Contactează-ne

Actualitate

Condamnări modice în furtul de 2,5 milioane de lire sterline din Londra

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 12 membri ai unui grup infracţional organizat au primit sentinţe cu executare ■ au pledat vinovaţi şi au beneficiat de clemenţa judecetărilor londonezi ■ din grup făceau parte şi doi nemţeni ■ la domiciul lor, o vilă din Budeşti, s-au descoperit cărţi şi manuscrise, ale lui Galileo Galilei, Issac Newton sau lucrări semnate Francesco Goya ■

Aşa cum anunţă presa britanică, românii angrenaţi în ceea ce jurnaliştii au denumit „Misiune imposibilă“, respectiv jaful secolului în domeniul obiectelor de patrimoniu şi-au aflat vineri, 2 octombrie, sentinţele, care par a fi uşoare în raport cu gravitatea faptei.

Din grupare făceau parte 12 persoane, lider ar fi fost suceveanul Gavril Popinciuc, iar mâna sa dreaptă ar fi fost Cristi Ungureanu, de 41 de ani, ambii avînd rol de supraveghere şi control, fiind întotdeauna prezenţi la locul spargerilor.

Printre infractori fiind şi un frate al celui din urmă, Ilie Ungureanu. Grupul infracţional a reuşit, acum trei ani, să sustragă cărţi şi manuscrise evaluate la 2,5 milioane de lire sterline, dintr-un depozit din Londra, care aparţineau lui Isaac Newton, Galileo Galilei sau Francisco Goya.

Magistraţii londonezi au decis ca Gavril Popinciuc să stea după gratii 5 ani şi 8 luni, iar Cristi Ungureanu 5 ani şi o lună de închisoare. Narcis Popescu a primit 4 ani şi 2 luni, Marian Albu şi Traian Mihulca au luat cîte 4 ani. Ilie Ungureanu şi Victor Opariuc au fost condamnaţi la 3,8 respectiv 3,7 ani. Tot 3 ani şi 8 luni au primit Viorel Paragină şi Liviu Leahu, Daniel David a fost condamnat la 3 ani şi 7 luni, Paul Popeanu la 3 ani şi 3 luni, iar Marian Mămăligă, la 4 ani. Andy Durham, detectiv inspector la Poliţia Metropolitană Londra, care a participat la anchetă, a acordat ziariştilor de la Antena 1 un interviu în care au explicat modul de acţiune al hoţilor.

Ei au fost prinşi după trei ani de investigaţii ale poliţiştilor din Marea Britanie, România şi Italia şi din cauza faptului că ar fi lăsat dovezi ale jafului. La investigaţii a participat şi comisarul şef al Direcţiei de Investigaţii Criminale din România, Tudor Emil.

„Majoritatea bunurilor furate erau scoase din ţară printr o firmă care presta aşa zise servicii de curierat. Era de fapt firma unuia dintre inculpaţi din România, care transporta bunuri şi persoane între România şi Marea Britanie. Şi asta a fost folosită ca acoperire pentru a transporta bunurile furate inclusiv cărţile istorice“, a declarat Andy Durham.

Cea mai dificilă parte a jafului era cea de pătrundere în depozite care se derula mereu la fel. Infractorii urcau pe acoperiş, făceau o gaură în tavan şi pe acolo coborau cu ajutorul frînghiilor. Furau cele mai valoroase obiecte, de obicei laptopuri şi telefoane mobile. În felul acesta au reuşit să dea 12 spargeri în Marea Britanie şi să fure bunuri de 4,5 milioane de lire sterline.

Doar 2,5 milioane a fost valoarea cărţilor istorice care ar fi trebuit să ajungă la o licitaţie în America. Membrii grupării infracţionale au beneficiat de clemenţă, pledând vinovaţi, dar se pare că ceea ce a contat la dozarea pedepselor a fost faptul că au indicat locul unde ascunseseră cărţile şi manuscrise de o valoare incomensurabilă.

