Contactează-ne

Prima pagină

Contact 3, împuşcături pe Balaurul, la Gîrcina

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Asociaţia sportivă ATAC organizează a III-a ediţie a evenimentului Contact ■ în premieră, întrecerea va avea loc pe dealul Balaurul, cu sprijinul autorităţilor din Gîrcina ■ „Remarc deschiderea aleşilor locali în acest demers“, a declarat primarul Mihai Gontaru ■ vor participa 100 de tineri din ţară şi de peste hotare ■ „Va fi adrenalină şi distracţie, lucruri care adună împreună oamenii pasionaţi de paintball“, spune Theodor Boţu, sau „Mosh“ ■

Circa 100 de pasionaţii de paintball, din ţară şi din străinătate, se vor întîlni în acest week-end la Piatra Neamţ pentru a participa la Contact 3, un eveniment organizat de asociaţia sportivă A.T.A.C. Dacă pînă acum întîlnirile de acest gen aveau loc pe dealul Cozla, ediţia a III-a a evenimentului se va desfăşura în decorul generos de pe dealul Balaurul, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Gîrcina. „Contact este un scenariu de paintball care se organizează în fiecare an. Este un eveniment în care se adună tot ce înseamnă împătimiţi de paintball. Participanţii sînt în mare parte din Piatra Neamţ şi din ţară, dar avem oaspeţi şi din Polonia şi Republica Moldova. Majoritatea sîntem prieteni, ne vedem în diferite locuri în ţară unde se mai orgnizează astfel de evenimente. Contact este însă cel mai mare din România, şi a ajuns să fie cunoscut şi în Europa, dovadă fiind prezenţa participanţilor de peste hotare. Primarul şi Consiliul Local Gîrcina s-au oferit să susţină evenimentul, de aceea am schimbat şi noi locul întîlnirilor de pe Cozla, pe dealul Balaurul. Domnul Mihai Gontaru a precizat că vrea să susţină acest eveniment şi tot respectul pentru domnia sa şi consilierii locali“, a precizat Theodor Boţu, sau „Mosh“, cum e cunoscut printre partenerii de întreceri cu bile colorate, iniţiatorul A.T.A.C (Asalt Tactic şi Apărare Coordonată), o asociaţie sportivă formată din iubitori de paintball, cu scopul de a promova aceasta activitate şi de a recunoaşte activitatea în România ca sport. Organizarea concursului de pe dealul Balaurul, care aparţine administrativ de comuna Gîrcina, a beneficiat şi de sprijinul Ocolului Silvic Gîrcina. Primăria localităţii menţionate a contribuit logistic la reuşita întrecerii, delimitînd terenul pentru compeţie, asigurînd baloţii pentru obstacoleşi implicîndu-se în obţinerea de avizele necesare de la Poliţie, Ambulanţă, Ocolul Silvic, etc.

