Contactează-ne

Actualitate

COVID-19 va transforma Sănătatea în ”sector strategic”?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cu toate că în Spitalul Roman se internează doar urgenţele medicale, la CPU este foarte aglomerat şi la vreme de pandemie ■ n zilnic medicii urgentişti au de rezolvat 130-140 cazuri ■ adresabilitatea faţă de medicii de familie este din ce în ce mai ridicată ■ oamenii se tem să mai meragă la spital, de teama îmbolnăvirii de Covid ■ medici de familie cer însă alte politici sanitare ■

Teama de îmbolnăvire cu virusul ucigaş ”made  in China” a determinat şi schimbarea comportamentului pacienţilor faţă de internarea în spital, cu toate că CPU Roman este şi în prezent foarte aglomerat.

La solicitarea redactorilor ”Monitorul” purtătorul de cuvînt al Spitalului Municipal de Urgenţă (SMU) Roman, Andreea Trifan, a realizat o statistică privind adresabilitatea către Centrul Primiri Urgenţe, în condiţiile crizei pandemice SARS CoV2, cînd Spitalul Roman a fost declarat spital non-covid, spre care sînt îndreptate cazurile grave din toate localităţile judeţului Neamţ.

”La CPU Roman, în aceasta perioadă se înregistrează zilnic 130-140 de persoane, în vederea consultării şi ulterior, în funcţie de gravitate, pentru redirecţionare către internare sau tratament. Aproximativ 30% dintre cei care ajung la SMU sînt din zona municipiul Roman şi 70% sînt din judeţul Neamţ, dar care, în funcţie de domiciliu, aparţin de spitalele din Piatra Neamţ, Bicaz sau Tîrgu Neamţ.

Majoritatea pacienţilor sînt aduşi la spital  cu ambulanţa. Cele mai grave afecţiuni întîlnite la pacienţii care s-au prezentat la CPU Roman, în aceasta perioadă (epidemie n.r) sînt: accidente vasculare cerebrale(AVC), metastaze, tumori şi plăgi tăiate”, a declarat Andreea Trifan. Rugată să facă o comparaţie a numărului de internări din anii anteriori,  cînd nu era stare de urgenţă legată de pandemia de Covid 19, purtătorul de cuvînt al Spitalului ne-a precizat că, în luna mai a anului 2019, la CPU Roman au fost înregistrate, în medie, 110 prezentări zilnice, în timp ce în anul 2018, în aceeaşi perioadă la CPU Roman au fost înregistrate aproximativ 115 cazuri/zi.

”Se impune ca sectorul sanitar să devină zonă strategică”

Şi  adresabilitatea faţă de medicii de familie a crescut în acestă perioadă. Dr. Filip Panait, medic de familie la Bîra, a declarat, zilele trecute, redactorilor ”Monitorul” că din cauza crizei sanitare provocată de pandemia cu SARS COV2 pacienţii nu mai ocolesc cabinetele medicilor de familie, ci, dimpotrivă. ”Am apucat să trăiesc şi ziua cînd doctorii nu mai sînt alergaţi <<muncitoreşte>> pe străzi, ca apoi să fie tăvăliţi prin noroi de presă, pentru a satisface <<apetitul>> unora pentru sînge de medici.

Am ajuns să văd că pacienţii noştri se tem să se mai ducă la spital, pentru două analize banale, care puteau fi făcute la orice laborator. Am ajuns să observ că medicul de familie este important, fiind singurul care trebuie să trateze, atît bolnavul cardiac, cît şi pe cel pulmonar sau cu afecţiuni gastroenterologie, urologice, ORL etc, pentru că spitalul şi policlinica sun închise sau cu activitatea la minimum. După această pandemie, lucrurile în ţară se vor reaşeza pe alte principii, iar în sănătate, medicul de familie va cîştiga stima pe care o merită, aşa cum este în tot Occidentul, de foarte mulţi ani.

Pacientul va înţelege că spitalul este o variantă riscantă pentru sănătatea lui. În sfîrşit, autorităţile consideră criza aceasta un adevărat <<război>>, în care medicul este <<ofiţerul superior>>, cel care poate face diferenţa între haosul <<Corona>> şi viaţă. De cînd cu pandemia, pacienţii mei au venit şi m-au întrebat dacă ştim să facem o ecografie, dacă putem să punem o perfuzie, dacă putem rezolva la cabinet un tratament cu medicamente injectabile intravenoase, dacă putem să-i prescriem un tratament eficient pentru boala cronică de care suferă.

Şi au văzut că ştim să facem o mulţime de lucruri şi încrederea în medicul de familie s-a îmbunătăţit considerabil. Sînt convins că, după încheierea crizei, pacienţii noştri nu se vor mai buluci la spitale şi că vor rămîne acasă de teama infecţiilor din spitale. Mi se pare normal acest lucru, pentru că în ţările oocidentale medicul de familie este foarte bine cotat, iar adresabilitatea faţă de medicina primară este foarte mare”, a declarat medical Filip Panait, doctor în medicină.

