Contactează-ne

Eveniment

Corupţie. Şefului CCIB i se cere demisia de onoare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ preşedintele CCI Bucureşti, Sorin Dimitriu, a spoliat angajaţii de drepturile salariale ■ el a fost condamnat la 4 ani şi o lună de detenţie, cu executare ■ i s-a interzis un cincinal să conducă Camera ■ a fost inculpat pentru grup infracţional organizat, folosirea autorităţii în scopul obţinerii pentru altul de bunuri sau alte foloase, abuz în serviciu şi infracţiuni împotriva intereselor financiare ale UE ■ parte din bani au ajuns la Mihai Vlasov ■

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Biroul de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României solicită demisia de onoare a romaşcanului Sorin Petre Dimitriu din funcţia de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), după condamnarea acestuia. Recent, acesta a primit o sentinţă de 4 ani şi o lună de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de fraude cu fonduri europene. „Solicitarea a fost aprobată cu unanimitate de voturi de către membrii Biroului de Conducere al CCIR, ca urmare a evenimentelor în care a fost implicat dl. Sorin Petre Dimitriu. Prezenţa domniei sale în funcţia de preşedinte al CCI Bucureşti în contextul recentei condamnări aduce grave prejudicii de imagine şi credibilitate atît CCI Bucureşti, cît şi întregului sistem cameral din România. În cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a României funcţionează Codul de Etică al organelor de conducere alese ale CCIR şi Codul etic şi de integritate al angajaţilor CCIR, documente prin care sînt trasate regulile, principiile şi valorile la care aderă întregul sistem al Camerelor de Comerţ şi Industrie din România, de la care nu se fac abateri“, se arată într-un comunicat al CCIR. De asemenea, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 70.000 lei. „Decizia s-a luat fără ca judecătorul să ţină cont de faptul că experta contabilă desemnată de DNA şi-a schimbat total declaraţia la ultimele două termene ale procesului. Noile declaraţii făcute de experta DNA dezincriminează practic persoanele vizate de această decizie a Tribunalului. Cu toate acestea, instanţa a respins cererea de încuviinţare a unei noi expertize contabile. Sînt mai multe aspecte strecurate în dosar, inclusiv interceptari ilegale ale SRI pe care instanţa nu le-a înlăturat, deşi s-a solicitat acest lucru de către părţi, situaţie în care s-a ajuns la o falsă incriminare“, se mai susţine în comunicatul CCIR. Fostul şef al defunctei FPS Neamţ, Sorin Dimitriu, a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Bucureşti. El a fost trimis în judecată în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti, la 1 octombrie 2014, fiind acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, folosirea autorităţii în scopul obţinerii pentru altul de bunuri sau alte foloase, abuz în serviciu şi infracţiuni împotriva intereselor financiare ale UE.

Bani folosiţi după bunul plac

Instanţa i-a mai impus lui Dimitriu ca 5 ani să nu mai fie directorul Camerei şi i-a interzis să mai facă parte din Colegiul de conducere al instituţiei. Inculpatul este bun de plată către Ministerul Fondurilor Europene cu 396.994 lei. Sentinţa nu este definitivă. În cauză a fost inculpată şi instituţia condusă de Dimitriu, care a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 70.000 de lei, pentru infracţiuni împotriva intereselor financiare ale UE. Directorul general, directorul economic şi consilierul lui Dimitriu au primit pedepse cu suspendare de 2 sau 3 ani. Directorul economic trebuie să achite daune de 275.029 lei. Procurorii anticorupţie au stabilit că acuzaţii au conceput, organizat şi pus în aplicare un mecanism care presupunea, pe de o parte, accesarea frauduloasă de fonduri europene pentru diferite proiecte, iar pe de altă parte, spolierea angajaţilor CCIB de o mare parte din veniturile salariale din cadrul proiectelor, prin simularea unei aşa-zise „sponsorizări” către instituţia angajatoare, banii fiind cheltuiţi după bunul plac de conducerea Camerei Bucureşti. Faptele au avut loc în perioada 2010 – 2012, în contextul derulării unor proiecte cu finanţare europeană. Salariaţii primeau bani de la angajator, iar prin contracte adiţionale lucrau şi erau plătiţi şi pentru proiectele europene. Conducerea a pus în aplicare o formă mascată de a obţine bani provenind din implementarea proiectelor europene prin intermediul angajaţilor, determinîndu-i să semneze contracte „de sponsorizare“. Fiecare dădea lunar din veniturile salariale între 30% şi 70% către CCIB, 48 din cei 58 de salariaţi ai Camerei fiind puşi în faţa faptului împlinit. La leafă, aceştia primeau doar diferenţa dintre salariu şi sponsorizare, plus chitanţa cu suma reţinută. În perioada septembrie 2010 – martie 2012, CCIB a încasat sponsorizări în valoare de circa 4 milioane de lei, din care 43.373 lei de la persoane juridice şi 3,97 milioane de la persoane fizice, în principal angajaţi. Banii erau folosiţi de inculpaţi pentru patrimoniul CCIB, asupra căruia deţineau controlul. „Inculpatul Dimitriu Sorin plătea sume considerabile din salariile angajaţilor către preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov, prin intermediul unui presupus contract de asistenţă juridică cu un onorariu exorbitant“, spuneau procurorii DNA. Lunar, banii de la 50 de angajaţi ajungeau la Vlasov fără o justificare pertinentă. În plus, pentru două proiecte finanţate din fonduri europene au fost depuse acte care nu atestau situaţia financiară reală a instituţiei. Sorin Dimitriu, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti a mai fost inculpat de DNA în alte două dosare penale.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Ion

