Contactează-ne

Actualitate

Creditele în valută, restanţe mari

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în ultimele luni, suma cu care nemţenii s-au creditat a rămas constantă ■ cei mai mulţi dintre împrumutaţi îşi achită obligaţiile ■ sînt însă şi restanţe, iar cele mai mari sînt la creditele în valută ■ nemţenii au luat din bănci 2.319 milioane de lei ■

Criza sanitară care a debutat din martie şi care nu dă semne că ar slăbi în intensitate, are şi va avea, pe termen lung, efecte negative economico-financiare.

Toţi, dacă nu măcar majoritatea ar fi trebuit să devenim mai cumpătaţi, mai echilibraţi, din punct de vedere financiar, şi să drămăluim resursele financiare de care dispunem. Conform analizei lunare realizate de Banca Naţională, rezultă faptul că la nivel de judeţ, persoanele fizice dar şi cele juridice, au împrumuturi bancare, în lei dar şi în valută, care totalizează nu mai puţin de 2.319,4 milioane de lei.

Suma anunţată pentru iulie 2020 pare exorbitantă, dar trebuie spus că este comparabilă cu valoarea creditelor în derulare la nivel de judeţ din aprilie a anului în curs. Anterior acestui moment, cam prin luna aprilie, guvernanţii au oferit posibilitatea de a amîna pe o perioadă limitată plata ratelor lunare, dar totul avea un preţ.

Aşa stînd lucrurile, datele publicate de BNR pot avea efecte întîrziate şi abia la începutul anului viitor vom vedea cîţi nemţeni şi cu ce sume mai sînt datori la bănci. În aceste condiţii, cei care au putut au tras din răsputeri să nu suspende plăţile, pentru că ar fi fost grevaţi de datorii ceva mai tîrziu.

Din analiza efectuată lunar de Bănca Naţională a României rezultă faptul că în iulie 2020 nemţenii, persoane fizice şi juridice, avea datorii imense la bănci, iar totalul creditelor, la nivel de judeţ, se cifra la 2.319,4 milioane de lei. Din totalul creditelor în derulare la nivel de judeţ cea mai mare parte, 2.195 milioane de lei, sînt în grafic, în timp ce la final de iulie 2020 erau restanţe care totalizau aproape 120,4 milioane de lei.

Altfel spus, unii îşi plătesc datoriile mai uşor, alţii se descurcă mai greu. Datele oficiale relevă faptul că, la 31 iulie 2020, restanţele la împrumuturile în moda naţională erau de 53,4 milioane de lei, în timp ce restanţele la împrumuturile în valută erau cu mult mai mari şi ajunseseră la 71 milioane lei.

În Neamţ, creditele în moneda naţională erau luna trecută1.719,2 milioane de lei, iar cele în valută se cifrau la la 600,2 milioane de lei. Cei care nu au fost grevaţi de datorii au reuşit să facă ceva economii şi au strîns în conturile în monedă naţională peste 1.360 milioane lei (aici intrînd atît societăţile nefinanciare, gospodăriile populaţiei, cît şi alte sectoare instituţionale), iar în cele în valută totalizează mai puţin, echivalentul a 848 milioane lei.

Advertisement








Trending