Contactează-ne

Actualitate

Copiuţa şi Timpul

Știre publicată în urmă cu

în data de

Anica LUNCANU

În ceea ce mă priveşte, am avut noroc. Nu vedeam bine din clasa a II-a primară, dar îmi plăcea să citesc. Când în faţa ochilor mi se dedublau paginile, i-am spus mamei şi m-a dus la oftalmolog, la celabra doamnă Doina C. Aveam dioptrii cu plus 0,75. Nu am sclipit niciodată la orele la care nu îmi plăcea profesorul, nu am avut niciodată capacitatea mentală, neuronică de a a gândi în limbajul algebrei. Dar paginile de carte, hârtia scrisă, vizibilă, reflectată de lentile, îmi permitea să culeg o recoltă fără sfârşit a cunoaşterii umane, a experianţei lumii acesteia nesfârşite. Învăţam cuvinte citind.

Am priceput că Dumnezeu nu are barba ca un moşneag sau un ascet, că ne trebuie căutarea, vina, duplicitatea umană, poate chiar regresul. De mică am înţeles că iertarea e prima condiţie a fiinţei umane. Nu ştiu de ce în noi toţi există îndărătnicie când suntem pe drumul unei creşteri fumoase, o anume nebunie cinică de a ne abate de la reguli, un fel nărăvaş de a privi profesorul în ochi, sau pedagogul, sau învăţătorul. Şi totuşi, ţine de tabu calmul lor nelimitat, încăpăţânarea de a ne învăţa. Şi urmează povestea tuturor puştilor simpatici. Dacă se întâmpla să poţi învinge severitatea dăscălească, te apucai seara cu metodă asiduă şi cu bucurie să scrii „copiuţe“, te pregăteai cumva să trişezi… Şi eu mi- am făcut copiuţe, am scris mărunţel pe hârtii rotite ca un papirus sau pliate ca un evantai, formule şi sintagme, definiţii. M-au trădat ochii şi obrajii în toate felurile. Mereu am fost prinsă şi după mine toţi erau prinşi. Copiuţele vinovate erau confiscate, batistele, foile de sub ciorap, din pantof, ştearsă formula scrisă cu cerneală pe gamba piciorului. Luam până la urmă o notă cinstită şi era jale mare la ora de dirigenţie. Iaca aşa, imoralul creează moralul, de fapt derivă din el. Anii s-au dus ca visele încrucişate. Am auzit tot felul de poveşti despre mica nevroză a copiuţei, de la C.M., de la artişti, de la profesori. Dar nu pot uita că în studenţie nu mi-au plăcut dreptul muncii, dreptul administrativ şi criminologia. Pe pâine am mâncat celelate domenii. De ce să nu încerc şi eu varianta copiuţei la una dintre materiile grele? De la catedră mă strigă Profesorul pe nume:

– Luuuuncanu, scoate-o pe masă, tu nu vezi că toţi fac la fel? Şi, hai, gata, vă dau 11 la pentru că sunteţi exemplari, v-aţi înţeles între voi…

– Domnu’ profesor, ne lăsaţi şi la o ţigară?

– Da, dar ieşiţi din sala mea mea de curs, fiecare să aibă carnetul în mână, la vedere, nebunilor! Daţi voi cu capetele de greu, treaba voastră!

