Contactează-ne

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 877 de cazuri în total. Naţional – 197 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la nivel naţional au fost confirmate 18.791 de cazuri, 1.229 de decese, 12.629 vindecaţi

Până pe 28 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 18.791 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 12.629 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 1229 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor, Argeș, Vaslui, Botoșani, Alba, Sălaj, Brașov, Mehedinți, Teleorman, Gorj, Prahova, Vâlcea, Călărași, Maramureș, Olt și Ilfov, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 197 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 182 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.712 de  persoane. Alte 89.787 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 410.000 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 418 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.296 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 214 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 181.250 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 2 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Totodată, în data de 27 mai a.c.,  119 persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituționalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituționalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Până la data de 27 mai 2020, au fost raportate 1.368.974 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Meteo – instabilitate şi vreme răcoroasă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ meteorologii anunţă valori termice cuprinse între 21 şi 25 de grade pînă la finele săptămînii viitoare ■ în marea majoritate a timpului vor fi precipitaţii ■ abia spre sfîrşitul intervalului scăpăm de ploi ■

Luna lui Cuptor nu a fost atît de caldă pe cît ne-am fi aşteptat şi nici de acum înainte nu ne putem aştepta la valori mari, pînă la finalul săptămînii viitoare fiind anunţate maxime între 21 şi cel mult 25 de grade Celsius.

Meteorologii spun că trebuie să ne aşteptăm şi la multă instabilitate în cea mai mare parte a intervalului, cu excepţia week-end-ului viitor. E vorba de furtuni cu fenomene caracteristice, vînt puternic, descărcări electrice şi grindină, mai ales după amiaza. Pe 17 iulie, este anunţat cer variabil cu soare şi cel mult 24 de grade. După amiază sînt aşteptate furtuni cu tunete şi fulgere, iar noaptea mercurul se opreşte la 14 grade.

Cam la fel vor fi condiţiile meteo şi sîmbătă, 18 iulie. Va fi senin pînă după amiaza, cînd vin furtuni ce pot aduce cantităţi mari de apă în timp scurt. Va fi sensibil mai cald, cu 25 de grade peste zi şi o minimă nocturnă de 16 grade. Duminica nu aduce nici un fel de schimbare în registrul meteo. Şi săptămîna viitoare debutează cu aceeaşi vreme. Luni va fi senin şi plăcut, la amiază vor fi 23 de grade, dar sînt posibile ploi spre seară.

Cea mai caldă zi pare a fi cea de marţi, 21 iulie, cînd la Piatra Neamţ se vor înregistra 26 de grade, însă în a doua parte a zilei nu scăpăm de instabilitate. Ploi după amiază vor fi şi miercuri, 22 iulie, cînd maxima diurnă nu trece de 25 de grade, iar minima nocturnă nu coboară mai jos de 16 grade.

De joi, 23 iulie, se face ceva mai rece şi nu vor fi mai mult de 21 de grade şi e anunţat cer variabil cu ceva averse. Peste noapte va fi rece, cu o minimă de 13 grade. Se pare că de vineri, 24 iulie, scăpăm de instabilitate, dar nu va fi cald – 21 de grade. Week-end-ul viitor pare a aduce vreme mai bună, iar în perioada 25-26 iulie, nu mai avem parte de ploi. Termic nu sînt schimbări şi vor fi valori diurne de 22 – 24 de grade, în timp ce minimele se vor situa între 13 şi 14 grade.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Jandarmii, o „misiune“ la Centrul de Transfuzii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un număr de 18 jandarmi nemţeni au ales să dedice cîte o zi din viaţa lor pentru a dona sînge, în scopul refacerii rezervelor de lichid vital, în condiţiile în care, în ultima perioadă de timp numărul donatorilor a scăzut dramatic.

Acţiunea umanitară a avut loc pe 15- 16 iulie 2020, cînd jandarmii nemţeni s-au alăturat Campaniei Naţionale „Donează sînge! Salvează o viaţă!“, una demarată în urmă cu 7 ani de Patriarhia Română, în parteneriat cu Jandarmeria Română.