„În total, sentinţele primite cumulează 118 ani. Totuşi, datorită circumstanţelor speciale determinate de pandemia de COVID-19 şi a faptului că inculpaţii au pledat vinovat fără să mai fie nevoie de încă un proces, şi luând în considerare situaţiile dificile din închisorile britanice cauzate de restricţiile impuse de COVID pentru motive de siguranţă, instanţă le-a acordat reduceri ale pedepselor aşa că cei 12 vor sta acum în închisoare doar 48 de ani şi 4 luni“, a mai arătat detectivul Andy Durham.

Arestările au început anul trecut, iar în ianuarie 2020, liderul bandei, Gavril Popinciuc, a fost prins la Milano. O probă ADN găsită pe tetiera maşinii folosite în timpul jafului a ajutat poliţia să ia urma hoţilor. Ca să nu pericliteze misiunea, britanicii i-au lăsat chiar să scape în cîteva rînduri, mai spunea detectivul. Acesta a mai declarat că urmează a se afla ce intenţionau să facă hoţii cu aceste comori culturale, care, teoretic, erau foarte greu de valorificat. Rămîne de văzut şi starea fizică a manuscriselor care au stat îngropate în condiţii improprii în garjul familiei Ungureanu, de la Făurei.

Reamintim faptul că primarul încă în funcţie de la Făurei, Vasile Coroi, declara redactorilor Monitorul că familia Ungureanu, venită de cîţiva ani la Budeşti, trăia izolată într-o vilă la marginea satului, departe de ochii comunităţii.

Comoara de la Făurei ar putea fi pierdută

Cărţile şi manuscrisele vechi găsite la Budeşti, ar putea fi compromise iremediabil, din cauza faptului că au fost depozitate în condiţii improprii. Faptul că manuscrisele au fost expuse umezelii, deci implicit mucegaiului, poate face ca cea mai mare parte dintre acestea să nu mai poată fi salvată de specialiştii.

„Practic, presupune distrugerea lor. Pentru că sînt condiţii pe care trebuie să le respecţi, condiţii de umiditate relativă, de temperatură. Trebuie păstrate într-un mediu ambiental constant. După trei ani de beci, de pivniţă, de transport în condiţii improprii, nu ştim stadiul în care se află. Ele intră de urgenţă în restaurare, se fac investigaţiile fizico- chimice, biologice, se stabilieşte diagnosticul“, a declarat Leonard Fulău, din cadrul Laboratorului de restaurare a Muzeului Naţional al Limbii Române, citat de stirileprotv.ro.

Manuscrisele ridicate cu sacii de la Budeşti, se află acum în custodia anchetatorilor români, urmînd a se stabili dacă restaurarea acestora, indiferent de condiţiile în care se află, va fi făcută în ţara noastră, ori în Anglia. „Dezastru. Din moment ce umiditatea a fost crescută, automat intervine mucegaiul, intervine degradarea filei. Odată ce a intrat apa, cu temperaturi variate, automat se pierde”, a susţinut, pentru sursa citată, Eugenia Oprescu, şefa Secţiei Patrimoniu a MNLR.

Reamintim că 237 de cărţi şi manuscrise, printre care şi opere de Galileo Galilei, Issac Newton sau lucrări ale pictorului Francesco Goya, au fost descoperite pe 16 septembrie în vila nelocuită de la Budeşti. „Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Cărţile, care includ opere din secolul al XVII-lea sunt de importanţă internaţională şi sunt de neînlocuit“, se arată într-un comunicat DIICOT.

Pe 24 februarie 2017, procurorii s- au sesizat din oficiu cu privire la activitatea membrilor grupării de români, care au dat o spargere, în noaptea de 29/30.01.2017, în Feltham, în apropiere de Aeroportul Heathrow din Londra. „Cărţi valoroase, multe din secolele XV şi XVI, au fost furate în jaful care a avut loc în Feltham, de o echipă de hoţi ce a reuşit să evite sistemele de securitate coborând prin tavan într-un depozit de profil.