Zi de sîmbătă cu patru „misiuni“ pentru competitori

„Trebuie să apreciez şi ajutorul Primăriei Dobreni, doamnei primar Vasilica Creţu, pentru facilitatea accesului la terenul de întrecere. Contact 3 este organizat în premieră pe teritoriul comunei Gîrcina, urmînd a participa competitori din Neamţ, din ţară şi din străinătate. Sper ca pe viitor să ne implicăm în punerea la cale a altor întreceri, lucru care nu face decît să fim cunoscuţi în ţară şi în străinătate. Am avut sprijinul Consiliului Local Gîrcina, care a aprobat parteneriatul cu ceilalţi organizatori şi remarc deschiderea aleşilor locali în acest demers. Ne-a fost de ajutor şi viceprimarul Constantin Toma, un om implicat şi deschis la orice demers al administraţiei locale“, a menţionat primarul Mihai Gontaru. Vineri, 27 august participanţii vor fi cazaţi în campingul din ştrand, iar întrecerile vor avea loc sîmbătă, 28 iulie. Cele patru misiuni pe care le vor avea participanţii vor avea loc în intervalele orare 10.00 – 11.00 (misiunea 1), 11.30 – 12.30, 14.00 – 15.00, 15.30 – 16.30, iar la prînz va fi pauza de masă (12.30 – 14.00). De la ora 17.00 la 18.00 va fi Last Man Standing (participanţii stau pe două linii, faţă în faţă şi se duelează, cîştigător fiind unul singur), după care participanţii vor se vor întoarce în Ştrandul Tineretului. După ziua solicitantă, duminica va fi dedicată relaxării. „Va fi adrenalină şi distracţie, lucruri care ne adună cu oamenii pe care îi ştim de circa 10 ani şi cu care împărtăşim aceeaşi pasiune. Duminică va fi doar plimbare, relaxare şi socializare cu oaspeţii noştri cărora vreau să le arăt frumuseţile oraşului şi ale împrejurimilor. Pînă la urmă, paintball-ul e 50% joc şi 50% e socializare“, mai spune liderul ATAC. Asociaţia a fost înfiinţată în anul 2011, iar comunitatea din Piatra Neamţ numără circa 30 de pasionaţi de paintball care participă constant la jocuri. Din palmares trebuie menţionat un titlu de vicecampion la Concursul Naţional de Paintball Extreme, organizat la Deva. Pînă să organizeze activitatea sub forma asociaţiei, Theodor Boţu a deschis drumul paintball-ului în Piatra Neamţ în 2007, atunci cînd şi-a cumpărat din America mai multe seturi complete de echipament şi a popularizat această pasiune printre alţi tineri. „Paintball-ul e la graniţa dintre sport şi distracţie. Partidele au loc pe o suprafaţă artificială, cu obstacole gonflabile, spre deosebire de «woodball», unde terenul de joc e în pădure“, explica „Mosh“ cum e cu aceste întreceri cu bile colorate.

Citește știrea
Advertisement
loading...
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Strigăt de disperare pentru sinistraţii din Văleni

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ “structura caselor este în mare parte afectată, dar autorităţile au uitat deja”, ne scrie un cititor al Monitorului

Un cititor al Monitorului de Neamţ şi de Roman ne-a trimis un mesaj pe adresa redacţiei prin care atrage atenţia că problemele pietrenilor din anexa Văleni, afectaţi grav de inundaţiile de luna trecută, încă nu au fost rezolvate, iar autorităţile par să fi uitat că trebuie găsite soluţii. Cititorul a şi identificat principalele probleme şi cere, absolut firesc şi corect, ca acestea să fie rezolvate. Redăm mesajul cetăţeanului şi facem apel la autorităţi pentru a formula un răspuns. “Dar ce faceţi pentru sinistraţii din anexa Văleni! Oamenii se luptă cu noroaiele din curţi şi astăzi. Au aruncat mobila, bunuri electrocasnice, structura caselor este în mare parte afectată, dar autorităţile au uitat deja. Toate inundaţiile provocate în Văleni sînt numai din vina autorităţilor locale! În primul rînd şoseaua a fost ridicată cu circa un metru faţă de cum a fost iniţial prin depunere de material rezultat de la lucrările de pe Bistriţa. Casele dintre drum şi pădure sînt ca pe fundul unui lac şi aşa vor rămîne. Acolo nu mai este zonă de locuit. Daţi oamenilor teren gratuit în altă parte şi bani să-şi facă case. Pîraiele din zonă trebuie regularizate, lărgite şi duse direct în Bistriţa. Este a doua mare inundaţie în ultimii 9 ani. Este o xonă calamitată. Este o totală lipsă de preocupare faţă de cetăţenii afectaţi. Mass-media ar trebui să meargă acolo şi să aducă la cunoştiinţa tuturor situaţia disperată a acelor oameni”, este mesajul cititorului Monitorul. Persoane evacuate, gospodării inundate, poduri afectate, punţi distruse, străzi inundate, acesta este bilanţul potopului din noaptea de 19/20 iunie, cînd municipiul Piatra Neamţ şi comunele limitrofe au fost sub cod roşu de ploi torenţiale. Conform raportului operativ emis de reprezentanţii ISU Neamţ au fost evacuate 15 persoane, dintre care 3 copii, 24 de gospodării au fost inundate, patru poduri afectate, 15 punţi distruse, mai multe străzi şi terenuri agricole inundate. De asemenea, au fost afectate două lucrări hidrotehnice, respectiv „Regularizare albie pîrîu Bisericii şi Turcului la Piatra Neamţ“ şi „Regularizare albie pîrîu Doamna la Piatra Neamţ“.

