Contactează-ne

Actualitate

COVID-19 în Neamţ: Scenarii sumbre

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ responsabilii din DSP, prefectul, George Lazăr, conducerea primăriei şi deputatul Laurenţiu Leoreanu sînt îngrijoraţi de creşterea alarmantă a numărului de infectări cu virusul SARS Cov 2 ■ aceştia atrag atenţia asupra pericolului de carantinare a localităţilor în care explodează cazurile de îmbolnăviri ■ DSP a făcut un control la Spitalul Roman unde a existat o creştere a cazurilor în ultima vreme ■

Numărul mare al îmbolnăvirilor cu virusul SARS Cov 2 şi depăşirea indicelui de contaminare comunitară a determinat responsabilii principalelor instituţii cu atribuţii în domeniu să atragă atenţia populaţiei referitor la pericolul iminent de carantinare a oraşelor sau a localităţilor unde se înregistrează un număr foarte mare de îmbolnăviri.

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică, juristul Radu Firăstrău, a trecut în revistă, la solicitarea redactorilor Monitorul, evoluţia acestei boli cumplite în principalele focare din judeţul Neamţ.

„În Spitalul Municipal de Urgenţă Roman există un focar de mai multă vreme. Numai în ultimile 10 zile au apărut 51 de cazuri depistate pozitive la personalul medical şi în zona administrativă. Luni, 12 octombrie, s-a dispus un control în această unitate sanitară, care asigură asistenţă pentru pacienţii din judeţ şi nu numai, care prezintă altă cazuistică medicală. S-au solicitat date privind consumul de materiale şi dezinfectanţi, s-au verificat circuitele medicale.

Aşteptăm şi punctele lor de vedere, după care vom lua măsurile ce se impun. Din păcate, acesta nu este singurul focar din Neamţ. Putem vorbi de cel de la Cetrul de Recuperare din Războieni, cu circa 200 de persoane infectate şi de focarul de la Bozieni, comuna Ruginoasa, unde existau 81 de persoane infectate, din care 55 bolnavi şi 26 salariaţi.

Testările în aceste unităţi se fac, conform metodologiei Institutului Naţional de Sănătate Publică, o dată la două săptămîni“, a declarat Radu Firăstrău, director al DSP Neamţ.

Acesta a mai evidenţiat faptul că, dacă în luna martie 2020, în judeţul Neamţ existau 80 de cazuri, în aprilie s- a atins cifra de 410 infectări, în mai numărul a scăzut la 393, ca în luna iunie 2020, datorită măsurilor luate în timpul stării de urgenţă numărul cazurilor să scadă la 82.

Începînd din luna iulie, după ieşirea din starea de urgenţă numărul cazurilor a început să crească, de la o lună la alta. În luna iulie s-au înregistrat 367 de cazuri, în august 827, în septembrie 1.100, ca pînă pînă la 13 octombrie. în Neamţ. să existe 1.042 de cazuri şi probabilitatea de a se dubla numărul lor pînă la sfîrşitul lunii.

Pericol de carantinare

Şi în cadrul coferinţei de presă organizată la Primăria Roman, luni 12 octombrie, de către prefectul George Lazăr, deputatul Laurenţiu Leoreanu şi viceprimarul cu atribuţii de primar, Roxana Iorga, s-a subliniat îngrijorarea maximă faţă de situaţia epidemiologică gravă din judeţ şi din Roman, atrăgîndu-se atenţia asupra pericolului de închidere a principalelor instituţii publice şi a hotelurilor, restaurantelor, cafenelelor şi barurilor din localităţile cu incidenţă majoră de infectare.

Prefectul George Lazăr a pomenit despre cele 200 de cazuri de îmbolnăviri confirmate în ultimele două săptămîni numai la nivelul municipiului Roman, dintre care la şase persoane ce au vîrste sub 19 ani. Conform Hotărîrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în prejma şcolilor din judeţ trecătorii sînt obligaţi să poarte mască, recomandare care se face şi pentru piaţă, tîrguri, biserici.

În cazul în care în perioada următoare se va ajunge la trei infectări la mia de locuitori este posibil să se treacă la scenariul roşu, susţine prefectul, caz în care şcolile vor fi din nou închise şi se va învăţa doar on-line, cum se întîmplă deja în cîteva clase de la şcoli.

Proprietarii de restaurante şi baruri au fost rugaţi să renunţe la organizarea unor evenimente care presupun participarea a mai mult de 50 de persoane în interior şi 100 de exterior. Roxana Iorga, viceprimarul cu atribuţii de primar, încă în funcţie, a subliniat că au fost distribuite în şcoli peste 100.000 de măşti şi materiale pentru dezinfecţie, care au fost repartizate încă din 6 octombrie, după întîlnirea cu directorii.

Primăria Roman trimite zilnic echipe care dezinfectează spaţiile şcolare, aceste echipe lucrînd, uneori, şi pînă la 1 noaptea. Deputatul Laurenţiu Leoreanu a insistat şi el pe necesitatea purtării măştii atît în jurul şcolilor, cît şi a spitalului, în incinta şi în curtea bisericilor, în pieţe, în parc, în general în aglomeraţii. „E de preferat să se poarte mască, decît să stăm internaţi într-un spital. Trebuie ţinut cont de faptul că Spitalul Roman a rămas singurul în care sînt tratate cazuri din tot judeţul Neamţ, dar şi din judeţele învecinate: Iaşi, Bacău, Vaslui.