Şi în anii precedenţi jandarmii au fost implicaţi în astfel de acţiuni voluntare, astfel încît la nivelul instituţiei s-a creat o tradiţie în ceea ce priveşte acest demers.

Reprezentanţii Centrului de Transfuzii Sanguine Piatra Neamţ, împreună cu jandarmii nemţeni, lansează un îndemn pentru toţi membrii comunităţii, de a se alătura acestor acţiuni umanitare, în scopul acordării unui real ajutor persoanelor aflate în dificultate, la vreme de grea încercare, de suferinţă şi de nevoie.

„Prin astfel de acţiuni, ne propunem să contribuim la susţinerea şi încurajarea acţiunilor de donare benevolă de sînge în rîndul nemţenilor, ca simplu gest de sprijin adus sistemului naţional de sănătate şi iniţiativă cetăţenească faţă de pacienţii aflaţi în situaţii de criză.

Nevoia de sînge este resimţită puternic în urgenţe medicale de orice fel. Depinde de fiecare dintre noi cum îi putem ajuta pe cei aflaţi în suferinţă“, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Hram la Biserica Sfîntului Ilie de sub Cetatea Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ lăcaşul este singurul din raza Protopopiatului Tîrgu Neamţ patronat de sfîntul sărbătorit pe 20 iulie

Numeroşi credincioşi de pe malurile Ozanei sînt aşteptaţi pe 20 iulie la slujba de hrămuire de la Biserica Sfîntul Ilie, care este amplasată în zona centrală a oraşului, pe strada Mărăşeşti, nu departe de Policlinică.

Lăcaşul a fost resfinţit în 2014, chiar în ziua hramului, iar la slujba oficiată de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul au luat parte o mulţime de credincioşi din oraş şi din împrejurimi. S-au încununat astfel amplele lucrări efectuate în ultimii ani sub coordonarea preotului paroh Vasile Ionesi.

Cu binecuvîntarea ÎPS Teofan, sfîntul lăcaş a fost supus unui amplu proces de restaurare şi consolidare între anii 2008-2014. A fost înlocuită tîmplăria, s-au instalat centrale termice de încălzire pe gaz, pardoseala a fost acoperită cu parchet, a fost restaurată catapeteasma, precum şi pictura interioară, grav avariată de fum.

Icoanele împărăteşti au fost argintate şi aurite, iar biserica a fost înzestrată cu multe cărţi de slujbă, veşmite şi obiecte de cult noi. În 2013 a fost schimbat acoperişul cu altul nou, s-a refăcut turnul clopotniţă şi s-au reparat şi zugrăvit pereţii exteriori. Alte lucrări s-au efectuat la casa socială şi sala de mese, fiind amenajată şi o cameră de depunere mortuară modernă, cu pridvor la intrare.

Lăcaşul de cult datează din anul 1837 şi este ctitorie a lui Alexandru Teoharie, un negustor vestit la acea vreme pe meleagurile tîrgnemţene. Biserica a fost ridicată din piatră şi cărămidă, în stilul moldovenesc caracteristic vremii, fiind înzestrată cu o impresionantă catapeteasmă bogat sculptată în lemn de tisă, în stil baroc, poleită cu aur, cu icoane împărăteşti şi candele de argint, cu trei clopote mari turnate în atelierele Mănăstirii Neamţ şi cu obiecte de cult de mare preţ.

Pictura interioară a fost realizată în tehnica frescă de către pictorul Dimitrie Bănică, din Bucureşti, fiind sfinţită la data de 20 iulie 1980. De-a lungul existenţei sale biserica a avut parte şi de evenimente nedorite. Un incendiu izbucnit în primăvara anului 1864, în Săptămîna Paştelui, a mistuit mai multe case aflate pe uliţa bisericii şi s-a extins pînă la acoperişul sfîntului lăcaş, topind clopotele din turnul clopotniţă.

Citește știrea

Trending