Contactează-ne

Actualitate

Cornul, laptele şi fructul de calitate… îndoielnică

Știe publicată cu

în data de

■ unul din furnizorii programului ce se adresează elevilor a fost reclamat la Protecţia Consumatorilor de deputatul Iulian Bulai ■ în şcoli ar fi ajuns cornuri mucegăite şi mere stricate sau veştejite ■ DSP susţine că societatea „respectă regulile igienico-sanitare“ ■

Pe data de 14 decembrie, pe pagina de socializare a USR Neamţ a apărut un comentariu al liderilor judeţeni ai Uniunii Salvaţia România, cu privire la calitatea absolut îndoielnică a produselor livrate către elevii din zece şcoli din Roman şi comune din zonă, care ajung pe băncile elevilor în cadrul Programului Cornul, laptele şi fructul. Cum n-au fost comestibile, aceste produse sînt aruncate de copii la gunoi. În postarea la care facem referire se precizează faptul că mai mulţi părinţi au reclamat situaţia la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), dar ar fi primit răspuns de la această instituţie menită să vegheze la sănătatea nemţenilor despre faptul că „Firma respectă regulile igienico-sanitare“. „Conform sesizărilor părinţilor, «cornul» la care tînjesc copiii nu este decît o pîine goală, chiar dacă inclusiv pe ambalaj este prezentat ca fiind «corn». Apoi, în cazul unei reclamaţii, mărul primit de unii copii era fie stricat, fie veştejit, o astfel de situaţie fiind la Piatra Neamţ. Probleme au fost semnalate şi în cazurile şcolilor unde copiii au primit biscuiţi sau covrigei, aceştia fiind foarte tari şi/sau vechi, motiv pentru care nu au putut fi consumaţi. O persoană din Bodeşti a descris că biscuiţii primiţi de copilul său erau atît de tari încît «îţi poţi rupe dinţii în ei». Într-un alt caz, un părinte a descris cum cornul adus de copil de la şcoală era mucegăit“, se spune în postare pe pagina de facebook a USR Neamţ. După semnalarea primului caz, din comuna Săbăoani, parlamentarul USR Neamţ Iulian Bulai a sesizat Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului pentru a verifica firma care a cîştigat lotul aferent acestei localităţi şi calitatea produselor pe care această societate le distribuie în şcoli. Comisariatul, însă, şi-a declinat competenţa către Direcţia de Sănătate Publică Neamţ (DSP), care a efectuat un control la firma din Tîrgu Neamţ, ale cărei produse au ajuns în Săbăoani. Conform răspunsului DSP, societatea care produce şi distribuie cornul şi celelalte produse de patiserie care ajung în unele unităţi şcolare nemţene respecta regulile igienico-sanitare. Se mai precizează faptul că angajaţii, la data controlului, aveau echipament corespunzător, dar aveau şi expirate diplomele de absolvire ale cursurilor „Noţiuni fundamentale de igienă», motiv pentru care a fost amendată persoana responsabilă din firmă. De asemenea, potrivit explicaţiilor oferite de către Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, „Referitor la calitatea produsului corn, conform reglementărilor Hotărîrii de Guvern nr. 640 din 2017, compoziţia acestuia trebuie să conţină: făină integrală fără adaos de zahăr sau îndulcitori şi alţi aditivi alimentari, compoziţie care trebuie respectată şi pentru celelalte produse din cadrul Programului Guvernamental respectiv: batoane, covrigi simpli, biscuiţi uscaţi, toate avînd termenul de valabilitate de 48 de ore“.

Programul, motiv de interpelare parlamentară

Deputatul Iulian Bulai face comentarii destul de acide referitoare la modul deficitar de derulare a programului Cornul, laptele şi fructul. „Din răspunsul DSP, înţelegem că societatea respectivă nu are probleme şi distribuie către şcoli produse calitative şi conforme cu prevederile din caietul de sarcini. Totuşi, din sesizările părinţilor, susţinute de fotografii relevante, constatăm că la elevii nemţeni, în foarte multe cazuri, ajung produse necomestibile, pe care aceştia le duc acasă sau le aruncă. Atunci, avem o problemă pe traseu. Ce se întâmplă? Cine este vinovat pentru starea produsului finit care ajunge la copii? Nu ne putem juca cu sănătatea copiilor noştri. Pentru unii dintre ei, această hrană este singura masă pe zi. Personal, nu m-a convins răspunsul DSP, motiv pentru care voi interpela Guvernul României pentru ca, pornind de la situaţia din Neamţ, să fie verificat modul în care funcţionează întreg program, scopul final fiind acela de a oferi doar produse calitative elevilor români. Îi îndemn pe toţi cei care constată nereguli să ne anunţe sau să sesizeze DSP“, a precizat parlamentarul Iulian Bulai. Deputatul nemţean mai face precizarea că pînă în momentul postării, USR Neamţ a constatat neconformităţi privind calitatea produselor din cadrul programului Corn, lapte şi fruct în şcoli din 10 localităţi nemţene, conform detaliilor primite de la cetăţeni, respective la Roman, Săbăoani, Gherăeţti, Bodeşti, Bîrgăuani, Pildeşti (Cordun), Borca, Gîrcina, Adjudeni (Tămăşeni) şi Horia. USR Neamţ va continua să monitorizeze unităţile şcolare în care ajung produse necalitative prin programul amintit şi va sesiza autorităţile competente. În cazul în care există părinţi care cunosc astfel de cazuri, pot trimite detalii şi imagini sugestive pe adresa de e-mail neamt.judet@usr.ro, pe pagina de Facebook a USR Neamţ sau la numărul de telefon 0771/185.224. Reamintim faptul că Guvernul României a alocat pentru anul şcolar 2018-2019 în vederea finanţării programului Cornul, laptele şi fructul, în şedinţa din 12 iulie 2018 suma de 571.988 mii lei, o parte din fonduri, respectiv 6.866.848 euro provenind de la Uniunea Europeană şi 10.743.836 euro de la guvern. În judeţul Neamţ valoarea acestui program este de 9,9 milioane lei, plus TVA, de acesta beneficiind, cu întîrziere de mai bine de o lună, 49.322 elevi.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Dulamă, “avansat” de la mansardă