Citește știrea

Actualitate

Veteranii hidroenergeticieni se reîntîlnesc la Piatra Neamţ, de ziua Energeticianului

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ după trei revederi anterioare, care au avut loc în august şi noiembrie 2017 şi iulie 2018, „tinerii“ de atunci au decis că trebuie să mai stea la taifas ■ întîlnirea are loc astăzi, înaintea sărbătorii de Sfîntul Ilie - Ziua Energeticianului ■

Înaintea sărbătorii de Sfîntul Ilie, protector al celor care lucrează în domeniul energetic, foştii salariaţi – veteranii – şi-au dat din nou întîlnire, astăzi, 18 iulie, pentru a depăna amintiri, fie ele bune sau mai puţin bune, care le-au călăuzit drumul într-un domeniu fascinant – hidroenergetica. Rădăcinile şcolii hidroenergeticii româneşti sînt pe aceste meleaguri, la Bicaz. Aici s-au format specialişti de renume în domeniu – ingineri, proiectanţi, executanţi, personal de exploatare. Întîlnirea de astăzi este una de suflet, o întîlnire a celor care încă le mai pasă de acest sector, conştienţi fiind că dacă nu ne respectăm trecutul, ne merităm viitorul. Organizatorii acestui eveniment, ca de altfel şi a celor anterioare, sînt inginer Emil Neagoie, fost director al Sucursalei Hidroelectrica „Bistriţa“ Piatra Neamţ, inginer Gelu Prisecaru, fost director tehnic, maistrul PRAM Chişor Gheorghe, maistrul PRAM Mircea Radu şi electrician Pricop Ioan. Surpriza organizatorilor a fost că de fiecare dată au venit din ce în ce mai mulţi la întîlnire, dovadă a atmosferei şi a relaţiilor interumane cultivate în firmă sau pe diverse şantiere. Cu această ocazie, pensionarii care s-au angajat în anul 1960, anul înfiinţării întreprinderii, vor primi diplome de excelenţă pentru întreaga activitate în domeniul energetic. Este vorba de: maistrul mecanic Apostol Neculai, conducătorul auto Borşuc Gavril, dispecerul Bratanovici Vasile, maistrul principal specialist Cehan Ioan, maistrul PRAM Coţcaru Constantin, electricianul exploatare Pricop Ioan, mecanicul exploatare Stoleru Ilie, maistrul şef tură Ungureanu Dumitru, maistrul şef tură Ungureanu Mihai, electricianul AMC Bocancea Vasile, electricianul PRAM Saponaru Gheorghe, tehnicianul constructor Galinescu Maria. Ca de fiecare dată, întîlnirea se va materializa prin editarea unui album de fotografii cu toţi participanţii, fotografii de ieri şi de astăzi, cu imagini reprezentative din Sucursala Hidroelectrica „Bistriţa“ Piatra Neamţ.

Implicare, pasiune, viaţă….

