Contactează-ne

Politica

Cotroceni – farul călăuzitor al puterii politice româneşti

Știre publicată în urmă cu

în data de

Încă din anul 1990, la Cotroceni a fost inaugurat noul far călăuzitor al politicii româneşti, far a cărui existenţă a fost interzisă categoric de Constituţia din 1991, aprobată prin Referendum.

Într-o ţară normală, cu o Constituţie atât de clară în materie de faruri călăuzitoare în politică, toţi preşedinţii României aveau obligaţia să stingă farul şi să-l demoleze, pentru a nu transforma Cotroceniul în principalul instrument de luptă politică. Nici Iliescu, nici Constantinescu şi nici Băsescu nu au stins lumina călăuzitoare şi nu au mutat un bolovan din edificiu, din care şi-au dirijat propriile partide, mai discret sau mai ostentativ.

Astfel ne-am trezit că instrumentul cotrocenist, de control a puterii politice, a fost predat la cheie de către Traian Băsescu lui Klaus Iohannis în 2014, în deplină stare de funcţionare şi a rămas să sperăm că Iohannis se va descotorosi de acest instrument, conform jurământului că va respecta Constituţia. Mulţi naivi au sperat că poate atunci preşedintele Iohannis va intra cu buldozerul normalităţii promise în temelia acestui edificiu neconstituţional.

Eroare, în primii săi cinci ani de mandat, preşedintele Iohannis nu a făcut altceva decât să aducă profunde ,,îmbunătăţiri” edificiului, mărindu-i capacitatea şi orizontul de penetrare în politica partidelor. Astăzi, de la Cotroceni, toate partidele şi toţi politicienii se supun directivei farului care, precum ,,Ochiul lui Sauron”, supraveghează întreaga scenă politică internă, dirijând accesul preferenţial al partidelor în rada guvernării.

De la Cotroceni, poporul român află care partid trebuie să guverneze, care partid trebuie să câştige alegerile, care partid trebuie să dispară, care partid trebuie să se reformeze şi cum să se reformeze, care partid trebuie să constituie o majoritate şi cu ce partide trebuie să constituie majoritatea, care partide trebuie să rămână pe tuşe pentru a mima opoziţia şi cât timp trebuie să rămână acestea în opoziţie.

Toate aceste prerogative au fost preluate de Cotroceni de la electoratul, pe care Preşedintele l-a redus la statutul de spectator, confiscându-i atributul de jucător. În lungile lui reverii, de pe scaunul de preşedinte al unei republici semiprezidenţiale, Klaus Iohannis dă semne, din ce în ce mai des, că îl invidiază pe Ceauşescu, care avea toată puterea la discreţie. Coordonarea politică a ţării de la Cotroceni nu trebuia să pară cuiva ca fiind nedemocratică şi mai ales neconstituţională.

De aceea, nu întâmplător, Klaus Iohannis şi-a lansat cu premeditare proiectul ,,alegeri anticipate”, lăsând astfel să credem că este dispus să predea poporului cheia deciziilor politice. Proiectul ,,alegeri anticipate” nu putea fi pus în manoperă, cu PSD aflat la guvernare. Nu poporul, ci Cotroceniul a decis înlocuirea guvernului PSD cu guvernul PNL. Ce guvern va trebui să aibă România, abia la proximele alegeri parlamentare din noiembrie este programat electoratul să se pronunţe, conform practicilor normale, consacrate din 1992 până în prezent.

Farul de la Cotroceni a decis declanşarea operaţiunii ,,Alegeri anticipate”

Vineri, 10 ianuarie, premierul Ludovic Orban a fost chemat în grabă la Cotroceni, ieşind de acolo cu un iminent firman de mazilire. Întâmpinat de presă, la pragul Înaltei Porţi, Ludovic Orban a împărtăşit acesteia marea veste, aceea că Preşedintele României l- a autorizat să anunţe poporul izbăvitoarea veste, aceea a declanşării alegerilor anticipate.