Știe publicată cu

în data de

Autor

■ revenit la muncă, Dulamă a primit biroul de la etajul II al fostului vice ■ cînd a plecat din instituţie avea biroul la etajul IV ■ încă nu ştie ce atribuţii va primi ■

Laurenţiu Dulamă, care s-a întors victorios în instanţă pe funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, era la muncă, luni, 24 iunie. Şi, surpriză sau nu, fusese “avansat” în biroul de la etajul II în care stătuse fostul vicepreşedinte Diaconu. “Avansarea” survine în contextul în care înainte de a fi mazilit din CJ, fusese mutat “cu forţa” într-un birou “anonim” de la etajul IV, fiindu-i retrase şi atribuţiile. Cît priveşte atribuţiile, luni nu ştia încă prea multe despre acest subiect, aşteptînd să poarte o discuţie cu preşedintele Ionel Arsene pe această temă. “Mia-m dat demisia de la Salubritas şi, vineri, a fost prima zi de muncă la Consiliul Judeţean Neamţ. A fost o plăcere şi o onoare să-mi revăd colegii cu care am muncit timp de doi ani de zile. Aştept revenirea domnului preşedinte pentru a discuta despre atribuţiile pe care le voi avea. Eu îmi doresc să continui ceea ce am început şi, evident, ce s-a făcut în anul în care am lipsit. De asemenea, îmi doresc să-mi finalizez mandatul de consilier judeţean, respectiv vicepreşedinte, din partea PMP. Sigur că am discutat despre noua mea situaţie cu domnul Tomac, cu domnul preşedinte Băsescu, am fost felicitat pentru victorie şi de colegii din Biroul Executiv Naţional al PMP. Le-am spus şi dînşilor că trebuie să mulţumesc în primul rînd justiţiei pentru că a îndreptat abuzul prin care am fost îndepărtat din funcţie. La nivel naţional, PMP şi-a recuperat o funcţie importantă obţinută în urma alegerilor locale din 2016”, a declarat Laurenţiu Dulamă, cel care luni era în plin proces de amenajare a noului birou. Reamintim că acesta a rămas fără funcţia de consilier jude]ean după ce s-ar fi constatat că ar fi fost incompatibil dintr-un motiv considerat ridicol de toată lumea: soţia lui lucra la o firmă ce avea contract cu Apa Serv, societate subordonată CJ Neamţ. “Subţirimea” acestui motiv a fost constatată definitiv şi de judecători, care au decis că Dulamă trebuie să-şi recapete atît fotoliul de consilier judeţean, cît şi pe cel de vicepreşedinte. Acest lucru s-a întîmplat în şedinţa de săptămîna trecută, însă multă lume se întreba, inclusiv Dulamă, dacă va fi exilat din nou la etajul IV şi va rămîne tot fără atribuţii. Cît priveşte biroul, lucrurile s-au clarificat, mai rămîne de văzut cum va fi cu atribuţiile.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Cadavru în canalul de la Săvineşti

Știe publicată cu

în data de

Pompierii nemţeni intervin în aceste momente, luni, 24 iunie, pentru a scoate un cadavru din canalul de la Săvineşti. “Misiune degajare cadavru la Hidrocentrala de la Săvineşti. Se deplasează o autospecială complexă de intervenţie cu barcă”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ în momentul declanşării misiunii.

Vom reveni.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Strivit de TAF

Știe publicată cu

în data de

Un bărbat de 40 de ani, a fost strivit de un TAF plin cu lemne, pe 21 iunie, într-o pădure din localitatea Boboieşti. “Pacient sex masculin, 40 ani, diagnostic: politraumatizat prin strivire (TAF şi lemne); pacientul a rămas la locul solicitării”, au comunicat reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ. Salvatorii nemţeni au mai intervenit, tot pe 21 iunie, la un accident tragic produs Secuienii Noi, unde un autoturism a intrat în coliziune cu un TIR: la victimă sex masculin, 42 ani, diagnostic: SCR prin accident rutier (victimă încarcerată); victima a rămas la locul solicitării; victimă sex masculin, 11 ani, diagnostic: traumatism coloană cervicală prin accident rutier, traumatism toraco-abdominal, preluat de un echipaj cu asistent medical şi predat la CPU a Spitalului Municipal Roman. Din CPU a fost preluat de un echipaj cu medic în vederea efectuării transferului interclinic la o clinică din Iaşi”, au mai comunicat rerpezentanţii SAJ Neamţ.

Citește știrea

Trending