Acesta este convins că Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor trebui să-şi schimbe optica faţă de finanţarea medicinii primare şi faţă de politica de personal. Intr-o postare ulterioară declaraţiilor făcute redactorilor ”Monitorul”, medicul de la Bîra îşi exprima  convingerea, că guvernele ce vor ajunge, după pandemie, la Palatul ”Victoria” vor trebui să schimbe, radical, politicile sanitare din România.

”Dacă tot sîntem <<ofiţeri cu halate albe>>, trebuie să înţelegeţi că politicienii noştri au tratat acest corp de elită cu dispreţ, iar pensia unui medic de familie este cuprinsă, acum, între 1.000 de lei şi 1.500 de lei, ceea ce este o insultă adusă demnităţii umane, darămite unora care au muncit peste 30 de ani, ca să ţină o ţară în viaţă! De aceea, după ce trece nebunia Covidului, se impune ca sectorul sanitar să devină zonă strategică pentru ţara noastră, iar medicii să primească pensii de stat, în conformitate cu gradul profesional şi cu numărul anilor de muncă, aşa cum este la militari. În caz contrar, la viitoarea epidemie naţională vă vom lăsa pe mîna politrucilor să vă trateze!

Acum, medicii au înţeles situaţia şi s-au organizat cum au putut. Acesta este un avertisment foarte ferm şi va fi pus în aplicare imediat după terminarea pandemiei! Nu se poate ca o ţară să-şi rişte existenţa, pentru nişte politicieni comunişti inconştienţi! Dacă este război, atunci trebuie ca soldaţii în halate albe să fie bine echipaţi, bine plătiţi şi respectaţi, astfel încît să nu se gîndească la ce vor pune pe masă mîine sau cu ce echipamente vor trebui să plece la luptă. Trebuie înţeles că un război real se poate întîmpla o dată la o generaţie, dar războaie epidemice grave vor fi din ce în ce mai frecvente.

Cu pensii sau fără, rugaţi-vă ca doctorii voştri de familie să fie sănătoşi, ca să muncească pînă la 80 de ani, că majoritatea au peste 60 de ani, iar cei tineri nu mai vor pensii de 1.000 de lei! Pînă la măsuri mai elaborate, Guvernul României ar trebui să anuleze imediat impozitul pe venit, în cazul medicilor de familie, aşa cum sînt scutite fundaţiile şi asociaţiile bisericeşti care au cabinete medicale în administrare”, a notat dr. Filip Panait.

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 1.527 de cazuri noi. Neamţ – 45 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, în total au fost înregistrate 2.764 de cazuri

Până pe 18 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 110.217  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

88.235 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.527 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 581 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 4.360 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 17.09.2020 (10:00) – 18.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 48 de decese (28 bărbați și 20 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 17 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 15 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 14 decese la categoria de peste 80 de ani.

44 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.081. Dintre acestea, 447 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.185.923 de teste. Dintre acestea 25.254 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 16.065 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.189 la cerere.

Pe teritoriul României, 11.684 de  persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.962 de  persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 38.999 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 8 persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.087 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 578 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 519 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 152.800 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 4 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.599 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.905 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 2.935 în Germania, 159 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  111 în Austria, 20 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 19 în Grecia, 5 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Ungaria și Qatar. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 338 au fost declarați vindecați: 308 în Germania, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Mugur Cozmanciuc: Deşi Neamţul este la coada clasamentului la atragerea fondurilor europene, Arsene şi-a pus bonus la salariu de 25%,tocmai pentru succesul în atragerea de fonduri europene!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, are un salariu lunar de peste trei ori mai mare decât în 2016, deși judeţul Neamţ este printre ultimele din ţară la câştigurile salariale. În 2017, nemţenii aveau cel mai mic salariu din România!

Din păcate pentru nemțeni, actualul președinte al Consiliului Județean a fost preocupat să se ”premieze” singur, deși nu a făcut ceea ce era necesar să atragă fonduri europene pentru dezvoltare.

Presa naţională a relatat recent că „lista funcțiilor din cadrul Consiliului Județean Neamț aferente personalului plătit din fonduri publice la 31 martie 2020 îl are lider pe președintele Consiliului Județean. Cu un salariu mare.

Potrivit newsweek.ro (https://newsweek.ro/politica/student-la-distanta-la-35-de-ani-platit-cu-5000-de-la-buget-ionel-arsene-fuge-politia-medicala),Ionel Arsene câștigă suma de 23.400 de lei, adică 4.870 de euro pe lună. La acest salariu s-a ajuns și pentru că Arsene și-a pus un bonus de 25% pentru că a atras fonduri europene. Asta, deși județul Neamț este unul dintre cele mai modeste în ceea ce privește atragerea fondurilor europene în exercițiu 2014 -2020!”.