Este ştiut că peste 95% dintre oameni sînt conştienţi şi respectă regulile de protecţie, dar din cauza a 5% dintre cei care nu respectă astfel de norme suferă ceilalţi.Vă cer să fim solidari şi să putem face faţă celei mai mari şi grele provocări pentru omenire, care a apărut după Al Doilea Război Mondial. Cred că cele trei condiţii: purtatul măştii, spălatul pe mîini şi distanţarea socială pot fi păstrate dacă sîntem conştineţi de consecinţe“, a declarat parlamentarul Leoreanu, care a atras atenţia asupra ravagiilor pe care acest viarus ucigaş le-a făcut în întreaga lume, în doar opt luni de la apariţia primului focar în China.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cursuri exclusiv on-line în Piatra Neamţ, Bicaz, Girov şi Gârcina

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cafenelele, barurile şi restaurantele, activitate suspendată

Cursurile şcolare se vor desfăşura exclusiv on-line în Piatra Neamţ, incidenţă comunitară de 3,31 la mia de locuitori, Bicaz, 3,48 la mia de locuitori, Girov, 3,9 la mica de locuitori şi Gârcina, 3,6 la mia de locuitori. În Piatra Neamţ, sunt exceptate de la măsurile amintite creşele şi instituţiile de tip after-school. Măsura intră în vigoare începând de luni, 26 octombrie.

Cafenelele, barurile şi retaurantele au activitatea suspendată, doar terasele rămânând deschise. Hotelurile, pensiunile şi motelurile rămân deschise, iar clienţii pot servi masa în restaurantele acestor unităţi.

Cât priveşte măsurile destinate HORECA acestea intră în vigoare de duminică dimineaţă, 25 octombrie. În comuna Girov este un focar de COVID la primărie, cu 11 persoane infectate.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Naţional – 5.028 cazuri noi. Neamţ – 103 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Până astăzi, 23 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 201.032 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

144.429 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.028 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 876 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 6.245 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 22.10.2020 (10:00) – 23.10.2020 (10:00) au fost raportate 82 de decese (52 bărbați și 30 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 22 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 25 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 24 decese la categoria de peste 80 de ani.

81 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.427. Dintre acestea, 782 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.002.800 de  teste. Dintre acestea, 35.351 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.018 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.333 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 5.887 de  teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 23 octombrie.

Pe teritoriul României, 24.199 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 9.725 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.658 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 52 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.617 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 912 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 6.316 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 857.413 lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 9 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Salariile la DGASPC Neamț, poate după rectificare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ salariaţii anunţă că vor continua mişcările de protest

Salariaţii de la DGASPC Neamţ, care nu şi-au primit banii pe luna septembrie, anunţă că vor continua mişcările de protest prin pichetarea Guvernului şi a Ministerului de Finanţe. Acesta după ce au fost anunţaţi că banii necesari vor fi viraţi abia după rectificarea bugetară, care se preconizează că va avea loc „cândva” în luna noiembrie.

„Aproape 1000 de angajați ai DGASPC Neamț riscă să rămână fără bani pentru următoarele 2 luni, deoarece șanse reale de suplimentare a bugetului astfel încât să acopere necesarul sunt abia după rectificarea bugetară ce ar putea avea loc în noiembrie, fără a se ști o dată exactă. Aceasta este concluzia ce reiese din  răspunsul primit de DGASPC Neamț de la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție. „La acest moment singura instituție centrală care are competența de a decide cu privire la majorarea sumelor destinate protecției copilului și persoanelor adulte cu dizabilități este Ministerul Finanțelor Publice“, se arată în răspunsul ANDPDCA.

Data viitoarei rectificări bugetare nu este stabilită, vehiculându-se informații că ar putea avea loc în luna noiembrie. Ulterior, după aprobările legale, banii se repartizează pe județele și apoi urmează să ajungă în bugetele fiecărei instituții. Toate acestea sunt proceduri de durată și astfel este posibil ca primele plăți salariale să se facă cu mare întârziere.

În aceste condiții, salariații anunță că vor continua mișcările de protest, pe 4 noiembrie fiind programată pichetarea Guvernului și a Ministerului de Finanțe de către sindicaliștii din asistență socială din mai multe județe din țară printre care și Neamț.

Precizăm că neplata salariilor a afectat grav angajații centrelor pentru copii, cei aproape 500 de asistenți maternali și salariații din aparatul propriu al Direcției, cu atât mai mult cu cât unii sunt infectați cu noul coronavirus sau sunt carantinați în centre pentru a îngriji bolnavii cu COVID 19.

La data de 23 octombrie 2020 erau pozitivi 260 de beneficiari și 120 de salariați din centrele aflate în subordinea DGASPC Neamț.

De la începutul pandemiei au fost confirmați cu COVID 19 peste 400 de angajați și, deși aveau dreptul conform legii să beneficieze de stimulentul de risc de 2.500 de lei, acesta nu a fost plătit niciodată”, se precizează într-un comunicat de presă emis de reprezentanţii DGSAPC Neamţ.

Citește știrea

Trending