Pentru cine nu ştie, Constituţia României vizează asigurarea stabilităţii guvernării ţării, restrucţionând suficient de mult posibilitatea creării artificiale a unei crize guvernamentale. Alegerile anticipate sunt o procedură extremă, care poate fi aplicată doar într-o situaţie extremă. Constituţia noastră explicitează o astfel de situaţie extremă, atunci când apare imposibilitatea forţelor politice existente în acel moment de a instala un guvern, fiind declanşată astfel, în mod obiectiv, o criză guvernamentală.

O criză guvernamentală este un fapt firesc, nu provocat voluntar, această criză putând fi rezolvată de Preşedinte, prin dizolvarea Parlamentului, motivată ca sancţiune extremă, nu ca ,,pohta ce-am pohtit!”. Deoarece acum avem un guvern stabil, care nu se află decât cel mult într-o criză de orgolii politice, presa l-a întrebat pe Orban, la ieşirea de la Cotroceni, cum justifică Preşedintele României existenţa unei crize, pentru a-şi permite să declanşeze alte crize succesive.

Răspunsul lui Ludovic Orban a fost de noaptea minţii, dacă îl raportăm la prevederile Constituţiei. Răspunsul a fost că ,,românii au arătat la referendum, la europarlamentare şi la prezidenţiale, că nu mai acceptă PSD la guvernare”. Acest răspuns nu poate satisface decât electoratul de dreapta, nu şi pe cel de stânga.

În primul rând, la referendum românii au spus altceva. Să nu se mai legifereze prin ordonanţe în domenii sensibile. Decizia poporului a fost deja încălcată de către liberali, care au legiferat prin asumarea răspunderii, cale de legiferare mult mai nedemocratică decât legiferarea prin ordonanţe. În al doilea rând, la alegerile europarlamentare a fost vizat Parlamentul European, nu cel al României.

În al treilea rând, alegerile prezidenţiale au vizat persoane şi mai puţin partidele. Viorica Dăncilă a obţinut un scor care nu are decât semnificaţia locului II, care nu presupune vreo excludere din scena politică. Logica lui Orban şi implicit al lui Iohannis este fracturată, dacă analizăm că partide mult mai mici decât PSD au fost acceptate la guvernare, fără ca aceasta s-o fi hotărât electoratul.

La ordinul Preşedintelui Iohannis, premierul Orban este obligat să declanşeze o criză guvernamentală artificială

În anul 2012, Guvernul Ungureanu, proaspăt instalat, a căzut sub ghilotina unei moţiuni de cenzură, susţinută de majoritatea partidelor parlamentare. De atunci, în intervalul 2012 – 2019, România a avut 9 guverne, dintre care 4 în ultimii doi ani. Această statistică nu defineşte existenţa vreunei crize guvernamentale, ci doar o anumită instabilitate pe care Constituţia nu o sancţionează. PNL nu îşi dă seama că prin alegeri anticipate transformă instabilitatea într-o criză artificială, care va fi mai accentuată, datorită faptului că în anul acesta trebuie să cadă trei guverne şi să fie validat un al patrulea.

Astfel, România se va înscrie cu rulajul a 13 guverne în perioada 2012 – 2020. Se vede că Klaus Iohannis, nu numai că îi calcă pe urme lui Liviu Dragnea, dar îl şi depăşeşte. În decembrie 2016, PSD câştigă alegerile parlamentare cu 46%, dar şi-a rânduit trei guverne într-un an, dintre care Guvernul Grindeanu şi Guvernul Tudose au fost mazilite de PSD, pentru a face loc Guvernului Dăncilă. Acum urmează ca Klaus Iohannis să oblige PNL să-şi mazilească trei guverne consecutiv, începând cu proaspătul Guvern Orban, pentru a satisface ,,pohta” Cotroceniului. Din această perspectivă, soarta Guvernului Orban nu se deosebeşte cu mult de soarta Guvernului Grindeanu, dar nici de soarta Guvernului Tudose. În rest, Dumnezeu cu mila.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

USR şi-a stabilit candidatul pentru Primăria Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Marius Irimia are 38 de ani şi este inginer silvic

Adunarea Generală a filialei USR Piatra Neamţ a ales, la finalul săptămînii trecute, candidatul pentru funcţia de primar al municipiului Piatra Neamţ. Este vorba despre Marius Ioan Irimia, un tînăr inginer silvic în vîrstă de 38 de ani.