Timp de 4-5 ore, între 21.00 – 02:00, suspecţii au scotocit în patru paleţi, care se aflau în tranzit către o expoziţie de carte din Los Angeles“, mai preciza DIICOT. Printre cărţile şi manuscrisele vechi se găseau cărţi rare: Newton, Matematical Principles of Natural Pshispphy, 1777-1802, opera de Galileo Galilei. Bologna: Dozza, 1655-1656, La Divina comedia di Dante. Venice Giolito, 1544, Giovanni Francesco-Pico della Mirandola.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 95 de cazuri noi. Naţional – 6.481 de cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, numărul total de cazuri a ajuns la 5.846, iar rata de incidenţă este de 1,86

Până pe 29 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 229.040 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

163.852 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.481 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

 

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 625 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

 

Până astăzi, 6.764 de  persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 28.10.2020 (10:00) – 29.10.2020 (10:00) au fost raportate 83 decese (52 bărbați și 31 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese  la categoria de vârstă 50-59 de ani, 18 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 28 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 26 decese la categoria de peste 80 de ani.

81 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.975. Dintre acestea, 868 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.169.978 teste. Dintre acestea, 36.169 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 22.182 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 13.987 la cerere.

 

Pe teritoriul României, 27.834 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.602 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 52.185 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 51 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.025 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 953 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore 7.184 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.047.290 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatate, ieri, 10 infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 6.851  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.934 în Italia, 1.253 în Spania, 124 în Franța, 3.017 în Germania, 159 în Marea Britanie, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA,  123 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 8 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 93 în Grecia, 9 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 7 în Emiratele Arabe Unite și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Brazilia, Bulgaria, Kazakhstan, Suedia, Republica Congo, Qatar, Vatican și Portugalia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 126 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo și unul în Grecia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 797 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Citește știrea

Actualitate

Neamţ: Tânăr decedat într-un accident rutier

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un tânăr în vârstă de 23 de ani şi-a pierdut viaţa, miercuri, 28 octombrie, în urma unui accident rutier produs pe un drum judeţean din localitatea Păstrăveni.

“La data de 28 octombrie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Poliției orașului Tîrgu-Neamț au intervenit la un accident rutier produs pe DJ 155 I, soldat cu decesul unei persoane.

Din cercetările preliminare efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un bărbat de 42 de ani, din Grumăzești, conducea un autoturism pe DJ 155 I, în localitatea Păstrăveni, a surprins și accidentat un tânăr de 23 de ani, din Tupilați, care s-ar fi aflat pe partea carosabilă.

La fața locului s-a prezentat un echipaj medical care a constatat decesul tânărului.

Conducătorul auto a fost testat de polițiști cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă, în vederea stabilirii, cu exactitate, a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, au transmis reprezentanţii IPJ Neamţ

Citește știrea

Actualitate

Dragoş Chitic: “Pensiile speciale sunt furt din banul public”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Dragoş Chitic, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ şi candidat al PMP la alegerile parlamentare a declarat recent că “pensiile speciale sunt furt din banul public” şi a cerut decidenţilor politici să ia măsuri pentru a îndrepta acest lucru.

“Statul român plătește peste 12 miliarde de lei pensii speciale, în vreme ce, după zeci de ani de muncă, mulți dintre seniorii României au pensii extrem de mici, la limita sărăciei.

Mă voi bate în Parlamentul țării, împreună cu colegii mei din PMP pentru eliminarea pensiilor speciale.

Ipocrizia majorității politicienilor decidenți trebuie să înceteze. Opriți-vă din a vă mai bate joc de români! Criteriul corect și moral de acordare a pensiilor este contributivitatea.

Este nedrept și rușinos pentru politicieni să beneficieze de pensii speciale. Parlamentarii, primarii sau președinții de consilii județene sunt primii pentru care trebuie să se elimine aceste privilegii.

Vă invit pe 6 decembrie să facem dreptate și să Mișcăm România!”, a declarat Dragoş Chitic.

Citește știrea

Trending