Ionel Arsene, i-ai mințit pe nemțeni și ți-ai bătut joc de ei. Nu ai făcut nimic pentru acest ca în județ să crească nivelul de trai.

Potrivit datelor prezentate de Guvernul României la 30 iunie 2020, comparativ cu celelalte judeţe, după valoarea totală a contractelor semnate raportată la numărul de locuitori, judeţul Neamţ este pe locul 41 în ceea ce privește atragerea fondurilor europene, urmat doar de judeţul Teleorman.

Comparativ cu celelalte judeţe, după valoarea contractelor semnate, Neamţul este pe locul 34!

Și ce a făcut Ionel Arsene?Și-a adăugat încă 25% la salariu pentru că judeţul pe care l-a condus 4 ani se află printre cele mai sărace, inclusiv la absorbţia fondurilor europene!

Degeaba Guvernul pregătește un program bun, dacă există un președinte pesedist de Consiliu Județean care nu a fost în stare să absoarbă banii!

Pe 27 septembrie vom intra în normalitate. Alături de o echipă liberală puternică, vom aduce în Neamţ banii europeni care li se cuvin nemţenilor pentru creșterea nivelului de trai pe care o merită, ca şi cetăţeni europeni!

Citește știrea

Actualitate

“Drumul cumătrului”, prefectul îl somează pe Arsene

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ M-am săturat şi ne-am săturat domnule Arsene de vorbe multe şi fapte zero! Vă somez în al doisprezecelea ceas să daţi ordin cumătrului dumneavoastră să termine lucrările!”, spune George Lazăr

Prefectul de Neamţ, George Lazăr, l-a somat pe preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, să dea ordin „cumătrului să termine lucrările” la DN 15 Bicaz – Poiana Largului, cel care ar fi trebuit terminat încă de anul trecut, dar nu e gata nici azi, provocând nemulţumiri majore în rândul populaţiei din zonă.

“Am efectuat recent o vizită cu domnul director Dan Pilă, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi – pe DN15 Bicaz –  Poiana Largului – pentru a face o inspecţie în teren la lucrările care se efectuează pe acest sector de drum şi pentru a vedea stadiul acestora.

Am solicitat în mod expres ca lucrările să fie finalizate cât mai repede posibil pentru ca drumul să fi redat circulaţiei. Mă declar total nemulţumit faţă de stadiul lucrărilor, de numărul de utilaje şi de oameni, relativ mic, cu care firma contractantă constructuieşte pe acest sector de drum, care trebuia să îl fi finalizat de mai bine de 6 luni. Precizez faptul că Guvernul României, Ministerul Transporturilor si Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi au asigurat finanţarea totală pentru continuarea lucărilor şi finalizarea investiţiei.

Ţin să amintesc că această lucrare a fost dată cu încredinţare directă pentru suma de 80 milioane de euro fără TVA, iar contractul iniţial trebuia să fie finalizat cu recepţie a drumului în luna noiembrie 2019. Sunt întârzieri nepermise, iar afectaţi sunt mii de oameni din zona Valea Muntelui, 6 unităţi administrativ teritoriale şi sute de agenţi economici. Este de notorietate că firma care lucrează acest sector de drum aparţine cumătrului domnului Ionel Arsene, Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ. Nu vreau să mă gândesc că ar putea exista o presiune cu scop politic din partea acestuia faţă de cumătrul sau ca aceste lucrări să fie întârziate, pentru a insufla în mod mincinos o stare de spirit negativă în rândul cetăţenilor din zonă faţă de Guvernul României.

Aşa cum cealaltă societate contractantă, pe un sector din acest drum DN 15 a reuşit să finalizeze de mult lucrăcrile şi a montat inclusiv parapeţii de protecţie – mă refer la SC DANLIN SRL. Societatea cumătrului domnului Ionel Arsene nu a reuşit nici la acest moment să ajungă la un stadiu măcar apropiat de finalizare a drumului. Consider că este o lipsă de respect profundă faţă de miile de oameni din zonă, şi de aceea îi solicit, în mod ferm, domnului Ionel Arsene să mai lase discursurile politice şi să treacă la treabă! M-am săturat şi ne-am săturat domnule Arsene de vorbe multe şi fapte zero! Vă somez  în al doisprezecelea ceas să daţi ordin cumătrului dumneavoastră să termine lucrările!

Cred că o fi ocupat cumătrul dumneavoastră cu propaganda politică prin comunele din Neamţ şi cu negocierile electorale, împinse spre limita legii care nu vă onorează! De aceea, domnule Arsene, dacă tot filmaţi cu drone şi vă faceţi videoclipuri de campanie pe drumurile din judeţul Neamţ, rugaţi să filmeze şi DN15 Bicaz – Poiana Largului, pentru a vă face o imagine exactă despre respectul pe care îl oferiţi cetăţenilor din zonă”, a declarat prefectul de Neamţ, George Lazăr.

Citește știrea

Trending