„Sînt foarte bucuros că într-un timp relativ scurt am reuşit să-mi conving colegii de filială să-mi acorde votul lor, motiv pentru care le mulţumesc. Nu îi voi dezamăgi. Pentru cei care nu mă cunosc, sînt un pietrean care, din cînd în cînd, descoperă cîte o “comoară”, contribuind astfel la îmbogăţirea patrimoniului arheologic al judeţului Neamţ şi la completarea informaţiilor privind istoria acestor locuri.

Sînt un patriot convins, iubesc acest frumos oraş de munte şi sînt interesat de protejarea mediului, dar sufăr cînd văd cum autorităţile locale actuale refuză să promoveze cu adevărat potenţialul turistic pe care îl avem. Mă consider un om simplu, serios, perseverent, responsabil, pun suflet în toate lucrurile în care mă implic şi ştiu că împreună cu un grup de oameni bine intenţionaţi putem face o schimbare, schimbarea de care avem nevoie pentru ca acest oraş să devină un adevărat oraş turistic. Eu am considerat că acest grup este USR şi voi fi implicat total pentru împlinirea acestui deziderat”, a declarat Marius Irimia.

Marius Ioan Irimia are 38 de ani, este căsătorit şi este tatăl unei fetiţe de 7 ani. De profesie inginer silvic, Marius Irimia este absolvent al Facultăţii de Silvicultură din Suceava, iar din anul 2007 lucrează în cadrul Administraţiei Parcului Natural Vînători Neamţ, unde s-a specializat în protejarea mediului, promovarea turismului şi crearea hărţilor digitale.

„Îl felicit pe Marius Irimia pentru că a cîştigat încrederea colegilor şi pentru modul în care şi-a pregătit programul şi l-a prezentat la dezbaterile interne. Este un coleg valoros şi va fi un candidat puternic. Alegerile locale sînt tot mai aproape, astfel că în perioada următoare vor avea loc multe astfel de evenimente în interiorul USR Neamţ. Vom avea candidaţi în toate oraşele şi în cea mai mare parte a localităţilor din mediul rural.

USR va creşte mult pînă la alegerile locale. Lansez din nou invitaţia tuturor nemţenilor care doresc să se implice alături de noi în comunităţile din care fac parte: nu staţi deoparte, doar implicîndu-vă direct puteţi contribui la dezvoltarea unei comunităţi”, a declarat deputatul Iulian Bulai, preşedintele USR Neamţ.

În următoarele săptămîni, filiala USR Piatra Neamţ îşi va definitiva lista pentru Consiliul Local, în timp ce la mijlocul lunii februarie va fi votată şi lista de candidaţi la Consiliul Judeţean.

Citește știrea

Actualitate

Alegerile anticipate – proiectul lui Klaus Iohannis de a rămâne în istorie ca făuritorul celei de-a treia Republici

Știre publicată în urmă cu

în data de

Singurul proiect de ţară a lui Klaus Iohannis, a fost „România educată“, pentru care acesta a organizat sau participat la peste 60 de evenimente, a căror subiect unic a vizat educarea populaţiei României în spiritul urii faţă de PSD. Nu a existat eveniment în care, indiferent de temă, Preşedintele să nu includă şi tema sa preferată, aceea de a ataca PSD, din toate poziţiile, susţinând desfiinţarea acestuia. La atât s-a rezumat efectul proiectului „România educată“, efect care poate fi pomenit în istorie, precum „Ciuma lui Caragea“. Pentru a satisface ambiţia şefului suprem, cu sediul la Cotroceni, aceea de a rămâne pomenit totuşi în istorie, liberalii şi sateliţii lor ar trebui să înceapă în primul rând cu modificarea Constituţiei. Trebuie croită o nouă Constituţie, după comportamentul Preşedintelui, în aşa fel, încât orice ar face acesta în viitor să nu-l mai poată acuza nimeni, că o încalcă. Nu de alta, dar în România nu există un exerciţiu democratic, cel al sancţionării unui Preşedinte, încă de la prima încălcare a prevederilor Constituţiei. Liberalii ar trebui să urmărească stresul prin care trece preşedintele Donald Trump, deoarece Congresul SUA a declanşat procedura de destituire, pentru că a încălcat o prevedere constituţională. Faţă de americani, toleranţa politicienilor români este menită să îngroape firava noastră democraţie. În loc să asigure un climat favorabil instalării normalităţii, Guvernul Orban preferă să lanseze abrupt proiectul reconstrucţiei României, fără a face dovada că ar avea habar ce fel de Românie doresc în mod real românii. Ambiţia supremă a Preşedintelui Iohannis, pentru cel de al doilea mandat, este reconstrucţia din temelii a actualei Românii, pentru ca el să rămână în istorie ca făuritor al celei de a treia Republici, prin lansarea noului proiect „O Românie normală“. Nu cred că există vreun român care să nu-şi dorească să trăiască într-o Românie normală. Dar tezele acestui proiect, mediatizate până în prezent, sunt dominate de nihilism, nu la constructivism. După Klaus Iohannis şi liberalii acestuia, în România celor 30 de ani nu s-a construit nimic bun, ceea ce impune „reconstruirea României“, ca o treia Republică, de la firul ierbii. Cum va arăta cea de a treia Republică, nu s-au trasat încă jaloanele, doar vorbe în vânt. Înainte de a scoate proiectul „O Românie normală“, din fişetul cu cifru secret al Cotroceniului, Klaus Iohannis a anunţat că vrea declanşarea alegerilor anticipate.

