iar Mondialele au fost primul concurs la care ea a avtu această sarcină. A avut o misiunea foarte grea: echipa din spate a trebuit să o ajute, iar ea a trebuit să impună celorlalte 7 ritmul de vîslire.

Rep: Aţi avut aşteptări la o medalie şi la Balcaniada din Bulgaria? L.P. Ne aşteptam la cît de mult am muncit, poate nu chiar la cea de aur, de la 4 rame. Ne-am mobilizat destul de bine, ne-am instalat bine din start, am condus toată cursa şi am terminat la 4 secunde faţă de echipajele Turciei şi Greciei. Sportivele din Grecia aveau mai multă experienţă decît noi de exemplu, două din echipaj fiind în componenţa de 8+1 la Mondial de acum doi ani. Turcia a fost o surpriză.

Rep: Care este programul tău pentru ultima parte a anului? L.P.: După Campionatul Naţional de Tineret şi Seniori de la Snagov, voi fi în cantonament în perioada octombrie – 20 decembrie. Am fost propusă şi pentru Jocurile Olimpice de Tineret care vor fi în luna octombrie la Buenos Aires, în Argentina, dar decizia se va lua după Naţionalele de la Snagov.

Rep: Şi pentru 2019 ce obiective ţi-ai propus? L.P. Anul viitor va fi important. Eu mai am un an la junioare şi am obiectiv să devenim campioane şi la ediţia din 2019 a Campionatelor Mondiale ale categoriei, dar o să vedem în ce echipaj. Îmi doresc ca 2019 să fie cel puţin la fel de bun ca anul acesta. Din punct de vedere personal, anul viitor va fi important pentru că o să am examenul de Bacalaureat, şi apoi să vedem ce studii o să urmez, Facultatea de Educaţiei Fizică şi Sport fiind una dintre opţiuni.

V.G: Pe termen lung, obiectivul este participarea la Jocurile Olimpice. Nu ştiu dacă Laura va prinde Olimpiada din 2020, de la Tokyo, pentru că e cam „crudă“, şi ne referim aici la categorie, dar ne interesează să concureze la Jocurile Olimpice din 2024, care vor fi la Paris. Aş vrea să menţionez că toate aceste participări de pînă acum ale sportivilor noştri de la CS Ceahlăul – LPS Piatra Neamţ au fost posibile graţie proiectului „Medalii naţionale şi internaţionale la canotaj pentru judeţul Neamţ“, finanţat de Consiliul Judeţean Neamţ.

Rep: Care e reacţia oficialilor faţă de rezultatele voastre, ale tricolorilor, la aceste concursuri de unde aţi venit cu medalii? L.P. Sîntem descurajaţi destul de mult de Minister, ni se spune că nu sînt fonduri. Medalii aduse sînt cu multe, foarte multe sacrificii făcute de către sportivi şi de antrenori. Au tot fost discuţii referitoare la faptul că noi, sportivii, mîncăm de doar 25 de lei pe zi. Pe mine personal nu mă deranjează această sumă alocată pentru alimentaţia zilnică, ci faptul că ni se dau nişte motive stupide, cum ar fi acela că avem nevoie de dietă şi de asta e suma asta prevăzută pentru hrana sportivilor.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – trei cazuri noi. Naţional – 416 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional sunt confirmate 28.582 de cazuri, 1.731 de decese, 19.854 vindecaţi

Până pe 4 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 28.582 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 20.861 au fost externate, dintre care 19.854 de pacienți vindecați și 1.007 pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. Până în prezent, 1.731 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 03.07.2020 (10:00) – 04.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 23 decese (12 bărbați și 11 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Botoșani, Buzău, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Mehedinți, București, Suceava și Vrancea.

Dintre acestea, 2 decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 10 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 5 decese la persoane de peste 80 de ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 416 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 223 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 759.037 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 434 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.969 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 533 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 124.900 de lei.