Vestea organizării acestei întîlniri a ajuns pînă la conducerea naţională de la Bucureşti, care a transmis la Piatra Neamţ următoarele: „Mesajul Preşedintelui Directoratului HIDROELECTRICA, Bogdan Badea, pentru foştii salariaţi, cu ocazia reuniunii organizate la iniţiativa domnului Emil NEAGOIE în data de 18.07.2019, cu ocazia Zilei Energeticianului: «Obiceiurile bune devin tradiţii. Intîlnirea celor care au contribuit prin muncă, devotament, dragoste şi sacrificii la construirea, întreţinerea şi exploatarea lanţului de hidrocentrale, devine o tradiţie şi este o sărbătoare. Sînt onorat să transmit mesajul meu şi al directoratului la sărbătoarea dumneavoastră. Vă suntem recunoscători pentru patrimoniul bogat pe care l-aţi lăsat Hidroelectricii, patrimoniu care înglobează munca, experienţa, inteligenţa, profesionalismul şi creativitatea dumneavoastră. Sînteţi un model pentru generaţiile actuale şi pentru cele care vor veni, model de dăruire, conştiinciozitate, perseverenţă, loialitate. În amenajările hidroenergetice de pe rîurile Bistriţa, Siret şi Prut, sînt anii plini de tinereţe, entuziasm, curaj, anii cei mai frumoşii ai dumneavoastră. Multe din realizările hidroenergetice fac parte deja din peisajul ţării. Mîndria pe care o simte orice român cînd străbate zonele marilor amenajări hidroenergetice este rezultatul muncii generaţiilor voastre, generaţii care au ştiut cum să accepte provocările, cum să lupte contra greutăţilor, cum să se bucure de rezultate. Vă mulţumim pentru întreaga activitate, una care a contribuit la prosperitatea Hidroelectricii şi la dezvoltarea României. Multă sănătate şi mulţi ani!»“.

File de istorie

Lucrările la Hidrocentrala Stejaru au început în 1951, punerea în funcţiune avînd loc între 1960 şi 1962, deoarece hidrocentrala are în componenţă şase hidroagregate, care au intrat în exploatare în intervalul de timp amintit. Ampla lucrare desfăşurată pe cursul Bistriţei a fost unul din rezultatele efortului de a depăşi statutul de naţiune eminamente agrară şi de a demonstra că în România se pot realiza centrale hidroelectrice de mare putere. Între 1960 şi 1967 au fost finalizate lucrările şi puse în funcţiune celelalte hidrocentrale de pe rîul Bistriţa, în număr de douăsprezece, începînd cu CHE Pîngăraţi şi terminînd cu CHE Bacău, ultima fiind situată înaintea confluenţei Bistriţei cu Siretul. Puterea instalată pe acest sector de rîu era de 454 MW, din care Hidrocentrala Stejaru acoperea 210 MW. Producţia de energie pe sectorul Bicaz – Bacău a fost de 1.184,50 GWh/an, din care Hidrocentrala Stejaru furniza 434.50 GWh/an. Au mai fost montate 34 de hidroagregate, din care şase la Hidrocentrala Stejaru. O dată istorică a fost 1 iulie 1960, atunci cînd apele Bistriţei au fost zăgăzuite pentru a forma acumularea care este şi acum cea mai mare de pe rîurile interioare ale ţării – barajul de la Bicaz. Care „operă“, unicat în România, a pus bazele întregului sistem hidroenergetic românesc.

Citește știrea

Eveniment

Neamţ: Coliziune între un TIR şi un autoturism, o victimă încarcerată

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un accident rutier, soldat cu o victimă încarcerată, a avut loc în urmă cu puţin timp, miercuri, 17 iulie, la Tazlău. Din primele informaţii oferite de salvatorii care s-au deplasat la locul accidentului, a fost vorba despre o coliziune între un TIR şi un autoturism pe DJ 156. “Accident rutier între un TIR şi un autoturism pe DJ 156A, comuna Tazlău. La locul solicitării se deplasează 4 echipaje de pompieri militari cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă şi modul de descarcerare, o autospecială complexă de primă intervenţie la incendii, salvare şi prim ajutor, o autospecială TIM şi un autocamion cu modul multirisc”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ. Vom reveni.

UPDATE 19.08: Şoferul autoturismului, un bărbat în vîrstă de 42 de ani, a fost scos de pompieri din maşină, conștient. Are fractură la piciorul stîng şi mai multe contuzii. Şoferul autotrenului nu a necesitat îngrijiri medicale –sursa ISU Neamţ.

Citește știrea

Trending