Ne uitam unii la alţii ca nişte câini leşinaţi, ne era ruşine, frică, eram flămânzi înainte de bursă, aproape toţi munciserăm noaptea să facem copiuţe. Cu litere minuscule am transcris tot dreptul muncii. Ne-a mers atunci, mie nu mi-a mers a doua oară… Apoi mi-am zis: decât să muncesc atâta cât să căpiez, mai bine învăţ. Mi-am impus metoda, lectura, studiul şi mulţumesc Cerului, curiozitatea mea nu a obosit. Este greu acum să fiu prostită. Dar eram tineri şi ne aruncam într-o combinatorică mentală riscantă, făceam deducţii de tip sofistic ca să nu fim prinşi, credeam că vom scăpa cumva, oricum… E ciudat felul în care am admirat mereu pe cei care ştiu să trişeze, să se furişeze: ei luau 10, iar eu, pentru că ştiam Carte şi puteam mai mult, 9 (sic!). Nopţile petrecute în biblioteca Universităţii erau cele mai fericite. Acum ştiu că nebuni ca mine sunt mulţi pe lume. C.M., de dragul fotografie a albit, alţii pictează îngenunchiaţi în frig, oamenii sunt luaţi de patimi, de imagine, de închipuiri. Contează doar omul frumos care ştie că Timpul lui nu va fi mai lung ca al unei flori pribege. Dar copiuţa rulată mărunt, mărunt, nu-mi părăseşte gândul. Hârtia pe care poţi scrie ca smintitul un curs, un scenariu, un decupaj, une lettre d’amour, o cerere anostă, memoriile, listele de cumpărături ca să nu te tot întorci din drum ca prostul… Vaaaai, Hârtia ne aruncă în spasme emoţionale, mereu. O iubesc!

Transcriptum tempum victora !

„iubesc HÂRTIA“ este un proiect al Fundaţiei „C.M.IMAGO“

Astăzi: Anica LUNCANU, Florin JBANCA, Mariana OLTEAN TUDOSE, Corneliu CALIN, PIT, Ştefania MIFTODE, Petru DIACONU Sorin MIHĂILESCU, Corneliu MIFTODE

Dumitru-Bogdan ENACHE, grafician www.colectiadeazi.ro http://cni.nt.edu.ro/colectia_de_azi/

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Hoţ din magazin, prins

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un bărbat de 46 de ani, din Roman, a fost prins în timp ce fura dintr-un supermarket şi a fost reţinut de poliţişti.

“La data de 16 februarie, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați de către administratorul unei societăți comerciale cu privire la faptul că un bărbat a sustras produse alimentare dintr-un supermarket din Roman.

Astfel, la fața locului, polițiștii au identificat un bărbat de 46 de ani, din Roman, bănuit de comiterea faptei. Din investigații au reieșit indicii că, acesta ar fi pătruns în societatea comercială, de unde ar fi sustras diverse produse alimentare, intenționînd să părăsească incinta unității economice, fără a achita bunurile.  În acel moment a fost observat de un agent de pază al societății, care a solicitat intervenția unui echipaj de poliție, prejudiciul fiind recuperat integral.

La data de 16 februarie, în urma administrării probatoriului, cel în cauză a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de furt.

De asemenea, în baza aceleiași rezoluții infracționale, la data de 11 februarie, bărbatul ar fi sustras mai multe bunuri dintr-un supermarket din Roman, fiind reținut de polițiști sub aspectul comiterii infracțiunii de furt.

La data de 17 februarie, bărbatul a fost prezentat Judecătoriei Roman, față de acesta fiind dispusă arestarea preventivă pentru 30 de zile”, au precizat poliţiştii nemţeni.

FOTO: generică

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Copil tîlhărit, autorii reţinuţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un copil de 15 ani a fost tîlhărit de doi tineri, de 16, respectiv 23 de ani, care i-au luat prin violenţă telefonul mobil şi suma de 40 de lei. Fapta a fost comisă în apropierea unui magazin din Roman, iar tîlharii au fost prinşi şi încătuşaţi.

“Poliţiştii de investigații criminale din cadrul Poliției municipiului Roman au identificat și reținut pentru 24 de ore persoanele bănuite de comiterea infracțiunii de tîlhărie calificată. Cei în cauză au fost introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț.

La data de 17 februarie, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați de către un minor de 15 ani, cu privire la faptul că a fost victima unei tîlhării.

Au fost demarate activitățile de cercetare și documentare, iar operativitatea cu care au fost desfășurate de polițiștii de investigații criminale a condus la identificarea persoanelor bănuite de comiterea faptei.

