Contactează-ne

Actualitate

Copiuţa şi Timpul

Știre publicată în urmă cu

în data de

Anica LUNCANU

În ceea ce mă priveşte, am avut noroc. Nu vedeam bine din clasa a II-a primară, dar îmi plăcea să citesc. Când în faţa ochilor mi se dedublau paginile, i-am spus mamei şi m-a dus la oftalmolog, la celabra doamnă Doina C. Aveam dioptrii cu plus 0,75. Nu am sclipit niciodată la orele la care nu îmi plăcea profesorul, nu am avut niciodată capacitatea mentală, neuronică de a a gândi în limbajul algebrei. Dar paginile de carte, hârtia scrisă, vizibilă, reflectată de lentile, îmi permitea să culeg o recoltă fără sfârşit a cunoaşterii umane, a experianţei lumii acesteia nesfârşite. Învăţam cuvinte citind.

Am priceput că Dumnezeu nu are barba ca un moşneag sau un ascet, că ne trebuie căutarea, vina, duplicitatea umană, poate chiar regresul. De mică am înţeles că iertarea e prima condiţie a fiinţei umane. Nu ştiu de ce în noi toţi există îndărătnicie când suntem pe drumul unei creşteri fumoase, o anume nebunie cinică de a ne abate de la reguli, un fel nărăvaş de a privi profesorul în ochi, sau pedagogul, sau învăţătorul. Şi totuşi, ţine de tabu calmul lor nelimitat, încăpăţânarea de a ne învăţa. Şi urmează povestea tuturor puştilor simpatici. Dacă se întâmpla să poţi învinge severitatea dăscălească, te apucai seara cu metodă asiduă şi cu bucurie să scrii „copiuţe“, te pregăteai cumva să trişezi… Şi eu mi- am făcut copiuţe, am scris mărunţel pe hârtii rotite ca un papirus sau pliate ca un evantai, formule şi sintagme, definiţii. M-au trădat ochii şi obrajii în toate felurile. Mereu am fost prinsă şi după mine toţi erau prinşi. Copiuţele vinovate erau confiscate, batistele, foile de sub ciorap, din pantof, ştearsă formula scrisă cu cerneală pe gamba piciorului. Luam până la urmă o notă cinstită şi era jale mare la ora de dirigenţie. Iaca aşa, imoralul creează moralul, de fapt derivă din el. Anii s-au dus ca visele încrucişate. Am auzit tot felul de poveşti despre mica nevroză a copiuţei, de la C.M., de la artişti, de la profesori. Dar nu pot uita că în studenţie nu mi-au plăcut dreptul muncii, dreptul administrativ şi criminologia. Pe pâine am mâncat celelate domenii. De ce să nu încerc şi eu varianta copiuţei la una dintre materiile grele? De la catedră mă strigă Profesorul pe nume:

– Luuuuncanu, scoate-o pe masă, tu nu vezi că toţi fac la fel? Şi, hai, gata, vă dau 11 la pentru că sunteţi exemplari, v-aţi înţeles între voi…

– Domnu’ profesor, ne lăsaţi şi la o ţigară?

– Da, dar ieşiţi din sala mea mea de curs, fiecare să aibă carnetul în mână, la vedere, nebunilor! Daţi voi cu capetele de greu, treaba voastră!

Ne uitam unii la alţii ca nişte câini leşinaţi, ne era ruşine, frică, eram flămânzi înainte de bursă, aproape toţi munciserăm noaptea să facem copiuţe. Cu litere minuscule am transcris tot dreptul muncii. Ne-a mers atunci, mie nu mi-a mers a doua oară… Apoi mi-am zis: decât să muncesc atâta cât să căpiez, mai bine învăţ. Mi-am impus metoda, lectura, studiul şi mulţumesc Cerului, curiozitatea mea nu a obosit. Este greu acum să fiu prostită. Dar eram tineri şi ne aruncam într-o combinatorică mentală riscantă, făceam deducţii de tip sofistic ca să nu fim prinşi, credeam că vom scăpa cumva, oricum… E ciudat felul în care am admirat mereu pe cei care ştiu să trişeze, să se furişeze: ei luau 10, iar eu, pentru că ştiam Carte şi puteam mai mult, 9 (sic!). Nopţile petrecute în biblioteca Universităţii erau cele mai fericite. Acum ştiu că nebuni ca mine sunt mulţi pe lume. C.M., de dragul fotografie a albit, alţii pictează îngenunchiaţi în frig, oamenii sunt luaţi de patimi, de imagine, de închipuiri. Contează doar omul frumos care ştie că Timpul lui nu va fi mai lung ca al unei flori pribege. Dar copiuţa rulată mărunt, mărunt, nu-mi părăseşte gândul. Hârtia pe care poţi scrie ca smintitul un curs, un scenariu, un decupaj, une lettre d’amour, o cerere anostă, memoriile, listele de cumpărături ca să nu te tot întorci din drum ca prostul… Vaaaai, Hârtia ne aruncă în spasme emoţionale, mereu. O iubesc!

Transcriptum tempum victora !

„iubesc HÂRTIA“ este un proiect al Fundaţiei „C.M.IMAGO“

Astăzi: Anica LUNCANU, Florin JBANCA, Mariana OLTEAN TUDOSE, Corneliu CALIN, PIT, Ştefania MIFTODE, Petru DIACONU Sorin MIHĂILESCU, Corneliu MIFTODE

Dumitru-Bogdan ENACHE, grafician www.colectiadeazi.ro http://cni.nt.edu.ro/colectia_de_azi/

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

CORONAVIRUS- 278 de cazuri noi, 267 persoane vindecate, 94 de decese

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Neamţ sunt confirmate 107 cazuri de coronavirus ■ la nivel naţional, 15.407 persoane în carantină, 114.699 în izolare ■

Până pe 2 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 2.738 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus).

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 267 au fost declarate vindecate şi externate  din unităţi spitaliceşti: 91 la Bucureşti, 58 la Timiş, 28 la Iaşi, 23 la Caraş-Severin, 20 la Prahova, 13 la Constanţa, 8 la Dolj, 8 la Cluj, 5 la Braşov, 5 la Galaţi, 2 la Bihor, 2 Argeş, 1 la Brăila, 1 la Mureş, 1 la Neamţ, 1 la Alba.

Totodată, până acum, 94 de persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, Bucureşti, Iaşi, Suceava, Arad, Bacău, Timiş, Cluj, Neamţ, Hunedoara, Constanţa, Satu Mare, Sibiu, Ialomiţa, Bistriţa-Năsăud, Covasna şi Mureş, au decedat. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 278 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internaţi 78  de pacienţi. Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt  15.407 de persoane. Alte 114.699 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 28.483 teste. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 847 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi 3.930 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor.

De la intrarea în vigoare a Ordonanţei Militare nr. 2 şi până în prezent, Poliţia a plasat în carantină instituţionalizată 1.290 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 50 de persoane aflate în carantină au părăsit locaţia în care au fost plasate, pentru acestea  fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile. Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 271 de  dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Totodată, în ultimele 24 de ore, Poliţia şi Jandarmeria au aplicat, în acelaşi interval de timp, 555 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină. Poliţiştii au depistat, în acelaşi interval de 24 de ore, 7.385 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 10.585.135 de lei.

În ceea ce priveşte situaţia cetăţenilor români aflaţi în alte state, potrivit informaţiilor obţinute de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 217 de cetăţeni români au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu COVID-19 (coronavirus): 126 în Spania, 57 în Italia, 14 în Franţa, 7  în Germania, 4 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în Indonezia şi câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia şi SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) şi până la acest moment, 25 de cetăţeni români aflaţi în străinătate, 9 în Italia, 6 în Franţa, 4 în Marea Britanie, 5 în Spania şi unul în Germania, au decedat.

Le reamintim cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor.

De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20. Alte decizii, precum şi alte date de interes, vor fi aduse la cunoştinţa publicului în cel mai scurt timp. În continuare vă prezentăm situaţia privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european şi global: Până la data de 1 aprilie 2020, au fost raportate 421.808 de cazuri în UE/SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveţia, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania şi Regatul Unit.

Citește știrea

Actualitate

Piatra Neamţ: Proiect de 2,9 milioane de euro

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cu fonduri europene, va fi reabilitat Colegiul Tehnic de Transporturi

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a semnat  contractul de finanţare pentru  încă un  proiect european care va fi implementat în Piatra Neamţ, în perioada următoare şi va fi finanţat în cadrul POR 2014-2020 în proporţie de 98%, contribuţia proprie fiind de doar 2%. Valoarea proiectului este de 2,9 milioane de euro.

Este vorba despre „Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Colegiului Tehnic de Transporturi”. Concret, vor fi realizate lucrări de reabilitare termică a clădirii, reabilitarea acoperişului precum şi dotări specifice pentru creşterea şi îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale de care beneficiază 635 de elevi şi 50 de cadre didactice.

„Consider că unul dintre fundamentele principale ale unei comunităţi îl reprezintă educaţia membrilor ei. Mai multe unităţi şcolare din Piatra Neamţ: creşe, grădiniţe, şcoli generale şi licee vor beneficia în perioada următoare de reabilitare, modernizare şi dotare din fonduri europene atrase în cadrul actualului Program Operaţional Regional al Uniunii Europene. Fondurile europene reprezintă o soluţie la îndemâna autorităţilor locale pentru realizarea de investiţii care să dezvolte comunităţile şi din acest motiv ne batem pentru fiecare cent nerambursabil care poate fi adus în oraşul nostru”, a declarat primarul Dragoş Chitic.

Citește știrea

Actualitate

La mulţi ani stimată eroină. RESPECT

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Numele ei este Anca Susan. Este asistentă la ATI la Spitalul Judeţean Neamţ. Şi astăzi este ziua ei. O sărbătoreşte în prima linie a războiului cu nemilosul virus. RESPECT.

E unul dintre eroii pe care avem datoria să nu-i uităm vreodată. La mulţi ani şi multă sănătate şi să vă dea Dumnezeu după inima mare pe care o aveţi. Deşi nu sunt cuvinte capabile să exprime recunoştinţa, am să mai spun doar câteva lucruri: şi-a lăsat acasă fetiţa, mama şi soţul şi, de când a început “războiul”, s-a mutat la spital. Când i se termină tura, rămâne în continuare ca voluntar.

Cele opt ore de odihnă le petrece singură într-o locuinţă pusă la dispoziţie de o rudă, pentru a nu-şi pune în pericol familia. Sunt doar câteva tuşe din imaginea unui adevărat erou făcute publice de o cunoştinţă care i-a urat şi ea “La mulţi ani” şi i-a mulţumit pentru sacrificiul pe care îl face din dragoste de oameni, din dragoste pentru cei aflaţi în suferinţă. RESPECT, iar dăruirea unor astfel de oameni ne dă încredere că vom trece peste această perioadă grea. La mulţi ani îţi spunem şi noi toţi şi să vă dea Dumnezeu putere.

 

Citește știrea

Trending