Publicitate

Acest Congres al PSD a şocat prin originalitate, în comparaţie cu alte congrese precedente. Lucrările s-au desfăşurat după tipicul unui „one man show“, în care preşedintele Liviu Dragnea, singur pe scenă, a reuşit să recite un monolog despre un posibil proiect de ţară, lung de două ore, în faţa unui public numeros şi ascultător. Proiectul de ţară, un fel de program de guvernare în reluare, dar întins pe mai mulţi ani, a fost ascultat cu sfinţenie de cei 4000 de pesedişti deplasaţi la Bucureşti. Compensau astfel frustrarea din ianuarie 2017, când au aflat despre programul de guvernare de la televizor, unde a fost prezentat de Dragnea. Acum îl ascultau în direct. Pe uriaşa scenă a Sălii Palatului, preşedintele Liviu Dragnea era singur în faţa celor 4000 de primari, consilieri, miniştri cu stafurile lor, care reprezentau sub 0,5 % din poporul PSD. Nu am nostalgia prezidiurilor, dar ne obişnuisem ca liderii mai vechi, Iliescu, Năstase, Geoană şi Ponta, la congrese, să aibă o echipă de lângă ei la astfel de evenimente. Era semn că nu sunt izolaţi, că nu sunt de capul lor, că sala are prelungire pe scenă, că partidul este o mare echipă, nu un singur om. Nici Ceauşescu nu şi-a permis vreodată să alunge prezidiul în sală, pentru a rămâne singur în faţa congresului. Singurătatea lui Dragnea la tribuna Congresului nu a fost menită să sugereze izolarea lui faţă de partid, ci unicitatea lui în partid. De o parte el, liderul suprem, de cealaltă parte partidul, imagine în totală contradicţie cu motto-ul Congresului care trimitea la „Unitatea PSD“. Deficitul de unitate a fost subliniat şi de lipsa unor invitaţi de marcă, în frunte cu foştii preşedinţi ai PSD, în viaţă toţi: Iliescu, Năstase, Geoană şi Ponta. Unitatea include atât toate opţiunile, cât şi toate generaţiile. PSD-ul, aşa cum şi-l doreşte Liviu Dragnea, a devenit un partid cu opinie unică, cu o singură generaţie şi pe cât se poate, nu ca partid de stânga. Se neglijează în mod iresponsabil faptul că acest partid a fost construit în 1992 pe valorile stângii. Prezentându-se singur în faţa partidului, Dragnea a greşit, deoarece va trebui să-şi asume singur întreaga responsabilitate, în momentul când lucrurile nu vor merge cum s-a stabilit. Yesmanii de acum vor fi cei care îi vor trage scaunul de sub picioare, ca şi la ceilalţi lideri.

Disciplina de partid a luat locul competiţiei

S-a dovedit că la acest Congres, competiţia s-a limitat la respectarea unui scenariu scris dinainte. A fost un congres cu rezultate previzibile, care au avut rolul să excludă din start orice emoţie. Nici măcar perdanţii nu au avut emoţii, ştiind dinainte la ce se pot aştepta. Pentru ei, emoţiile ar fi fost mari dacă ar fi existat o competiţie reală. Competiţia a fost exclusă, deoarece pentru a fi confirmaţi sau aleşi pe funcţii, candidaţii au fost singuri pe liste, locul doi fiind imposibil de obţinut. Singura competiţie scăpată de sub control, a fost alegerea unui vicepreşedinte din regiunea Muntenia, unde în loc de un singur candidat, au fost trei şi a câştigat A. Ţuţuianu, de dragul căruia Dragnea nu a murit niciodată. Competiţia pentru funcţia de preşedinte executiv, Liviu Dragnea a dominat-o total, nepermiţând să candideze altcineva, decât premierul Viorica Dăncilă. Mai mult, a anulat competiţia anunţând „echidistant“ înainte de vot, pe cine susţine şi votează. A câştigat Dăncilă, ca preşedinte executiv, Dragnea asigurându-se astfel că aceasta nu-i va provoca niciodată vreo surpriză, din lipsă de idei sau de iniţiative. Şi Dăncilă este asigurată astfel că nu va avea soarta lui Grindeanu sau Tudose. Dând dovadă de pragmatism, Gabriela Firea a luat mâna de pe Ecaterina Andronescu s-a grăbit să declare că o susţine pe Viorica Dăncilă pentru funcţia de preşedinte executiv. Calculul a fost simplu, Dăncilă îi poate oferi mult mai multe proiecte şi fonduri, pentru a impresiona pe bucureşteni, decât poate oferi Andronescu. Din puţinele cuvântări ţinute după monologul lui Dragnea, am constatat cu îngrijorare că vorbitorii, neavând ideile la ei, în intervenţiile lor, au făcut uz de mult prea multe citate din Liviu Dragnea. Se întoarce Ceauşescu în mormânt. Viorica Dăncilă a ţinut un speach de prim-ministru, pentru funcţia de preşedinte executiv. Mult trâmbiţata evaluare a unor miniştri PSD s-a limitat doar la nominalizarea lor, ca răspunzători pentru lansarea unor proiecte. Am avut emoţii pentru ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, crezând că îl va nominaliza pentru vreun proiect. Spre onoarea lui, nici nu a fost băgat în seamă. Unul din „dizidenţi“, conchidea la finalul Congresului, că nu acesta este PSD-ul, care a ajuns un partid mare, plin de oameni serioşi pe margine şi condus la centru de o elită cu practici PDL- iste. Dacă în 2004, Traian Băsescu aşeza România pe axa Washington – Londra -Bucureşti, în proiectul său de ţară, Liviu Dragnea aşează România pe axa SUA-China-Israel.

În loc de concluzie

La Congresul al XIII -lea al PCR, Ceauşescu admitea la prezidiu, lângă el, pe dizidentul Constantin Pârvulescu. Astfel acesta a putut lua cuvântul, să spună ce gândea despre realegerea lui Ceauşescu ca Secretar General. La Congresul PSD, Liviu Dragnea, prevăzător, nu a avut prezidiu.

loading...

2 COMENTARII

  1. Conduce singur si o va da in bara, numai ca, nu conduce nici macar masina personala ci tara care este deja avariata.
    Intr-un final nefericit, el si ,,ai lui,, , cred ca scuzele vor fi suficiente sau ar trebui si aici o lege prin care sa le taie elanul unor oportunisti cu CV-uri facute in balcon, de a mai conduce …?

  2. dancila este inventia lui dragnea..poate nici sa nu vina la guvern, sau sa participe la sedinte ca e totuna…penibilul a atins punctul culminant, la Congres atunci cand „oama’ a afirmat ca avem un ministru femeie la MAI.. intreband retoric „dana esti aici???”de langa care plecase in urma cu un minut…jenant…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.