Investigațiile au relevat faptul că, în timp ce tînărul în cauză se afla în apropierea unei societăți comerciale de pe raza municipiului Roman, doi tineri de 16, respectiv 23 de ani, din județul Bacău și localitatea Icușești, prin exercitarea de acte de violență, l-ar fi deposedat de telefonul mobil și de suma de 40 de lei.

Ieri, în urma documentării activității infracționale, cei doi au fost reținuți de polițiști pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracțiunii de tîlhărie calificată. Astăzi, aceștia urmează să fie prezentați Parchetului de pe lîngă Judecătoria Roman, cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

FOTO: generică

Citește știrea

Actualitate

Lasă vaporul pentru Consiliul Judeţean Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Florin Zaharia a fost desemnat candidatul USR pentru preşedinţia Consiliului Judeţean ■ el este comandant de cursă lungă în cadrul unei companii britanice ■

Delegaţii Conferinţei Judeţene a USR Neamţ au ales, recent, prin vot, candidatul pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Neamţ şi candidaţii pentru lista de consilieri judeţeni.

„Din cei patru candidaţi interni înscrişi în cursă, vicepreşedintele USR Neamţ, Florin Zaharia, a fost desemnat drept candidat USR pentru funcţia de preşedinte al CJ Neamţ. Acesta a obţinut votul majoritar al delegaţilor USR Neamţ, astfel că nu a mai fost necesară organizarea celui de-al doilea tur”, au transmis reprezentanţii USR Neamţ.

Le mulţumesc tuturor colegilor din USR Neamţ pentru încrederea acordată la alegerile interne şi nominalizarea mea în competiţia electorală pentru preşedinţia CJ Neamţ. Sînt  convins că împreună cu toţi colegii de pe lista candidaţilor, dar şi cu toţi ceilalţi membri, vom reuşi să facem o campanie reuşită şi vom obţine un număr mare de locuri în formarea viitorului consiliu judeţean.

Urmează o perioadă foarte dificilă, dar venim în faţa nemţenilor cu o listă de oameni dornici să propună proiecte pentru cetăţeni şi să aducă transparenţă în cheltuirea banului public. Doar astfel vom putea  să facem diferenţa şi să aducem schimbarea  în administraţia judeţeană, mult aşteptată de toată lumea”, a declarat vicepreşedintele USR Neamţ, Florin Zaharia.

Deputatul Iulian Bulai, preşedintele USR Neamţ, a declarat că are încredere în şansele colegului său: „Conferinţa Judeţeană a adunat circa 150 de delegaţi din filiale USR din tot judeţul. Acestora le mulţumesc pentru efortul lor de a veni la Piatra Neamţ pentru a decide împreună cine ne va reprezenta la alegerile pentru Consiliul Judeţean. Totodată, îl felicit pe colegul meu Florin Zaharia pentru că a reuşit să îşi convingă colegii că este cel mai potrivit pentru a fi candidatul USR la preşedinţia CJ.

Nu este o misiune uşoară, dar nici imposibilă, pentru că Florin este un coleg hotărât şi implicat. Asta ne-a demonstrat-o în toate proiectele în care s-a implicat în cadrul USR. Multe organizaţii locale şi demersuri publice ale USR i se datorează, de aceea am încredere că va face o figură frumoasă în iunie”.

Florin Zaharia are 46 de ani, este căsătorit şi are o fetiţă. Este membru USR din ianuarie 2019, iar implicarea lui în filială a făcut ca la scurt timp să fie ales de colegi ca vicepreşedinte al filialei locale din Piatra Neamţ, dar şi al filialei judeţene. De profesie, Florin Zaharia este inginer transporturi maritime, absolvent al  Institutului de Marină „Mircea Cel bătrân”, secţia Navigaţie şi în prezent este Comandant de Cursă Lungă în cadrul unei companii britanice.

Citește știrea

Trending