În urma acțiunilor de verificare desfășurate noaptea trecută, în sistem integrat, de structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Ministerului Transporturilor, au fost aplicate alte 962 de sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitară și distanțare socială.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 4.995 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia,  561 în Spania, 107 în Franța, 2.275 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 6 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 122 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 72 au fost declarați vindecați: 50 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Un proiect de autostradă, un deputat şi doi primari

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ deputatul Bulai le cere primarilor de Roman şi Săbăoani să „aducă” A7 prin localităţile lor

În România, ţara în care Autostrada Unirii are… o lege minunată drept certificat de naştere, dar ea, autostrada, lipseşte cu desăvîrşire în realitate, un deputat, de la USR, pe numele său Iulian Bulai, ceartă doi primari, de Roman şi Săbăoani, pentru că refuză ca o altă autostradă, care e tot pe hîrtie deocamdată, să treacă prin localităţile pe care le păstoresc.

Nu spunem că apelul deputatului nu e unul de esenţă, însă absurdul situaţiei este evident: nu avem autostrăzi, în Moldova, dar avem legi şi dispute politice pe marginea… proiectelor de autostrăzi. Ceea ce o fi bine. Revenind la deputatul USR, aflăm dintr-un comunicat de presă cum că „Iulian Bulai le cere primarilor din Municipiul Roman și comuna Săbăoani să își revizuiască poziția și să militeze pentru ca viitorul traseu al autostrăzii Ploiești – Pașcani să cuprindă și cele două unități administrativ teritoriale pe care le conduc.

Apelul deputatului nemțean vine în contextul în care în această perioadă se va decide ce variantă de traseu, din cele trei disponibile, va avea Autostrada A7 pe teritoriul județului Neamț. La o dezbatere publică din 11 martie, desfășurată la Consiliul Județean Neamț, reprezentanții administrațiilor publice din Roman și Săbăoani au menționat că nu doresc varianta cu ruta cea mai apropiată de localitățile lor deoarece există niște planuri de investiții pentru acea zonă, preferând astfel varianta cea mai îndepărtată, cu nod în județul Iași, după Castelul de Apă”.

Şi zice deputatul cu pricina: ”E crucial pentru județul Neamț ca ruta autostrăzii A7 să fie cât mai aproape de Roman și de zona metropolitană. Există accesibilitate potrivită, iar construcția autostrăzii conform variantei de traseu din apropierea Romanului va ajuta zona să crească din punct de vedere economic.

Fac apel către cele două administrații locale să își revizuiască pozițiile. Ne va fi mult mai ușor să ne conectăm și vor fi create mai multe oportunități de investiții. Mai mult decât atât, noua autostradă va putea funcționa și ca o șosea de centură, care acum ne lipsește. Am așteptat 30 de ani această autostradă, nu trebuie să dăm cu piciorul acestei șanse.

Apreciez că există planuri de investiții, rezidențiale și industriale, însă consider că în avantajul nemțenilor ar trebui să fie prioritară găsirea unor soluții alternative pentru relocarea acestora și nu pentru cel mai favorabil traseu al autostrăzii pentru noi”. Sigur că, jurnalistic, se naşte întrebarea: oare ce motive, alea cu investiţiile nu le credem nici în somn, or fi avut primarii în cauză să opteze pentru varianta „mai îndepărtată”?

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: 3.800 de gospodării fără energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Codul portocaliu provoacă probleme în Neamţ, vineri, 3 iulie. Conform informaţiilor oferite de ISU Neamţ, la ora 16, erau 3.823 de gospodării nealimentate cu energie electrică.

“Ca urmare a avertizării meteorologice cod portocaliu emis pentru județul Neamț, Delgaz Grid ne-a informat că localitățile Păstrăveni, Rădeni, Urecheni, Țibucani, Davideni, Țibucanii de Jos și Lunca Moldovei sunt afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică. 3823 de consumatori nu sunt alimentați cu energie electrică. Se lucrează pentru remedierea situației”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending