Contactează-ne

Actualitate

Copii afectaţi psihic de plecarea părinţilor în străinătate

Știe publicată cu

în data de

■ foarte mulţi copii se îmbolnăvesc de dorul părinţilor plecaţi de mult timp în străinătate ■ hainele, telefoanele mobile, tabletele nu pot înlocui dragostea părintească ■

Medicii de familie constată că foarte mulţi dintre copiii pe care-i au înscrişi de listele lor, ajung cu diverse afecţiuni care se dovedesc în urma investigaţiilor a fi de natură psihică. Medicul de familie Mirela Costin, de la Sagna, ne-a vorbit despre astfel de situaţii, complicat de rezolvat doar prin medicaţie. „Îmi amintesc despre un caz în care mama mi-a adus la consultaţie un copilaş, singur la părinţi, în clasa a II-a, care aparent avea tulburări digestive. Mama a venit speriată la mine şi mi-a povestit că tatăl fusese acasă cîteva zile în concediu şi chiar înainte de întorcerea sa la muncă, în Italia, au făcut un grătar în curte, au mîncat mici. Atît eu, cît şi mama, am pus acea indigestie pe seama micilor şi a mîncării consumate, poate mai lacom. I-am dat un tratament destul de puternic, la care, spre mirarea mea, copilul nu a reacţionat. Atunci i-am spus mamei că eu apreciez că boala copilului e pe fond psihic. Din discuţiile cu mama am tras concluzia că a doua zi după plecarea tatălui, copilul a făcut o cădere psihică şi a plîns ore în şir. Este ştiut că aparatul digestiv este cel mai sensibil la traumele psihice, intestinul gros fiind extrem de iritabil. De foarte multe ori, putem linişti aceste tulburări digestive introducînd în medicaţie şi un sedativ. Cum într-o săptămînă copilul era tot palid şi încercănat, şi nu se rezolvaseră problemele digestive, i-am dat bilet de trimitere la spital, la secţia de Chirurgie pediatrică, pentru că mama suspiciona o apendicită. La întorcerea din spital s-a confirmat şi ecografic diagnosticul meu. Din păcate, există foarte multe asemenea situaţii. Părinţii plecaţi la muncă în străinătate fie unul, fie amîndoi, cred că un telefon, o haină mai bună, o tabletă, o viaţă mai bună, pot suplini prezenţa lor afectivă. Chiar dacă cei mai mari, de liceu, spun în faţa părinţilor că sînt bine, pentru a-i linişti, ţinînd cont că la o vîrstă mai mare înţeleg scrificiile acestora pentru a le fi mai bine, lucrurile nu stau deloc aşa. În interiorul lor psihic nici aceşti adolescenţi nu sînt bine. Există şi foarte multe cazuri de căsnicii destrămate, în situaţia în care un părinte este plecat de mai mulţi ani şi al doilea rămîne acasă să îngrijească de gospodărie şi copii“, a declarat dr. Mirela Costin. Aceasta a mai dat exemplul unui copil pe care l-a transportat personal la spital, la Pediatrie, pentru că îi fusese adus cu o tahicardie puternică, de care s-a speriat şi medicul, care a decis că nu mai e vreme să aştepte ambulanţa. Era vorba tot aşa de o fetiţă, cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, în Anglia, lăsată în grija bunicilor. Foarte multe cazuri de copii cu enurezis nocturn (scăpare involuntară de urină n.r.) au la bază tot cauze psihice şi devin un chin atît pentru copil, cît şi pentru familie.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Neamţ: Bătăuşi condamnaţi, trimişi la penitenciar

Știe publicată cu

în data de

Trei bărbaţi din Bozieni, condamnaţi la cîte cinci ani de închisoare pentru lovire, au fost prinşi de poliţişti şi încarceraţi în Penitenciarul Bacău. “La data de 23 mai, polițiștii de investigații criminale din cadrul I.P.J. Neamţ împreună cu polițiștii Secţiei de Politie Rurală Ion Creangă, însoțiți de luptători ai Servciului pentru Acțiuni Speciale, au depistat și reținut trei bărbați, din Bozieni, pe numele cărora erau emise mandate de executare a pedepsei închisorii. Cei trei au fost condamnați de către Tribunalul Neamţ la cîte cinci ani de închisoare cu executare fiecare, pentru comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe. La data de 9 iulie 2016, doi dintre ei, în vîrstă de 21, respectiv 55 de ani, au lovit o persoană care a necesitat pentru vindecare 25 de zile de îngrijiri medicale. Tot atunci, cel de-al treilea, în vîrstă de 26 de ani, i-a aplicat mai multe lovituri aceleeași persoane vătămate, cauzîndu-i leziuni care au necesitat 85 de zile de îngrijiri medicale”, se precizează în comunicatul de presă al IPJ Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

UPDATE Neamţ: Bărbat decedat după ce a căzut într-o rîpă

Știe publicată cu

în data de

Pompierii nemţeni intervin în aceste momente, vineri, 24 mai, pentru a salva un bărbat care a căzut într-o rîpă de la marginea unui drum forestier din comuna Grinţieş. Conform primelor informaţii oferite de salvatorii nemţeni, bărbatul este în stare de inconştienţă. “Misiune degajare persoană (bărbat) inconştientă căzută într-o rîpă la marginea unui drum forestier din comuna Grinţieş, zona Grasu Mare. La locul evenimentului s-a deplasat un echipaj de pompieri militari cu o autospecială de intervenție din cadrul Gărzii II Poiana Teiului şi un echipaj medical din cadrul SAJ. A fost anunţat și Serviciul Public Salvamont Neamț”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Vom reveni.

UPDATE 12.42 Este vorba de un bărbat de aproximativ 71 de ani. Echipajul medical al Serviciului de Ambulanță Județean Neamț efectuează manevre de resuscitare –sursa ISU Neamţ

Update 13.30 – “Din nefericire, efortul comun depus de forțele participante la această misiune a fost în zadar, fiind declarat decesul bărbatului de către personalul medical din cadrul SAJ Neamț” – sursa ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Scandalagiu încătuşat

Știe publicată cu

în data de

Un pietrean cu chef de scandal a reţinut de poliţişti pentru 24 de ore, fiind bănuit de comiterea infracţiunilor de violare de domiciliu, lovire sau alte violenţe şi distrugere. Totul s-a întîmplat pe 22 mai, cînd oamenii legii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra Neamţ au fost sesizaţi despre faptul că pe o stradă din reşedinţa de judeţ a izbucnit un conflict între mai multe persoane. Din cercetări a reieşit că pe fondul unor neînţelegeri, un bărbat de 42 de ani a pătruns în locuinţa unei femei de 45 de ani, unde ar fi lovit cu pumnii şi picioarele un tînăr de 19 ani. De asemenea, acesta ar fi distrus obiecte de mobilier şi bunuri electrocasnice din locuinţă, prejudiciul fiind de 3.000 de lei. În baza probatoriului administrat, acesta a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore, fiind introdus în Arestul de la IPJ Neamţ. Scandalagiul urmează a fi prezentat în faţa unui procuror de la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamţ cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.

Citește știrea

Trending