Pentru a asigura intrarea în istorie a lui Klaus Iohannis, PNL creează o criză politică artificială.

Alegerile anticipate sunt ultima soluţie democratică de a rezolva cea mai gravă criză politică, aceea în care toate forţele politice parlamentare nu reuşesc să aprobe un guvern. În România, în acest moment, nu există o astfel de criză şi liberalii, de la vlădica de la Cotroceni şi până la opinca de la Văscăuţii din Deal, nu o pot justifica cu nici un argument constituţional. După cum ne explică K.W. Iohannis, criză se numeşte şi atunci când în Parlament există o Opoziţie prea puternică. Acesta consideră că un Parlament normal este doar acel Parlament în care Opoziţia este nesemnificativă. Pentru aceasta se impune ca PSD să dispară, să se pulverizeze, iar pulberea să nu depăşească 15 % în Parlament şi în teritoriu. Personal, în guvernările PSD din 2017 – 2019 m-am simţit inconfortabil, deoarece Opoziţia de atunci, dominată de PNL, era nevolnică şi nu-mi asigura protecţia normalităţii. Din această cauză, PSD a instalat o stare de haos, care i-a dăunat grav ulterior. Astăzi, în guvernarea PNL, mă simt mult mai confortabil, deoarece Opoziţia reprezentată de PSD fiind foarte puternică, asigură un echilibru în Parlament, pentru a nu se reinstala haosul. Militând pentru pieirea PSD -ului, care reprezintă acum Opoziţia, Klaus Iohannis militează pentru Noul Haos, cu condiţia ca acesta să fie de factură liberală. Klaus Iohannisne ne împuie capul, cu rost şi fără rost, cu necesitatea alegerilor anticipate, motivând cu scorul obţinut de el în alegerile prezidenţiale. După gândirea lui cu premeditare, ori de câte ori un lider câştigă prezidenţialele României, este un prilej de a provoca o criză, numai bună de a fi rezolvată prin alegeri anticipate. Deoarece în horoscopul politic al lui Klaus Iohannis a fost scris că trebuie să rezolve o criză, acesta a preluat din Geneză, decretând „Să fie criză!. Şi criză se făcu“.

Ludovic Orban, la mâna PSD

Premierul Orban este cu fundul în două luntre. Vrea alegeri anticipate, dar nu demisionează. Dacă nu-l dă jos PSD -ul, nu vom avea alegeri anticipate. Ludovic Orban este depăşit de propria lui subtilitate. Liberalii au decis că primul pas pentru alegeri anticipate, trebuie să-l facă PSD, prin a propune o moţiune de cenzură. Liberalii consideră că PSD trebuie forţat să depună moţiunea izbăvitoare, bombardând Parlamentul cu proiecte de legi, prin asumarea răspunderii, pe teme care să-i enerveze pe social democraţi. Asumarea răspunderii nu este lansată pe teme aşteptate de români, ci pe teme neagreate de PSD. S-a decis în forumul liberal, ca în această fază, asumarea răspunderii să se realizeze pe tema alegerii primarilor în două tururi. Este o temă total falsă, deoarece există o decizie a Curţii Constituţionale care interzice schimbarea legii electorale mai devreme de 6 luni până la data alegerilor. Problema alegerii primarilor în două tururi poate fi considerată reală doar în condiţia în care această lege ar intra în vigoare pentru alegerile din 2014. Aceasta nu justifică acum asumarea răspunderii pe această lege. Guvernul ar trebui să-şi asume răspunderea pentru guvernarea ţării, nu pentru rezolvarea diferendelor PNL-ului cu PSD-ul.

Alegerea primarilor, într-un tur sau două, la fel de democratică şi constituţională

Cei care mai ţin cont că România se conduce pe bază de Constituţie, nu pe bază de directive de partid sau alte mofturi, ştiu că alegerea primarilor, într-un tur sau două, este la fel de constituţională. În esenţă, ambele soluţii politice nu intră în conflict cu litera şi spiritul Constituţiei. Alegerea primarilor într-un singur tur nu este nici antidemocratică, după cum vor să ne convingă liberalii, pentru că astfel ar fi intervenit Curtea Constituţională. În consecinţă, dacă vreun lider sau lideraş liberal susţine public că soluţia constituţională, de a alege primarii într-un singur tur, nu face parte din normalitate, se ajunge la filozofia de bodegă că nu tot ce este constituţional, este şi democratic. Bătutul câmpilor a devenit principalul program de guvernare liberal. Teoria, cu care liberalii şi Klaus Iohannis ne sufocă zilnic, ca şi propaganda TV de pe vremea lui Ceauşescu, este că trebuie să consolidăm democraţia demolând tot ceea ce este democratic. Cu alte cuvinte, democraţia PNL -istă trebuie să înlocuiască democraţia PSD -istă, chiar şi acolo unde Constituţia nu a fost lezată. Dacă o ţinem tot aşa, ori de câte ori sondajele şi urnele ne oferă „succesuri“ conjuncturale, „România normală“ rămâne doar un deziderat. PSD a anunţat, spre uşurarea lui Orban, că depune o moţiune de cenzură pe asumarea Guvernului Orban. Dacă liberalii vor alegeri anticipate, aceştia trebuie musai să voteze moţiunea. În caz contrar, alegerile anticipate trâmbiţate vor rămâne doar o fata Morgana în variantă liberală.

Citește știrea

Advertorial

”Alegerea primarilor în două tururi înseamă consolidarea democraţiei”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ afirmă senatorul PNL de Neamţ Eugen Ţapu Nazare

Senatorul PNL de Neamţ Eugen Țapu Nazare a declarat recent că ”alegerea primarilor în două tururi înseamă consolidarea democraţiei”.

Partidul Naţional Liberal rămîne consecvent deciziei de alegere a primarilor în două tururi de scutin, indiferent de poziţia exprimată de Partidul Social Democrat. În acest sens, Cabinetul Orban va identifica toate căile constituţionale de punere în aplicare a acestei decizii, după cinci ani în care PSD s-a opus constant revenirii la sistemul de alegeri a primarilor în două tururi.

Există serioase temeri că PSD va continua să saboteze discutarea acestei teme în plenul Parlamentului, principala sa grijă fiind conservarea rezultatelor în cele peste 1.700 de localităţi în care are primari. O decizie a cabinetului Orban în acest sens este aşteptată şi de marea majoritate a cetăţenilor Rom=niei care, la ultimele alegeri, europarlamentare şi prezidenţiale, s-au pronunţat clar pentru normalitate, o normalitate din care PSD nu poate să facă parte pentru modul cinic în care a guvernat în ultimii ani.

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin este încă un pas pentru consolidarea democraţiei. Acest tip de vot conferă o legitimitate crescută primarilor care trebuie să fie aleşi cu votul majorităţii comunităţilor locale. Cazuri în care un primar a fost ales cu voturile a doar 15% – 20% dintre locuitori nu trebuie să mai existe”, a declarat Eugen Ţapu Nazare, viceliderul Grupului PNL din Senat.

Citește știrea

Trending