    7 februarie 2019 at 9:09 PM

    un NEMERNIC cu ștaif și papion sub barbie inhaitat cu marii guzgani – cinste romascanilor ca au dat patriei ecscroci de mare calibru asteptam cu interes alte nume sonore din ograda poporului romascan cum spunea varul lui asta, D. Dimitriu, din Roman – o fi vreo traditie blazon de familie sa minti si sa furi – infecte exemplare

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

UPDATE Neamţ: Accident grav la Girov. Maşină răsturnată

Știre publicată în urmă cu

în data de

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Un accident rutier în urma căruia un autoturism s-a răsturnat într-un şanţ a avut loc, în urmă cu puţin timp, marţi, 10 decembrie, la Girov. Din informaţiile oferite de martorii oculari, în accident au fost implicate două autoturisme şi, după cum se poate vedea şi din imagini, unul dintre acestea a ajuns în şanţ, răsturnat pe cupolă.

Vom reveni.

 

 

Conform informaţiilor oferite de reprezentanţii IPJ Neamţ, accidentul de la Girov s-a produs din cauza unui şofer de 64 de ani din Piatra Neamţ, care se face vinovat de neacordare de prioritate. Acesta se deplasa pe DC 44, dinspre Gura Văii şi, ajuns la intersecţia cu DN 15 D, nu a acordat prioritate unui autoturism condus de o femeie de 50 de ani, care se angajase, regulamentar, în depăşirea unui TIR.

În urma impactului dintre cele două maşini, autoturismul condus de femeia de 50 de ani a ricoşat într-o roată a  TIR-ului, iar apoi s-a răsturnat în şanţ. Şoferiţa a fost transportată la spital.

Cei trei conducători auto au fost testaţi alcoolscopic, rezultatele fiind negative. Poliţiştii continuă cercetările pentru vătămare corporală din culpă.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Minoră accidentată pe trecerea de pietoni

Știre publicată în urmă cu

în data de

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

O adolescentă de 17 ani a fost accidentată de un şofer neatent, luni, 9 decembrie, în timp ce traversa regulamentar DN 15, în localitatea Săvineşti.

Conform poliţiştilor nemţeni, “la data de 9 decembrie a.c., polițiștii Serviciului Rutier Neamț au intervenit la un accident rutier produs pe DN 15, în localitatea Săvinești, soldat cu rănirea unei persoane.

Din primele cercetări efectuate a reieșit faptul că, în timp ce un bărbat, de 57 de ani, din Roznov, conducea un autoturism pe DN 15, în localitatea Săvinești, a surprins și accidentat o minoră de 17 de ani, din Săvinești, angajată regulamentar în traversarea străzii, pe trecerea pentru pietoni.

În urma evenimentului rutier a rezultat vătămarea corporală a minorei, care a fost preluată și transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: A intrat pe contrasens, a lovit un biciclist şi s-a răsturnat pe cîmp

Știre publicată în urmă cu

în data de

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Trei persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier produs pe 9 decembrie, pe DN 15 D, în apropierea localităţii Gîdinţi.

Conform informaţiilor oferite de poliţiştii nemţeni, un şofer de 21 de ani a apăsat prea tare pe pedala de acceleraţie, în condiţiile în care carosabilul era umed şi a pierdut controlul volanului într-o curbă la stînga. A intrat pe contrasens, a lovit un biciclist, apoi s-a răsturnat pe cîmp.

“La data de 9 decembrie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliției municipiului Roman au intervenit la un accident rutier produs pe DN 15 D, soldat cu rănirea a trei persoane.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un tînăr de 21 de ani, din Ruginoasa, conducea un autoturism pe DN 15 D, în afara localității Gîdinți, pe un segment de drum curbă la stînga, nu ar fi adaptat viteza la condițiile de drum pe un carosabil umed și ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers.

Astfel, ar fi pătruns pe sensul opus de mers intrînd în coliziune cu un biciclist după care, autoturismul a părăsit partea carosabilă răsturnându-se pe un teren agricol.

Din impact a rezultat rănirea biciclistului, în vîrstă de 67 de ani, din Roman, a conducătorului auto și a unui bărbat de 55 de ani, din Bozieni, pasager în autoturism.

Atît conducătorul auto cît și biciclistul au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Folosește ← → (săgețile) pentru navigare

Citește știrea

Trending